Ženy 35+ otěhotnění. Jak dlouho vám to trvalo?

reeeza
13. lis 2024

Ahoj holky. Vy co jste 35+, jak dlouho vám trvalo otěhotnět/ úspěšně otěhotně?

My se v tom plácáme už ani nevím jak dlouho :/

lti
13. lis 2024

38 let a prvni pokus

evellin123
13. lis 2024

@reeeza ahojky 37 let první dítě ,trvalo rok 39 druhý dítě taktéž rok snažení.U prvního jsme byli i na klinice ,tak nám s manželem dělali testy a vše se ukázalo,že máme vporadku . Pak jsme jeli na dovolenou ,ja na to přestala myslet a po té dovolené se menstruace už nedostavila 😉

ines76
13. lis 2024

V 38 po pul roce snažení, manzelovi bylo v te dobe 44. Brala jsem listovku, jinak nic, oba jsme byli zdravi, nekuraci abstinenti. Hned pak jsme se zacali snazit o sourozence a ten uz nevyšel (uz jsem pak nikdy neotehotnela).

vlasta1981
13. lis 2024

@reeeza Ahoj mne je 43 . ...první dceři je teď 23 a od té doby neúspěšné ivf apod .
Ted v květnu první zamlklé tehu v 8tt a 17.6 poslední ms a dnes 21 tt. Bez cíleného snažení . Prostě jsme si jen užívali jako celé ty roky . Takže zázraky se dějí . Držím palce ..jo vlastně brala jsem listovou na pleť 🤣od kožního

felis
13. lis 2024

@reeeza ahoj, znám Te z dřívějších diskuzi... já myslela, že jsi těhu byla... jestli se nepovedlo, tak je mi to moc líto.
Heleď, ja myslím, že je to hodně individuální. Jak žiješ, jak přemýšlís, jestli je dítě Tvůj jediny cíl, jak se stravujes, jak pristupujes k životu, k tomu mít dítě...
Možná teď někdo namítne, že se mi to kecá, když dítě mám, ale prostě si myslím, že pokud je pár zdravý, tak je to v hlavě, o přenastaveni, většina diagnózu IVF je o tom, jak z lidí tahat prachy a přitom by stačilo, aby chodili na terapii. Já jsem toho důkazem...
Mám 17ti letou dceru a příběh po jejím narození, ze by to vydalo na tři filmy a rozhodně ne romantické. Před třemi lety jsem potkala mého muže a hned jsme si řekli, že půjdeme do dítěte. V našem věku nebylo na co čekat. Mě bylo 35 a jemu 36. Rok a ctvrt se nedařilo, tak jsme šli do IVF centra, kde mi v podstatě řekli, že nemám šanci otěhotnět s vlastními vajíčky (mela jsem AMH 0,03). To bylo v dubnu 2023. Přesto jsem přirozeně otěhotněla letos v květnu. V 7tt jsem sice potratila, ale teď jsem těhotná znova (je to chvili a doufam, ze ted uz vse bude vsechno v pořádku). Pravda, v mezičase jsme navštívili psychogynekoložku MUDr. Helenu Máslovou a ta mi osvětlila, kde je příčina mé "neplodnosti", proc telo vyrobi nizke AMH a za pomoci ajurvedske terapie mi pomohla odbourat to, co se na jinych terapiich nepovedlo za x-let. Podepsala nám knížku "Plodnost", kterou fakt doporučuju a já si to v hlavě začala pomalu přenastavovat. A taky jsem připustila možnost, že už druhé dítě mít nebudu. Naštěstí partner k tomu přistoupil tak, ze kdyztak budeme cestovat a plodit jinak a ja se zacala realizovat a nasla si i jinou cestu. No, teď po létě jsme začali plánovat svatbu s tim, ze se teda v cervnu vezmeme. No a vlastně od potratu proběhlo pět cyklů a jsem znova těhotná. Svatbu odlozime, protože se podruhé těhotná vdávat nechci 😃 ale odlozime ji samozřejmě s radostí. Člověk mini, život mění. A podle toho, si myslím, že je třeba přistupovat k tomu chteni, mít dítě. No a pak věřit. Já začala věřit, že plodna jsem. Podotknu, že s takto nízkým AMH jsem neměla ovulovat a ani menstruovat, což jsem obojí měla (potvrzeno testy i UTZ), takže to pro mě byla jasná známka toho, že jeden marker, když je ostatní v pořádku fakt nemusí nic znamenat.
Držím palce a knížku Plodnost si přečtěte oba s mužem - je fakt skvělá!

