Těhotenství v 45. letech. Zkušenosti, poznatky?

elinka08
5. únor 2021

Dobrý den, ráda bych se zeptala maminek co otěhotněly také v tomto vyšším věku na jejich zkušenosti a poznatky. Jsem ve 22. týdnu, všechny výsledky mám naprosto v pořádku (krev, plodová voda i ultrazvuk zaměřený na vrozené a vývojové vady). Jsem za to moc ráda a uvědomuji si jaké mám štěstí. Je to moje čtvrté těhotenství, děti mám 25, 21 a 7let. Musím říct, že v tomhle těhotenství jsem více unavená jak v těch předchozích. Tak jsem hodně zvědavá na porod a pak kolik budu mít energie při péči o miminko. Ale moc se těším a věřím, že s partnerem vše krásně zvládneme. Budu ráda za každou zkušenost maminek v mém věku. Děkuji

luhana
6. únor 2021

@elinka08 Me je sice o deset let min, ale taky me prepaji obavy, to je asi normalni. Navic vy jste uz ostrilena maminka, takze vite co ocekavat a urcite to hrave zvladnete. Hodne stesti a zdravi vam i miminku.

janylu
6. únor 2021

Ahoj, já sice nemám zkušenost s těhotenstvím po 40, ale pokud bych otěhotněla v 45, moje děti by měly přesně ten věk, co teď tvoje. Jednu dobu jsem o 4. Uvažovala, ale to spíš kvůli tomu, aby měl nejmladší parťáka. Teď je mi 41 a jsem rozhodnutá, že do dalšího nejdu. Malej je hodně akční a každou vycházku hrát na hoňku a denně 3 hodiny venku, to už není pro mě. Navíc ani rodina už mě v dalším dítěti nepodporuje. Tak já zůstanu u tří. 😊 Přeju ti pohodové těhotenství.

tiki
6. únor 2021

Ahoj, mne ceka za mesic 40 a porod pateho prcka, nejstarsi dcerka ma 14 let, nejmladsi kloucek 2. Tehotenstvi jsou cim dal tim unavnejsi, tvrdne mi bricho pri kdejakem pohybu (obout dite do snehuli je fakt uz zahul), nejhorsi jsou krecove zily, na nohach jsou skarede, ale jen nektere boli, horsi jsou krecaky v panvi, ty boli pekelne uz ted, nejaky nastrih nebo jine porodni zraneni si radeji ani nepredstavuju, uz pri 3. porodu, kdy mne strihali, to bylo jak na jatkach 😉. Ale jinak jsem uplne ok, dite bylo planovane. Ten vek je ale urcite znat, stejne asi jako to, kolikate je to tehotentstvi, kdyby touhle dobou clovek cekal prvni, asi by drzel lip pohromade, nadruhou stranu bych resila spoustu veci, ktere ted resit nemusim, protoze vim, ze se vyresi samy 😀. Ja bych nad vekem nepremyslela, doufej, ze vse bude ok a tes se na prcka!

elinka08
autor
6. únor 2021

@janylu
@janylu No já už jsem čtvrté miminko nechtěla, byla jsem přesvědčena, že se tohle nemůže stát. Ale můj partner 48let ( není tatínek mych tři děti), ještě žádné dítě neměl. Hned na začátku našeho vztahu jsem mu řekla, že už miminko nechci a pochopím, když on to bude mít jinak a nebude chtít pokračovat. Řekl mi, že to respektuje a že je moc rád, že spolu vychováváme moji nejmladší dceru. S kterou mají opravdu moc pěkný vztah. Osud mi do života přinesl hodně zatežkavacich zkoušek. Jedná z nich byla smrt moji maminky. Já jsem měla možnost sledovat mého partnera, jak moc mi je oporou a vše se mnou krásně zvládá. Najednou jsem pochopila, jak moc bych s ním chtěla ještě miminko. Když jsem mu to řekla(byl moc šťastný) , to bylo v srpnu, tak jsme se domluvili, že to budeme zkoušet do konce roku, pak toto téma uzavřeme. Povedlo se hned druhý měsíc 🥰.Nikdy nezapomenu na ten okamžik, kdy jsem mu to řekla, nevydržela jsem to až do rána a test jsem si udělala ve dvě ráno. Hned jsem ho probudila mavanim testu před obličejem 🤩. Jeho reakce byla naprosto úžasná, dokonce i plakal a do rána jsme nespali a vykládal si🙂. Snažíme se oba udržovat, já jsem před otěhotněním hodně sportovala. Tak doufám, že nám bude zdraví dopřáno a ta energie k miminku taky. Moje nejmladší dcera se moc těší na sestřičku. Vlastně vyrůstala jako jedinácek, protože starší děti už byly hodně veliké, když se narodila. Z vlastní zkušenosti musím říct, že je náročnější péče o jedno dítě, než když máte dvě. Ty se spolu někdy zabaví a mají jeden druhého. Zato jedno vyžaduje všechen čas od vás a případlo mi to mnohem náročnější. Takže, takové ty řeči o tom, že co má maminka za práci s jedním dítětem jsem přestala hodně rychle říkat 😁. Má a hodně, když se chce svému děťátku věnovat jak má. Jasně, že mám nějaké obavy, ale věřím že se budeme oba snažit našemu děťátku dát to stejné co i mladší rodiče. Jediná veliká obava je, aby nám osud dopřál hodně dlouhý život, aby jsme tady pro děti byli co nejdéle.

