Krásný den. Dnes mi moje paní Dr potvrdila těhotenství a to jednovaječná dvojčata ve společném prostoru s jednou placenou. Každopádně jsem na začátku a jako správná lékařka mi sdělila veškerá rizika, která můžou být jak pro mě, tak pro mimina. A teď váhám je to čerstvé a pere se to ve mě. Ten kolotoč vyšetření, odběry. Nikdo mi hlavu neutrhne, když bych šla na potrat, ale ten pocit, že se vzdám dětí a co další otěhotnění ? Zase se podaří dvojky a nechám si to vzít protože si nevěřím ? Vím, že to zvládlo spoustu žen a nejsem první ani poslední, ale jak mi pověděla ta rizika, tak se na to opravdu necítím. Napište mi prosím vaše zkušenosti, jak jste to zvládly pokud jste měli stejné pocity jako já. Děkuji za přečtení
@klokanka31 MO-MO jsou prostě velká rizika není to o tom , že to jsou jenom dvojčata 🥺
@malymax potrat zatím vůbec nezvazuj. Jsi na začátku těhotenství, v kolikatem tydnu? Kdy jdes na další kontrolu? My mame mobi kluky, už 4 lety, ale v 7tt nam řekli, že čekáme dvojky a taky to vypadalo na mono. Za 2 tydny už byli jasny mobi, takže 1 placenta, 2 vaky, coz je méně rizikove než mono, ale takhle v začátku to ty doktoři vubec dobře nevidí. Tohle ti řekla tvoje gyndarka, vid? Nech se objednat do nemocnice, kde dělají velké ultrazvuky, aby ti řekli, jestli mono nebo mobi. Ale i kdyby byli mono, nebo mobi, tak jako tak bys mela co 2 tydny chodit na velké ultrazvuky do nemocnice, musí vas hlídat. Ale neboj se toho. Ten šok pomine 🙂 Dvojky jsou super!!! Je to náročné, hooodne, ale jsou to bozani.
@malymax mám doma jednovaječná dvojčata kluky. Jedná placenta..Strach byl.. ale nikdy v životě bych nelitovala toho, že jsme do toho šli. Jsou to nejlepší co jsme mohli kdy mít. Od počátku těhotenství do jejich dnešních 8 let.
Mít dvojčata je dar a ne každá žena tento dar dostane. A jak kdysi řekla jedna známá.. dvojcata mají jen silné ženy a já se za silnou považuji.
Jsem po rakovině slinivky, transplantaci jater, ochrnutí, mám rozdvojenou dělohu.. mám zdravé dvojčata a roční holčičku.
Jsem šťastná za tento dar mít děti a ty by jsi měla být vděčná taky! Ty jsi nějak nemocná??
Stát se může cokoli.. člověk může plánovat co chce.
Pokud se v tobě udrží, udrží..pokud ne, stát se to tak mělo. Ale proboha nechoď na potrat nebo si hlavně nenechavej jedno odsát jen proto co jsi slyšela! Jednou by jsi hořce litovala. Jsi neslyšela o tom, že se rodí i trojčata jednovaječný? Jsou i paterčata v ČR a prostě to maminky zvládly.. proč by jsi to jako nezvládla i ty?
Za sebe říkám, že jsem šťastná a děkuju nahoru, že mi dal dvojčata. Zbožňuju je a jsem ráda, že nebyl jen jeden kluk, ale dva a stejní 🙏
@malymax Mimochodem, moje sousedka má 5 děti, z toho 2x dvojčata. Výborná máma... Prvotni šok je přirozený... Ale jak se ti bude žít s tím, že půjdeš na potrat jen proto, že jsi čekala dvojčata a za pár let porodis jedno děťátko a další už nebudeš mít a bude jedináček? Já bych to nedala..přijímám vše co mi život nabízí a vhodí i pod nohy.
@squezy teď jsem 7tt podle uz podle ms 8tt a za dva týdny mě chce vidět znovu. Je to skvělá doktorka, která mluví otevřeně, nic netají a říká věci narovinu. A za to si jí vážím…. Přece jenom za 15 let docházky už k ní mám důvěru. Mám několik týdnů na rozmyšlenou jestli si je nechat nebo to těhotenství ukončit. Když si je nechám, tak celé těhotenství budu ve stresu a budu dojíždět do 40km vzdálené nemocnice, kde jsou vybavení a zkušení. Brzký porod ve 34tt k tomu císařem protože je to pro ně jednodušší než nechat přirozeně i když je vše v pořádku. Budou malinký a v inkubátoru a pro mě to bude těžký je nemít u sebe a sakra těžké začátky s kojením, aby se to povedlo. Když bude těhotenství v pohodě a jedno nebude parazitovat na druhém, bude jim sloužit placenta dobře a fungovat orgány a vzájemně se neuškrtí pupeční šnůrou, budou ve správné poloze, tak by to měl být přirozený porod . Jenže je tam víc strašáků než pozitivních zpráv. Přece jenom jsou to 1-2% z celkového počtu dvojčat co se narodí.
@malymax Nemám osobní zkušenost a představa “preventivního” potratu je pro mě proto šílená, ale držím palce při rozhodování. Jen mě zaujalo to s porodem ve 34. týdnu. To asi záleží na porodnici, ale mám v okolí troje dvojčata, jedna se krásně udržela do termínu a kamarádka dostala i na výběr přirozený porod nebo císaře. Další se sice narodila o dva měsíce dřív císařem, ale proto, že se porody spustily samy.
@malymax Ano, jsou to 1-2% , proto to je téměř zázrak...Chápu že se hodně bojíš, ono se člověk bojí i u obyčejného těhotenství s jedním dítětem. Ale přijde mi šílený jít na potrat jen proto, že by se mohlo později něco stát. Takhle bys měla aspoň šanci na zdravé děti, ale když půjdeš na potrat, o tu šanci se připravíš.
@malymax je to úplně normální, sestřenice se dozvěděla, že čeká dvojčata až na prvním screeningu. Do té doby žila v domněni, že čeká jedno. Těhotenství je samo o sobě náročné, hormony dělají své, pak když ti ještě doktorka řekne že jedno může sníst druhé apod rizika. Každopádně je to normální a všechno zvládneš, sestřenice taky pochybovala, je to náročnější pak co se péče týče, přeci jen, budeš mít dvě, ale zvládneš to. Sestřenice má astma, chytla covid, z toho zápal plic, ale holky dostávali kortikoidy, narodili se o měsíc dříve ale teď už tu rok řadí zdravé holky♥️
@veru181 ta troje dvojčata, která znáš, ale asi nejsou jednovaječná mono mono. Tam je velký úspěch, když těhotenství zdárně dojde do 34. týdne. Přirozený porod je krásná věc, ale ne pokud dvojčata bydlí v jednom plodovém obalu, mají společnou placentu a jsou navzájem obšmodrchané svými pupečními šňůrami.
@malymax chápu tvé obavy z komplikací. Dojíždění na kontroly 40 km daleko, vyšetření, odběry, to by mi teda nevadilo. Spíš ta rizika v těhotenství s tímto typem dvojčat spojená. Pokud jsou to tvé první děti, je super, že se nemusíš starat o starší dítě a můžes se opravdu šetřit a i kdybys musela být dlouho v nemocnici, nebylo by to tak hrozné, jako mít k tomu doma další dítko.
Já bych do toho šla. Moc držím palce, ať je vše v pořádku.
Právě jsem potkala kámošku. Mono dvojčata, je teď 28.tyden. Žije v AT, prý se tam rodí ideal ve 37+0, klidně přirozeně, podle polohy a dalších parametrů, vyhodnocujitěsněpred porodem. Nikdo ji ničím nedesi. Dost jiný přístup, nez tady. Potrat bych kvůli mono dvojcatum nezvazovala
@malymax já dojížděla kvůli dvojčatům z Moravy do Prahy kvůli dobre péči.. a stalo to za to. Tady nejde o km, ale spíš u vás o něco jiného. Celkem nechápu proč jste šla do miminka, když teď uvažujete o potratu a je jedno jestli je tam jedno nebo dvě? Hlavně si ujasnete co vlastně chcete.. pohodlí nebo dítě? To nebude ani s jedním. Některé děti když se narodí jsou uřvané, nervózní protivné a jsou samy, jiné zlaté, hodne ani o nich nevíte. A znám hodně dvojčat co byly zlaté když byly malé. Jen ta máma musela víc maknout, což je stejně jako když máte dvě děti třeba rok dva po sobě. Spíš je tady výhoda jednoho porodu a že je vše naráz..tím pádem odpipláno naráz a později výhoda což málokdo i řekne, že to má své výhody. Děti se zahrají samy, jsou na tobě závislé a šťastné protože mají jedno druhé. Kolektiv děti je mají moc rádi.
@malymax kde jste přišla na to, že musí jít dvojčata do inkubátoru? Mám x kamarádek co mají jednovaječné a nebyli v inkubátoru.. vy spíš hledáte jen ty špatné věci a ne dobre. Nejste vůbec pozitivně naladěná ale hledáte jen to spatne..což není dobré pro miminka.
Přirozený porod u jednovaječných dvojčat je rizikový a nedoporučuje se. Mají jednu placentu. Podle Dr se jednovaječná nesmí rodit přirozeně. Jen lékař který hazardu je do toho jde. Podle mě byste měla jít k lepšímu lékaři než u koho jste teď. Jsem ještě nezažila aby mě se takto stresoval a vykladal takové věci. A to mám za sebou fakt hodně zdr.problemu a když zjistili že jsou tam jednovajecny dvojčata usmívali se že je to super
@sorboni30 Pro lajky.. MOMO mezi sebou nemají žádnou přepážku. Jsou tedy v přímém kontaktu a dotýkají se sebe. Mají jednu placentu, která vyživuje oba plody, a jeden amniový vak a takových dětí je jen velmi malé procento.
U MOMO se může kdykoli cokoli stát..placenta nemusí vyživit oba plody. Jeden plod může kráct více výživy..a více růst a druhý tím pádem nerůst. Kdyby jeden plod umřel. Tak vykrvácí do plodu druhého a zemřou oba. Stejně tak se během celého těhotenství kdykoli mohou do sebe zamotat pupečními šňůrami.. a uškrtit se..
@malymax pro lajky? Si asi psala někomu jinýmu, ne? Jsem psala, že mám doma takový kluky a určitě jsem neplasila jak ty. Chápu, že máš strach, ale pokud budeš reagovat a psát negativně jako do ted.. Čekáš, že rozhodne ve výsledku někdo za tebe? Ty jsi máma, jedou v tobě hormony, máš strach ano, ale nebuď negativni. Dostala jsi dar a možnost být mámou dvojcat. Kdo tohle dostane? Mě jen řekli, že do 20 týdne se může cokoli stát. A musím se s tím smířit..a udělala jsem to. A tak bys to měla brát i ty. Buď do toho jdeš na 100% nebo vůbec.. U nás jsou bohužel % vždy na spodní hraně se vším... Mám zrcadlové kluky, jestli víš co to je. Taky jich je málo. Jsou astmatici, mají ADHD. Ale prostě jsou..
Ano, když se narodili, druhorozeného oživovali a začal dychat až 7 minutu jeho života.. skončili v inkubátoru, protože měli špatne plíce. Ale po třech dnech je dali do postýlek.
Já jsem byla s dcerou před rokem v nemocnici 56 dní. Narodila se ve 28 týdnu. Nikdo si nedovede představit jak náročné to bylo. Ale řešit takové věci na začátku těhotenství když se třeba nemusí vůbec nic dít?
Vždyť i ty malé procenta jsou procenta a ty děti se narodily. Proč by se neměly narodit i tobě?
Já ti držím palce, zvládneš to . 🙏
@malymax Když to řeknu hnusně, tak je lepší je teda zabít teď při potratu, než jim nějakou šanci dát? Všechna těhotenství mají svá rizika. Když jsou např.trojčata/paterčata, taky ty mámy nešly na potrat jen proto, že to má rizika a je takových dětí málo. Přijde mi že ty jsi rozhodnutá a tady jen chceš pochválit že děláš dobře. Dělej jak myslíš.
@malymax Na začátek napíšu, že to je jen na tobě a nikoho tady ani jinde nemusíš poslouchat a něco si vyčítat. Absolutně ne. Je to tvé tělo, život, rozhodnutí.
Ale. Hledáš problémy tam, kde zatím nejsou a být nemusí🙂 u každého těhotenství se může kdykoliv cokoliv stát, syn se mi taky na 3x zamotal do šňůry a nikdo mu k tomu nepomáhal.. narodil se v pořádku. Jsou tisíce situací, kdy se něco může podělat. Jasně, dvojčata a ještě momo mají více rizik, ale nikdo neříká, že k tomu dojde, to nikdo neví..a ty to možná nikdy nezjistíš, když jim nedáš šanci. Rozhodnutí je to samozřejmě tvé a nikdo nemá právo nijak soudit, ty obavy bych asi měla úplně stejné a taky bych se hrozně bála. Ale dobře si to rozmysli...zvaž i svoji psychiku..u sebe vím, že bych toho litovala, kdybych to s nimi aspoň nezkusila.
@malymax hele.. a zrovna.. 2x po sobě? 😉🙏https://www.maminka.cz/clanek/americanka-porodi...
Prďte na doktory, akorát umí strašit. Mě říkali, že nikdy nebudu mít děti. Když jsem po 3 letech nesnažení otěhotněla, tak strašili, že to ani nedonosim. Ve 12 TT zjistili, že to budou dvojčata. Tak jen čekali, kdy přijdu, že krvácím a potracim. No a já to v klidu zvládla až do 39 TT. A bez jakýchkoliv zásahů lékařů. Zvládla jsem císaře a pak teprve ještě zjistili, že mám Leidenskou mutaci. Ani jsem si nic nepichala. A dokonce mám i 3 dítko, už 8 let. A to vše přes několik rizik a s jedním vaječníkem ☺️ a s 3 dítkem mě hned chtěli poslat na odběr plodové vody atd, taky moc rizik. Nikam jsem nešla. A mám 3 zdravé děti. Nesmíte hned vidět jen to špatné.
Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu
Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.
@malymax Jít na potrat jen proto, že čekáš dvojčátka? 🥺