Strach z druhého porodu.

veritanas
10. čer 2020

Ahoj holky,

mám strach z druhého porodu. A to příšerný, už se mě to drží týden a nechce to zmizet. Mám strach, že to nezvládnu, že se mi to zase nepovede. Poprvé všechno probíhalo v klidu, chodila jsem, povídala jsem si s manželem, ničeho se nebála. Ani, když jsem byla v nemocnici sama, vůbec jsem si nepřipouštěla, že by to nedopadlo. Po 12 hodinách jsem byla otevřená na 8 cm a byla v pohodě. Pak přišla PA a napojila mě na monitor, a že mám slabé kontrakce a že to bude trvat dlouho, doslova: "Ty vaše kontrakce jsou o ničem." Píchla mi oxytocin do žíly a už to jelo, začal pípat monitor, malému padly srdeční ozvy a už jsem mazala na akutní sekci pro hypoxii plodu. Úplně si vzpomínám na tu paniku, která mě ovládla po tom píchnutí. na ten strach a pocit sevření. Ale zaplaťpámbůh synovi nic nebylo a byl úplně v pořádku. Dlouho mi trvalo než jsem v sobě zpracovala, že jsem prostě "neporodila",že jsem nezvládla takovou věc, ale zvládla jsem to. Jenže tyto pocity se objevily znova v tomto těhotenství. Mám strašný strach, že se mi to nepovede, že moje tělo má nějakou abnormalitu, která tomu zase zabrání. Bojím se, že nebudu mít podruhé tolik štěstí a miminko se narodí přidušené, nebo se mi tam zasekne a oni ho budou muset nějak vytahovat, Mám dojem, že jsem dole strašně úzká a že tamtudy miminko určitě neprojde, jsem ráda, že tím projde manžel... Bolesti se nějak extra nebojím, tu už jsem zažila a dovedu si to představit.
Celé situaci vůbec nepomáhá ani to, že nevím, jak budu rodit. Protože podle lékařů je ještě na takové rozhodnutí brzy a že podle stavu jizvy a blabla... Jestli mě nechají vaginálně nebo sekcí.
Máte nějaké tipy na uklidnění nebo na přípravu, třeba na cvičení, které můžu dělat už teď? Potom si chci koupit Aniball v případě přirozeného porodu.

puhelin
10. čer 2020

Pro me byla nejdulezitejsi volba porodnice. Vylozene jsem se tam tesila, protoze jsem vedela, ze jsou naladeni jako ja.
Jestli ti to takhle pokazili, tak uz bych tam znovu nesla. Nemas v okoli jinou porodnici, kde jsou pro prirozene porody bez zbytecnych zasahu?

bonulinka
10. čer 2020

Obrátila bych se na PA odtud : https://www.ckpa.cz/, aby Vám pomohla odblokovat ty strachy atd. Pokud bych ještě někdy rodila, chtěla bych k porodu PA, ke které mám důvěru a znám jí už během těhotenství.

bonulinka
10. čer 2020

Pak ještě jeden odkaz na porodní asistentky : https://www.unipa.cz/sekce-pro-rodice/

veritanas
autor
10. čer 2020

@puhelin moje porodnice měla jenom ty nejlepší recenze, i od známých, osobní přístup a tak... Byla jsem se tam podívat a líbilo se mi tam. :( Ale teď se tam změnilo vedení a vede to mladá primářka, která se vážně snaží... ale mám prostě obavu a panikařím. Můžu jet buď 30 km nebo 50km..a to už se mi zdá hodně. Bydlíme v takovém zapadákově.

heliante
10. čer 2020

Kamarádka měla také velký strach z druhého porodu, protože poprvé to byla hrůza a pomohla jí celostní medicína a homeopatika.

priefi
10. čer 2020

@veritanas ahojky, já naštěstí neskončila CS, ale po 30h nepostupujících kontrakcí se mi manuálně otvírala branka, protože sama byla zasekla. Dostala jsem se jen na 4 cm, pak mi pichli oxitocin a Dr. otvíral. Bála jsem se, že nejsem schopná porodit sama, bála jsem se druhého porodu. Ale věděla jsem, že chyba byla v tom, že jsem byla tvrdá jako tvrdé Y. Věděla jsem, že se sebou musím pracovat. Za mě doporučuji knihu Hypnoporod 😉 Druhý porod byl za odměnu

veruuu_kubesovic
10. čer 2020

@veritanas
já bych teda rozhodně nerodila ve stejné porodnici, kde jsi rodila a hledala bych jinou porodnici i třeba porodní asistentku, pak bych si hlavně sepsala porodní plán a taky i já doporučím knihu Hypnoporod (kámoška mi jí vřele doporučovala)
rodila jsem 2x, porody byli rychlé bez komplikací, porodní boxy znám jen tak letmo, ale to je tou rychlostí porodu, že si nemám na co stěžovat...

vzkazyzuniverza
10. čer 2020

Me treba ke stesti a dobre nalade a zdravemu sebevodomi stacilo si uvedomit, ze telo a priroda vi, co s porodem, ze lidska psychika napacha vic skody. Takze jsem si vybrala tu nej porodnici s baby a mama friendly pristupem. Hodne jsem nacetla o moznych komplikacich a porodech, ktere pokazl personal a kamosky, co si nic nezjistily, nechaly vse na dr a dopadly hruzostrasne. Sepsala jsem si porodni plan, rozumny, bezpecny, ale aby nic nenutili a bez meho dovoleni nepichali, pokud to nebude nutne, zadny zasah, pokud vse probiha, jak ma. Nacetla jsem neco o hypnoporodu, prislo mi to podobne meditaci a to mi stacilo. Rodila jsem 2x sama, respektovana, nikym nerusena, pomerne rychle, asice u druheho porodu nastaly komplikace, pak uz jsem naslovo poslechla dr a udelala maximum dle pokynu, hlava mi zustala klidna, protoze jsem mela naprogramovano nepanikarit, protoze pak to uz nefunguje, kdyz cloveka prepadne uzkost, bezmoc, panika a hysterie... Ale to jen ma zkusenost... Proste bych radila se na to opravdu psychicky pripravit, pipka se proste roztahne, pokud je panev dost siroka, tak by to melo jit a anibal urco pomuze. Drzim palce.

azanka
10. čer 2020

@veritanas to není o tom, ze by to nezvládlo tvoje tělo, ale nesetrnymi rozhodnutími se porod zbrzdil. Doporučila bych konzultaci s porodní asistentkou a přípravu, uvidis, ze všechno bude tentokrát lepší ❤

beatty
10. čer 2020

@veritanas to me moc mrzi, ze prvni porod skoncil tak nestastne. Kdy mas termin? Nastuduj si neco vic o porodech, zkontaktuj se klidne i s nejakou PA, pokud mas vic casu, urcite investuj do hypnoporodu.
Kazdopadne ale vsechno smeruj k prirozenemu porodu.
Zadne zasahovani, ale pekne v klidu nechat telo i miminko delat, co umi. Po cisari se da uplne v pohode porodit vaginalne (koukni na fb, tam je myslim nejaka skupina VBAC).
Umely oxytocin zastavi normalni porod a bere si to do sve rezie. Pak muzou byt vetsi bolesti, horsi ozvy plodu, maminku pak nonstop monitoruji, takze je zpravidla prikovana na miste a nezridka to konci cisarem.

Rozhodne nejsi abnormalni a urcite zvladnes porodit sve miminko. Ty za ty komplikace nemuzes. Bohuzel nemocnicni rutina umi totalne znicit i dobre rozjety porod.

babanci
10. čer 2020

To není o tom,že by to tělo nezvládlo. Moc se do přirozeného pochodu zasahuje. Zkus si přenastavit hlavu tak,že Ty jsi silák,každá žena je a přîroda ví dobře,co dělá. Když se nebude zbytečně zrychlovat a uměle vyvolávat,tak tu půjde. Najdi si šikovnou PA a porodnici,kde Tě budou respektovat. Já jsem šílené bebíčko a porodila jsem 3 děti.

rebe
10. čer 2020

Když čtu tvůj příběh, je mi velmi úzko z toho, že sis odnesla pocit, že je to tvoje vina, že ty jsi to nezvládla. Tvé tělo krásně rozjelo porod a jediné, co potřebovalo, byl klid a nechat ho na pokoji. Místo toho nakráčela PA a oznámila ti, že to děláš špatně. Taková blbost! Jediný, kdo to nezvládl, byla právě ta PA, která tě svou neprofesionalitou dostala do spirály zásahů, které ti celý porod zničily. Tvoje vina, chyba ani nezvládnutí to nebylo ani za mák!
Prosím, najdi si dulu nebo soukromou porodní asisentku a projdi s ní průběh tvého porodu. Nech si vysvětlit, jak funguje přirozený, bezzásahový porod a co by tvoje tělo dělalo dál, kdyby mu v porodnici dali šanci. Ono by totiž nejpíš krásně a klidně porodilo samo... A tuhle ženu si potom s sebou vezmi i do porodnice, aby nedovolila další začátek medicínských zásahů.

levandule_k
10. čer 2020

Myslím, že tvůj porod rozhodily nešetrné zásahy lékařů. Doporučuji kurz hypnoporodu na jemnezrozeni.cz a asistentku, co dělá hypno porod. Na FB je skupina Podpoříte mě v osvětě. Chce to dobře napsaný porodní plán a oporu u porodu. Skvělá knížka je Znovu zrozený porod od Odenta.

jade85
10. čer 2020

Tvůj porod skončil tak, jak skončil, kvůli úplně zbytečnému zásahu s tím umělým oxytocinem. To je úplně učebnicový příklad :( 8cm za 12 hodin je naprostá paráda, tvoje tělo to zvládalo úplně krásně a přirozeně. Umělý oxytocin prostě vyvolá nepřirozeně silné kontrakce, žádný div, že se to miminku nelíbilo. Nemůžeš za to ty, tvoje tělo má všechny předpoklady k tomu porodit zdravé miminko. Se strachem bych pracovala pečlivou přípravou - jak už psaly holky...kurz hypnoporodu, konzultace s pečlivě vybranou PA nebo dulou, ideálně si jednu z nich nebo i obě domluvit jako doprovod k porodu, sepsat s jejich pomocí porodní plán, seznámit s ním i manžela a zajistit tak, že vás a jeho dodržování bude někdo v porodnici hájit a prostě už nedovolí, aby ti ten porod někdo takhle zkazil. Fajn příprava je i gravid jóga, to mě osobně hodně pomohlo. Co se týče rozhodování císař/vaginální - nenech se zbytečně vmanipulovat do císaře, zvlášť pokud bude porod přirozený, bez vyvolávání a urychlování, jsou rizika plynoucí z jizvy minimální. Načti si nějaké pozitivní VBAC porodní příběhy. Cvičení s Aniballem může být fajn, ale v tvém případě bych se bála, aby tě ještě víc nestresovalo - ono obvod co nacvičíš před porodem nikdy nebude takový, na jaký se vagína naprosto přirozeně vlivem hormonů povolí během tlačení. Já jsem třeba nacvičila nějakých 25 cm (což se mi jako mega velký obvod) a miminko pak mělo hlavičku 33 cm a já byla bez jediného škrábnutí 🙂 moc držím palce. A hlavně si věř!

veritanas
autor
11. čer 2020

Děkuji vám všem za rady... Zpětně mě velice mrzí, že jsem chvilku nepočkala, že jsem prostě poslechla... Ale člověk chce v tu chvíli jenom to nejlepší a chce, aby to bylo všechno v pořádku..☹️ 🤐 objednala jsem se k porodní asistentce na individuální přípravu v porodu, homeopatii a tak... Zkusím na to jít tímto způsobem, prostě jinak než minule... Bojím se, ale mám ještě tři měsíce na to změnit svůj pocit a zkusit to znova...

levandule_k
11. čer 2020

@veritas Ono to máme zakódované v sobě poslouchat autoritu, navíc vzdělanou v oboru. Nic si nevyčítej, stalo se, stalo. Rozhodovala jsi se na základě svých nejlepších znalostí.

Za mě jsou důležité dvě věci, aby manžel, pokud půjde s tebou, souhlasil s tvými porodními přáními. Např. pokud bys nechtěla nástřih a v době porodu ti ho nemocniční personál začal doporučovat tak, aby se manžel nepostavil na jejich stranu a neříkal, miláčku, oni ví co dělají.

Druhá věc, je zbavit se strachu. Představ si situaci, kdy jsi šťastná a v pohodě např. zavřeš oči a představíš, že jsi někde u moře, si ležíš na lehátku, posloucháš šumění moře, vidíš jak je tvoje tělo uvolněné a klidné. Když si vybavíš tu nejvíc stresovou situaci v životě a že se podělá úplně všechno, tak jsi stažená, nervózní, mělce dýcháš, do krve se vyplavují škodlivé hormony. V tomhle stavu se ti rodí blbě.

Během porodu se ti vyplaví koktejl hormonů, který určují jeho průběh a chrání tě před bolestí, aby to vše fungovalo, je nutné se zbavit strachu, protože strach tě svazuje.

travnulee
16. čer 2020

@veritanas já měla po prvním porodu podobnou zkušenost, pomohla dula a kineziologie one brain -odblokuje ti ty strachy, podruhé rodila jsem v té samé memocnici ale domluvila jsem si jinou porodní asistentku a bylo to mnohem lepší.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru