Co s dítětem o prázdninách?

5. bře 2024

Ahoj 🙂
Mám otázku … dítě mi půjde od září do školy . Jak pak řešíte veškeré prázdniny , hlavně ty letní. Jsem samozivitelka a absolutně netuším . Jak to zvládnu . Příměstské a normální tábory stojí hodně peněz a na to opravdu nemám . Mamka jde do důchodu až za 14 let .

drzticka81
5. bře 2024

Tak v nasem meste zajistuje zrizovatel pokryti vetsiny prazdnin skolni druzinou. Mame tady cca 10 ZŠ a ty se stridaji po 14 dnech v provozu i pres velke prazdniny (vychazi to co dva roky). I pres jarnaky pokryvaji. Vanocni, podzimni a velikonocni ne - to jsou kratke prazdniny. Tak treba je to i u vas.

jane46
5. bře 2024

@drzticka81 WOW... u nas ani skolka nema treba aspon tyden o prazdninach, des.
No slepujeme to tyden po tydnu... Spolecnou dovolenou prakticky nemame, planujeme hned v lednu kazdy den... a ja muzu i pracovat z domu, bez toho by to neslo (manzel taky, ale jeho sef to nerad dovoluje). Mame sice kazdy rok naplanovane dva tydny hlidani u babicky, ale vetsinou to padne, pro nemoc treba, desna smula. Letos poprve primestsky tabor, vyjde me lip nez neplacene volno, to je muj limit. Neposlu dve deti na tyden na tabor, pokud me levneji vyjde byt s nimi doma 🤷

zuzkasim
5. bře 2024

Je to velký problém, vidím to ve svém okolí. Babička si může vzít vnouče aspoň na týden ze své dovolené, pokud bude ochotná, dědeček, teta, tatínek nefunguje vůbec? Jinak se to dá částečně řešit i s nějakou kamarádkou, týden budeš mít své a její dítě, druhý týden se vyměníte. Přihlásit dítě do skautu nebo jiného turistického kroužku, tam jsou tábory podstatně levnější. Někdy fungují příměšťáky třeba i na faře nebo pořádá škola. Jinak pokud ti jde do školy až v září, můžeš ho ještě tyto prázdniny ve školce nechat.

jeyre
5. bře 2024

No letos beru dva týdny dovolené já, dva manžel (ne spolu), týden babička a tchýně taky slibuje, že je tam můžeme na týden nechat až budou mít celozávodku, ale nejsem si tím úplně jistá. Zatím hledám příměstské tábory, dcera na pobytový letos ještě nechce.

kakba
5. bře 2024

Uz mam letni prazdniny vyreseny. Tabory, primestaky, soustredeni, nase dovolena, zbytek babicky. Jinak to proste nejde. Ja si dovolit byt 2 mesice doma proste nemuzu.

j.a.n.i
5. bře 2024

No, kombinace táborů, dovolené a HO...

prejeta_zaba
5. bře 2024

Je to blbé no, ještě jsem neslyšela dospělého, který by byl nadšený z prázdnin. 🤨 Kromě výše zmíněných rad, přidávám - hledat už od Vánoc příměstské (nebo i pobytové tábory), většinou bývá několik kategorií a liší se právě i cenou. Není nutně pravidlem, že levnější = horší. Často i nějaký místní spolek dělá týden pro děti a vychází na pár stovek (knihovna, divadlo, sportovní klub, skaut, farnost...). Sedmileté dítě už nějaký ten čas i vydrží samo doma, neříkám, že 2 měsíce v kuse, ale když se správně nakombinují právě ty placené akce a hlídání, pak se nějaké dny už zvládnou. Hodně štěstí.

flyhigh
5. bře 2024

U nás take fungují školní družiny celé letní prázdniny. Čtyři ZŠ v městském obvodu se střídají po čtrnácti dnech. Berou děti do 4 třídy,cena 500kc/14dni plus obědy. Takže kdo potřebuje ma cele prázdniny v pohodě pokryté. 🙂

petrasipkova1
6. bře 2024

Tak tábory zaplati tatinek. Jinak u nas 2 tábory, 3 týdny dovolená a zbytek se stridame s mužem, homeoffice, ted uz jsou trochu větší a už zůstávají třeba do oběda sami doma. A pak pracuju z domu. Když byla první menší, tak měla tábory tři a taky chodili se mnou často do práce.

zmrzlinka
6. bře 2024

Budou mít tři tábory,dva týdny mám dovolenou a zbytek budou sami doma.Ale oni jsou zvyklí fungovat doma sami.

veroniquecz
6. bře 2024

Kombinace táborů, HO, dovolené naší, dovolené babiček. Jinak to udělat nejde.
Jsk tu píšou holky, ze jede družina, tak to je u nás sci-fi, maximálně na 3 týdny školka, školy vůbec.

squezy
6. bře 2024

Jestli pracuješ a jsi samozivitelka,tak 2 tydny dovolené si vem ty,2 tydny dovolené si může vzít tvoje mamka a behem tech 2 tydnu,co budes mit dovolenou,tak pohlidej deti kamaradkam,aby ti to vratili a behem jejich dovolené si vzali treba tvoje dítě. Klidně i na par dni,ale aby takhle pendlovala a nejak jste se vystridali. Kdybych byla ja samozivitelka,takhle bych to delala ja,jen napad.

teenyel
6. bře 2024

2 tydny ja, 1-2 tydny je u taty (pripadne kdyz nema tolik volna, tak vykryva babicka s dedou), 1-2 tydny ma dovolenou babicka + primestske tabory. Daji se sehnat i levnejsi, nebo na sportovni nejakou korunu obvykle prispiva zdravotni pojistovna. Pripadne nekteri zamestnavatele maji v ramci benefitu prispevky, ktere se na nejake daji cerpat (je dobre se na toto u zamestnavatele poptat). Treba letos je to sice jedno, protoze jsem na RD, ale rozvrzeni mame takove, ze prvni 2 tydny ma dovolenou babicka, potom tyden tabor (poprve prespavaci), 2 tydny jsou moje, dalsi tyden bude u taty, dalsi asi u babicky a dedy, posledni 2 tydny primestaky. A prazdniny v tahu. Takze pokud bych nebyla na RD, tak by na me vychazely 2 tydny z prazdnin. Planovat musime ale tak jako tak, protoze manzel ma jeste 2 deti, tak aby nam vysla alespon tyden spolecna dovolena v kompletni sestave.
Jinak k tem primestakum - treba u nas ve meste se delaji i primestaky od Domu deti a mladeze, ktere jsou levnejsi, nebo Cesky cerveny kriz. Troufnu si rict, ze pokud s tim clovek predem pocita a da bokem 3-400,- mesicne, tak tyto levnejsi zvladne zaplatit mozna i 2. A idealne se poptat u zdravotni pojistovny, zda maji v programu prispevky a na jaky typ taboru. Odnest fakturu, nechat si cast proplatit zpet 🙂 kazda koruna dobra 🙂

mourovatakocka
6. bře 2024

A nefungují třeba nějaké party rodičů, že by vzájemně vykryli nějaký čas? Nás se to bude týkat nejspíš až příští léto a pokud bych se měla vracet na plný úvazek do práce, tak vím, že to prostě nedáme. A to jsme na to dva.

jancaand
6. bře 2024

Taky jsem samoživitelka a prázdniny lepím dovolená, příměstské tábory, HO a nějaký ten den pohlídají rodiče.. ale je to děs. O jarních prázdninách nikde syn nebyl, byl se mnou jen na HO, abychom si raději společně víc užili léto.

izz76
6. bře 2024

U nás druzina o letních prázdninách není. Musíme se prostřídat,dcera má dva příměstské tábory a soustředění, Tři týdny pokryje dovolená moje a manžela,zbytek si prostridame babicky. My už máme tretacku,takže kdyby zůstal nějaký plonkovy den,zvládne být doma sama.

adelisss
6. bře 2024

Bydlí babička někde poblíž? Nejde si domluvit protisměny? Např. jedna odpolední a druhá ranní. Nebo jedná noční, druhá denní. Takhle totiž zhruba měsíc o prázdninách fungujeme s chlapem...