Ne moc dobrý výsledek 1. screeningu. Mám přesto těhotenství oznámit rodině?

lendrousek
12. říj 2024

Zajímá mě váš názor, nemohu se rozhodnout, jsem momentálně dost rozhozená z výsledku screeningu, kdy mi vyšlo střední riziko Downova syndromu, tedy v číslech 1:188. Je to moje třetí těhotenství, je mi 35 a už je to na mě celkem vidět, těšila jsem se, jak se mi uleví, až po vyšetření půjdu konečně s pravdou ven, ale teď nevím, jak reagovat.. nevím co mám dělat? Dle UTZ vyšlo vše v pořádku, v krvi mám vyšší HCG + ten věk nejspíš zvýšil takto tu pravděpodobnost. Mám se objednat na genetiku. Jak by jste se k tomu postavily vy? Nebo máte někdo podobnou zkušenost? Děkuji za každý názor.

cilkat
12. říj 2024

Záleží na odpovědích na dvě otázky:
1) pokud se potvrdí Down - ukončila bys těhotenvství?
2) a pokud bys ukončila, bylo by pro tebe psychicky lepší, aby o tom rodina věděla, nebo naopak aby nevěděla?

U mě bez ohledu na první otázku, bylo jasné, že kdybych těhotenství musela ukončit/došlo k samovolnému potratu, chtěla jsme, aby to věděla minimálně moje máma. Takže té jsme těhotenství oznámila po potvrzení na gyndě ještě před screeningem.

janule0123
12. říj 2024

@lendrousek neviděla bych to tak černé … výsledek zatím říka ze jedno dite ze 188 se stejnými výsledky jako to vaše mělo downa… samozřejmě by bylo lepší riziko 1 ku tisícům …za druhé-měli jsme jiný problém, ale zvolila jsem přístup, ze řeknu těm, kterým bych to stejně rekla, ze nějaký těhotenství bylo a nepovedlo se .. pripdne našim , po kterých jsem stejně potrebovala “spolupráci”

merope
12. říj 2024

@lendrousek Nechci tě děsit, jen dodat pár dalších čísel:
Mrtvě narozené děti v roce 2020: 1:256
Preeklampsie v roce 2016: 1:106
Závažné komplikace v těhotenství v roce 2016: 1:6

Takže s tímto rizikem, zvláště pokud tam máš automatické znevýhodnění za věk, se klidně dá říkat. Těch rizik je hromada i jiných.

pilzzee
13. říj 2024

Taky by mi to pokazilo radost z planovaneho oznamovani, ale neni to moc velky riziko. Navic je to cislo dost ovlivneny vekem. Da se eventuelne jit jeste na test z krve (ted nevim, jak se to jmenuje, stoji to par tisic), ale za me je to vpohode vysledek.

volfikovi
13. říj 2024

@lendrousek nevím odkud jste , ale zkuste se objednat do Prahy - Profema k Mudr.Frisove. Je to kapacita na screeningy...mě vyšlo riziko na Down 1:238 a a u ní jsem byla na svou žádost na screeningu znovu ( platila jsem 2000 ) je to soukromá klinika a vyžádala jsem si přímo ji , a Down přepočítán dle ultrazvuku na 1:20 000 . A musím říct , že takto podrobný ultrazvuk jsem snad nikde nezažila.

sciam
13. říj 2024

Riziko zvyšuje věk, takže s největší pravděpodobností bude vsehcno v pořádku...samozřejmě po...se může spoustu věcí vždycky. Já měla riziko 1:33 a syn je v pořádku...nevysvětlovali vám mechanismus výpočtu? Opravdu když je vyšší věk, vždycky to riziko vyjde velké

lendrousek
autor
13. říj 2024

Holky děkuji všem za odpovědi a názory, pomohlo mi to utřídit si myšlenky a trochu jsem se uklidnila🙂. Jsem rozhodnutá se objednat Mudr. Frisové, četla jsem na ní recenze a to bude moje cesta a doufám že všechno bude nakonec v pořádku. Od začátku těhotenství jsem neustále ve středu, moje gyndařka (od které budu odcházet) od začátku mluvila dost skeptický, až na třetím UTZ si všimla druhého prázdného plod.váčku a přišla na to, že mám syndrom mizejícího dvojčete. V nemocnici při screeningu na pana doktora v čekárně čekala nějaká paní (asi kamarádka) a on evidentně neměl čas na mi pořádně vysvětlit výsledky, všechno jsem si hledala na netu, hodnoty krve a tak, abych zjistila, co mi takhle zvýšilo tu pravděpodobnost DS.. Chtěla bych prostě chvíli klid, i pro své miminko, kterému můj stres rozhodně neprospívá..

lendrousek
autor
13. říj 2024

@sciam nevysvětlili mi právě nic moc... Jak jsem psala ☹. Jen doporučili konzultaci na genetice. Když jste měla takovéhle výsledky, jak jste postupovala? Šla jste na odběr plodové vody? Genetiku?

klpoiu
13. říj 2024

Hledat informace na netu je cesta do pekel. Od urciteho veku zenu na genetiku posílají automaticky bez ohledu na vysledek. Od 35 let se hodnota automaticky snizuje na 1:400. Kdyby doktor videl.problem uz na utz, ver ze by ti to rekl ikdyby ho cekal sam prezident. A co rekl?? Vse je v poradku, jen kvuli veku genetiku ( jak rikam, bezne doporuceni pro zenu nad 35 let) Na genetice ti doporučí odber plodovky. Sance s tvym vysledkem je fakt minimalni. Utz ok, hodnota v podstate v norme. Ja mela v 38 1:165 utz ok, genetika doporučována tu jsem odmitla,pac to riziko dela proste vek, vaha. Ver, ze kdyby byl doktor na pochybach genetiku nedoporucuje, ale rovnou te odesílá! A to je velkej rozdil.

amazienka
13. říj 2024

Hlavně si ujasni, co bys dělala v případě potvrzení.
Já měla riziko 1:10 a dítěte bych se nezbavila. Šla jsem aspoň na test z krve.
Navíc jsem dost pátrala, do výsledků se započítává i rating dané laborky, která výsledky zpracovává.

lendrousek
autor
13. říj 2024

@amazienka můžeš mi prosím vysvětlit, co to znamená rating? A děkuji každopádně za radu 🙂

sciam
13. říj 2024

@lendrousek šla jsem pouze na konzultaci na genetiku v rámci naší spadove nemocnice a po konzultaci tam, kde mi právě vysvětlili, jak se to počítá, jsme se rozhodla, že nic víc podstupovat nebudu....

amazienka
13. říj 2024

@lendrousek Číslo, které odráží to, kolik bylo v dané laborce zachycených možných Downů.

anetacoufalova
14. říj 2024

@lendrousek já měla riziko 1:66 a UTZ v pořádku, jen nějakej nesmysl v krvi + věk (30) a hned mě strašili bububu... 🙂) žádnej DS ani jinej se nepotvrdil.. riziko 1:188 si myslím, že můžeš být naprosto v klidu🙂

vendulis
30. říj 2024

@lendrousek No sla bych asi jeste na jedno vysetreni, kazdopadne z nasi skupinky jedne holcine vysel první screening spatne, odber plodovky to zase vyvratil, a druhy screening vysel zase spatne a byla to bohuzel pravda. Mám 37 a výsledky jsem mela vsechny kolem peti tisic, zalezi, co ti napsal doktor do zpravy z jake je dalsi reseni....

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.

Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru