Jak můžu umístit dítě do dětského domova?

anonym_456
17. kvě 2024

Prosim vas, jak mohu dieta umístit do DSS? Mám těžkou situaci a toto bude asi jediné řešení ... kvůli bývalému mámu exekutora, ztratila jsem práci a brzy přijdu io bydlení. Jsem ze Slovenska nežiji tu dlouho a nemám tu ani trvalý ani přechodný pobyt abych věděla nějaké dávky alespoň vybavit, už skoro nemám ani na jídlo. Rodina mi nepomůže, žádala jsem od nich pomoc ale mají nás na haku. Pokud máte někdo zkušenosti nebo znáte takové případy, napište to prosím.

baru7889
17. kvě 2024

A co nějaký azylový dům?

anonym_456
autor
17. kvě 2024

@baru7889 zkoušela jsem ale musím mít aspoň přechodný pobyt na území CZ, co nemám

baru7889
17. kvě 2024

No a zkusit se kontaktovat na tom Slovensku, zda by tam někde pro vás měli místo a vrátit se tam? asi bych zkusila každou možnost než se hned vzdávat dítěte, ikdyž chápu, situace jsou různé a různě těžké..

lennus
17. kvě 2024

@anonym_456 To je smutnà situace a musí být pro tebe jako mámu složità. Zkusila bych nějakou neziskovou organizaci, která pomáhá rodinám. Aby poradili a navedli na správnou cestu. Držím palce!

anonym_456
autor
17. kvě 2024

@baru7889 zkoušela jsem už všechno možné, tady mi nepomáhají protože jsem cizinka a na Slovensku nebo žiji v zahraničí 😔 To je poslední možnost co můžu udělat aby moje dieta netrpělo

miryp
17. kvě 2024

Do DD může být umístěné pouze dítě, kterému ústavní výchovu nařídil soud. A netuším, jak se to právně řeší v případě, že jde o nezletilého cizince bez povoleného pobytu.

Můžeš zkusit oslovit Klokánek, který funguje v rámci projektu Fondu ohrožených dětí, kam bývají děti umístěné i na popud rodičů, ale opět nevím, jakou roli bude hrát to, že jde o nezletilého cizince bez pobytu.

Jako člověk, co v DD vyrůstal, ti dobře radím, abys takovou cestu volila až ve chvíli, kdy opravdu aktivně uděláš naprosté maximum pro zachování společného soužití a k ničemu to nebude a vaše rozdělení dítěti zachrání život. Protože to je krok, který si to dítko v sobě ponese celý život a vás oba to poznamená a nejspíš to poznamená i další generace, které vzejdou z tvého dítka.

Práce je na českém trhu stále dost a když někdo opravdu hodně chce, práci si najde, byť to někdy bývá mimo jeho specializaci. Věřím tomu, že minimálně ubytovnu bys z toho ufinancovat zvládla. Co se potravin týká, existují různé organizace, které nabízí materiální pomoc. Pokud si na nic z toho nesáhneš, protože nejsi občan ČR ani tu nemáš pobyt, vrátila bych se na Slovensko. Tam se azylové domy nebudou moci vymlouvat na chybějící pobyt a budeš tam moci žádat o hmotnou nouzi...

rozitta
17. kvě 2024

Ahojky, jak staré dítě máš? A odkud jsi?

anonym_456
autor
17. kvě 2024

@rozitta mám 4 roční holčičku a bývám momentálně u kamaráda u Brna

erchia
17. kvě 2024

Pěkný den, zkusila bych kontaktovat Ospod, dle místa pobytu.
Nevím, jak to bude s tím, že jsi cizinka, nicméně vím, že se takhle stává, že třeba mamka samoživitelka musí třeba do nemocnice, tak žádá o umístění dítěte do zařízení typu Klokánek, či jiného "zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc" (tak se ta zařízení přímo nazývají, nebo minimálně dřív nazývala).

Ospod si myslím, že to musí nějak potvrdit, souhlasit s tím umístěním, ale nebývá to agenda typu, že je rodina hned pod dohledem ospodu, naopak je to součást poradenství.

Ale nevím přesně, případ, o kterém mluvím je několik let starý, ale za zkoušku to asi stojí...
Možná i pro ten český Ospod to bude složitější, protože se s tím třeba tak často nesetkávají, ale zkusit by se to mělo.
Popř. pak zkusit úřad typu Ospod na Slovensku by taky třeba byla cesta...

erchia
17. kvě 2024

Jo a pak ještě existuje Úřad pro mezinárodní ochranu dětí, který sídlí přímo v Brně.
https://www.umpod.cz/kontakty

kristyn86
17. kvě 2024

Deti jde na vlastni zadost umistit do Klokanka. Aspon pro obcany CR,muzes se zkusit zeptat. A jde to docasne,jen na dobu,co potrebujes k zajisteni treba bydleni. Pak jsou neziskove organizace pro cizince. Zajdi se poradit na OSPOD,na mestsky urad k socialbim pracovnikum a na urad prace. Muzou ti dat potvrzeni pro potravinovou banku. Pokud bys byla z Prahy,funguje ru neziskovka Satnik. Tam si jde odpracovat par hodin a ziskat za to nakup na Kosiku.cz. Nebo co se vratit zpet do SR,abys mohla cerpat davky tam? Na UP by slo formou MOP ti pomoc napr.s uhradou jizdenky. Pro mimoradnou okamzitou pomoc nemusis splnovat pobyt. A kdyz bys mela doporuceni soc.pracovnika obce ci OSPOD,tak by se to dalo resit. Zde bez pobytu opravdu narok na jine davky nemas. Konej,dojud neni uplne pozde. V pondeli mas uredni dny,obehej si to.Navic,deti tu taky nemaji pobyt? Nechodi do skoly? A pokud si tu chvili,vrat se na SR. Jak muzes jet do CR a nezajistit si pobyt? Nezodpovedne.

evaviki
18. kvě 2024

@kristyn86 pobyt není povinnost. Vybavení trvá dlouho, musíš doložit spoustu podkladů, abys ho dostala. V této chvíli by ji ho podle mě ani nedali, protože by neměla moc co doložit k příjmům, bydlení.. a ne,není to nezodpovědné, jsme EU, teoreticky ten pobyt nemusí mít vůbec. Taky jsem ho řešila, až když jsem byla v ČR 4 roky. A to pouze kvůli autu.

zyjant
Autor odpověď smazal
Zobraz
zyjant
18. kvě 2024

@zyjant
@anonym_456 Napište mi na adresu: tenhle nick ( bez zavináče před ním), zavináč, email.cz. Prosím. Pomůžu Vám.

jakuvik
18. kvě 2024

Tak hlavně pobyt v domově se také platí, pokud rodič není zbaven rod. práv nebo není v hmotné nouzi, tak nějak. Určitě je vhodné si zažádat o dávky na Slovensku, jinak v ČR nic nepřiznají, možná tak jednorázovou mimořádnou dávku.

kristyn86
18. kvě 2024

@evaviki Tak ja myslela,ze kdyz sem nekdo jede za ucelem prace,pobytu atd.,tak ze uz jede s tim povolenim. Bez pobytu totiz nemas pravo na davky,tak jsem myslela,ze nevezmou deti ani do skoly. To se omlouvam za spatne informace.

evaviki
18. kvě 2024

@kristyn86 já tady pracovala,pak byla na mateřský,, rodicaku a až v průběhu rodicaku jsem pozadala o pobyt. Takže i dávky jdou, ale tam je myslím podmínka mít něco odpracovano. To už nevím.

kristyn86
19. kvě 2024

@evaviki Rodicak zavisi myslim na te praci. Ale davky,co delam,pro lidi bez prijmu,tak ti musi mit pobyt. Krome te mimoradne okamzite pomoci.

eunomiaassociation
19. kvě 2024

Ve chvíli, kdy předáte své dítě úřadům, budou o něm rozhodovat úředníci a nikoliv Vy. Například mohou rozhodnout o něm bez Vás o jeho umístění do pěstounské péče nebo o jeho adopci. Můžou rozhodnout o tom, že se se svým dítětem nesmíte stýkat.
Získat dítě zpět, je náročný boj s úřady.
Zajděte si na Úřad práce a zeptejte se na podmínky registrace, na práci, na příspěvky na bydlení. Na pomoc v hmotné nouzi a na charitu, kde by bylo možné dostat jídlo. Zajděte si na obec za starostou a zeptejte se, zda mají možnost pomoci Vám s bydlením, prací atp.
Přeji Vám i děťátku hodně štěstí.

mamalenka85
19. kvě 2024

@anonym_456 ahoj. Ozvi se. Mame maly charitativni projekt a v detskem domove jsem pracovala. L e n i z a j i c o v a zavinac g m a i l tecka c o m.

mamalenka85
19. kvě 2024

@eunomiaassociation nemohou dat dite k adopci jen tak.

eunomiaassociation
19. kvě 2024

@mamalenka85
@mamalenka85
Jsem z asociace zabývající se ochranou lidských práv. Bohužel máme zkušenosti, že úřady bez ohledu na právo mohou cokoliv. S dětmi se jedná jako se zbožím. Snažíme se dostávat děti z ústavů zpět do biologických rodin, ale je to dlouhý boj. Ústavy jsou štědře placené za každé dítě a nechtějí se jich vzdát. Soudní spory se vlekou roky.

zyjant
19. kvě 2024

@anonym_456 Fakt, napište mi, zyjant@email.cz. Všechno se dá řešit.

miryp
19. kvě 2024

@eunomiaassociation do adopce dítě dát opravdu nemohou, pokud nebudou rodiče zbaveni rodičovských práv a to lze pouze soudním rozhodnutím v řízení, jehož by byla autorka účastníkem.

lennus
23. kvě 2024

@anonym_456 Zkuste se poradit tady https://www.aperio.cz/

mamalenka85
27. kvě 2024

Vyresily jsme to, je dobre.