reeeza
autor
13. lis 2024

@lti to jsem nechtěla slyšet 😅 ale samozřejmě vám to přeju 😉

reeeza
autor
13. lis 2024

@evellin123 no u nás první těhu napotřetí, ale pak potrat. Pak 5 měsíců neúspěch a pak jsme šli na IVF. Zadařil se druhý transfer, ale potrat. Je mi 35 a příjdu si neschopná..Čili uplynulypomalu 2 roky a bez úspěchu :(

reeeza
autor
13. lis 2024

@vlasta1981 moc vám to přeji 🙂 Taky doufám ve štěstíčko, ale to čekání🥴

reeeza
autor
13. lis 2024

@felis děkuju moc za příběh...na psychosomatiku věřím 🙂. Jen nevím co by tu neplodnost způsobovalo v našem případě...Opravdu jsme netlačili na pilu, dali tomu čas, věřila jsem ve svou plodnost i ženskost..vlastně se zadařilo po 3 měsících ale nedopadlo to. Pak 5 m nic. Pak byl ale druhý transfer úspěšný ale nedopadlo to. Takže jak píšu výše skoro 2 roky uběhly ( těhu měsíce plus 3 měsíce nesnažení po revizních dělohy) a mimi nikde :(.

Nechci si stěžovat. Ta nejistota je ale strašná. Kdybych už měla jedno dítě vůbec bych to tak neprožívala i když by mě to taky trápilo, ale nezažít možná v životě nikdy mateřství a rodičovství, to jsou hodně špatně rozdané karty :(

Každopádně teď si píchám heparin na ředění krve, zjistili mi predispozice ke sraženinám, snad už to do budoucna pomůže 🙏🥰 držte nám palečky, naděje pořád je 🙂

junetule
13. lis 2024

@reeeza ahoj, u nas slo jedine ivf, po mimodeloznim mi vzali jeden vejcovod a druhy je nepruchodny. Prvni tri transfery nedopadly, dalsi dva skoncili zamlklym tehotenstvim (prvni v 10tt, druhy v 8tt), nasledne revize a vzdy se cekalo na druhou menses na dalsi pokus. U vsech jsem krom injekci Prolutex mela i Inhixu na redeni krve, pak hormonalni gel, amelgen a divinu. Sesty transfer byl uspesny a tam jsem toto vse brala do 15teho tydne tehotenstvi. Vsechno to trvalo neco pres dva roky, ale vydrzeli jsme a ted jsem 37tt a je mi 45let. Preji hodne stesticka, at se take zadari ✊🤗

dejvitka
13. lis 2024

@reeeza Ja otehotnela v 35 a 37 velmi rychle, do 3 mesicu. Deti jsem chtela moc, bala jsem se, ze to nepujde, v dobe prvniho jsem byla po zamlklem a biochemickem tehotenstvi, obri stres z prace, resili jsme jeste hypoteku tenkrat, v tu chvili i nic moc zivotosprava (to pisu hlavne proto, ze si spousta zen velmi vycita, ze moc mysli na dite, nedelaji na 100% vse co se ma a tim se dostavaji pod jeste vetsi stres zbytecne, ale ono to tim byt nemusi, kdyz jina dela vse spatne a presto se zadari). Mam kolem sebe ale vice kamaradek, jejichz cesta k miminku byla hodne trnita a vim, jak je to bolestive a narocne. Jestli to resite s nejakym centrem asistovane reprodukce, je to rozhodne dobre, neztracela bych cas. Ze zkusenosti mych kamaradek, ktere byly ten pripad, ze treba otehotnely, ale nedopadlo to a nebyl specificky duvod neplodnosti, byl problem v Leidenovi (po heparinu se zadarilo) a nebo take v imunite. Jsou na to specializovana vysetreni u odborniku - klinickych imunologu v nemocnici, nejde jen o zakladni testy, co delaji v repro centru. Tam pak lecba ruzna. Nicmene pozitivni zprava je, ze vyresily a maminky jsou ze vsech 🙂 . Takze pokud jsi treba neresila jeste tuhle stranku, tak muzes zkusit. Moc drzim pesti, at se zadari !

felis
14. lis 2024

@reeeza moc mě mrzí, co jsi prožila 😟
Řekla bych, že otěhotnět a donosit jsou přeci jen různé věci. S tím prvním zřejmě problém nemáš.
I tak si knížku můžeš přečíst. Jsou tam zajímavé věci a popsané tak, ze tomu i lajk porozumí.. treba o tom, jak si vajicko vybira sperpii, taky o abortech je tam kapitola. V Tvém případě teda sláva za 21.stoleti a medicínu. Ačkoliv IVF centrum už nevěřím, tak si myslím, že v některých případech a ať se to týká čehokoliv, může jít psychosomatika ruku v ruce se západní diagnostikou. Souhlasím s tím, co pise @dejvitka ... a třeba moje lektorka angličtiny (taky 35+), tak pořád nemohla donosit dítě. Pak přišly na imuno chybu u manžela, začal se léčit a teď mají tři děti přirozeně... I když ona se taky kousla a rekla si, že to přirozeně prostě půjde 😄
Držím palce 😘 ať brzy přijdou na to, čím to je a jste rodiči.

evellin123
14. lis 2024

@reeeza to mi je moc líto,jak se cítíš ,ale určitě to není tvoje chyba ,ono si k Vám to miminko cestu najde neboj 🤗 posílám veliké objetí a hlavně držte s manželem při sobě to je nejdůležitější já už se třeba smiřovala s tím,že si pořídíme pejska a manžel mi řekl,že i když mu nedám děti bude mě stejně moc milovat ,což mě hrozně podpořilo.

lajla
14. lis 2024

40 a 43 bez pokusu🙂‍↕️ mam tim padem sedm deti😀

1monicka1
15. lis 2024

@reeeza Ahoj, je mi 36 let, snažili jsme se od ledna, koupila jsem si i vitaminy na podporu, měřila teplotu a pouzivala ovulacni testy a trvalo to půl roku, momentálně jsem už v půlce a čekám druhého syna. Určitě se to povede a preji hodně štěstí.

lauraconnor
16. lis 2024

@reeeza 4mesiace v 35rokoch.teraz 7mes nic.38mam

pajusz
17. lis 2024

Po 30tce nám to roky neslo, nakonec ivf. Narodil se syn bylo mi 33. Ve 36 jsem otěhotněla přirozeně s dcerou a to ještě týž rok jsme podstupovali transfer který byl neúspěšný 😀 jestli není zdravotní problém tak moje rada je, soulozit a užívat si to, nedělat jen děti, ač mi ty řeči vadily tak je to hodně o tvé hlavě (moje zkušenost)

levandule_k
18. lis 2024

@felis Knížka od Máslové je super, také jsem ji četla.

lenkax1
18. lis 2024

@levandule_k jak se kniha presne jmenuje? Dekuji

levandule_k
18. lis 2024

@lenkax1 Helená Máslová: Plodnost - Cesta k mateřství https://www.databazeknih.cz/knihy/plodnost-484850

felis
19. lis 2024

@levandule_k ona je taky super... první lékař, kterého jsem spontánně obejmula. Je nádherná uvnitř i navenek ❤️ jít k ní byla nejlepší investice 🤰🏼