Nebudu kojit. Jak to přijali v porodnici?

12. črc 2022

Je tu někdo, kdo už v těhotenství věděl, že nebude kojit? Jak to přijali v porodnici? Hlásili jste to při příjmu nebo až po porodu? Mám mít s sebou lahvičky a UM nebo se tam musí používat jen to jejich? Jak je to pak s vážením miminka, to asi není nutné po každém krmení,když je vidět kolik ml vypilo. Děkuji za postřehy a rady.

nat
12. črc 2022

Mám nej kamarádku,šla rovnou rodit , že nechce kojit.Nikdo ji nic neřekl,nic nevysvětlovala..Vezla si vlastní mléko láhve vodu ohřívacku....Je to každého věc 🙂Jinak to váženi už není nutné ,u nás v porodnici to nikdo nevyžadoval ..

guliii
12. črc 2022

Já sice kojila, ale co jsem pozorovala tak si raději lahvičky i UM vem s sebou, protože ne všude nekojeni můžou být nakloněni tak ať o UM nemusíš ,,žebrat." Záleží na koho narazis. Samozřejmě je to tvé rozhodnutí a tvé dítě a měli by to respektovat, ale může tam být blbá směna a akorát tě psychicky rozhodit. Proto si vem UM s sebou. Samozřejmě ti přeji příjemný personál, ale je lepší být připravena.

zrzeckas
12. črc 2022

Ja toto neresila, reknu jen, co jsem slysela v porodnici (a ne jen ja, ale i kopa maminek, co tam se mnou byla).... Slysela jsem, jak se sestricky ( nebo laktační poradkyne, byly zavrene na pokoji s maminkou) s jednou maminkou dohaduji, ze musi kojit, ze nemuze nechat dite hladne a je to pro nej to nejlepsi a podobne...rvali po ni na cele oddeleni..... Toto bylo asi dvakrat (zda u te same nebo zas jine netusim) podruhe jsem uz byla na pokoji a jen jak dosel manzel tak rikal, ze tam po jedne rvou, samo jak otevrel dvere, tak jsem to zaslechla.... Tak asi tak..... Preji hodne porozumneni 🙂
Jinak ja osobne bych se sla zeptat predem, co maji za UM a zda bych mohla pouzivat svoje, sve lahvicky.... A vbc domluvila bych se, aby se pak nedivili... Priklada se uz na porodnim sale (aspon tam, kde jsem byla jo), tak aby se nedivili, ze nebudes zkouset.....

jako_mala_holka
12. črc 2022

Já si vezmu radši všechno svoje a uvidím pak na místě

jako_mala_holka
12. črc 2022

A hlásit to budu při příjmu, aby mi dali i prášky na zastavení laktace

l01991
12. črc 2022

Vzala bych raději vše svoje,v čr nevim,navic ja kojila ale v De se mne rovnou zeptali zda chci kojit nebo flašku,pak byla semnou jedna pani na pokoji a ta kojit nechtěla, pokud vim,problem nebyl.Držim palce ať u vas maji pochopeni jako u nas.

autor
12. črc 2022

@nat ohřívačka je dobrý tip, děkuji, určitě lepší než se tam prosit o ohřátí

autor
12. črc 2022

Asi bude opravdu nejlepší vzít si své, zjistím jakou značku používají a to pořídím také, ať se nestane, že by se střídali 2 různé UM

autor
12. črc 2022

@jako_mala_holka ja právě myslela raději až po porodu, aby na mě kvůli tomu nebyli hnusní už při porodu 😄
Dostinex mám případně i svůj, beru ho už roky pravidelně,tak si ho také sbalím, kdyby se cukali.

merope
12. črc 2022

Co jsem nevěděla je, že je kojenecká voda, co se nemusí převařovat. A ohřívačka je opravdu základ. Jen tedy ty lahvičky se musí vyvařovat - to nevím, jak je v porodnici řešeno, pokud má matka vlastní. Nechodíš na předporodní kurzy do nemocnice? Nedá se tam zkusit poptat? U nás měli normálně myčku na lahvičky, já dostala UM, nakrmila, odevzdala lahvičku a dál neřešila. Ale měla jsem nedonošence, nebyla jsem na běžném oddělení. Když už jsem pak mohla kojit, tak to stejně šlo přes odsávačku, tak jsem odevzdávala s podpisem vlastní mléko a co nestačilo (měla jsem málo), tak to šlo jako UM.

Nechci vyzvídat, jenom - pokud máš nějaký medicínský důvod, proč nebudeš kojit, tak ho klidně rovnou nahlaš a třeba tě ani nebudou nutit (ono je i dost diagnóz, s nimiž se nekojí) - nebo řekni, že to máš doporučené od lékaře. Já se naopak musela pohádat, mi hned chtěli zastavovat laktaci, že nemá cenu ji ani rozjíždět, když zpočátku vůbec nebudu moci kojit (kvůli medikaci).

michaela666
12. črc 2022

Jen takový typ... V porodnici jsem dostala "hotová" mléka od Nutrilonu. Kvůli hygieně mléko nemíchají vodu+ UM a jen ohřívají z těch lahviček. Takže kdybys nechtěla řešit lahve s kojeneckou vodou, jde rovnou koupit tohle.
Kdybych šla rovnou, s tím že kojit nebudu vzala bych si všechno vlastní.
Je hrozné, že se někde sestry hádají a nutí do kojení, jen aby nemuseli dát UM a jinde ho zase cpou bez vědomí matky.

tasimia
12. črc 2022

Mam kamarádku co má udělané prsa, šla s tim, že prostě kojit nebude a v pohodě, nikdo ji nenutil. Ani jí nepřesvědčoval.
Dostala mléko Nutrilon v mini lahvičkach, ohřívačku i lahvičky pro mimco.

grelen
12. črc 2022

Taky bych si vzala vlastni lahvicky i mleko - uz kvuli tomu kdyz nevis co maji v porodnici za znacku. Jinak tam kde jsem byla ja byla na oddeleni mikrovlnka - tzn vodu na mleko bych ohrala v mikrovlnce, za par vterin mas hotovo, a sterilizaci lahvicek taky muzes poresit v mikrovlnce, prodávají se na to takove sacky. A nemusis se nikoho o nic prosit, v pripade ze by nebyla ochota 🤷‍♀️

pipi_puncocha
12. črc 2022

Z praktického hlediska doporučuju koupit sterilizační sáčky do mikrovlnky, dělá např. Medela, mikrovlnka bývá v kuchyňce erární, já jsem tak sterilizovala v porodnici odsávačku.

nat
12. črc 2022

no urcite 🙂 nemusite nikam chodit a je to primo na pokoji 🙂

autor
12. črc 2022

Super děkuji za další tip, na tu sterilizaci jsem vůbec nemyslela. Po sáčcích se určitě mrknu.

barmil
12. črc 2022

Rozmysli si hlavně porodnici, jsou porodnice, které jsou tím posedle a chvastaji se tim, že podporují kojeni a kolik % děti odchází kojenych a jsou schopné tam ženské držet déle, dokud se nerozkoji. Ségra to zažila v Motole, předem hlásila, že kojit nechce a nebude a 2dny ji nechali dceru brečet, pak už brečela i ségra, furt ji nutily, at to zkusí, než konečně si vydupala UM. Byla z toho hotová.

martiniquest
12. črc 2022

@barmil A proc nesla na reverz domu?

barmil
12. črc 2022

@martiniquest byla na jip, velká ztráta krve, nešla ji porodit placenta, začala masivně krvácet, půl hodiny po porodu skončila na sále, dítě viděla až 24hod po porodu, omdlela jim ve sprše..

autor
12. črc 2022

@barmil porodnici mám vybranou kvůli novorozenecké JIP, ostatní porodnice v okolí ji nemají a pro mě je to kritérium č.1, tohle dohadování bude ten nejmenší problém co může nastat, kvuli tomu porodnici vybírat jinou nebudu, v případě nouze podepíšu reverz a když to nepůjde ze zdrav. důvodu, chci mít právě svoje UM a ne se o něj prosit.

jjasmina
12. črc 2022

Já hsem kojila, ale jinak bych řekla narovinu kojit nechci a všechno bych si vzala svoje lahve, ohrivacku, savicky, um, sterlizator + co je k tomu potřeba, samozřejmě nemusí ani první um sednout

luckawm
12. črc 2022

Jako já jsem kojit nechtěla, ale všichni na mě tlačili, že musím (myslím rodina) tak jsem to nakonec zkoušela, ale byla jsem po císaři takže mi rozkojeni trvalo dyl a nakonec jsem to vydržela stejně asi měsíc. U druhé dcery jsem musela jít prosit o um sestry a ani mi ho nechtěli dat, ze dítě proste nemá hlad než se udělá matce mliko. Bylo to na houby a nakonec jsem z nich dostala jen nějakou de*ilni glukozu po které měla stejně hlad. Čekám třetí a fakt nevím jestli jít do kojeni. Ani u jednoho dítěte mi to neslo a po zánětu a horeckach jsem to ukončila do měsíce.
Nahlásila bych jim to asi už při příjmu a um i lahvičky sebou ať tam opravdu nemusíš někde zebrat 🙈🥴.
Nebo si zavolej do porodnice rovnou jak to tam mají zda to mas hlásit na příjmu nebo po porodu apod.
Držím palce ať se setkas s normálním přístupem.

ferda90
12. črc 2022

Ahoj, asi bych si raději vzala všechno sebou. Pros jistotu. Ohrivacka určitě fajn věc,kdyby náhodou,mám doma. Nepoužila jsme ji ani Jendou jelikož kojím. Dostala jsem ji od kamarádky.

swizz
12. črc 2022

Holky a proč nechcete kojit? Ptám se jen ze zvědavosti , nikoho neodsuzuji, jen ze svého okolí neznám žádnou která by nechtěla , proto mě ani nenapadá důvod ….

hermanecka
12. črc 2022

@swizz me to taky zajima🤔 dcera kojena 2 tydny pak UM..syn ac jsem necekala kojeni tak 1.5 roku..musim rict,ze to prso bylo 100%tlumic jeho nespokojenosti a place..takze kdyz posoudim UM a kojeni tak to bylo sakra znat na klidu ...

fazolkazuzka
12. črc 2022

Ja rodila v nemecku v bavorsku kde nejdřív píšeš do papírů jestli budeš kojit. Já chtěla ale byl stim problém a pak sem zadonila at male dají mlicko. Nakonec jsme doma 3 den skončily na um. Ale nevím jak v ČR ale tady snad každá druhá Němka nekoji co sem tak po chytila. Ted u druhého porodu hodlám hned napsat že kojit nebudu ale stejně to budu zkoušet.

knuffel
12. črc 2022

@swizz Znám jednu, která nekojila kvůli svému hulení.

ferda90
12. črc 2022

@hermanecka kojím syna, který bude mít v srpnu 18 měsíců, za mě je to úžasná věc. Jak z hlediska toho, že mu dávám mateřské mléko, které je prostě to nejlepší a za druhé kvůli uklidnění, nebo když něco bolí. Několikrát nám to kojení fakt pomohlo překonat horečky, bolení zoubků atd. Ale samozřejmě je to každé maminky věc, také nikoho neodsuzuji.

mia_von_prag
12. črc 2022

Záleží od porodnice. Kam sa chystáš?
Ja som rodila u Apolináře v Prahe, nikto ma nenutil, ani nebuzeroval. Ponúkli mi aj lieky na zástavu laktacie. Prikladala som jeden deň nonstop, nemalamsom ani kvapku sa mlieka, tak som to uzavrela. Lieky som odmietla s tým, že sa mi nič netvorí.

Mala som svoju sklenenu flasu Avent a dve savičky. Sterilizacny sáčok Medela do mikrovlnky. Sestry mi zohrievali Hipp tekute mlieko vo fľaštičkach. Da sa kúpiť aj v drogerii. Ak by neboli ochotne, vzala by som si svoju ohrievačku mlieka a zopár tych tekutých mliek.
Nevážila som, nakrmila som 10 ml um, zapísala som 10 ml Hipp a koniec.

2hanah
12. črc 2022

Podle mě Vám dají všechno jejich, včetně léků, zodpovídají tam za Vás a za hygienuy nemůžou vědět, co si tam z domu donesete, ohřívačku by asi museli sterilizovat, léky z domu se přímo nesmí. Můžu se zeptat, proč jste už teď rozhodnutá nekojit?

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru