Jak mám postupovat?

9. kvě 2024

Ahoj, teďka jsem v pěkné kaši a absolutně nevím co dělat, čekám dítě, s partnerem jsem se rozešla, a rodiče řekli ať ziju u nich, jenže včera říkali že už chtějí mít svůj vlastní klid, že už tak je doma dost lidí a navíc ještě já a dítě, vím moc dobře že by mě tam rodiče nechaly na par měsíců, ale já nechci nikoho obtěžovat.. nechci obtěžovat sestry s kterýma budu muset být v pokoji i s malým,
Chtěla bych si zažádat o příspěvek na bydlení, ale absolutně nevím jak to funguje a jak postupovat a co musím splňovat?, nějaká rada prosím? Děkuji.

rosalindamelinda
9. kvě 2024

Ahojky, no, pokud ti jde o příspěvek na bydlení, tak to ale není jen tak. Záleží, jaké máš trvalé bydliště. Máš nahlášený TP u rodičů? Kolik je v domě celkem lidí? Pokud tam má TP více lidí a ti jsou zaměstnaní, pak to budou společně posuzované osoby.
Navíc, abys dostala PnB musela bys prokázat, že ty platíš určité "NÁKLADY"=nájem,elektřina, plyn,voda,poplatek za odpady atd. Pokud ty osobně ze svého účtu nebo hotově (oproti pokladnímu dokladu) neplatíš tyto náklady, pak na PnB nemáš logicky nárok, protože za bydlení jako takové fakticky neplatíš.
Příklad, abys měla na PnB nárok, musela bys bydlet nejlépe sama s dítětem v nějakém bytě, kdy bys na sebe měla napsanou nájemní smlouvu. Pak bys hradila ze svého účtu třeba nájem+inkaso, služby - mohla by sis doklady o platbě vytisknout a ty bys potom předložila k té žádosti o PnB. Ale pokud nic neplatíš a vše platí rodiče, tak na co bys chtěla mít nárok.
Tvojí největší šancí je vyřídit si všechno kolem dítěte. Pracuješ nebo ne? Pokud ne, na mateřskou nárok nemáš. Budeš mít možná nárok na porodné. Pak na rodičovský příspěvek=rodičovskou a možná i přídavek na dítě. Bude otec v RL? Pokud bude otec v RL, pak si můžeš zažádat o výživné. Ještě se taky můžeš informovat na výživné na sebe, to jsou náklady na výživu neprovdané matky myslím.
Zkus si zajít do nějaké občanské sociální poradny nebo se zeptej na ÚP, tak by ti měly ty úřednice poradit nejlépe, na co budeš mít nárok, jaké příspěvky ti budou vycházet. 🙂

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru