Mám doma dva syny, 7 a 3 roky. Starší trpí autismem a středním ment. postižením,nemluvící, ale dá se to. Jen hold člověk musí slevit z dovolených u moře, ježdění na kole a bruslích atd. není ale agresivní, je to veselý chlapec a kluci spolu dobře vycházejí. Mladší syn je naprosto v pořádku. S jeho taťkou čekáme další dítě, nejspíš holčičku, kterou si vždy moc přál. Ale prostě se stalo něco. Najednou řekl, že to nezvládne, že vlastně další dítě nechce a odešel od nás. Koupil si takovou chajdu 10km od nás a tam se nastěhoval. Je to už 2 měsíce, co je pryč. Já jsem tedy doufala, že se to v něm zase zlomí, a že se vrátí, protože podobné útěky míval i dřív. Jenže né tak na dlouho a nikdy vlastně nebyl úplně odstěhovaný. Vždy se ale vrátil a bylo vidět, že nás má rád. A já chápu, že život s dítětem s autismem, který navíc není jeho, je někdy obrovská zátěž. Svého syna, toho mladšího miluje nadevše...Vím, že je sám, nikoho si nehledá a určitě ho ta situace taky trápí. Davídka si vlastně ani nikdy nevzal samotného. I teď naposled nás všechny pozval k sobě na tu chatu. Ta mimochodem není zrovna v dobrém stavu a rozhodně né na bydlení. Je to prostě dřevěná Chajda možná tak na léto, ale on má růžové brýle a chce si to tam předělat. My zase bydlíme v domě s velikou zahradou, je tu spousta práce, jako i udělat dřevo na zimu...... vše musím obstarat sama v tomhle stavu. Mám mu to už opravdu za zlé, že se k nám takhle otočil zády. I když třeba v minulém týdnu psal sms na dobrou noc i s pusou. Jenže od té doby se zase nic. Já se snažím komunikovat, ale odpovědi žádné....a tak to pomalu vzdávám a musím se nějak smířit, že na děti prostě budu sama. Když jsme spolu mluvili naposledy, což je cca měsíc, chtěl ať jdu na potrat, že se tu ani děti nevejdou, že to neutáhnem, že je v autě málo místa, a že to prostě on nezvládne....Ale na přerušení bylo pozdě a já bych to stejně neudělala. Dům je 4+1, můj příjem do rodiny byl a je dost vysoký na to, že z něj sama vše poplatím, a když on přidá výživné na Davídka 3 tis., tak i tak nějak vyjdu...a to platím hypotéku a opravdu vše. Takže řeči o neutáhnutí jsou nesmysl.. Tím, jak těhotenství postupuje, pracují i hormony a někdy je mi opravdu z toho mizerně a trápí mě i otázka, jak to zvládu v období před a po porodu??? Mamka mi na porod děti pohlídá, ale taky ne celý týden. A jak odjedu do porodnice? To asi neuřídím přece. Bydlíme 5km za městem. Co když se něco stane a budu zase rodit dříve, a nebo budou komplikace a vše se protáhne?? Navíc přítele mám hrozně ráda a teď ho prostě strašně moc potřebuju. Určitě není čas na žádné trucování. Už jsem mu i psala, že spolu musíme mluvit a začít situaci řešit. Souhlasil, ale k ničemu se nemá. Vůbec nevím, co mám dělat.... :(
Děkuji za upřímnost... i za radu kolem porodu. Už mám doma zásobu plínek. Musím to kupovat postupně, abych vyšla. Zítra jedu ještě do Prahy na genetické vyšetření, protože mi ho před měsícem zapomněli v Ústí při screeningu udělat, a cestou zpět si vyzvednu kočárek. Je to dobrá koupě, takže nebudu váhat. Nějakých věcí jsem se po klukách zbavila, ale naštěstí vždy přijde někdo s drobnostmi....ostatní vybavení jako postýlku , nosítko a pár oblečků, co se dají i pro holčičku mám. Dufám, že budu zase kojit jako kluky. Ale je fakt, že zásoby jídla budu potřebovat. To je dobrý nápad, udělám si i mraženky, abych nemusela hned řešit vaření pro sebe a kluky. Už jsem i ve škole toho staršího syna domluvená, že ho omluví na 3 týdny nebo měsíc, jak to půjde a dají mi jen nějaké úkoly. Vozím ho totiž 30km do jiného města do školy, kde chodí do auti třídy. JInak tam mám pak zázemí i mateřském centru, takže tam potom budu v klidu čekat i s miminkem v krásném prostředí, než Lukáškovi skončí škola. Doma bývám v půl jedné a pak v půl třetí vyzvedávám ze školky tady ve vesnici mladšího Davídka. Tak to ňák skloubím.
Nejhorší je ta samota a otázky Davídka, kde je táta a jestli za ním pojedeme.....tohle mě úplně ničí. A taky představa, že partnera zase uvidím, až si přijde pro Davídka. Navíc mi trhá srdce předtava, že si ho odveze na víkend a kluky tím trhá od sebe. Vím, že mám být ráda, že si odpočinu, ale asi jsem v tomhle přecitlivělá a ňák se s tím neumím poprat....ach jo. Už aby aspoň bylo po porodu...
@terka228
Ahoj,si sikovna zenska,mas veci premyslene a zorganizovane. Velmi ta obdivujem,lebo mna by toto totalne polozilo.
Je to tazke,tiez by mi to trhalo srdce,keby sa ma deti pytali na tatina a ten by bol niekde na chate.Tazko detom vysvetlis nieco,comu ani my dospeli nerozumieme.A vie partner o tom,ako tym Davidek trpi? Keby si mu to nahrala? Myslim tie otazky ze kde je tatka,preco tu nie je a kedy pride? Idealne by bolo,keby si ich bral obidvoch,ale to po nom vzhladom k specifickej diagnoze Lukaska asi velmi nemozes ocakavat.
A bude v RL babatka? Ako ste sa dohodli?
Ja si myslim,ze by si mu tie pomyselne dvere,ktorymi sa vracia mala zatvorit.Vies on to mozno robi preto,lebo vie,ze sa moze vratit.Takto nikdy nedozreje na muza a otca rodiny.Proste bud tu zodpovednost prijme a zostane,co sa nestalo, alebo koniec.Ta neistota,uteky,navraty vytvara nestabilne prostredie pre vychovu deti.
Drzim palce zajtra na genetike,urcite napis,ako to dopadlo.Idete tam spolu?
@trdelnik234 Ahoj, zdravím Tě.
Nenahrála jsem to, nechtěla jsem, aby si myslel, že ho tím chci vydírat, nebo tak....
Teď jsme byli v sobotu na té chajdě. Včera jsme měli jít společně s dětmi na čarodejnice, ale už se neozval. Podle mě neunesl mou upřímnost nad chatou. Řekla jsem mu narovinu, že tam žije jak ve středověku, že to ani za 400tis. na dům nepředělá, při dnešních cenách....že se zadluří do 70-ti a makat na tom bude sám do smrti, nakonec skončí stejně v jedné místnosti u kamen, protože do schodů mu to na stáří nepůjde.....a že tam skončí jako jeho brácha, sám, zabedněný na chatě ....... Jeho brácha bydlí vedle na takové podobné chajdě. Ale to jsou chatky v chatařské kolonii a tahle, co přítel koupil má zděnou jen garáž, zbytek je dřevěný, bez izolace, křivé dřevěné podlahy, nefunkčí zácho, umyvadla, dřez nic, voda teče venku studená do umyvadla. Prý uvnitř teče teplá ze sprchy, ale podle stavu se tam dlouho nikdo nemyl.....no hrůza....chatá plná harampání a dětkovské špíny ( omlouvám se za slovník a přirovnání). Jako dá se to udělat, ale lepší by bylo zbořit a stavět nové. Chápu, že chtěl něco vlastnit...ale tohle za ty prachy fakt neměl kupovat, natož si tam brát Davídka :(
Podle mě neunesl mou kritiku na tu přestavbu....
Jinak zítra se nabídnul, že by jel se mnou, což bylo hezké a milé, přeci jen má starost asi. Jenže po té sobotě už se myslím neozve. Má tedy u sebe na vyplnění dotazník na tu genetiku, ale ani nevím, jestli mi ho jako ňák dá.... Ještě jsem mu v sobotu psala na dobrou noc, abych ho povzbudila, ale žádná reakce....nemůžu se v tomto snažit přece jenom já. Takže včera jsem tu zabalila vše jeho a odnesla do boudy, a prosit ho o zítřek nebudu.... Potřebuju si já sama psychicky odpočinout a přestat čekat, jestli se ozve a jestli se mu rozsvítí.... Máš pravdu, myslí si, že se může vrátit.....ale tak to už není po včerejšku, kdy se na něj Davídek těšil a ono nic.... I v autě, když jedeme domu, se ho Davídek ptá, jestli bude s námi doma a jestli si dá s námi kafíčko,a on mu na to odpoví, že musí jet vrátit auto....No to mám dost!!!!!
Ahoj, jestli chceš, můžeš se k nám přidat do skupinky Maminky samoživitelky. Je tam spoustu podobných příběhů jako máš ty. Ti chlapi jsou prostě dneska strašně nezralí, slabí a egoističtí, takže v krizi buď utečou nebo sedí v hospodě i piva, takových tam máme mraky, i těch, kteří bohužel odešli od těhotné partnerky, protože se začali bát, že to nezvládnou. V naší skupince můžeš najít útěchu i odborné právní rady. Já jsem taky samoživitelka, biootec mojí malé taky žije v dřevěné chajdě a na mě je úplně všechno, ale já si to třeba vybrala dobrovolně....ale bylo pro mě důležité najít holky, které to mají podobně jako já, to se pak ten úděl daleko líp snáší.
To je mi líto.
Nezapomeň, že výživné bude platit i na holčičku a také na tebe, do 2 let věku dítěte. Co jeho rodiče, mají zájem o vnoučka a následně miminko? Nepomohli by, jakkoliv?
@lv Jeho mamka mi včera položila telefon, že prý jsem ho dostala do děsné situace....😠
Takže asi tak.... A výživné na mě musí platit i když nejsem na hmotce? Oni mě teD totiž vyloučili, prý mám ysoké příjmy....přišel mi doplatek na elektřinu 900,- tak už jsem se tam nevešla a žádat znovu mohu až za 3 měsíce. Moje mamka ani ještě neví, že jsme od sebe...
@terka228
Do desnej situacie dostal on teba, lebo hlavne na tebe bude zodpovednost za vychovu 3 deti.
Ten je ale jesitny, teda. S tou chatou mu to niekto predsa povedat musel, nie? Hadam si to este rozmysli a najde inu nehnutelnost na byvanie.Moze tam chodit na zahradku alebo grilovat alebo si tam urobit dielnu. Ale skoda vrazat peniaze ak je tom take ako popisujes.
MOzem sa este opytat kolko ma rokov? Lebo mi pride velmi nevyzrely.
S kym tam zajtra pojdes? Bolo by dobre, keby ti tie papiere trebars poslal aspon mailom, kedze uz nechce prist osobne.
Skoda, myslela som si, ze ta aspon v tomto podrzi, ked ide o jeho dieta.
S kym tam zajtra pojdes?
@trdelnik234 Pojedu tam sama....Papíry jsem vyplnila za něj, aspoň co vím.....na plodovku stejně nepůjdu, když mám první screening naprosto v pořádku a triple testy taky. Dnes mám pocit, že jsem poprvé fakt ucítila už 3x pohyby a to mě uklidňuje ❤
To on by se asi zastavil s papírama, nevím...ale já ho nechci vidět. Davídek by z toho, že zase jde, byl akorát špatný ☹
Vzal si teda i kvůli zítřku volno v práci, ale vzhledem k tomu, že se neozval, abychom se domluvili......já mu kvůli tomu volat nebudu, zvládnu cestu i pohovor i odběr krve. Třeba se ještě ozve kvůli tomu zítřku, ale bylo by to stejně k ničemu, když se jinak k ničemu neměl a nemá. A nevím, jestli by mě spíš jeho přítomnost nestresovala v týhle situaci... utz nejspíš dělat nebudou, to až za 14 dnů, to tam pojedu na velký utz ve II.trimestru. Myslela jsem si, že to bude na dobré cestě...ty sms s pusou, pak že si vzal volno i ve zkušebce, ale co je tohle za chování?! Nechápu...
V létě mu bude 37 let...to jsem mu právě řekla taky, že do takové přestavby bych šla možná tak ve dvaceti s tučným kontem ( který on nemá) a né ve čtyřiceti.....
no, nejsíš se urazil...ale nebudu mu mazat med kolem pusy přece.Mám pár zkušeností z baráku. S prvním manželem jsme nechali postavit hrubou uzavřenou stavbu, udělali, dvě místnost a nastěhovali se....pak jsme se rozvedli a dům jsem dodělávala svépomocí a vše jsem musela sama zařídit ( to byl Lukáškovi rok). Vím přesně kolik peněz to tu zhltlo a ještě by bylo potřeba....ale jsem jen blbá ženská, co nerozumí přece chlapským věcem 🙂
Vždyť on tu chajdu kupoval a před tím ji viděl jen jednou a letmo....že prý jsou k tomu ještě dva velké pozemky...... Já jsem geodetka a pracovala jsem v terénu. Koukla jsem do mapy v katastru než to kupoval 🙂 No, pozemek kolem chaty je 250m2 a vedlejší pozemek k tomu je přes cestu, tak to ani nespojí a ten má 300m. Jaké velké pozemky myslel, to nevím teda My máme kolem domu 1700m2 a děti tu mají fakt perfektní zázemí a vyžití... Řekla jsem mu tenkrát, jestli aspoň ví kulturu těch pozemků, co kupuje? Nevěděl....i když měl doma geodetku, která by mu to řekla z mapy...no nic. Vzal si na tohle hypotéku do skoro 70-ti let!!!! Takže nic jiného už vživotě nekoupí, našetřeno nemá...no, úplně se zbláznil!!! Budu ráda, když bude platit výživné :( Jakože si ho patřičně poníží, aby vyšel, že? :(
No Terko, není to tak dlouho co si tu psala jak ti to s partnerem neklape, jak od vás odchází... Stále si se upínala na hezké sms, které ti jsou na nic. Člověk totiž umí napsat prakticky cokoliv, ale pokud nejsou žádné činy tomu odpovídající, tak je to na houby. Takže nějaká sms s líbajícím smajlíkem by mě nepřesvědčila, pokud by mě chlap v těhotenství opustil. Hodně holek ti tu radilo tenkrát odejít. Teď si těhotná a on je zase fuč. Komu není rady ... 🤐
@uzivatelkalucie Máš naprostou pravdu. Moc dobře si to teď uvědomuji....Taky jsem mu to řekla, když chtěl, abych šla na zákrok...že odešel teď, odešel by i později z jiného důvodu...a to není pro mne důvod, abych šla na přerušení. Nehledě na to, že už bylo stejně pozdě... Ta dvířka ke mně jsem už zavřela...
@terka228
Drzim palce,urcite to zajtra dobre dopadne.Drz sa.
Ahoj,někteří chlapi jsou fakt nezralí pitomci.Držím ti palce,jsi silná ženská.Jestli chceš,budu se zbavovat věcí po dceři.Další dítě už nebude,fotit to a čekat,jestli se to prodá, se mi nechce a ani na to nemám čas, a věnovat to nemám komu.Ráda ti to věnuju.Není toho kdo ví kolik,ale pár kousků je ještě moc hezkých.Zatím mám 50-56,za chvíli 62.
Ahoj, je mi to moc lito, pitoma situace 😕 Mam taky par oblecku po dceri, kdybys chtela, rada Ti to poslu. Bude to velikost tak 68-80. Kdyztak napis IP. Drz se! Co tady na MK ctu podobne situace, je az neuvěřitelné, co zensky/matky bez chlapu zvladnou....
@terka228 A nemůže být přítel trošku psychicky labilní? Pokud i jeho bratr žije podobně... Vždyť to jeho chování přece zcela jistě není v pořádku,netrpí třeba nějakými depresemi? Napíše SMS,pak se neozve,komunikuje - nekomunikuje,odejde od malých dětí sám někam do chatky,opravdu je psychicky naprosto v pořádku? Jestli mu třeba vůbec dochází,že se nechová tak,jak má...
Drzim palce.jsi statecna a urcite to das...
@marketa11112 Děkuji moc, dát to musím 🙂 Vím, že časem bude lépe...musím teď překonat tohle hnusné období...
@verkaver To si právě myslím, že mu to moc nedochází. Podle mě jsou kluci pěkně blbě vychovaní. Ale z chování jejich mamky už se ani nedivím. Vždy když něco nastane, nějaká krizová situace, člověk ukazuje , co v něm je. A oni všichni se vlastně otočili zády... Děti prostě potřebují vzor dobře fungující rodiny i obou rodičů nebo partnerů, bez závisti a výčitek.
Nechápu, jak si může říct, to nedám, nemám na to a nás tu takhle nechat....to mně prostě hlava nebere. Ale je fakt, že mám asi výchovou a rodinou dány jiné životní hodnoty....
Taky mi chování a žití obou nepřipadá v pořádku...
@terka228 Terezko, radu nemám, jen ti přeju, ať to s klukama zvládáte, nemůžu to jednání chlapa ani tchyně pochopit, i ten věk mě zaráží...takovéhle jednání bych čekala od kluka kolem 20 let. Moje tchyně taky zůstala sama na 4 děti, ale zvládla to, sice asi horko těžko,bez pomoci rodiny,( už neměla maminku)
@annasmyckova Děkuju, ňák to prostě dáme. Hrozně mi pomohlo už to, že mám s kým podělit...Nejhůř je vždy vnoci a ráno. Protože nejde moc spát a ráno nejsem schopná vstát z postele....
@terka228 Tím svým komentářem jsem samozřejmě nemyslela, že si měla jít na potrat. Ale mohla si být těhotná s někým, kdo by tě na rukou nosil.
Proboha, já fakt nevím co to ty chlapi dělaj. To si to kurňa neumí rozmyslet dřív, než ta ženská vlítne do jináče???? Taková hrozná nezodpovědnost!🙄
Na jednu stranu dřív když se lidi rozvedli, tak to byla hanba a bylo to "až moc". Ale to co se děje dneska, je teda fakt silný kafe. A vyjdou z toho v pohodě ty chlapi, protože prostě nelíbí se ti to, bude to těžký, tak si sbalí kufry a šup o dům dál. Co to jako je???? To si teda my ženský máme už dopředu budovat zadní vrátka, jakože co když to neustojí, tak abych měla kam jít s dětma a uživila je? To budeme vychovávat děti samy a chlapi budou jen tak přelétat od ženský k ženský jak se jim to zrovna hodí?? To jako už nikdo nemá charakter a neumí přemýšlet dopředu o tom, že to asi jako bude fakt ku*va těžký s 3 dětma a z toho jedním s autismem? Promiňte, ale tohle fakt nechápu a je mi vás opravdu moc líto. To je přece asi jasný, že to bude těžký!
Já jsem sama s jedním dítětem a stojí to za to, neumím si vůbec představit vaší situaci. Ale život mě naučil, že v každý situaci se najde řešení, takže vemte rozum do hrsti, za tím vaším zbabělým poseroutkou vůbec nedolézejte, zvlášť když víte že to zvládnete i sama. Opravdu za to nestojí. Partner má při vás stát "VE ZLÝM I DOBRÝM", bohužel to v naší pohodlné společnosti už mnoho lidí nechápe a ten váš za to fakt nestojí. Však on nějaký ten strejda zase na chvilku, než se mu to omrzí se určitě najde jiný, na to vemte jed. Postavte se na vlastní nohy, vy to s dětmi umíte, zvládnete i miminko. Odvoz do porodky vůbec neřešte, vždy je tu taxi, nebo i sanitka (tu aspoň máte zadarmo). Ale to číslo na taxi si najděte taky, pro odvoz domů. Všechno si nachystejte dopředu - mražená jídla pro sebe i děti, velké nákupy - po porodu nebude čas. Máte nějaké kamarádky? Pak je můžete požádat, jestli by byly na telefonu, až budete z porodky, kdybyste potřebovala opět nějaký nákup přinést, pohlídat atp. A v neposlední řadě děti snad může pohlídat i ten úžasný partner, když s nima proboha bydlel ne? Ono by ho to taky nezabilo. Promiňte za ostřejší příspěvek, ale váš partner dokázal naštvat i mě a to ho neznám😈