Těhotenství v MŠ. Zůstat nebo se raději šetřit?

klarafucikova
10. zář 2021

Ahoj, jsem na začátku 2. trimestru a pracuji jako učitelka ve školce. Ze začátku školního roku by mě ani nenapadlo jít z práce dřív než to bude nutné, ale teď o tom opravdu přemýšlím. Hnes zpočátku šk. roku se u nás ve školce totiž rozjelo nachlazení a virozy a mě to bohužel dostihlo též, tak jsem šla na pár dní na neschopenku. A teď přemýšlím, jestli tam opravdu zůstat nebo se raději šetřit, protože ikdyz jsem byla zdravá celkem mě ta práce hodně unavovala a rozhodně nepracuji na 100 % což mě mrzí... Budu ráda za vaše rady, zkušenosti, názory 🙂

sylvka
10. zář 2021

@klarafucikova byla jsem ve stejné situaci.jsem asistentka /teta v MŠ. Taky jsem si říkala ,jak krásně to zvládnu a prd. Na začátku prázdnin cca 20 týden,už jsem cítila že mám dost,unavená,protivná,zvedla jsem víko obědu 🤮až se mi jednou stalo,že jsem cestou z práce upadla na břicho . A v tu chvíli strachu mi svítilo,o co se vlastně snazim?! Kdyby se jí Něco stalo...je mi 35 let...okamžitě jsem nastoupila nemocenskou a udělala jsem nejlíp.

klarafucikova
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
sylvka
10. zář 2021

@klarafucikova jj,ležela jsem přes noc nemocnici a dobrý. Teď už jsem ve 30 týdnů. Miluju tu práci,opravdu pohodová pěkná práce,ale svoje dítě miluju víc. U mě hlavně hrála roli ta únava ,mívám nižší tlak .být tebou zůstanu doma. Ten podzim v MŠ,to jsou nudle,kašle ale taky třeba spalova angína že jo.... Já mám dva kluky ještě,9 a 13 let a už jsou oba doma s nudlí.😬

zuzekk
10. zář 2021

Možná i podle toho, jestli třeba mají za tebe náhradu? Každopádně doporucuju mód mohe dítě na prvním místě, vsechno ostatní pak - takže treva v práci zůstat, ale jet na půl plynu. Stres k sobě nepouštet, nic netahat, pracovat méně zodpovědně, případně jít občas na neschopenku na pár dní.

zuzroko
12. zář 2021

@klarafucikova byla jsem v práci až do konce. Termín jsem měla v prosinci. V červnu jsme to měli s dětma dost náročné, byla jsem u předškoláků. Dlouhé výlety, spaní v MŠ, ale pak byly prázdniny, tak si člověk odpočinul. Nejhorší bylo září. To všude lítaly rotaviry, virózy apod. Odcházela jsem začátkem října na MD. Upřímně jsem určitě nepracovala na 100%, necvičila jsem tolik s dětma, pak jsem flákala i vycházky a byly jsme spíš na hřišti 😀 ale záleží hlavně na tom jak se člověk sám cítí a nešla bych za hranici svých možností.
Když jsem ráno přebírala malé děti než jsme se rozdělili, tak jsem slušně některým vysvětlila, že nebudu děti nosit a ani brát rodičům z náruče apod. Ani jednou jsem se nesetkala s nepochopením ☺️

jade85
12. zář 2021

@klarafucikova z druhé strany jako rodič, co má dítě ve školce - pokud se práci nemůžeš věnovat na 100%, běž na neschopenku. Jasně, vlastní zdraví/miminko je na prvním místě, ale jak k tomu přijdou ty děti ve školce? Zvlášť teď ti nejmenší, co potřebují v začátcích maximální pozornost a pomoc?

pampeliska1313
12. zář 2021

Pokud lékař zhodnotí, že to má smysl, šla bych na neschopenku. Těhotná jsem byla v době covidu, mezi dětma lítalo bůh ví co, v jeden den nám jich odpadlo třeba šest, nebo jsme museli volat rodičům. Jako sedm hodin v respirátorech, bez jídla a pití, protože vedoucí chodila na kontroly dodržování respirátorů(nejsem proti tomu, ale nemůžu se najíst v družině, ale taky nemůžu jít na chodbu a nechat tam děti) tak bych do toho už nešla, doteď považuju za štěstí, že jsem nijak neonemocněla, ten strach tam byl.. dlouho jsem váhala s doktorem, protože mi bylo blbý odejít a říct narovinu doktorovi jak to je- mám strach, že něco chytnu a odnese to dítě. Když Vám tam lítají virózy, prostě bych to řekla doktorovi, uvidíte jak se k tomu postaví - já měla trochu štěstí, že jsem měla problémy s tlakem a už pak byl problém to s respirátorem vydýchat, kolikrát mi bylo vážně mdlo. Nejsem zastánce toho tvrdit,že mi něco je, jen abych dostala neschopenku, ale tahle práce zvlášť v tyhle době je přeci jen trochu víc riziková, což by Vám ve finále mohlo pomoct, když to uzná i lékař. Se zbytkem si musí poradit vedoucí, není Vaše práce hledat za sebe třeba náhradu, i když to zní nekolegiálně a možná to tak i trochu je. Ale prostě zdraví a dítě na prvním místě. Nebo, pokud přeci jen chcete zůstat, zkusit se aspoň domluvit s kolegyněma, jestli by Vám někdo aspoň nepomohl přesouvat postýlky, abyste to netahala a trochu uvolnit z programu a jet na půl plynu. Je ale otázka, jestli to jde udělat tak, aby zároveň zůstala zachovaná kvalita práce.🙂

klarafucikova
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
klarafucikova
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
zuzekk
13. zář 2021

@jade85 záleží na personálních možnostech školky a jestli má zástup. Za mě lepší učitelka "se poflakujici" než žádná, lepší dočasně snížená kvalita práce, než děti rozsoupane do jiných tříd..

mdch91
13. zář 2021

@zuzekk a vite, ze tam ta ucitelka treba od 6 do 9 nebo od 13 do 16 je sama? Na 20 a vic deti? Ja si uplne neumim predstavit, jak se pak v takove situaci ma poflakovat.

zuzekk
13. zář 2021

@mdch91 vím a vím že je to náročné, ale když je člověk na vahach, nemá jednoznačný důvod zůstat doma, stojí za zvážení, že všechno se dá dělat buď na plný plyn nebo částečný.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru