Ahoj, ráda bych se zeptala na co mám nárok jako samoživitelka?
S partnerem sme se rozešli né moc v dobrým...
Máme dvě děti. Jedno má v rodném listě, druhé bohužel ne. Já jsem na rodičovské, takže mám pouze peníze z toho + přídavky na děti.
Tedkon si musím najít byt. O co si můžu zažádat abych to utáhla? Byt + nákupy+ škola a školka .
Tak za prve zapsat otce do rodneho listu a uplatnit vyzivne. To lze strhavat i z jeho platu. Kdyz nebude platit,pak je i davka nahradni vyzivne. Pak muzes jeste pozadat o prispevek na bydleni. Na skolu a skolku zadny prispevek neni,to si proste musis obstarat sama...Jako jeste jsou davky pomoci v hmotne nouzi,ale tim,ze mas rodicak,tak mozna na ty nedosahnes.
@kristyn86 no to bude trochu problém. Jeho odvezla policie protože ničil byt.. sice jen na noc ale i tak. . Takže s rodným listem nevím jak to bude.
Na úřadě první co chtějí, aby sis zajistila peníze na dite od otce ditete , aspoň tak to bylo nějaký rok dozadu… a co jsem pochopila pokud není otec v rodným listě druhého ditete, tak ti to spis ubere než aby pomohlo …
1.alimenty. 2.do prace- kdyz mas dite ve skole a skolce.
Dojdi si na OSPOD a tam uz by ti s tim mohli pomoci,jak postupovat. Dobrovolne se tam asi zapsat nenecha,kdyz to neudelal doted,tak jedine to pujde pres soud o urceni otcovstvi. Podala bych na soud upravu vychovy a vyzivy na to starsi dite. Aby ti ho sverili do pece a otci urci vysi vyzivneho. Pak ten prispevek na bydleni. Ten pobiraji i pracujici lidi,neni se za co stydet. A az bude mladsi ve skolce,tak nastoupit do prace.
No, tak předně by sis měla nechat zapsat otce do rodného listu i u druhého dítěte a pak si na obě požádat o alimenty...