Holky, moc vás prosím o zkušenosti, nebo i rady a tipy, co třeba se může hodit....
Doma je situace vážná, na rozvod...asi ne hned "zítra", ale nemyslím, že se to ještě dá zachránit.
A já teď uvažuju, jak nejlépe se zařídit.
Mám dvě malé děti, starší by mohlo jít od září do školky (v květnu bude mít tři), mladší bude mít v říjnu teprve 2 roky, tzn max nějaké jesle, či soukromá instituce (cenově spíš nedostupné, i když možná nutné), já mám 10tis rodičovský příspěvek (do tří let mladší), plus mám teď od února malý úvazek (asi to bude taky cca 10tis čistého, ještě nevím), úvazek by mohl jít zvýšit od září.
Mohla bych bydlet "zadarmo", resp za energie předpokládám u rodičů. Ale jsou pracující, úplně mi nemůžou hlídat děti, plus bydlí 60-70km od mé práce, což je na denní dojíždění tam a zpět nereálné, drahé. Tzn. Další možnost - přestěhovat se do místa pracoviště, ušetřit za benzín, ale platit nájem (třeba cca 10tis). Plus platit nějaké soukromé jesle pro mladší, případně pro staršího taky soukromou školku, kdyby ho nevzali? To asi není reálné vyžít, že....
Alimenty - no, asi bych se nechtěla úplně hned rozvádět, plus v případe rozvodu manžel přijde o dům, jelikož nebude mít ani na život, natoz na alimenty, tak to úplně asi nechci. Nějaké dávky pro stálé vdanou, i když samozivitelku předpokládám nejsou...
Děkuji moc...
@leilinka1234 no, jenomže - bydlíme v jednom okrese, práci mám v jiném, takže otázka - kam v květnu jít na zápis do MŠ? Plus bydliště dítěte určitě hraje v přijetí roli....
Zasadni otazka: manzel vi a souhlasi, ze se budete rozvadet? Nebo ze pujdete od sebe?
@exbordelar no, je to doma špatné, já o tom uvažuju uz dlouho, on nejspíš ne, ale stavy i jeho i me jsou šílené, slovo rozvod, resp odchod padlo, i on to říká, že jestli to bude takto pokračovat, nikam jinam to nespěje...
Jestli bude spolupracovat, tak to pak bude pro tebe mnohem jednodussi. Rozhodne bych trvala na tom, aby si deti bral co nejcasteji.
1. Je to taky rodic
2. Ty si mezitim odfrknes nebo
3. muzes v dobe jeho hlidani byt v praci tzn. vice si vydelat.
Zalezi taky v jakem regionu se nachazis a jak je tam draho.
4. Jestli se spolu dohodnete na rozvodu, tak byste se meli spolu domluvit i na financovani - spocitat to, aby to bylo fer. Nemusis byt prece komplet samozivitelka.
No a nez tohle vsechno podstoupite, neuvazovali jste o parove terapii? Kdyz jsou deti male, skoro vzdy prijde krize. Ale casto se da vyresit, jen vedet, jak na to… muzu se zeptat - co vlastne resite, ze vam spolu nebi dobre?
Příspěvky dostaneš, stačí doložit to, že jste podali žádost o rozvod. Tedy příspěvek na bydlení. Od dvou let jsou státní školky, jen se dostat, v Ostravě úplně problém asi není, nebo my ho neměli, nevím jak jinde. Já byla sama od těhotenství s druhým. Vše jsem zvládla, nemám ani rodiče. Takže ano zvládneš, ikdyz procházka růžovou zahradou to není, ale pak se vše ustálí a vše půjde. Nejhorší je start
Jen doplním , ze odstěhovat děti ze současného bydliště do jiného města , můžeš pouze po předchozím souhlasu pana manžela .
Nezlob se, ale z čeho bys je chtěla živit? 10 tisíc za nájem? To možná tak jednoho pokoje ve spolubydlení...to počítej spíš 15 a víc. Školka je sice pěkná věc, ale kdo ti pokryje to, že budou celé zimy na střídačku nemocní? Dneska už nedáš dítě s rýmou do školky a zdarec. Kdo ti je bude vyzvedávat, jestli budeš v práci? Mně se to moc reálné nezdá. 🤔
@prejeta_zaba zrovna dnes jsem viděla 1+kk, takže malinké, ale proč víc za 8000,-, záleží asi na kraji..m
@sahrazad1 rozumím, dekuju
@barulina děkuju, dívala jsem se na Frýdek Místek zatím, jeslí plno, ale cena..m
Zapsat můžeš asi tam, kde se to hodí víc teď, a v případě stěhování řešit prestup...většinou by pro tyto případy měli mít místo.
Moje vlastní zkušenost, otec dětí byl odejit, když malému byl rok a půl starší dceři 4 roky, dům vlastní, ale s potřebou další rekonstrukce, od dvou let a 2 měsíců školka (štěstí, že státní s třídou pro dvouleté), dojíždění do práce na 6h úvazek cca 20 km a zvládla jsem to. Nicméně on naopak finančně nefungoval a v alimentech mi musel dát víc, než přispíval na domácnost, takže i v tomto jsem si polepšila. Po 2 letech určité stabilizace jsem změnila práci s lepší časovou dojezdností, zvýšila úvazek na 7.5 hod i finančně si polepšila. Nicméně za mě hodně záleží na kvalifikaci a tom, zda můžeš mít flexi úvazek nebo pevnou pracovní dobu/směny. Já jsem personalistka a kolegové se smějí, že mám pracovní dobu jako generální ředitel, že si do práce chodím jak chci (do půl 9 nejpozději), to mi nesmírně pomáhá v tom, že naopak doháním hodiny v lichý pátek, kdy si děti bere ze školy ex. V tvém případě bych šla cestou bydlení u rodičů a hledání práce v jejich blízkém okolí, nesoustředila se na současnou práci, ale nevím, v jakém oboru pracuješ.
Já bych se to z taktických a hlavně praktických důvodů snažila udržet alespoň do doby, než bude mladší školkový. A ani pak to nebude žádný šlágr... Představa, že mám dvě školkové děti, práci a budu od manžela... Děti budou nejspíš celou zimu na střídačku nemocný a ty budeš řešit, co s nima 😔 je to těžký. Ale ještě chvíli bych zatla zuby a nehty, pokud to alespoň trošku jde.