Dobrý den, jsem samoživitelka a jsem na rodičovské dovolené, mám 3 měsíčního syna, jsem bez partnera. Momentálně žijíu u rodičů, ale nejradši bych se osamostatnila se synem a našla si nový byt, ale nejsem si jista, zda to budu finančně zvládat. Jinak mám menší přivýdělek na Home Ofice.
A proč chceš od rodičů odejít? Je něco, co ti tak zásadně vadí, že to nejde vydržet? Pokud by ses měla osamostatnit, tak si zjisti všechny možné dávky od státu, na které bys měla nárok - příspěvek na bydlení, na dítě atd. A pak to všechno dej do tabulky příjmy/výdaje a uvidíš, co ti vyjde.
@ematomasova otec dítěte něco platí? Spočítej si to dobře, od rodičů bych šla až po zralé úvaze. Zkus si spíš ušetřit, ať máš rezervu. Až bude dítě starší, poohledni se po brigádě, v mezičase rozhod sítě, třeba někdo rozumný podnájem dohodí.
zvaž to dobře, protože tě to může hodně rychle semlít. Já byla taky samoživitelka. Doslova. Žádný otec, žádné alimenty, moje rozhodnutí. ALE! Měla jsem úžasné rodiče, kteří mě podpořili a rádi vypomohli s hlídáním a skvělou práci, do které jsem se mohla vrátit už v necelém roku dcery. Makala jsem jako šroub a do vlastního jsem se stěhovala po 2,5 roce... Není to pro každého a je to jen a jen o penězích, protože bydlení je jedna věc, ale další náklady na život jsou taky potřeba...
Pokud máš tu možnost být u rodičů a jakžtakž vycházíte, tak bych toho využila a šetřila si do budoucna, co můžeš. Teď máš ještě pravděpodobně mateřskou, tak je ještě slušná, 5m po porodu se přechází na rodičák a ten už je slabota, s tím prostě byt nezaplatíš při dnešních nájmech, natož abys z toho ještě platila běžnou spotřebu (jídlo, drogerka, pleny, oblečení pro dítě...). V nejbližších týdnech se mají potraviny ještě razantněji zdražit. A pokud má dítě otce v RL (nevím, jak to máš), tak určitě žádat o alimenty, ať se stará.
@janule0123 děkuji za Vaší odpověď 🙂
@westie Jde o to, že jim nechci být na obtíž ;) jinak Vám děkuji za odpověď .
@elvira Bohužel otec dítěte je neznámý, jinak Vám děkuji za Vaší odpověď 🙂
@zuzineckah děkuji za Vaší odpověď 🙂
@ninive211 Souhlasím, bohužel otec je neznámý. Jinak Vám děkuji za odpověď 🙂
@ematomasova já myslím, že pokud máš rodiče, kteří tvoji situaci přijali, tak určitě nebudeš na obtíž. Asi nebude vždy všechno sluníčkové, ani ideální, ale budeš mít zázemí. Zkus ho využít k tomu, aby sis našla práci, zajistila aspoň trochu sebe i dítě a pak se poohlídni po bydlení. Řešit to teď podle mě není dobrý nápad🙂 Otec je opravdu neznámý ve smyslu, že nevíš, kdo to je? Nebo si ho jen neuvedla do RL?? Jsou to dva rozdílné pojmy.
@ematomasova doporučuji komunikovat hlavně s rodiči, jak to vidí oni. Třeba je to jen pocit, že jste na obtíž. Také by měli vědět, že mají dávat najevo případné zádrhele včas a společně je řešit. Ne si to nechávat pro sebe ze slušnosti a pak bouchnout.
Pokud je vše v rámci možností ok šetřila bych a vlastní bydlení hledala, až dítko bude chodit do školky a možnost dalšího výdělku bude pravděpodobnější.
Navíc situace jako taková není zrovna vhodná na hrdinské činy (myslím tím inflace, obsazene malé byty Ukrajinci apod)
Jsem také samozivitelka, dobrovolne. Alimenty dostávám jen na jednoho, druhy nemá otce v RL, ikdyz je otec totožný. Mam vlastní byt, ale splácím hypotéku, což opravdu rodičak pokryje opravdu jen bydlení s hypotékou, tudíž už od dvou měsíců syna jezdím na brigádu - s nim. So toho přišla situace, kdy se nemůžu vratit do své práce, jelikož budu mít hned po návratu výpověď, takže je to masakr. Padám na hubu, ale musím. Takže pokud fakt mas vztahy dobrý, zůstat ještě chvíli u rodičů a radej si užívej prcka ;)
@ematomasova všechno už bylo řečeno. Rozhodně neodcházej,pokud nemáš dostatečne mes.prijmy. Ja jsem bydlela s malým u našich a určitě mi to strašně pomohlo v začátcích. I v hlídání. Chápu,že se chceš osamostatnit, ale teď bych do toho nešla. Kdo ví,co nás ještě čeká.
Jsem taky samoživitelka, díky bohu, táta malýho se stará dost a dost mi taky finančně vypomáhá, nejen alimenty ale i s nájmem. Jinak bych byla slušně řečeno v prdeli. Teď sháním malý byt k pronájmu, protože se snažím dostat od agresivního alkoholika a je to celkem bída. Většina majitelů upřednostní pracující před samoživitelkou na RD. 😔 Ani se jim nedivím, ale strašně mě to štve, potřebuju být co nejrychleji pryč... Zůstaň u rodičů dokud to půjde, fakt to není sranda...
@ematomasova spočítat si to musis sama … Mas nějaký úspory? Případně vlastní být v rukávu ? Rodiče pomůžou? Kolik si vydelas ? Dá se na ten privydelek spoléhat dlouhodobě ? Je tam hodně proměnných …aktuálně by ti měla dojít ještě mateřská … ta je super .. rodicak je těžký propad a za me opravdu příspěvek (pokud neplanujes extra rychlý návrat do práce) … když si vezmu jeho výši… výši najmu i bytu jedna plus kk a energie(nevím ani jaky region ale obecně to bude všude poměrove dost významná část co ti zmizne .. dost mozna ti tam padne ten rodicak cely) .. jidlo, měsíční náklady na dítě, nějaký jednorázový náklady… nečekaný výdaje.. ještě teď ceny celkem letí … zůstala bych u rodicu… a privydelek můžeš využít na nějaký výlet .. mimořádný výdaje.. nebo nějakou úsporu do novyho startu… zachvilku bude dítě větší .. bude vyžadovat víc tvého času.. min času na práci a budeš to mít jednodušší s hlidanim když zustanes u rodicu…