Na co vše má nárok matka samoživitelka?

lucylama
27. led 2016

Ahoj holky,obracím se na vás s dotazem.S přítelem máme dlouhodobé problémy ve vztahu a už to začíná být neúnosné.Přemýšlím nad tím,že bude nejlepší se rozejít,protože tím trpíme nejen my,ale i naše děti.Chci se zeptat,kdybych od něj odešla,musela bych si najít byt alespoň 2+1,protože máme dvě děti,tak abych se tam s nimi vůbec vešla.Na co vše mám nárok?Rodičovský příspěvek mám na 4 roky,za 2 měsíce už budu brát jen 3800,- a s tím nepokryju ani náklady na bydlení,natož uživit děti.Přítel je v obou rodných listech napsaný a je OSVČ,tak si myslím,že mám nárok i na alimenty,když je v RL napsán.Na co všechno tedy mám pak nárok?Třeba na nějakou hmotnou nouzi,apod?Za případné odpovědi všem děkuji.

lv
27. led 2016

se dvěma takhle malými dětmi by stačila i 1+1, zatím, na přechodnou dobu, ne? každopádně to je na vás a na to se neptáte..alimenty, cca na 2 děti kolem 4-6tis podle příjmů, vyživovací povinnost partnera, když jsi s dětmi doma tak 1-1,5tis, příspěvek na bydlení, přídavky..

nita1984
27. led 2016

Upřímně, celé dětství jsem strávila se sestrou a rodiči v 1+1, takže myslím, že v tomhle směru se nejspíš budete muset uskromnit. Co se alimentů týče, je důležité, jaký vztah má k dětem partner, také se může stát, že tři měsíce neuvidíte ani korunu... 😒 Pokud vím, exituje možnost, rodičák zkrátit... možná by to bylo řešení... jinak na tuhle otázku nejlépe zodpoví na sociálce

renca_hanych
27. led 2016

Jsem víc než rok sama. Mám v nájmu městský byt, dvoupokojový. V době kdy jjsme se otcem dětí rozešli a já se stěhovala s dětma do "nového" jsem brala pouze rodičovský příspěvek plus tedy výživné - my ho máme zatím stanovené dohodou ale pro nedodržování dohody c(styk s dětma) to půjde ted na jaře k soudu.
Záleží tedy jestli se na všem domluvte nebo ne - pokud ano, k soudu ani nemusíte a stačí sepsat dohodu jak o styku s dětma - doporučuju podorbně s časy kdy si otec děti bude brát a zase je vracet a plus si tam dohodnete výživné., takovou dohodu je možné pak nechat úředně ověřit na matrice a stačí to. PTaky jsem to tak udělala a z osobní zkušenosti ted zpětně nedoporučuji, dohoda není vymahatelná a pokud by muž na děti neplatil, pak dohoda a tedy výživné v ní psané není exekučně vymahatelné.
Pokud se nedohodnete pak první řadě ty musíš na odbor sociální péče o dítě na městský úřad v místě bydliště, tam sděliš svoji situaci a podá se návrh k soudu nebo i předběžné opatření aby ti výživné chodilo co nejdříve.
Jako matka samoživitelka budeš mít stoprocentně nárok na přídavek na děti, děti máš malé tudíž na každé 500Kč měsíčně a tuším že lze žádat i rok zpětně 🙂 co se týká příspěvku na bydlení tak ten se vztahuje na byt ve kterém ty budeš mít trvalý pobyt a budeš jeho nájemce , pokud by jsi byla v podnájmu tak nedostaneš nic. Přísěvek se odvíjí od nákladů na bydlení. Příklad já platím cca 5500,- za byt včetně poplatků a příspěvek jsem brala 2500,- velká pomoc. Ted už jsem zaměstaná a na dávkách nejedu, brala jsem je jen když jsem byla totálně v pr....🙂 O příspěvek se žádá na státní sociální podpoře, je to v rámci úřadu práce. Dále pak můžeš zajít na tzv. hmotnou nouzi kde by ti mohl být přiznán přísěvek na živobytí ale ten se odvíjí od tvých příjmů..to by ti vysvětlili nejlépe tam, já ho nebrala, měla jsem "velký" příjem.
V podstatě ti povím, že než mi naskočil příspěvek na bydlení tak jsem dala do kupy nějakých 9 tisíc (nájem mám tedy předplacený a pltím pouze elektřinu momentálně ale na ten předplacený nájem jsem si musela pujčit, musela jsem složit přes stotisíc ale zas na rok a půl mám vyřešeno bydlení) a vyžili jsme uplně v pohodě.
Jako není to med, o tom žádná, na vyskaování to nebyl oa není ikdyž ted chodím do práce ale přeci jen mi t za to stálo, více než rok jsem sama a mám klid, tey relativní, protože s otcem dětí není možná komunikace ormálního typu...ale neměnila bych a ikdyž teda otáčím každou korunu tak je to k nezaplacení 😵 držím pěsti

andrejka3741
27. led 2016

Jelikož je můj manžel také OSVČ a platí výživné, tak se částka vyměřuje podle toho, kolik má uvedeno v danovém přiznání.

andy80
27. led 2016

Tak především do 1+1 bych s dvěma dětma nešla, chce to opravdu alespoň 2+kk aby děti měli svůj pokoj, maminka může spát v obývacím pokoji. Myslím, že cenový rozdíl takový nebude. Manžel (přítel) je povinen kromě alimentů na děti platit alimenty i na tebe dokud budeš na RD. Pokud budeš mít nájemní smlouvu můžeš potom zažádat o příspěvek na bydlení. Jinak budeš mít určitě nárok na přídavek na děti. Pokud chlapovi vyměří pěkné alimenty, tak sociální dávky nebudeš potřebovat. Takhle dopředu ti nikdo neřekne na co máš či nemáš nárok. To se odvíjí od výše alimentů. Pokud je chlap OSVČ a nepřiznává všechny příjmy, asi to nebude žádná hitparáda. Pak budeš muset na pracák a tam ti řeknou na které dávky máš nárok. Hodně štěstí přeji.

andelka
27. led 2016

Jen doplním, že o přídavky lze žádat 3 měsíce zpětně. A na výživné na neprovdanou matku je nárok do 2 let dítěte.
Vše ostatní závisí na výši alimentů, na výši přijmů, na ceně bydlení atd. a musí se to řešit na sociálce.