Ahoj holky je mi to asi i trochu trapné, ale přijdu si úplně zoufalá. Jsem 6+2tt nevím vůbec co mě čeká na první prohlídce. Nevím co mám kupovat na co se mám připravit. Kdy oznámit rodině a přepadla mě totální hrůza z porodu. Na miminko jsme se těšili, chtěli jsme ho. Teď tohle ? Nechápu to.
Mohu poprosit o vaše rady, zkušenosti ? Kdy jste co kupovali. O čem je první prohlídka a i ty další u lékaře. A co samotný porod ? Děkuji
Klid. Jsi jen překvapená a nejistá. Já jsem po nálezu // brečela večer,že to je moc brzy, že to nezvládnu,že jsme mu počkat..no šok. Ale rychle se to srovnalo.
Na kdy jsi objednaná? Vůbec se neboj. Doktor tě vyšetří, udělá utz, vezme krev a vypta se na různé věci. A bude se čekat. Obvykle další návštěva bývá po 2-3 týdnech. Pak bys měla dostat žádanku na NT screening ( nebo se musíš objednat sama), v 10-12 tt se bere krev,v 12-14 tt se dělá podrobný utz. No a dál už jsou kontroly pravidelně po 4 týdnech.
Kupovala jsem až tak po 20 tt, po velkém utz. Rodině jsme to řekli u prvního v 9 tt, kdy bylo potvrzené srdíčko. A porod neřeš. Vyber si fajn cvičení nebo plavání pro těhotné a třeba i k tomu nějaký kurz. U nás to bylo současně, cvičení vedené PA a v jeho průběhu jsme si povídali o všem. Chodila jsem cvičit a plavat od 12 tt až do porodu.
To je teda spousta otázek 🙂 V první řadě bych se uklidnila a vyčkávala. Bohužel v prvním trimestru končí každé osmé těhotenství potratem, tím tě nechci strašit, ale spíš abys byla opatrná s nějakým nakupováním a oznamováním to celému světu. Od první prohlídky k porodu je naštěstí dost dlouhá doba, aby ses na všechno připravila. Kup si nějaké knížky, hoď nohy nahoru a klídek 🙂
Jé, gratuluji, to je krásná zpráva 😍 a teď tu "obrovskou radost" rozdýchej, těhotenství trvá obvykle 40 týdnů, takže na všechno času dost 😉.
Prohlídky, jak už psaly holky, zatím spodkem, až od cca 12tt přes břicho (zkrátka screening už se dělá přes břicho). Vezme krev, možná změří pánev a asi jinak nic...
Nakupování má čas, teď si můžeš dělat průzkumy všech těch naprostých zbytečností za které budeš chtít utrácet 😂😎
A kdy to oznámit rodině? To je na vás. Já to našim musela říct brzy a byl to děs, protože nastávající babičce přeskočilo 🤯😂
Objednaná jsem 13.9. Myslela jsem ze po kontrole když bude vidět srdíčko bych to řekla rodině přítel se přiklání k variantě po prvním trimestru. Ale já malým pocit, že se o tom potřebuji s někým bavit. Přítel se stará, chce si číst co se děje zrovna v tomhle období, ale není to jako když si člověk pokecá se ženskou. A nedej bože kdyby se něco stalo budu si mít o tom také s kým popovídat.
K těm potratům kolem 8tt bývá hodně ? Dá se jim ňák předejít ?
No já mám strach se ve týče přítelovo mamky myslím že až se to ona dozví nakoupí vše a taky jak říkáš ji přeskočí 😀
Jo a pročti horem dolem koníka, tady je úúúplně všechno 😎. Koukni, jestli není nějaká termínovka, do které pasuješ (holky s podobným termínem porodu si zakládají své skupinky, protože mají stejné starosti a společně se to řeší moc dobře 😉)
Hlavně klid ☺ s nějakým větším oznamováním bych počkala po prvním screeningu, kolem 12.týdne, do té doby se fakt může cokoliv stát, a není pak příjemné všem povídat co a proč se stalo. Kdyby se nedejbože něco stalo, zabránit se tomu nedá, většinou je to způsobené nějakou vadou. To samé s nákupama....není kam chvátat....v prvním těhu jsem si koupila maličkost po tom prvním screeningu a zbytek se postupně nakupoval až tak po 6.měsíci...
Zatím se můžeš porozhlížet, udělat si seznam a tak.
Držím palce ať je vše ok a hlavně žádnou paniku 😊
Je to úplně normální stav, najednou už teď začíná nova životní etapa a jen si to všechno musíš v hlavě srovnat a být v klidu.
První prohlídka je vaginalne, koukne, zda je miminko v delo a je vidět už srdicko. Sama sem byla v 6+1 a už bylo vidět, zalezi na kvalitě toho ultrazvuku. Potom si me paní doktorka pozvala za 3 týdny znovu, kvůli vitalite plodu, zda se vyvíjí a je vse v poradku. To sem byla 8+5 a dostala sem zadanky na krevní odběry a datumy od kdy to kdy se objednat na ten prvotrimestrálni screening a už sem dostala i prukazku, jelikož sem sla do nemocnice na UZ a ne k ni, takže aby vse mohli zapsat. 🙂
Od toho 14 týdne me vyšetřuje už přes břicho, nekdy u hodně obézních se jede porad vaginalne. Akorát mi sahá dovnitr jen kvůli čípku, zda je zavřený. Budou po tobě do každé poradny chtit moc, kvůli bílkovinam a cukru v moci. 🙂
Co se týká oznámení, doma sme to řekli hned, sem zastánce toho, ze z takove krasne zprávy a události se mají radovat všichni a hned, člověk se pak o miminko stejne bude bát cely život. A porad je to rodina a když se něco stane, pochopí to a každý ví, ze prvních 12 tydnu ke rizikových.
V praci sem to rekla také hned, ale z důvodu, ze pracuji v nemocnici a nechtěla sem chodit k rizikovým pacientům, někoho tahat.
Jinak doma mame dohromady asi 4 kousky oblečení a kupovat budeme až budeme vědět co to je, takže po velkém UZ ve 20 tydnu. 🙂 Teď spis teda koukam po nábytku, ať ty věci jsou kam dat a pristi tyden chceme omrknout kočárky. 🙂
Předejít se tomu nedá, protože u 99% se neví proč se to stalo, třeba by mimčo nebylo zdravé a proto to tělo vyřeší nebo to má i jiný důvod to nikdo neví. Bohužel se stává, že nejdřív bije srdíčko a pak třeba i v 11 tt najednou nic 😏 bohužel takhle to je sama mám za sebou tvz zamlklé těhotenství a od té doby mám strach to oznamovat dřív než po 1. screeningu protože když to lidi vědí tak se pořád blbě ptají nebo na tebe koukají divně, protože se s tím ještě nesetkali a pak neví jak s tebou mluvit 🙈 jestli se potřebuješ o tom někomu svěřit řekni to kamarádce nebo mamce, ale osobně bych to ještě více lidem neříkala, ale to je na tobě každý to bere jinak.
Taky mě přepadla panika, a docela silná 🤔 z mých zkušeností bych to při dalším těhu oznámila rodině až co nejdýl ☺ jelikož první dvě těhu dopadly špatně, tak jsme nakupovali věci až v 5. měsíci těhotenství. A porod? Díky okolí jsem z něj měla hrůzu, ale nakonec byl super, a hned bych si to zopakovala 🙂
@kafr Přeskočilo babičce?😂
Napsala jsem rodině oznámit samozdřejmě jsem myslela jen přítelovo a moje rodiče víc ne.
Ale teď začínám uvažovat zda to nepřemyslet celé. Jsem opravdu zmatená a celá vedle to toho. Nevím co dělat. Ta představa ze jen čekám jestli to dobře dopadne, nebo potratím. No ufff. Budu si muset utřídit myšlenky a dát se do pohody koukám.
Na to nemůžeš myslet jestli to dopadne ok, nebo špatně. By ses trápila celé těhotenství, protože i na konci těhotenství se může stát nějaký průšvih 🙁 mysli pozitivně 😉
Neboj, bude dobre ❤️ Vsechno bude jak ma byt. Zbytecne se nestresuj potratem, to ti opravdu nijak nepomuze. Podle toho, jak to citis, to rekni mamce, tatovi, tem nejblizsim, klidne kamosce 😊 ja jsem to vzdycky rikala podle pocitu, kdyz se naskytla vhodna prilezitost. U doktorky se zeptej na vsechno co te zajima, me vetsinou dala seznam vsech prohlidek v tehotenstvi a v jakem tydnu probihaji, abych se na to mohla pripravit 🌸 Mysli pozitivne, nic zatim nakupovat nemusis, relaxuj a raduj se pokud ti jeste neni spatne 😄
My jsme se o miminko snažili 1,5 roku. Strašně moc jsem ho chtěla. Ve chvíli, kdy to konečně přišlo, jsem začala hrozně pochybovat. Strach, stres.. nevolnosti. Panika, že potratim. Po druhém "astmatickém" záchvatu jsem vyhledala terapeutku, ulevilo se mi a vše pominulo.
Neboj, hormony s tebou budou mávat, ale vše bude dobré 😊
Ahoj. 🙂 Jestli si chceš s někým pokecat o těhotenství a přítel nesouhlasí s tím, abyste to oznamovali rodině takto brzy, klidně mi napiš zprávu. 🙂 Čekám druhé miminko, jsem na úplném začátku (9tt) a stejně jako ty (13.9.) mám kontrolu. 😃 Akorát tedy už druhý ultrazvuk...
Kdybys měla jakékoliv otázky, můžu ti na to odpovědět, vysvětlit, uklidnit tě. Tímhle stejným jsem si prošla v prvním těhotenství a naprosto tě chápu. 🙂 Já po prvním pozitivním testu brečela jak želva, že to nezvládnu a že to byla chyba... Hormony jsou prostě zlo. 😃
@lieselmeminger Dekuji moc kdyžtak se ozvu.
Děsí mě i představa že bych měla míst dvojčata. Není to náhodou oba je máme v genech a tak ňák předurčená 🤦♀️ Kdy bych se popřípadě tuhle informaci dozvěděla ?
S jistotou ti to řeknou až na tom prvním velkém ultrazvuku. Kolegyně napřed ze čeká jedno miminko a přišla po velkém UZ, ze tam jsou dvě. Jedno bylo teda asi o tři dny mladší, jelikož měla superovulaci.
Udělejte jak to cítíte. Já třeba pozitivní test hnedka volala tchýni a napsala dvoum nejlepším kamarádkám, dál jsem to neříkala, kdyby se něco stalo, věděla jsem, že jim to napíšu a můžeme to rozebrat. V práci jsem byla nucena okolnostma to říct už v nějakým desátým týdnu. Matce a zbytku rodiny jsem to řekla po prvním screeningu, kdy se kontrolovalo, jestli je všechno v pořádku. Panika je úplně normální!🙂 miminko jsme chtěli a jakmile jsem měla pozitivní test, cvaklo mi, že vlastně budu muset rodit. A co teď?!:D jakmile to přijde, tak prostě najedete na “něco” kdy Vám to nedovolí polevit. Cvičila sem s aniballem a ty kontrakce tomu opravdu celkem odpovídaly - neřeknu ale jak to bylo s vypuzením, protože sem po 23h skončila na dva prsty s císařem, ale za aniball jsem byla vděčná.Výbavu jsem kupovala pomalu týden před nástupem do porodnice.:D Jedinou postýlku a kočárek jsme měli třeba od nějakýho dvacátýho týdne. Hodně jsem toho dostala od známých, babičky se často rády zapoji(některé až příliš:D) a o oblečky nebývá nouze. Je jasný, že nastoupí strach, je to nová životní etapa a člověk je pak schopnej si vymyslet co všechno se může stát, aniž by ho to předtím napadlo. Doteď si pamatuju, že jsem v porodnici potom přemýšlela, jestli to bylo dobrý rozhodnutí, byla jsem nevyspalá, hormony rozházený, na návštěvu mohl jen na hodinu manžel a sestry mi moc nepřidávaly s kojením, byla jsem tam skoro týden ..teď bych neměnila. Budete mít dost času na to se s tím popasovat, ale strach Vás nejspíš občas ještě přepadne, je to normální.🙂
@klokanka31 jo! Ono to zní vtipně, ale každý telefon od cca 8tt na mě šišlala, chtěla vědět, jak se má naše miminko, jestli cítím pohyby (ano, v 8tt), kladla mi na srdce jak mám prožívat své těhotenství a se stupidně sladkým tónem hlasu do nekonečna opakovala, že "těhotenské bříško je nejkrásnější šperk ženy".... 🤯🥴🤢
Toto absolvovat cca 2x týdně fakt nikdo nedá, takže už jsem ji pak nebrala telefony. (naštěstí bydlíme od sebe 500km😂😎)
@kafr tak to my to máme pár km. Tohohle se úplně nebojím. Mám spíš strach, že vše nakoupí vybere a tak. Vím že za to mohu byt ráda, ale něco si chci také vybrat sama. Bude to jejich a vlastně i z mé strany rodičů první vnouče. Tak vymýšlím, jak jim to originálně říct. No uvidíme až po kontrole lékařem.
Těch originálních nápadů najdeš na internetu spoustu (Pinterest). Já to pak zbytku rodiny oznámila, když slavil synovec 5. narozeniny (září) - dostal přáníčko od miminka, s tím, že se uvidí v dubnu. Byl to takový ten dopis napůl psaný a napůl kreslený (místo slov obrázky) takže to četli se švagrovou spolu, no a ta od půlky brečela 🤭
@kafr Teda to máš dobrý že je tak daleko ☺ to u nás se babičky taky zbláznily, milion neskutečných rad co mám a nemám dělat, strašení o porodnici, o porodu, přitom věděly jakou z toho mám paniku. Tchýně ta mi furt říkala že budeme mít tlustý dítě, a byla by nejradši abych vůbec v těhotenství nejedla 🙄 jo a furt že budeme mít kluka, že musíme mít kluka. Přitom my všichni chtěli holku 🙂
Kliid, nemusíš nic řešit, nic dělat. Jdi na kontrolu k lékaři a uvidíš. Jestli Babicka něco nakoupí buď rada, děti stoji tolik peněz v dalších letech, ze bych si nechala koupit co kdo bude chtít, plus pak bych si koupila par věci co budu s miminkem opravdu potřebovat a toho je děsně málo. 🙏 ak gratuluju🥳🥳🥳
Potratu bývá hodně, je to dost časté,ale nedá se s tím v podstatě nic dělat. Holt je to buď a nebo. Po 10-11tt už pravděpodobnost klesá. Člověk musí myslet pozitivně,ale brát to i s pokorou. Život je takový. Snaž si to nebrat a užít si každé období.
U prvního vnoučete jsem vyráběla poukázky na vnouče. Druhé a třetí a čtvrté už jsme jen oznámili. Poslední až po NT screeningu, třetí bohužel bylo zamlkle v 19 tt, takže jsme byli opatrní v těšení. Jinak většinou v 9tt.
Na nákupy a výbavičku máš spoustu času. Já po velkém screeningu začala procházet různé e-shopy a dívala se co by se mi líbilo a hodilo. Potom to nechala chvilku uležet a kolem 20tt začala nakupovat co opravdu potřebujeme. Ve výsledku zjistíš, že bez půlky těch věcí se obejdeš. Babičky chtěly nakupovat, tak jsme si spolu sedly a shodly se na něčem, co se líbilo nám oběma.
Je úplně normální být vyděšená. Já na dceru čekala 3 roky a když byl konečně pozitivní test, přepadla mě panika jak prase. Teď nemysli na porod, ale na to jak si co nejvíce zpříjemnit těhotenství. Odpočinek, kvalitní strava, užívejte si si s partnerem ten " klid", na který budeš po porodu vzpomínat.
Všechno zvládneš. ☺️🍀
@klokanka31 😂 taky dobrý! Moje tchýně zase chtěla ať máme dvojčata (jsou v rodině z obou stran) a dokonce tvrdila, že je vidí i na fotce z ultrazvuku, drželo jí to pěkně dlouho, asi pak byla zklamaná. A taky mi pořád opakovala, jakou porodní váhu měl manžel💪 🤦😂
@kafr Já nechápu proč jsou ty babky tak trapný 🤷 a to se ještě moje tchýně furt vysmívala mému manželovi, jestli půjde k porodu, že určitě ne...😒 ta čuměla že šel a byl z toho nadšený.
@klokanka31 To víš, dřív ženy nebyly takové srágory jako my dneska. Chlap je předal před porodnicí, tam počkal až mu dítě ukážou přes dveře nebo z okna a hotovo...Tyhle řeči fakt nechápu. Dnes otec chce být v životě svého dítěte hned po porodu a jim to přijde jako katastrofa.
@petrasipkova1 co třeba je opravdu potřeba ? Vůbec nemám představu.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
Hlavně se uklidni tohle totiž nesvědčí ani tobě ani miminku 😉 na první kontrole ti udělá ultrazvuk normálně spodem aby zjistil jestli je mimčo tam kde má být a podle toho kdy tam jdeš i jestli tluče srdíčko 😊 já byla na kontrole v 8 tt a jdu opět po 14 dnech 😉 někdo oznámení těhotenství neřeší a říká to hned, já osobně se přikláním k tomu říkat to až po 1. trimestru po screeningu kdy ti doktor řekne, že je mimčo v pořádku, protože první 3 měsíce je to buď a nebo 😊 a s nakupováním jsem začínala až po 20 tt po druhém screeningu 😊 jestli chceš ještě něco vědět prej se 😉