Ahoj, jsem na začátku 2. trimestru a pracuji jako učitelka ve školce. Ze začátku školního roku by mě ani nenapadlo jít z práce dřív než to bude nutné, ale teď o tom opravdu přemýšlím. Hnes zpočátku šk. roku se u nás ve školce totiž rozjelo nachlazení a virozy a mě to bohužel dostihlo též, tak jsem šla na pár dní na neschopenku. A teď přemýšlím, jestli tam opravdu zůstat nebo se raději šetřit, protože ikdyz jsem byla zdravá celkem mě ta práce hodně unavovala a rozhodně nepracuji na 100 % což mě mrzí... Budu ráda za vaše rady, zkušenosti, názory 🙂
@klarafucikova jj,ležela jsem přes noc nemocnici a dobrý. Teď už jsem ve 30 týdnů. Miluju tu práci,opravdu pohodová pěkná práce,ale svoje dítě miluju víc. U mě hlavně hrála roli ta únava ,mívám nižší tlak .být tebou zůstanu doma. Ten podzim v MŠ,to jsou nudle,kašle ale taky třeba spalova angína že jo.... Já mám dva kluky ještě,9 a 13 let a už jsou oba doma s nudlí.😬
Možná i podle toho, jestli třeba mají za tebe náhradu? Každopádně doporucuju mód mohe dítě na prvním místě, vsechno ostatní pak - takže treva v práci zůstat, ale jet na půl plynu. Stres k sobě nepouštet, nic netahat, pracovat méně zodpovědně, případně jít občas na neschopenku na pár dní.
@klarafucikova byla jsem v práci až do konce. Termín jsem měla v prosinci. V červnu jsme to měli s dětma dost náročné, byla jsem u předškoláků. Dlouhé výlety, spaní v MŠ, ale pak byly prázdniny, tak si člověk odpočinul. Nejhorší bylo září. To všude lítaly rotaviry, virózy apod. Odcházela jsem začátkem října na MD. Upřímně jsem určitě nepracovala na 100%, necvičila jsem tolik s dětma, pak jsem flákala i vycházky a byly jsme spíš na hřišti 😀 ale záleží hlavně na tom jak se člověk sám cítí a nešla bych za hranici svých možností.
Když jsem ráno přebírala malé děti než jsme se rozdělili, tak jsem slušně některým vysvětlila, že nebudu děti nosit a ani brát rodičům z náruče apod. Ani jednou jsem se nesetkala s nepochopením ☺️
@klarafucikova z druhé strany jako rodič, co má dítě ve školce - pokud se práci nemůžeš věnovat na 100%, běž na neschopenku. Jasně, vlastní zdraví/miminko je na prvním místě, ale jak k tomu přijdou ty děti ve školce? Zvlášť teď ti nejmenší, co potřebují v začátcích maximální pozornost a pomoc?
Pokud lékař zhodnotí, že to má smysl, šla bych na neschopenku. Těhotná jsem byla v době covidu, mezi dětma lítalo bůh ví co, v jeden den nám jich odpadlo třeba šest, nebo jsme museli volat rodičům. Jako sedm hodin v respirátorech, bez jídla a pití, protože vedoucí chodila na kontroly dodržování respirátorů(nejsem proti tomu, ale nemůžu se najíst v družině, ale taky nemůžu jít na chodbu a nechat tam děti) tak bych do toho už nešla, doteď považuju za štěstí, že jsem nijak neonemocněla, ten strach tam byl.. dlouho jsem váhala s doktorem, protože mi bylo blbý odejít a říct narovinu doktorovi jak to je- mám strach, že něco chytnu a odnese to dítě. Když Vám tam lítají virózy, prostě bych to řekla doktorovi, uvidíte jak se k tomu postaví - já měla trochu štěstí, že jsem měla problémy s tlakem a už pak byl problém to s respirátorem vydýchat, kolikrát mi bylo vážně mdlo. Nejsem zastánce toho tvrdit,že mi něco je, jen abych dostala neschopenku, ale tahle práce zvlášť v tyhle době je přeci jen trochu víc riziková, což by Vám ve finále mohlo pomoct, když to uzná i lékař. Se zbytkem si musí poradit vedoucí, není Vaše práce hledat za sebe třeba náhradu, i když to zní nekolegiálně a možná to tak i trochu je. Ale prostě zdraví a dítě na prvním místě. Nebo, pokud přeci jen chcete zůstat, zkusit se aspoň domluvit s kolegyněma, jestli by Vám někdo aspoň nepomohl přesouvat postýlky, abyste to netahala a trochu uvolnit z programu a jet na půl plynu. Je ale otázka, jestli to jde udělat tak, aby zároveň zůstala zachovaná kvalita práce.🙂
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@klarafucikova byla jsem ve stejné situaci.jsem asistentka /teta v MŠ. Taky jsem si říkala ,jak krásně to zvládnu a prd. Na začátku prázdnin cca 20 týden,už jsem cítila že mám dost,unavená,protivná,zvedla jsem víko obědu 🤮až se mi jednou stalo,že jsem cestou z práce upadla na břicho . A v tu chvíli strachu mi svítilo,o co se vlastně snazim?! Kdyby se jí Něco stalo...je mi 35 let...okamžitě jsem nastoupila nemocenskou a udělala jsem nejlíp.