som druhykrat tehotna,zial zistila som to neskoro,co ma velmi trapi asi na zaciatku 2mesiaca som vypila 3male piva v jeden den,potom vobec nic az v 4 mesiaci zas 4 piva v jeden den,odvtedy vobec nic,beriem vitaminy zdravo sa stravujem teraz ked to uz viem,vsetky ultrazvuky boli teraz v poriadku,ale strasne ma to trapi,nemozem spat,stale placem,mohli tie dva razy sposobit nieco dietatu?Mohlo to sposobiť FAS?ďakujem velmi pekne za odpoved
Ne, FAS tohle nezpůsobí
@matia243 Četla jsem nějaké studie z USA na téma, jak alkohol v těhotenství škodí. A ano, byla tam velmi velmi výrazná korelace - jen pak zjistili, že v USA většinou pokud žena pije alkohol, tak šňupe i kokain. Takže pokud sis ty piva dala bez kokainu, tak bych byla v klidu (tuším tam vypočítávali, že 0,2 l vína denně statisticky neškodí - což je teda spíše srovnatelné s jedním velkým pivem, ale zase tak šílený rozdíl to není).
Pokud to chceš matematicky - jedno malé pivo vypité za 10 minut znamená zhruba 0,16 promile alkoholu v krvi, pokud piješ déle, tak jsi třeba na max 0,12 promile (pokud piješ hodinu).
Kdybys ty 3 piva "vyexovala" za 10 minut, dostaneš se na půl promile. Jako jo, to už myslím začíná být v ne úplně ideálním pásmu. Ale tipuji, že touto rychlostí jsi to nepila.
@matia243 buď v klidu 😂.. já jsem pivařka a než jsem zjistila že jsem těhotná, tak jsem pár kousků piv měla 😃.. nebreč kvůli tomu.. myslím, že jsou daleko, dalekoo horší matky🙂))
Kamarádka zjistila až ve 13tt, že je těhotná. Nebylo výjimkou, že to 2 měsíce nedostala. Pak už jí to ale přišlo divné a šla na gyndu. Nicméně mezitím jsme celé víkendy pařily a nepily jen pivo, ale i tvrdý alkohol a to opravdu hodně. Někdy jsme zašli na pár piv i v týdnu po práci. Žádné znaky těhotenství, kromě vynechané MS, neměla. Každipádně její starší dcera se narodila naprosto zdravá. Teď je jí 17 let, studuje na zdrávce a kromě klasických nemocí ji nikdy nic nebylo. Holka je opravdu inteligentní a chtěla by se stát dětskou lékařkou. Pomáhá mámě s postiženým bráchou a víc empatickou slečnu jsem ještě neviděla.
@matia243 Z vlastních zkušeností ti mohu doporučit to zkonzultovat s psychologem - pokud máš až takovéto obavy již ve 2. trimestru, může se stát, že kolem porodu se to ještě prohloubí. Já otěhotněla po mnoha pokusech IVF, v okolí jsem měla nehezké potraty, držela jsem se do cca 30tt a pak jak jsem začla mít různé komplikace a navíc míň práce, víc jsem musela odpočívat, tak se to celé začlo hroutit. Takže určitě musím doporučit to řešit.
Jinak - po jednom malém pivu máš v krvi asi tolik alkoholu, co mají někteří lidé jako běžnou fyziologickou hladinu. Sice teda těsně a lidí, co mají v krvi standardně takto vysokou hladinu alkoholu nebude zase tolik (gausovka), ale je to tak - opravdu minimum.
A zmiňuješ, že jsi je vypila za den - tzn. nepředpokládám, že jsi je "vyexovala" jedno za druhým. Pokud jsi mezi nimi měla aspoň dvě hodiny mezeru, pak to jsou spíše jednotlivé případy (ač těhotná může odbourávat alkohol pomaleji). A jedno pivo občas opravdu nezpůsobí takovou hladinu alkoholu, aby mohlo škodit.
Tady https://www.health.harvard.edu/blog/study-no-co... máš třeba vědeckou studii - neprokázalo se, že by malé pití alkoholu způsobovalo problémy - u tebe sice není ideální, že to byly 3 a pak 4 piva, ale zase to bylo tak jednorázově a ještě píšeš, že v průběhu dne, že to bude statisticky tak nějak odpovídat tomu "občas".
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@matia243 jako vazne? kdybys byla vyklepana prvnicka snazilka, co se ji dlouho nedari, tak dejme tomu...ale kdyz uz je to podruhy, tak tenhle dotaz nechapu...