krupka3
6. únor 2021

Je to tve rozhodnuti a asi jsi tusila, ze 45 uz nebude idealni vek pro rodicovstvi. Nezazila jsem to, rozhodne nechci soudit, naopak je pekne, ze u vas bude miminko ve velke rodine a milovane... Ale strasne bych se bala toho, jak v tomhle veku zvladnu vstavani co hodinu nekolik mesicu v kuse. Mne jeste neni 30 a jsem ted ze dvou malych deti uplne vyrizena. Kazdopadne ti uprimne moc fandim. Mozna zkus predem myslet na spravnou vyzivu a treba i doplnky stravy, ktere by mohly s energii a dobrou naladou pomoct i v nejtezsim obdobi... PS nekdo ma stesti a miminko mu spi od narozeni krasne, tak nehazej flintu do zita.

elinka08
autor
6. únor 2021

@tiki děkuji za reakci. Přeji, ať máte problémů co nejméně 🙂. Já měla naštěstí ten třetí porod úplně v pohodě. Vlastně bych mohla říct, že bych rodila za petikorunu 😂. Byl to moc krásný zážitek a po porodu jsem se cítila úplně v pořádku. Tak tajné doufám, že to bude i teď takové. Zato první porod to byla fakt hrůza a dostávala jsem se z toho hodně dlouhou dobu. Přeji hodně moc zdraví pro Vás i miminko 🥰.

elinka08
autor
6. únor 2021

@krupka3 děkuji za reakci. No na zdravou výživu se budu muset určitě zaměřit. Před těhotenstvím jsem si vše hodně hlídala a jedla opravdu zdrave. Teď to trochu pokulhává, ale fakt to nejde ovládnout. Myslím si o sobě, že jsem hodně disciplinovana, ale v tom začátku mi bylo ze všech zdravých věci co jsem dříve jedla úplně špatně jen co jsem se na ně podívala. Teď už je to lepší. Věřím, že po porodu se vše vrátí do starých kolejí.

krupka3
6. únor 2021

@elinka08 Pokud jsi zvykla se zdrave stravovat, je to velke plus - pak muzes mit telo v lepsim stavu nez zeny o 10 i 15 let mladsi 😉 Ja zrovna nedokazu moc pozitivne motivovat, protoze mame neskutecne narocne a nespaci miminko, ale stejne te chci podporit, ze to zvladnete. Navic starsi deti uz jsou opravdu velke, tak na to urcite nebudes sama, a to se pocita.

elinka08
autor
6. únor 2021

@krupka3 děkuji moc. Navíc jsem celý život nekuřák a dalo by se říct abstinent. Možná i toto sehrálo roli v tom, že miminko i v tomto mém věku... je zdravé ( teda všechny vyšetření tomu nasvědčují).

asinehri
6. únor 2021

Tohle je individuální. Porodem ale nic nekončí, jen začíná...

elinka08
autor
6. únor 2021

@asinehri To máte pravdu, věřím že to bude krásná i když třeba někdy ne úplně jednoduchá cesta. Moc se těšíme ❤️

xxx3d
6. únor 2021

@elinka08 Gratuluji a moc přeji.
Je mi hodně : -) mám jedno dítě, chlapečka, letos bude mít čtyři, rodila jsem poprvé a naposled ve 43, a moje těhotenství bylo krásný. Neměla jsem žádné komplikace, žádné takové ty stavy, jako nevolnosti, nebo chutě, prostě krásná doba to byla. Žádnej stres.
Zpětně vím, že mi k tomu dopomohlo i to, že jsem nechodila na sociální sítě, nepozorovala jsem se, nedumala co a jak já mám a proč nemám to, co nějaká jiná maminka, myslím tím ty stavy a pod.
Prostě jsem si to krásně užila, přeji ti taky hodně pohody, a klidu.

elinka08
autor
6. únor 2021

@xxx3d jeee děkuji moc za krásnou reakci. Je hezké číst, že to někdo tak hezky zvládl. Já teda měla ze začátku hodně veliké těhotenské nevolnosti, ale to u všech těhotenství. U prvního jsem s tím byla i v nemocnici. Ale teď už je mi fajn a užívám si to. Hodně tomu také pomohly všechny dobre výsledky z vyšetření co se týče zdraví miminka. No a úplně nejvíc jsou reakce partnera, miminko bylo něco, co už si myslel, že ho v životě nepotká a je vidět, že si toho moc váží a užívá si to. Od začátku věděl, že to bude holčička a vykládal ji do bříška ještě když byla úplně malička fazolka a nemohla ho slyšet. I nejmladší 7leta dcera si s naší maličkou vykládá a těší se. Tohle jsem v předchozích těhotenstvích nezažila. Přála bych to každé mamince 😍. Také přeji moc zdraví a spoustu krásných chvilek s Vaším chlapečkem 🙂.

xxx3d
6. únor 2021

@janylu zdravím tě! 🙂

autorce se omlouvám, já se totiž s maminkou míjela v porodnici 🙂 ona odcházela domů s miminkem, mě odchod domů čekal o pár dní později 🙂

janylu
7. únor 2021

@xxx3d Také tě zdravím... je super si tady občas přečíst, že jste oba v pohodě a zdraví....😊

janylu
7. únor 2021

@elinka08 to jsi napsala tak krásně...😍 věřím, že vaše dítě bude mít tu nejkrásnější rodinu. ❤

purplerain
7. únor 2021

@elinka08 Poslední dítě jsem rodilá v 43 letech. Teď má rok a čtvrt. Zatím nevidím žádný rozdíl od prvního v 29ti letech. Ale já mám spací děti, nevím, co je to růst zubů apod.... Takže za mě pohoda. Možná, kdybych měla uplakaný, mluvím jinak.

ostravacka999
14. bře 2021

Je náhodou fajn číst něco takového...Člověk míní, život mění 🙂 Taky jsem si nedokázala představit u prvního, že bych měla mezi dětmi velký věkový rozdíl. Rodila jsem v 26 letech, poté v necelých 29. Starší matky mi přišly ujeté, hrozně staré, nechápala jsem, že mají dítě "tak pozdě" :D Haha, musím se smát. Je to něco podobného jako jsem si myslela ve 20, že někdo ve 40 je šíleně starý :D Nyní vážně uvažujeme nad 3. miminkem, ale vzhledem k naší situaci až tak za 2 roky, takže by mi bylo 39 no a uvidíme, zda nás to bude stále držet a riskneme to a budu pro mladší maminky šíleně stará a bláznivá :D

elinka08
autor
15. bře 2021

@ostravacka999 jestli se rozhodnete pro miminko, tak Vám přeji hodně štěstí, ať se to povede a hlavně jste všichni zdraví 🍀. Mně teda zatím nikdo neřekl, že jsem nějaká šílená, bláznivá maminka. Spíše se někteří lidé v mém okolí diví, že mi je 45 let. Nikdo mi to nehadal😁. Určitě záleží i na věku, to riziko tam prostě je, že by miminko nemuselo být zdravé. Naštěstí jsou v dnešní době dostupná vyšetření a popřípadě se může odhalit nějaký problém včas. A ruku na srdce, dobrou maminku nedělá věk. Jsou maminky, které jsou ve 20,30 skvělé, ale také ty co vůbec. My jsme připraveni pro naši dceru udělat co nejvíce půjde, aby byla šťastné a spokojené děťátko. A mezi to patří i to, aby jsme se udržovali, sportovali a stihli s ni dělat, to co mladší rodiče. Mějte se moc hezky 🌞

ostravacka999
15. bře 2021

Já to nemyslela nijak špatně 🙂 Tak to snad tak ani nevyznělo.

elinka08
autor
15. bře 2021

@ostravacka999 já to nepochopila vůbec špatně, ba naopak 😁.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru