Obava z těhotenství. Měl někdo podobně?

12. říj 2024

Dobrý den, půl roku se snažíme o miminko. Před pár dny jsem zjistila že jsem těhotná, u dr jsem ještě nebyla ale testy mi ukazují dvě čárky. Nyní na mě padla "depka" Zda to zvládnu, jak to bude v práci. Tahám těžké věci . A najednou nemám nějak tu radost co bych měla mít . Měl to někdo podobně? Je to jen dočasné, že? Potřebuji uklidit

andelka
12. říj 2024

Je. Je to změna. Nezvyklá situace. Jestli tahas těžké věci, můžeš požádat o změnu. Zaměstnavatel by to měl umožnit.

martulka88
12. říj 2024

Tak jako některé ženy nedokáží mít tu bezmeznou lásku po porodu, tak je to i s těhotenstvím. Každá má obavy (jsou samozřejmě vyjímky). A pokud je to vyzoužené miminko o to je větší strach, aby vše šlo, jak má. První takový milník je vidět na UZ srdíčko a že mimi je na správném místě. Pak je to 1.screening. Pak zase "kdy už budou pohyby". A takto defakto celé těhotenství. Pokud má člověk za sebou problémové těhotenství, je ten stres větší. Takže ano, uklidním tě, strach je zcela v pořádku. Ale nenech se jím sežrat. Jak řekla má býv.doktorka je to "jiný stav". A vše, co jsi dosud znala bude jiné. A pokud taháš těžké věci, nech se přeřadit na jinou pozici. Bude to dobré 😊

autor
12. říj 2024

Moc díky holky. No právě se bojím aby mi nedal výpověď. Vím že těhotne ženy jsou v ochraně a dostat ji nemůže ale ještě nemám smlouvu na neurčito(zatím jen na rok) a to už se na to ta ochrana nevztahuje, že?

autor
12. říj 2024

O změnu požádat můžu, jen nevím zda tam nějaká práce pro mě bude, protože se vlastně ty věci tahají všude.. Ach joo to je zapeklitá situace

traveller007
12. říj 2024

Je to normální. My se o dítě snažili 4 měsíce, takže nic hrozného, ale těhotenství je to plánované a opravdu chtěné. A když jsem našla pozitivní test, tak mi najednou došlo, že už to není jen nějaká abstraktní představa dítěte, ale realita a není cesty zpět. Teď jsem 32 týdnů těhotná a nějak furt nevím, co sakra s tím dítětem mám pak dělat, že tu s námi opravdu za chvíli bude a to nonstop 😅 Celou dobu se ve mně míchají všechny možné emoce. Hrozně se oba těšíme, zároveň se bojím, jak to všechno zvládnu a do toho ještě neustálý strach, aby se náhodou něco nepokazilo a miminku se něco nestalo.

traveller007
12. říj 2024

Pokud ti nic není, ale současná pozice objektivně není vhodná pro těhotnou, nebo by těhotenství mohla ohrozit, je zaměstnavatel povinen přeřadit tě na vhodnou pozici se stejným výdělkem. Pokud bys na vhodné pozici měla míň peněz, musí ti to dorovnat. A pokud pro tebe vhodnou pozici nemá, jedná se o překážku na straně zaměstnavatele a máš nárok na to být doma za 100 % platu. Zaměstnavatel se tě samozřejmě bude snažit v takovém případě natlačit na neschopenku, ale nemá na to nárok a určitě si to nenech líbit. Měla bys míň peněz a ještě navíc omezené vycházky.

autor
12. říj 2024

@traveller007 moc díky za odpověď. Dobrý vědět že takové pocity jsou nejspíše normální a nemám je jen já 🙂 už jsem si připadala blbě az jsem se za ty svoje pocity styděla.
Jo zkusím to nejak zahrát na jinou pozici, nebo spíše na stejnou ale s úpravami. Jen se bojím že mi dá spíš výpověď. Mám dobu určitou. To by klidně mohl, že?

andelka
12. říj 2024

Spíš ji nechá doběhnout a další nedá. Mně taky skončila smlouva v těhotenství. Zas takový problém to není.

autor
12. říj 2024

@andelka Aha, tak uvidíme.snad ji tedy nechá doběhnout

teryem
12. říj 2024

Měla jsem.. u druhého.. bylo to po sedmi letech, kdy jsem dlouho říkala, že druhé ne.. pak tedy že jo, trvalo to chvilku, než se zadařilo... Nejdřív dobré, radost, ale po pár týdnech mě to dohnalo a přišly slušný depky.. jestli druhý zvládnu, jestli ho budu mít ráda jako první, co můj volný čas, zase dokola a pod... Naštěstí to přišlo, myslím, že když ženská vi do čeho jde, je to o to těžší... Myslím, že tyhle nálady jsou dost běžný

klokanka31
12. říj 2024

To je úplně normální... Já nemohla otěhotnět spoustu let. Pak mimoděložní, biochemko. A když se konečně potřetí povedlo, tak strach, deprese, těhotenství jsem fakt nenáviděla. A porodem se to zase hezky otočilo, a od prvního okamžiku svou Elišku nade všechno miluju 😊 Neboj, všechno bude v pořádku 🍀🍀

cherie24
12. říj 2024

Mě končila smlouva na dobu určitou v těhotenství. Smlouvu mi neprodloužili. Já týden před skončením pracovní smlouvy přešla na nemocenskou a zůstala mi nemocenská až do porodu. Pár týdnů před porodem se nastupuje na mateřskou a pak po porodu rodičak. Navrhl mi to takto sám zaměstnavatel. Gynekoložka s tím neměla problém, chápala situaci. Na pár měsíců těhotnou ženu nikde nezaměstnají...

autor
12. říj 2024

@cherie24 mě konci až příští rok, v dubnu. Takže mě nemůže do té doby vyhodit jo? Jsem v ochranné lhůtě ?a pote bych teda šla na neschopenku. Diky

autor
12. říj 2024

@klokanka31
@teryem moc díky holky za podporu. Taky čekám třetí, tak doufejme že mě chmury brzy přejdou 😁

andelka
12. říj 2024

Já myslím že ti to vyjde úplně v pohodě. TP nebude daleko konci smlouvy. Podle mě nastoupis na MD ještě v době platnosti smlouvy, případně budeš v ochranné lhůtě po jejím skončení.

ines76
12. říj 2024

@traveller007 pokud je prace opravdu zakazana těhotným (seznam v zakone) a přeřadí ji na hůř placenou praci, tak ten rozdil doplácí socialka, ne zamestnavatel, jmenuje se to vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřstvi.

traveller007
12. říj 2024

@ines76 děkuji za upřesnění. Věděla jsem, že je nárok na vyrovnání rozdílu ve výdělku, ale už jsem nikdy detailně nezjišťovala, z čí kapsy to pak je hrazeno.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru