Ahoj. Potřebuju poradit. S mojí mamkou jsme měly vždy perfektní vztahy, až na pár vyjímek. Např. když jsem se měla vdávat, moji rodiče nám hrozně mluvili do svatby. A brali to tak,my platíme, takže rozhodujeme. Tam jsme to ustáli, i když nakonec pro mě a manžela byla svatba zkažená. S manželem jsme se spoustu let pokoušeli o miminko, nešlo to, a poslední rok mě naši skoro nutili, abysme s tím něco udělali, a šli třeba na umělé oplodnění. A vůbec je nezajímal můj negativní postoj k umělýmu. No ale světe div se, stal se zázrak, a já otěhotněla normální cestou. Jsem asi v 5.týdnu, vím o těhotenství 10 dní. Čekala jsem že to do rodiny přinese radost, ale je to spíš naopak. Co jsme to rodičům oznámili,tak manželovi rodiče jsou v pohodě, aspoň zatím, ale moji rodiče úplně blázní. Když mluvím o mimču, říkám mimísek-a naši vždycky zhnuseně, že jaký mimísek, přece miminko...Každý den se mě ptají jak mi je, jestli už zvracím, a dostávám nevyžádané rady a poučování. Že ať počítám že mi bude hrozně zle, a co mám jíst a pít, a co nemám, když jsme s manželem nadhodili jaká jména bysme dali, tak se zhrozili, že ať si to rozmyslíme a ať dáme něco normálního, jinak že nám dítě vynadá a nechá se přejmenovat. Když jsme řekli že chceme postýlku s nebesy, tak ať neblázníme, že to je hrozně nebezpečný, co kdyby to na mimčo spadlo. S manželem jsme si pro radost koupili jedny dupačky, velikost 62. A hned poučování že jsou hrozně malinký, že do toho mimčo nenarvu, a že kdybych nakupovala s mamkou, že by mi poradila, že ona už má zkušenosti. Když jsem byla smutná, naši se mě ptali co mě je. Řekla jsem jim své obavy z těhotenství, a místo pochopení na mě táta začal řvát, a říkal ať tím ještě nedeptám manžela. A že to bude obrovská změna v životě i pro ně - jako proč pro ně? Oni to asi rodit ani vychovávat nebudou. Dneska jsme s manželem byli u našich na návštěvě, a dopadlo to zle. Řekla jsem že pokud vše bude v pořádku, tak chci ambulantní porod. Mám z nemocnic doslova fóbii a panickou hrůzu. Manžel mě podporuje, ale táta na mě začal řvát, že ať na to rychle zapomenu, ať myslím taky na ně, a že kdyby se něco stalo, tak s ním pak zažiju pravé peklo. Mamka zas začla že si to můžu plánovat jak chci, ale že pak budu ještě ráda v porodnici, že budu určitě po porodu úplně chcíplá,a taky že určitě naše mimi bude mít novorozeneckou žloutenku. Můj manžel jí jen v klidu řekl, že proč uvažují pořád negativně, že ještě něco přivolají. A že my dva si to uděláme podle svýho. No a bylo zle. Mamka se rozbrečela, táta nadával, že oni už mají zkušenosti, a že oni mají pravdu, na to jsem řekla, že my si chcem udělat vlastní zkušenosti, ale nebyli jsme pochopeni. Pak mi mamka psala sms, že jak byl na ní můj muž zlý, že proti ní jede, a že je jí to jasný, že mě chce odtáhnout do svýho rodnýho města. Přitom manžel chce zůstat v mém rodném městě. A že se nemusíme teda ani stýkat. Hrozně mě mrzí jejich přístup, místo aby mě uklidňovali tak mě rozčilují. Je to normální? Až porodím, bude nám s manželem 30,takže jsme dost dospělý na to, abysme si vychovali dítě podle svýho.
@renatajsemja No moc normální to není tedy, co jsi napsala. Já osobně zastávám názor, že těhu by se nemělo říkat hned, ani v rodině. Já to 2x neřekla a ještě že tak - nakonec to těhu v obou případech stejně skončilo v samým začátku...tak jsem nemusela nikomu nic vysvětlovat. Teď jsem na začátku 4. měsíce už a ani v rodině o tom nikdo neví. Nevím, prostě nemám potřebu se nikomu svěřovat a manžel to samý, taky nemáme v rodině bůh ví jaká vztahy. Právě se bojím toho, jak to v rodině vezmou a taky se bojím, že budeme dostávat blbá rady jak vy...jak píše uživatelka už výše, vše jim neříkejte. Proč taky? Oni vaše dítě vychovávat nebudou. Na mě by rodiče jednou zařvali a dlouho dobu by mě neviděli. Držím palce!
Lepší je nic předem neříkat a postavit je před hotovou věc, o porodu, jménech a dupačkách si můžeš popovídat s kámoškou a nebo popsat na koníkovi 😀 Moje máma chtěla našeho syna přejmenovat ještě po jeho narození a nakonec si na Honzíka taky zvykla 😀 Kecat ti do výchovy budou pořád, ale když je budeš dostdtečně ignorovat, časem se to zmírní
@ruzicka06 No jo, ale kdybych nic neřekla, rozčilovali by mě s tím ať jdu na umělý oplodnění. Je to těžký ☹
@renatajsemja no jestli si maminka mysli, ze 62 je pro novorozence veliký, tak těch zkušeností moc nepobrala. Ale dej na rady výše, čím méně jim toho řekneš tím lépe. Já to znám, vždycky mi hlodalo je to přece máma, tak jí to řeknu a pak jsem se kopala do hlavy. Časem jsem se to naučila, ale trvalo to mnoho let.
Radši bych ještě chvíli vydržela řeči o umělým oplodnění než to říkat takhle nesmyslně brzy...ani náhodou vám nechci přivolat nic zlého, ale pátý týden je strašně brzičko, může to dopadnout jakkoli a s touhle povahou by vám to rodiče mohli dávat za vinu...my jsme o jedno miminko přišli v 11.týdnu a rodiny to vůbec nevědí, vždyt není důvod (a to máme perfektní vztah, ale proč je tím zatěžovat, když to stejně nejde změnit)...teď další jsme oznamovali až v 15.týdnu, když už to bylo vidět a kdyby to šlo, nejradši bych to tajila až do porodu, což samozřejmě nelze no...Na jména se zeptali jednou, řekla jsem jim, že vůbec netušíme a že to budeme rozhodovat až nějak před porodem a tečka...víc s nimi neřešíme...maximálně občas sama řeknu, že kontrola dopadla dobře nebo tak, ale o čem mluvit nechci, to prostě neříkám...a v případě vašich rodičů bych byla opatrná dvojnásob...když je to takhle ted, umíte si představit, jak vám budou mluvit do výchovy potom? To se z toho zblázníte...utnula bych to co nejdříve (ne s nimi úplně zrušit kontakt, ale dát jim najevo že je vám tohle opravdu nepříjemné a jste dost dospělí na to, aby jste si poradili sami...a pokud to opravdu nepochopí, klidně bych pár návštěv zrušila a neviděla se delší dobu, aby jim to došlo...)
Klepu at ti to vyjde.
Jinak rodiče jsou úplně praštění. Měli by si uvědomit že to nejhorší co můžou udělat je tě teďka stresovat, je to nezdravé pro mimi!
A teda nevím co si představujou že seš za ramlici že jim 62 přijde prťavý, vždyť většina lidí začíná na 56.
Nebesa mám a fakt nevím jak by to na to mimi mohlo spadnout s tím jak je to tam přidělaný, jediný co bych udělala je přidělat šňůrky k tomu závoji aby ho nemohla malá stáhnout dovnitř. Zrovna nebesa se narozdíl od mantinelů za nějak zavažně nebezpečné nepovažují.
My to řekli kolem 12tt a např pohlaví a jméno do teď neví a to mám termín za týden 🙂
Ty se svým rodičům trochu neumíš postavit? Já jasně vyjasním hranice, kdy mi vadí nějaké dirigování a oni vezmou na vědomí, řeknu nestarej se, to si rozhodnem sami.
A v 5tt probírat, zda budete mít nebesa? Zbytečné, ještě můžeš 100x změnit názor, zatím vůbec neřeš co budete používat až se to narodí, to je strašná spousta času.
Hlavně to utnout hned v začátku a zabojuj i ty jako dcera ne jen manžel jakožto nejčerstvější člen rodiny.
Uprimne receno, slovo mimisek je hrozny a sdelovat mi nekdo v 5tt tehotenstvi vybrana jmena deti, postylku a nebesa a ambulantni porod, tak si klepu na celo...
Ja tedy mam s mamkou skvely vztah a nevidim duvod..proc bych ji to nerekla...i kdyby to nedopadlo...stala by pri me...a hlavne pokud by to bylo prvni vnouce. Ale pokud se rodice chovaji takto..je napovazenou co rict a co ne. Mam z zoho pocit ze vami manipuluji a asi by bylo dobre si s nimi v klidu promluvit. Asi si neuvedomuji ze maji dospelou dceru a chteji vas zivot dale ridit a evidentne vas citove vydirat. Rekla bych jim na rovinu..ze takto to proste nejde dal..ze budes rada kdyz poradi..kdyz budes sama radu vyzadovat..ale ne si nechat mluvit do zivota..jinak z toho bude jeste peklo...pokud jim to dovolite ted budou to delat stale a s mimcem jeste vice...
No uprimne...taky si myslim, ci jiz bylo zmineno vyse. Moc brzo jste jim o tehotenstvi rekli. A ze uz mas spoustu veci vybranych a myslis si, ze v tom mas jasno, je usmevne. To jeste tolikrat zmenis nazor! A proc se tak brzo o tom bavit s rodici? To jsou stejne vase prani, predstavy, tak neni duvod to rodicum rikat a uz vubec ne tak brzo.
Na jednu stranu se jim ani nedivim, moje mamka ma obcas taky snahu mi vykladat rady, ale ja uz zhledla tolik videi na youtube a precetla spoustu clanku, ze opravdu nepotrebuju radit. Pokud bych neco nevedela, zeptam se ji. Mozna pusobis na rodice dost naivne, jeste jsi nemela ani cas si neco nastudovat, tak se ti snazi pomoct. Ale spousta veci je dneska jinak nez kdysi. Musis byt duraznejsi, presvedcivejsi, raznejsi.
@renatajsemja Já bych svoje postoje, mateřské přístupy a mnoho dalšího vůbec nikomu nesvěřovala.. Vy žijete svůj život a máte svoje představy, nemusíte se před nikým obhajovat. Nebo chcete žít život druhých , přebírat jejich názory, aby oni byli spokojeni? Já taky slýchám ze všech stran, jak dělám všechno špatně, ale prdim na to. Kdo chce, tak mě přijme, kdo ne, ať si škubne a nestará se. To už bych se musela zblaznit .
já jsem třeba řekla doma, že jsem těhu hned na začátku, protože jsem musela mít klidový režim a byla jsem hned na PN, sice těhotenství jedno i druhé nedopadlo, ale vymlouvat se doma, že jsem na PN kvůli něčemu jinému.. ale máme dobré vztahy a nikdo do ničeho nekecá..
@renatajsemja bude vám 30? podle toho co píšeš bych to odhadla tak na 19. Já si tedy myslím že buď si neměla žádnou pubertu nebo jsi prostě měkota. Rodiče tě vůbec neberou jako dospělou osobu a vůbec bych jim tedy neříkala co chci a co ne, nerozebírala že chci postýlku s nebesy... to s nimi bydlíš že se dostáváte do detailů jako jsou nebesa nad postýlkou, nebo že si dovolí na tebe jen tak řvát? Omezila bych styk, omezila bych to co se s nimi dělím a vysvětlila že jsem dospělá že se s tím musí smířit. Ale to jste měli už dávno a svatbu si zaplatit sami.
a že by ti říkali ať jdeš na umělé oplodnění? jako cože???? to už je trochu patologické ty vztahy, to vypadá jako když s nimi bydlíš a necháš se od nich živit.
@renatajsemja Ahojky, nic si z toho nedělej, u nás to probíhalo obdobně. Já svým rodičům taky všechno hned vysypu a oni na mě často spustí spoustu rád ale i výtek. Když to přesáhne únosnou mez tak odcházím. Jenom manžel mě pak ještě doma hubuje že se nikdy nepoučím a všechno jim vyslepičím😁🙈
Joooi jak ja si predstavovala jaky budu mit nebesa. Za mesic mam termin a nebesa se nekonaji, nakonec jsou zbytečný jako dalsich X věci,co jsem měla v plánu 😂
Každopádně me z toho všeho nejhorší prijde to, že vas rodiče tlačilu do umělého. Vědí, co to všechno obnáší? A proč vůbec? Z touhy po tom byt babička a děda a dirigivat co a jak máte dělat? Těhotenství mas čerstvé, nic neni 100% jiste jak to dopadne. Ale rozhodně s nima neprobirej tve predstavy a plany, je jasny, že stejny nazor mit nebudou, pred 30ti lety to prostě bylo všechno jinak. Ale ujasni si s nimi v klidu uz ted, ze nechces slyset žádné rady a poučky, v opačném případě se zeptáš sama kdyz budes chtít. Jinak pokud celé těhotenství budes tohle poslouchát, tak se z toho poseres hlavně po porodu. Protože budeš všechno delat jinak... kojit, chovat, koupat... a budeš si pripadat jak neschopna,protože ti furt do toho bude nekdo kecat, misto toho, aby ses starala podle sveho instinktu.
Ja jsem tak rada,ze nam do toho nikdo nekeca,sama nevim co me čeká, ale spoleham na mateřský instinkt a pripadne je tady konik plny zkušených, segra, internet... navic sto lidi sto názorů na vec, však to znáš
@renatajsemja celý problém bude asi vtom že jim vše říkáš a evidentně si nestojis za svým nazorem. A určitě, pokud by to nebylo nezbytné nutné, bych nikomu krom manzela neoznámila tehu v 5.tydnu... stát se muze bohuzel vše a pak to všem zase vysvetlovat. To fakr ne
Poradím jediné - řiďte se poslední větou ve svém příspěvku 😉 Čekáme dvojky, kluka a holku, a byť se mi nikdy moc nelíbilo, když se dětem dávají jména po rodičích, momentálně nemůžu jinak, s našimi jmény a jako knihovnice - prostě to bude Petr a Lucie. A co mi na to řekla mamka? "Musí se jmenovat po vás? Vždyť se jim budou děti smát, až to budou probírat, dejte něco normálního..." - smůla 🙂 Prostě to tak bude, protože MY čekáme miminka, ne ona (kdy se mmch můj brácha jmenuje stejně jako můj táta).
Takže od doby, kdy se narodila první dcera (před sedmnácti lety), a začalo to skřípat, protože všechno pochopitelně věděla nejlíp, už se neptám, ale oznamuju 🙂 Jsou to naše děti, náš život 😉
Těžko říct, odkud to od nich pramení, ale musí pochopit, že jste dospělí a o svém životě si budete rozhodovat sami. Nic bych s nimi neřešila a vždy už jenom zpětně oznámila. Například.. vybrali jsme tohle jméno a tečka. Chtějí tebou hodně manipulovat, tak se nenech. Když na tebe spustí, tak jim řekni, že takhle už s tebou jednat nemůžou, ráda si poslechneš rady, ale rozhodneš se sama a jestli se s tím nedokáží smířit, tak se prostě budete vídat méně, dokud je to nepřejde.
Držím palce, udělejte si to podle sebe a radujte se.
@renatajsemja
1.drzte se s manzelem a uzivej si vytouzeneho tehotenstvi. 🙂
2. zasadne neoznamuj sve plany co chcete nebo nechcete kupovat- vzdy ti kazdy bude radit, ze je to zbytecny a oni by koupili to ci ono
@renatajsemja odeslalo se mi to brzy
3. zkusenosti jsou dobra vec, ale se vsi uctou pred 30 ti lety, to bylo vsechno trosku jinak, dnesni doba nabizi nepreberne mnozstvi vsemoznych vychytavek, pomocniku a taky blbosti, ktere sice nejsou nutne, ale treba potesi
4. kazdy si sve zkusenosti musi ziskat sam, predpokladam, ze tvoje mama kdyz mela tebe si to z organizovala rada take sama
5. velikost 62 zacina ma dcera nosit ted, a to ji pristi tyden jsou 4 mesice a lehce pres 5 kg. 🙂 Tez jsem slysela 56 ani nekupuj, to jsi se zblaznila do toho se ani nevejde. Hle vejde, dokonce jsme shaneli i 50. (syn mel 56 taky cca 2-3 mesice).
6. zasadne neoznamovat tehotenstvi v pocatku, proc cokoliv vysvetlovat a pak cim pozdeji, tim mene " nevyzadanych " rad 🙂 ja oznamovala oba ve 20 tt a 19 tt a to mame perfektni vztahy.
7. jmena vubec nerikat, vyberte si co se vam libi a ostatni to stejne prijmou. tuto chybu jsem udelala taky bohuzel🙂 a toho huceni, ja bych dala jmeno to a to... proc ne at si kazdy da co chce. ( mam Lindu a Tomaska, takze zadna exotika a i presto rady)
8. drzte s manzelem pri sobe, uzivejte si kazdeho dne co prinese, tehotenstvi je narocne, hormony chvilema blbnou a neni to lehky🙂 hlavne klid, pohodu a radost z vytouzeneho tehotenstvi
At vam to dobre dopadne!
@renatajsemja jo a jeste at ti nikdo nevnucuje umely oplodneni, kdyz to sam nezazil a problem s otehotnenim nemel. To je hodne mimo. Vim o cem mluvim. Ze dnes to kazdy bere jak kdyz si jde koupit rohliky neznamena, ze to je tak jednoduche a podari se to. na psychice to taky neprida, kdyz se nedari
@renatajsemja No my jsme se třeba o mimi snažili přes 3 roky a nikdo z rodiny o tom doteď neví. Nevidím důvod, proč jim to taky říkat. Jo chvilu po svatbě jsme furt poslouchaly kecy kypu ,,tak co, kdy už budete mít mimino?" - teda tchánovci měly takový kecy. Ale my jsme řekli, že zatím to neplánujem, prostě jsme to zapřeli, že nám to nejde. Jo lhaly jsme. Říkaly jsme, že přeci nemusí to být hned...sice realita byla jiná, ale aspoň jsme nemusely poslouchat blbý rady jak vy třeba. Teď mám pokoj a těhu budem tajit ještě dokud to nebude moc vidět, zatím to vidět ani není. Prostě nemám potřebu se někomu v rodině svěřovat. Nejsem typ, že bych se chtěla hned chlubit.
@renatajsemja Jak už psaly některý holky výše, oznamovat těhu v 5tt je opravdu strašně brzo. Každého věc jak si to udělá, ale myslím, že jste si to měli nechat pro sebe. Přece jenom se může stát cokoliv a pak někomu něco vysvětlovat mi příjde zbytečný. Tím vám ale nechci nic špatnýho přivolávat, držím palce, ať to dobře dopadne! Ale s oznamováním jste asi měli fakt ještě počkat.
Hele, tak si nekaz tehotenstvi a kdyz mamka napsala, ze se nemusite stykat tak ok. Nerikam prerusit kontakt, ale omezit na minimum. Ano, k rodicum ma mit clovek uctu, ale Ty jsi dospela, uz taky budes maminka a nemusis si nechat libit veci, ktere Ti delaji zle. Proste kontakt omez na minimum, nepodbizej se a uvidis, ze vasi sami zalituji a budou se snazit chovat lepe, protoze se budou tesit na vnoucatko a nebudou se o to chtit pripravit. Ze jsi jim rekla, ze jsi tehotna brzy, to chapu, kdyz Te tlacili do umeleho oplodneni. Ale zbytek jsi jim preci rikat nemusela, to jsou vase plany s manzelem, jak budes rodit, jak se bude mimi jmenovat, apod. Nechte si tyhle veci pro sebe nebo, pokud chces plany sdilet, prober s nekym, kdo Te podpori, kamoska, tchyne..
@renatajsemja Taky se pridavam k tem, co rikaji, ze jste jim to rekli moc brzy. V 5tt se muze stat cokoliv, samozrejme drzim palce at je vse v poradku. Nic bych s nimi nerozebirala. Ani jmena, postylku nic. Stejne je jeste brzy. Btw - mimisek je priserny vyraz. Chapu, ze je miminko vysnene, ale i tam se daji infantilni vyrazy eliminovat 🙂
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Tak jim vše neříkejte. Třeba jaké chcete jméno, postýlku a tak. Když začne taťka řvát, tak odejděte