Obezita v těhotenství a přístup lékařů. Máte některá podobnou zkušenost?

11. čer 2024

Ahoj, jsem podruhé těhotná aktuálně v 18tt. Bohužel trpím obezitou a vím to. Všechno ohledně těhotenství je v pořádku všechny výsledky na jedničku, ale pořád musím u gynekologa poslouchat na každé návštěvě, narážky na mou váhu. I když na ultrazvuku je vše docela vidět, tak stejně pořád slyším že to je špatně vidět kvůli tuku na břiše a že i když je dobrý ultrazvuk, tak prostě na mě nefunguje, aby bylo vše vidět apod... Mudr. To neříká nijak arogantně ale prostě si vždycky rýpne, že kvůli váze nejde tohle a tohle a není to vidět a že jsem zvláštní případ a pořád nějaké narážky. Automaticky se předpokládá že kvůli váze musím mít komplikace a cukrovku Apod. A když to tak prostě není tak stejně si musí něco najít. Nového Dr hledat nechci a ani by mě v těhotenství asi žádný nevzal je tu ve městě jen pár gynekologu.. Omlouvám se za sloh, ale muselo to ven. Setkal se prosím někdo s necim podobným? Prostě že přístup je horší kvůli pár kilum navíc? Úplně mi to kazí radost z těhotenství a že je vlastně všechno v pořádku.

hezz17
11. čer 2024

U kazde zeny s obezitou zapisujeme zhorsene sonoakusticke podminky pro obezitu. Proste je to hur videt, muzou se prehlednout nektere vyvojove vady atd.

elesse
11. čer 2024

Obezita ale neni par kilo navic. Je to hodne kilo navic a proste to ma v tehotenstvi svoje problemy.

emii003
11. čer 2024

Nevšímej si toho, hlavně ať je dítě zdravý a samozřejmě i ty. Přeju hodně štěstí 😇

lenerka1
11. čer 2024

Otázka je, jestli je to rýpání nebo prostě informování o tom, jak to je. (Často se i doktoři kryjí, aby jim pak klientka nenadávala, že něco zanedbali). Když je žena obézní, tak doktoři to prostě mají jako rizikový faktor, protože pro velkou část obézních to prostě tak je a bylo by divné, kdyby to opomíjeli. Já zase milionkrát v těhotenství slyšela větu "kvůli věku"...zlobilo mě to, ale byl to fakt, nebrala jsem to od doktorů jako zlomysnost či špatný přístup.

alianan
11. čer 2024

Já se teda s tímto nikdy nesetkala. Nikdy nikdo neřekl půlku slova. Ultrazvuky proběhly normálně, ve zprávě mám psáno, že obraz je zrnitý nebo něco v tom smyslu a samozřejmě fotky z ultrazvuku nebyly tak hezké jako u prvního dítěte, kdy jsem byla štíhlá.
Teda jednou, když jsem se tak nějak divně podívala na chatrnější gynekologické křeslo, tak se gynekolog smál, že nemusím mít strach a byla to jasná narážka na váhu, ale žádný rýpanec.

A vlastně když se vybírala antikoncepce, tak gynekolog poznamenal, že váha ta není ideální, že na ní musíme brát ohled, ale bylo to taktní.

@lenerka1 Já poslední rodila na prahu čtyřicítky, dítě jsem si dala ke čtyřicátým narozeninám, a o věku jsem neslyšela ani slovo.

Teda, kam vy na ty gynekology chodíte.😲

Teď jsem byla na urgentu a chvíli jsem si tam poležela, než se vyřešil problém. Netěhotná. P5edpokládala jsem, že lékař do zprávy napíše, že "obézní". Napsal váhu, přes 100kg😔 a poznámku výživy přiměřené. To pobavil.😅

hennrietta
11. čer 2024

Mám obezitu. Byla jsem prozatím u 3 lékařů a ani jeden neměl na moji váhu špatné poznámky a to jsem po IVF. Jediné doporučení jsem měla na test ohledně preeklampsie kvůli váze a podstoupenému IVF.
Na kontrole vždy UTZ přes břicho a lékař mě jen upozornil, že kdyby byla špatná viditelnost, tak musí udělat vaginální.
Ale jinak přístup byl všude hezký a lidský.

autor
12. čer 2024

Jasný, kdyz prostě řekne jednou, že bude špatná viditelnost já tomu rozumím a chápu že na to musí upozornit, ale proč to na každé kontrole neustále řešit a mít blbe pasivně agresivní poznámky to nechápu.

natysnovec
12. čer 2024

Neřeš to a buď v klidu a užívej si těhotenství. Buď v klidu ty i miminko.😇😇😇

sanoela
12. čer 2024

Také jsem obézní a mám dvě těhotenství za sebou, doktor měl také vždy poznámky typu:" přes to vaše bříško, no ten váš pupík" pak jsem mu řekla, že jsem hold prostorově výraznější, ale že teď 20kg dolů nedám, pak mi dal celkem pokoj. Hlavně vy buďte v pohodě a těšte se na miminko🍀😉 nakonec mě i pochválil, že jsem do konce 8mesice nepribrala ani kg to se šel i podívat na váhu, nevěřil 😁

miryp
12. čer 2024

Byla jsem v těhotenství obézní? Byla. Tudíž když mi lékařka na screeningu řekla, že mám tukové zásoby na břiše, pro které má zhoršený obraz a omluvila se, že mi musí na břicho přitlačit, aby mohla provést daná měření, nebrala jsem to jako útok na mou osobu, nýbrž jako seznámení s faktickou stránkou věci a její snahou zadanou práci provést co nejlépe.

misulka84
12. čer 2024

Teď už se s tím nestresuj, když jsi těhotná, ale po porodu zkus zapracovat na nápravě 👍🍀

felis
12. čer 2024

Jestli Ti to vadí, tak mu to prostě slušně řekni... že jsi to slyšela, že to chápeš i z jeho pohledu a pohledu toho, že nemusí být vše vidět a ať tedy udělá jak nejlépe umí, co má, ale že to stačilo a že Ti teď už ubližuje. Tomuto nerozumím... prostě máš syndrom hodné holčičky a poslouchání autority. Jako chápu, že když to do nás hustily generace před námi a vůbec na nás měly vliv ženy, které se narodily ve 40.-60.letech (matky a babičky), tak ono to těžko změníš ze dne na den... Kašli na to a slušně mu řekni NE. Je to naprosto normální, přirozené, si zdravě určit hranice a žádný člověk, i kdyby to byl prezident zeměkoule, nemá právo Ti říkat něco nějak, co Ti ubližuje.

lenkalubina
13. čer 2024

Ano taky jsem...buď dělali vaginální utz a nebo pritlacili. Co mi spíš vadilo u jednoho dr na screeningu,tak to,že mi během 10 minut asi 15x řekli,že vzhledem k věku....jako bych si celý život říkala,že počkám do 40 let a pak otehotnim🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ debil...

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru