Ahoj maminky. S priateľom sa rozchádzame, snažím sa zorientovať v možnostiach (finančného) riešenia nastávajúcej situácie, ale možno mi v tom urobíte poriadok skôr.
Máme 16-mesačnú dcéru, som na rodičovskej dovolenej, plánujem zmenu v poberaní príspevku - bude činiť +/- 5000kč mesačne.
Zatiaľ bývame spoločne v jeho byte, ale pravdepodobne si budem zháňať podnájom, tu v Olomouci však ceny za 1+1 začínajú okolo 10 000kč/mesačne.
Trvalý pobyt mám vedený v jeho byte, neviem či sa mi podarí v podnájme zariadiť nový trvalý pobyt a nerada by som celkovo o český trvalý pobyt prišla, nakoľko tu spadám do sociálneho systému, zamestnania, poistenia + všetko prepojené s dcérkou....
Aké výživné na dieťa si môžem nárokovať ak chcem utiahnuť nájom i nás obe slušne uživit? Myslím, že úplne finančne zle na tom ex-priateľ nie je, ale žiadne extra-vysoké alimenty mi asi nedá. (súdiť sa nechcem zatiaľ) Máte niektorá podobnú skúsenosť počas RD?
A čo výživné na neprovdanou matku? Aká býva jeho výška?
Aké štátne príspevky môžem poberať ako matka samoživiteľka (na RD)? Aké sú kiteéria, ktoré musí spĺňať matka samoživiteľka - je zmena trvalého pobytu nutnou podmienkou?
Majetok ani úspory nemám - bola som naivná....
Moc ďakujem za vaše skúsenosti a rady.
@makronka222 tak předpokládám, že paní má dceru s čechem, tudíž i její dcera se zřejmě narodila tady a je taky češkou....btv, dítě odveze na slovensko a bude to únos...nic neni jen černé nebo bílé, trochu pokory by to chtělo
@sahrazad1 tak si musi domluvit soudne opatrovnictvi a taky alimenty jako prvni vec. Doma u pribuznych by logicky mela asi levnejsi bydleni, nez tady platit 10k najem, ne? Kor kdyz na to nema. Ze ma dite s cechem je hezky, ale proto se ma starat nas stat, kdyz se nepostara chlap? Skoda, ze jsem si neupichla dite s nemcem a nesla rovnou na urad pro penize.
@makronka222 ty si tak hloupa....
@makronka222 gratuluji k takovým skvělým názorům. Ještě že je ti všechno tak jasný.
echcela som to vzbudzovať hádky a ďakujem @sahrazad1 a ostatným za pochopenie. Myslela som, že medzi vami nájdem podporu a nie ďalšie urážky, to je to posledné čo človek, ktorý sa ocitol v ťažkej životnej situácii potrebuje.
@makronka222: Do nástupu na materskú som tu pracovala a normálne odvádzala dane tak mi pojem vyžírka státu príde dosť drsný.
Návrat domov k rodičom je samozrejme pre mňa jednoduchšia varianta, ale to by práve spôsobilo, že by otec prišiel o malú a ona o otca a preto sa chcem pokúsiť ostať tu kým to pôjde.
Chápem, že pred niektorými ľudmi nemá zmysel sa obhajovať, každopádne ďakujem všetkým za názory .
@lenkishe Ceny pronájmů 1+1 začínají na 10 tisících? Si děláš srandu ne? Co třeba líp hledat, jen tak namátkou - https://www.sreality.cz/detail/pronajem/byt/1+1...
To ani 2+1 není za takovou cenu - https://www.sreality.cz/detail/pronajem/byt/2+1...
@lenkishe zakladatelko, zajdi vazne na urady a informuj se, nač mas narok. Je dobre, ze nechces otce a dceru pripravit o vztah, komunikuj s nim, jak to jen pujde. Vyzivne na matku je tusim do dvou let ditete, nevim, zda lze zazadat i zpetne. Výživné na dite dle platu. Ovsem i tak to nebude pro tebe prilis ruzove. Co brigady - namatkou roznos letáků? Preji hodne sil i nervu...a rado se stalo! 🙂
@lenkishe píšeš, že nechceš dítě vzít otci, tak ať se postará ne? Já obecně nechápu postoj jsem samoživitelka, státe postarej se. A je jedno, jestli máš ČR občanství nebo ne. Jednou je to dítě vás obou, ne státu.....
@blondynka400 a už jsi viděla chlapa,který by rozchodu dal partnerce tolik peněz aby vše bez jakékoliv pomocí zvládla??? Ženský proboha vzpamatujte se....a nebo doufejte že váš život bude dál plout na růžovém obláčku,z kterého nikdy nespadnete....
@caverina budeš se divit, viděla. Naopak znám spoustu žen, které této situace využívají a snaží se chlapy stáhnout z kůže. A není to o tom, že peníze používají čistě pro potřeby dětí, ale i pro sebe. Za mne by se měla vzpamatovat většina žen. Chlap přeci není pojízdná kasička, ale otec dítěte.
Já se osobně některým chlapům ani nedivím, když se tak kolem sebe koukám. Asi bych se dost často chovala stejně.
@blondynka400 o tom tady ale není řeč....tady se bavime o situaci,kdy otec ditete bude platit alimenty a zakladatelka pobira rodičák.....určitě si tohle nepřala a má pravo o pomoc požádat stát....a ne aby ji někdo nazýval vyžírkou a podobně....a nikdy nevime,kdy se do podobné situace může dostat kdokoliv z nás...tak by jsme měli vážit slova....
@caverina já nikoho vyžírkou nenazvala. Napsala jsem jen že nechápu postoj jsem samoživitelka, státe postarej se. Každá jsme zodpovědná za svůj život, mít dítě byla naše volba a tak by se k tomu měl každý postavit. A ne žádat o podporu stát. A rozhodně nesouhlasím s tím, že do podobné situace se může dostat každý z nás.
@blondynka400 blondynko 🙂 do podobné situace se vážně můžeš dostat i ty 🙂 odrikaneho největší krajíc 🙂 ne, že bych ti to přála, to ne, ale lidé se mění. I když máš třeba teď výborného muže, není nikde psáno, že mu za čas nerupne v kouli, a změní se. To samé plati i o tobě. Život není jasná přímka, přináší občas i situace, události, které bychom si nejraději odpustili. A je pak na každém z nás, jak se s nimi popasuje. Asi tak 🙂
@blondynka400 to jako važně,že Tobě by se to nemohlo stát?? Tak ted jsi mě fakt rozesmála. ...takových jsem už slyšela...manžel by mě nikdy nepodvedl...manžel by mě nikdy neopustil🙂) často tady slyšim,že někteří lidé by si neměli mit děti...mě docela děsí,že mají děti lidé smýšlející podobně jako Ty....
@blondynka400 tak jo....
Některý sou tu takový borky, že určitě i rodičovský příspěvek odmítly s hrdosti co 😄 nicméně škoda že tazatelce nikdo neporadí z osobní zkušenosti, jen má pár lidí pocit že se je někdo ptal na názor na situaci o které vůbec nic neví. Ja bohužel taky neporadím, na úřadě řeknou více, ale asi by to chtělo víc taktu od některých 🙁
bohužel také nevím jak to budeš mít jako slovenka, ale vím, že na výživné se dá žádat i zpětně, pro tebe i pro dítě, pro tebe fakt jen do dvou let věku dítěte, ale nebývá to žádná suma, co by tě spasila v rámci cen bydlení. příspěvek na bydlení je vázaný na trvalý pobyt, ale ten si můžeš na základě nájemní smlouvy nahlásit tam, kam se přestěhuješ. také po tobě na úřadě budou chtít pro začátek min. čestná prohlášení o vaší situaci a pak postupně dokládat, že máš zažádáno o svěření do péče, alimenty, později rozsudky apod. v první řadě mají opravdu povinnost se starat rodiče a ne stát. jo a s tím bydlením to tedy není sranda, protože všude chtějí nějaké ty kauce na zničení a nájmy předem a ty píšeš, že nemáš nic ušetřeno. příspěvek na bydlení se vyplácí tři měsíce zpětně, takže ty musíš mít do začátku toto vše sama a až teprve můžeš požádat stát, aby ti zpětně částí přispěl, když vše zaplacené řádně doložíš.
máš tam u vás nějaké kamarádky, co by pomohly? třeba i s hlídáním, abys mohla na brigádu? nebo někdo s větším bytem, domkem, kde bys dočasně mohla levněji přebývat?
sama jsem teď v podobné situaci, jen mám starší děti. vím, jak se cítíš. na děti sama můžeme fakt zůstat kterákoliv a každý krok kolem toho je nelehké rozhodování ☹
@blondynka400 tak pravděpodobně máš štěstí na dobrou práci za dobrý plat . Což je dobře. Ale ne každý takové štěstí má.
@sahrazad1 to neříkám že ne. Ale neřekla bych, že je to jen o štěstí. Je to hodně o tom, co člověk chce a co pro to dělá. Štěstí bohužel jenom nestačí.
Mně osobně přijde zvláštní, že zakladatelka neřeší jak si peníze vydělat a to se dá i na RD, ale hned na co mám nárok od státu. Nemělo by to být naopak? Nejdřív se pokusit se postarat sama ? Zkusit se rozumně domluvit s otcem dítěte a až naposledy natáhnout ruku ke státu?
@blahova_andrea Ďakujem za približný náčrt postupu a situácie. Dúfam, že sa čo najrozumnejšie s bývalým priateľom dohodneme a všetko dopadne v rámci možností dobre.
Na brigáde a hlavne na dohode s otcom dieťaťa samozrejme pracujem, o tom som si nemyslela, že je tu nutné písať, keď som sa pýtala na niečo úplne iné - len som chcela vedieť možnosti ako to v praxi funguje a vaše skúsenosti. Len som chela byť byť v obraze, keby som to nakoniec musela riešiť. Ďakujem všetkým vám chápavým.
Sežeň si skvělého právníka, pokud má ex plat kolem 25-30 tak si s klidem řekni o 4000 na dítě a 2000 na sebe 😉 Stačí jen mít dobrého právníka.
@lenkishe bohužel se smýšlením většiny žen v současné době ano, protože to prostě není standart. Přeji ti, ať se vše vyřeší a nějak rozumně se dohodnete. Ono nejde jenom o peníze, fungující otec je pro dítě důležitější než cokoliv jiného. S penězi je to jednodušší, než se vztahy.....
@sahrazad1 dobrá práce fakt není o štěstí. Někdo se rozhodne mít brzo děti, někdo zase radši studuje a buduje kariéru, aby ty děti potom mohl slušně uživit, při nejhorším i bez chlapa. Omlouvám se zakladatelce za offtopic, ale ta představa, že dobrá práce za dobré peníze se vyhrává v loterii, mě trochu vytáčí.
Jdi na urad prace a tam vsechno zjistis, nevim jak to tu maji cizinci, nevime jak dlouho si tu pracovala a na co celkove mas narok. Muzes mit pridavek na dite, hmotna nouze nebo prispevek na bydleni. Vim ze tohle ale maji cesi. Domu se vratit nemuzes? Vyzirat svuj stat? Bydlela by jsi za male penize a mela i hlidani, mohla bys na brigadu a neco usetrit nez z ruky do pusy. Nezlob se, ale proc my tu mame zivit lidi jako ty? U nas cesky samozivitelky nemaji co jist... na hranice to mas kousek. Ber to jako realitu. Me by nenapadlo jit na slovensko pro davky...