Ahoj, asi ani nechci žádnou radu, ale cítím, že to potřebuju ze sebe dostat a vypsat se z toho...
S manželem jsme spolu přes 6 let. Máme 3letou dceru a druhé mimčo na cestě. Sem tam nějaký obláček proběhl a myslím, že jsme si prošli věcmi, ve kterých mě utvrdil, že jsem si vybrala dobře. Je na něj spoleh, podržel mě, když to bylo potřeba. Já jsem při něm také vždy stála a byla oporou, když potřeboval. Jen je spíš introvert a nedává problémy najevo.
Posledních několik dní brečím... netuším, jestli na to mají vliv i hormony nebo jsem fakt tak špatná.
První můj pláč přišel pár dní zpět ve chvíli, kdy jsme se chystali jet pryč. Dcera dělala už předtím scény při oblékání a celkově je strašně paličatá a tvrdohlavá, když se jí zrovna nechce. Když už se mi ji konečně podařilo uklidnit, že můžeme jet, tak manžel hledal nějaké oblečení. "Kde mám prosím tě to a to?" "Nevím, kdyby sis oblečení uklízel sám, nehledal bys to." Oblečení mu poskládám a nechám na posteli, ať si to uklidí do skříně. Fakt mu tam nelezu a nevím, kde co má... Vyjel po mě, že se snad o práci nějak dělíme a snad pro mě není takový problém mu to uklidit do skříně a že ať teda jedeme samy... V ten moment jsem začala brečet, řekla mu, že mě taky přešla chuť někam jet a ať si jede do pr někam sám. Je mi strašně líto, že u toho byla přítomna dcera a nechci, aby se to někdy opakovalo. Bylo to selhání nás obou.
Od té doby mám problém s ním komunikovat, i když dneska už to vypadalo nadějně. Ani jeden z nás o tom nekomunikuje a nějak se to přejde. Teď mi dělá strašně velký problém to přejít, ale nedokážu o tom, co se stalo mluvit...
Když má dcera nějaký svůj afekt nebo jí nechci něco dovolit (trvám na určitých pravidlech, když se domluvíme), tak začne samozřejmě brečet a... "chce tátu, nemá ráda maminku a maminka, ať jde pryč". Strašně mě to v ten moment bolí a mám pocit, že jsem jako máma selhala... přitom vím, že tatínkovské období je normální. Něco se rozbije a dcera, že táta to spraví. "Táta to nespraví, to už je rozbitý tak, že to nejde spravit." "Jo jo, táta to zvládne." Dcera se mě na něco zeptá a já nevím, tak jí na rovinu řeknu, že nevím. "Táta to ví." A za celý den poslouchám, jak "táta ví, táta umí, táta spraví, já chci tátu,..." Už nějak cítím, že jsem asi já ta špatná a ať se snažím, jak chci, tak to prostě nefunguje.
Doplním, že bordel tady nemáme (u pedanta na úklid by to ale asi neprošlo), vaří manžel, o nádobí se ze 75% starám já, dceru přes den usměrňuju, aby se mohl vyspat na noční, chodíme na hřiště, jezdíme třeba na den pryč, když má volno, ...
První těhotenství bylo od 29tt hodně rizikové a hrozilo mi, že každým dnem porodím. Teď se trochu víc šetřím, začalo mi tvrdnout břicho a i když jdu dceru jen doprovodit do školky, tak mě po cestě zpátky bere píchlavá bolest do spodku a musím zpomalit. Nechci zažít to, co u dcery...
A já už prostě nevím. Zase brečím, protože byl dneska pro dceru strašný problém se vyprchovat, vyčistit zuby a převléct do pyžama. Celou dobu, že nechce maminku,... A já jen čekám, kdy mi na dveře zaklepe sociálka, protože to zní jako bych týrala své dítě.
Je mi momentálně zle, fakt zle a já už nevím, jak pokračovat...
Tříletý vzdor, těhotenství, to udolá i silný osobnosti. Vyplač se, polituj se, vydechni si a pak zvedni hlavu a jdi dál 🙂. Manželovi jsi mohla odpovědět nevím, kde to máš, on tobě taky jinak, odchody někam jsou vždycky kritický. Dcera jen dává najevo nelibost, tím, že říká, že tě nemá ráda - nelíbí se jí tvůj pokyn, zákaz, i nic nejde. Je normální, že si otce idealizuje jako skoro všemocného, to k věku patří.
Co nějaký relax, uvolnění jen pro tebe? Masáž, kosmetika, nebo co ti dělá příjemně?
@lv Naštěstí ano. Mám i nějaký oddych pro sebe a že i s dcerou spolu nejsme 24/7.
@emillyhk Ani jeden z nás se nedokáže omluvit. To je na tom to nejhorší... Já se k tomu sama od sebe vrátit nedokážu, protože mě to ubíjí. A manželova vlastnost, která se odráží ve více věcech se, že má pocit, že má vždy pravdu. Takže si myslím, té se neomluví nebo by to nebylo upřímné, protože byl v "právu".
Jo.. tohle je špatně. Já vím...
Mně pětiletá včera řekla, že si vybírala maminku, když byla v bříšku, a vybrala si tu nejhorší. Nechává mě to chladnou, vím, že to tak nemyslí a že za týden řekne něco podobného manželovi. Těhotenství je těžký, hormony, emoce, nemohoucnost. A asi takhle přesně bych to manželovi řekla. Oba jsme to nezvládli, není to tak, že to nezvládl jen on, proto někdo bude muset přijít a udělat první krok, samo se to nespraví.
A co to treba rict manzelovi "Hele, ta vcerejsi situace se nam nepovedla, porad mi to lezi v hlave a neumim si s tim poradit." A pockat na jeho reakci, treba taky prizna, ze ho to trapi a nejak to společně doresite, aby byl mezi vami cisty stul... omluvu bych z nej na silu nepacila, ale ani bych se sama neomlouvala, pokud bych to tak necitila.
Myslím, že je dobré občas se před dítětem pohádat. Kamarádka mi říkala, že se před ní rodiče nehádali, nikdy. A jednou je slyšela hádat to jí bylo třeba 12 a měla z toho trauma, myslela si, že se rozvedou, jak na to nebyla zvyklá 🤦
@lis6 My se normálně nehádáme. Jen občas bývá dusno. Připouštím, že je to asi ta horší varianta než nechat proudit emoce.
Myslím, že by sis měla s manželem popovídat, říct mu o svých pocitech, i o tom, co v tobě vyvolávají slova dcery. A třeba i o tom, že je ti líto, žes na něj vyjela, že toho bylo moc. Teď to mezi vámi visí, po tomhle tě pravděpodobně obejme, podpoří, omluví se, řekne svůj úhel pohledu..
Podle mě řešíš kraviny. Nechápu, že nedavas manželovi oblečení do satny,to ja davam a nepripadam si jako služka 😆 Ale on pomáhá hodně mě s domacnosti (neni problém dat do mycky,vytrit barak,umyt se mnou okna - mame velika francouzska),tak ja se staram o prádlo a tak..moc to hrotis, jseš unavená...a ohledně holčičky. U nas to moc nebylo, že by mi kluci řekli, že nemaji radi maminku (mam dvojčata),ale když už něco takového zkoušeli,tak jsem jim řekla, že něco takového se neříká a že me to mrzí. Nenechala jsem to bez odpovědi. A když to zkouší na taťku a začnou mi na něho "bonzovat" nesmysly,obcas to zkouší,tak je také hned zastavím a řeknu,at si nevymyslí, že je tatka ma hrozně rad a co všechno pro ne a mě dělají.. nechápu, že to ty i jiné maminky necháte bez odpovědi.. máme děti vychovavat a vést je,ne je furt si jet to svoje,takhle to nepochopí.. všeho prostě s mírou..
@squezy Oblečení mu tam nedávám, protože bych síň pokaždé musela brát stoličku a nechápu, že je takový problém, aby si to uspořádal tak, jak to vyhovuje jemu. 🤷♀️ Já si taky uklízela svoje poskládané prádlo do skříně a nedělala to ta mě mamka.
To s dcerou bez odpovědi nenechávám. Samozřejmě, že jí řeknu, že to by ani táta nedokázal opravit, ale mám se s ní dohadovat, když si jede to svoje, že to zvládne?
Když řekne, že ke nechce, tak jí řeknu, že chápu, že se zlobí, že to musí dělat, ale takové věci se neříkají. Většinou to však používá ve chvíli, kdy má afekt a vůbec nevnímá, co říkám. Když se k tomu snažím pak třeba vrátit, tak mi to třeba odkýve, ale efekt nula.
Psala jsem... rady jsem třeba ani nehledala, jen jsem tón potřebovala ze sebe dostat. A počítala jsem s tím, že můžu být ta špatná. Holt toho bylo na mě za několik dní příliš...
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Posílám obrovské objetí... Protože nejsem těhotná, ale syn je to samé v bleděmodrém, všechno problém, oblíkat se nebude, zuby si čistit nebude... A taky bych občas brečela. Ale je to prostě jen období. Teď teda syn začal říkat, že nemá rád tátu 🙈 To je mi manžela upřímně líto, když to slyším. Ten náš malý človíček ještě neumí vyjádřit, že teď se zlobí, protože táta něco zakázal nebo naopak vyžaduje. Takže si založí ruce, nafoukne tváře a už jede, že nemá rád tátu. Že jste se s manželem před dcerou pohádali není žádná tragédie, prostě toho na vás oba bylo moc. Důležité je, abyste jí ukázali co dál. Omluvit se, říct i proč k tomu došlo, začít se k sobě chovat zase normálně. Držím palce ať je konec těhotenství víc v pohodě než s dcerou 🍀