Bydlení samoživitelka. Poradíte, prosím?

18. říj 2020

Mám problém s nalezením vhodného bydlení. Všude mě odmítají, protože jsem sama s dítětem. Zkusila jsem Klub svobodných matek, ale poslali mě slušně řečeno někam. Kdo chce vidět ukážu mail. Mám dceru s PAS a Adhd. Takže musí dojíždět busem/vlakem do speciální školky. Jenže cestování nedává, takže tam nechodí pravidelně. Bylo mi řečeno, že jako matka samoživitelka nemám šanci. Že jsem prostě riziková. A je jedno jestli mám nebo nemám peníze. Prostě nemám chlapa tak nedají. Už jsem marně ptala na několik bytů, šla na prohlídky a stále nic. Jsem z toho zoufalá, protože tady u rodičů je to na přechodnou dobu a stále se hádáme. Nesnesou dceřino postižení. Jsem v depresi a ztrácím naději.

lv
18. říj 2020

Co nějaký sociální pracovnik, ktery by poradil, na koho se obrátit? Z OSPODu nebo v té spec.školce. Zkus mesto/mestskou cast, obec - ti by taky měli mit nejake startovaci, ci sociální byty.

autor
18. říj 2020

@lv Bohužel se mnou nikdo nebaví, protože mám trvalé bydliště ve zcela jiném městě než v jakém potřebuji pomoc.

mamio
18. říj 2020

Musíš být při pronajmech suverénní.Ne říkat se sklopenou hlavou, že jsi samozivitelka na podpoře (příklad). Když se zeptaji kdo tam bude, řekla bych já a dcera. Víc je nemusí zajímat. Další možností je dát platbu na 3,4,5,6,měsíce dopředu, pokud máš finance. Musíš zkoušet, někde se chytnes. Nebo do většího města, nebo azyl pro matky, tam nikoho nezajímá trvalý bydliště, s dětma na rok, kde máš vlastní soukromí a platíš min peněz. Vše mám za sebou jako ty, i ten azyl a vše nakonec šlo.

barulina
18. říj 2020

Tak si prehod trv. Bydliste na urad ve meste kde zadas. No a neni u vas nejaka spolecnost, ktera byty pdonajima? Ja jsem msk a je tu byvale okd, a fakt je jim jedno jestli jsi samozivotelka nebo ne. Jsem sama s detma v byte a nikdo fakt neresi muj rodinny stav

nikoulinka
18. říj 2020

A nemáte ve městě Armádu spasy? U nás třeba funguje jejich služba, která se jmenuje - prevence bezdomovectví. Mohla by ti pomoct. Mají akorát tuším podmínku, že nesmíš dlužit na nájmu, elektřině, apod.

veroniquecz
18. říj 2020

Ze kterého jsi města? Třeba u nás v Brně funguje speciální bytové poradenství od magistrátu.

hojda
18. říj 2020

Co zkusit spolubydlení? Má to i své nevýhody, to je jasné, ale řešení by to bylo.

autor
18. říj 2020

@veroniquecz Plzeň a okolí.

veroniquecz
18. říj 2020

Ta má taky magistrat, zkusila bych tamní bytový odbor.

dandaa
18. říj 2020

Zkus se poptat ve skupinách města ve, kterém žiješ. My máme v pronájmu maminku samoživitelku a jsem za ní ráda, byt je 2kk tudíž pro dva ideální.

magdanaty
18. říj 2020

Pokud máš prokazatelne příjmy, abys mohla platit nájem, tj snad nikdo nebude řešit, že jsi samozivitelka? taky jsem a nebyl problém..

mourovatakocka
18. říj 2020

Pokud nejsou finance problém a neočekáváš, že bys prostě neuplatila nájem, takže to je z jejich strany jen pakárna, tak co takhle jít na prohlídku bytu s nějakým kamarádem? Bude dělat křoví, působit dojmem úplné rodiny s tím, že třeba pracuje v zahraničí, takže by jezdil jen občas apod.? Ve smlouvě bys byla ty, ale psychologický efekt?

veronikanj
18. říj 2020

Moc to nechapu. To jdes na prohlídku a nekdo se te zeptá jestli jsi samozivotelka? Nebo jestli jsi vdaná a kolik mas deti? Nedokážu si to představit. Me osobně se na to nikdy nikdo nezeptal. Bych je poslala nekam. Hrozne!

elencze
18. říj 2020

Upřímně, ten dotaz nechápu. Vzhledem k tomu, kolik samoživitelek u nás je, a téměř všechny nějak slušně bydlí, tak jsi buď měla nebetyčnou smůlu na debily, nebo je problém ještě někde jinde. Několik mých přátel pronajímá byt a mají v nich i samoživitelky, většinou jde o 2+1. Pokud dokážeš uhradit kauci a případě provizi RK, tak by nemělo být tak neřešitelné najít byt ve stotisícové Plzni. Samy jsme se s mamkou harcovaly po Ostravě po pronájmech, byla na nás jako vdova sama, a pokud se uhradila kauce, tak tohle opravdu nikdo neřešil.

drep
19. říj 2020

@elencze hele, upřímně, jako pronajimatel to chápu. Měla jsem v bytě třikrát samoživitele (jeden byl otec a staral se dokonce o jedno nevlastní dítě, od kterého máma utekla) a všichni odešli s poměrně velkými dluhy, ačkoliv jsem se to snažila řešit hned od začátku, ale ono to vůbec není tak snadné někoho vyhodit z bytu. Všichni normálně pracovali. V bytě dnes bydlí zadarmo moje babi, až jej nebude potřebovat, prodám ho, protože na pronájem nemám nervy. Nicméně kdybych dál pronajímala, tak dám po prohlídce přednost těm, co přijdou v páru. U nás ve městě pronajímá jeden z velkých hráčů, CPI a dávají standardně smlouvu na tři měsíce, aby se s problematickým nájemníkem mohli rozloučit rychle a snadno, a až po třech měsících dávají na delší dobu.