Vyšší věk (hlavně tatínek 48+ a miminko). Máte zkušenost?

maja1385
8. říj 2024

Chtěla bych se zeptat nás konkrétní zkušenosti a klidně i životní příběhy těch, kteří jste se rozhodli pro miminko ve vyšším věku, hlavně tedy starší tatínek 48+.
Jak dlouho trvalo otěhotnět a potom mít miminko, jak to tatínek zvládal atd. Díky 🙂

1pomnenka
8. říj 2024

Na věku tatínka nezáleží, znám tatínka důchodce a ohromně si to užívá. Ví, že se nemusí dožít dospělosti svého potomka, žije naplno přítomností. Věk muže nehraje takovou roli při početí, jako vyšší věk ženy, tam je to horší. Znám ženu , dítě v 39, on je mladší a moc to nedávají, příliš si zvykli na svoje pohodlí, cestování, to, že když se jim nechce, nic nemusí. Dítě odkládají, co to jde, protože je to nebaví. Rodičovství není o věku, ale o každém člověku.

vendulis
Autor odpověď smazal
Zobraz
vendulis
9. říj 2024

@maja1385 Ahoj manžel má 47 let a čekáme první, je rodinný typ, moc se těší, vaří, bere si přes měsíc volno po narození. Můj otec mě měl ve 47 a utíkal pryč, nezvládal to, byl volnomyšlenkář a cestovatel. Nám trvalo početí tři roky, bez cizího zásahu, myslím, že vina byla na jeho straně, kouří třeba dvacet let, pije pivo apod....

kosi_cek
9. říj 2024

@maja1385 v pohodě, ale já i partner, který je o 7 let starší, jsme zvyklí, protože v tom jedeme už dlouho. Nejmladší děti jsem rodila ve 40 a ve 42, pravda, nejmladší nás překvapilo, otěhotnět a donosit může být složitější, déle trvat, ale stejně dobře se může stále ještě přihodit, i když se o to člověk vůbec nesnaží....Přijde mi, že tímto se úspěšně vyhýbáme krizi středního věku, ovšem jsme v kritickém období, kdy díky maličkým dětem a velmi omezeným možnostem je někomu odložit (což za mlada jsme na tom byli my osobně o něco lépe), máme velmi málo času na sebe i na sebe navzájem, ovšem toto se nevztahuje vyloženě k věku, ale právně k těm možnostem a tam v našem případě rozdíl cítím, samozřejmě vše se vyvíjí a mění a konec konců to dítě velmi rychle vyroste, což už oba velmi dobře víme - jestliže teď nemůžeme jen tak něco podniknout, protože děti, tak to nebude trvat věčně 😉

te_reza
9. říj 2024

Znám rodičky 45+ a ne, nechápu to. Jedné se podařilo před 50 přirozeně, vypadá jako babička, každý si myslí, že to je babička,fyzicky na to absolutně nestačí, starají se starší dospělé děti. I rodičky 40+ teď s odrostlejšími dětmi vypadají jak před důchodem. Málo na kom se ten pozdější věk na dítě nepodepíše.

izz76
9. říj 2024

@maja1385 To záleží na lidech, můj kolega se stal otcem v 50 a užívá si to hodně moc. První děti měl brzy po 20 a dle jeho slov to tehdy moc neprožíval. Ted je stastnej,ale říká,ze neví jak to bude vnímat třeba za 10 a taky obavy co bude třeba za 20 let má..

linusha
9. říj 2024

Můj otec měl sestru ve 40+ a výchovu těžce nedává. Například neustále sestru peskuje za oblečení, za to že v 18 letech chce jít za zábavou atd. Že by jel třeba sestře na třídní schůzky ať už na zs či SŠ neexistuje. Že by ji podpořil v něčem co jí baví to taky ne.
Teď v listopadu má sestra maturitní ples a hledá výmluvy aby tam nemusel.

miryp
9. říj 2024

To je tak individuální... Já měla první dítě v 31 a druhé v 33, manžel je o dva roky starší a oba se shodujeme, že jsme čekali nesmyslně dlouho a že bychom dětem byli lepšími parťáky, kdybychom byli mladší. Mně se třeba po 40 výrazně zhoršilo zdraví, manžel si zase prochází syndromem vyhoření a myslím, že se k tomu přidala i nějaká krize středního věku, což samozřejmě ovlivňuje i ty děti. Absolutně si neumím představit, že bych byla teď těhotná a měla zase běhat kolem miminka...
Naproti tomu třeba má kolegyně má kamarádku, která si první dítě pořídila v 47 letech a dává to se svým mladším partnerem úplně s přehledem...

kakba
9. říj 2024

Bude to znit divne, ale ja bych rodit po 40.nechtela a uz vubec bych nechtela mit otce svych deti jako vypadajiciho dedecka. Jsme velice sportovne zalozena rodina a me je kolem 40.a zdravi jde do kytek. Je to individualni, ale ani za zlate prase.

konidana
9. říj 2024

Kamarad se poprve zenil v padesati a meli mimino take v tomto veku. Partnerka byla teda mladsi... kolem 30 max 35 let. V sedesati si uz trochu stezoval, ze to je narocne, a to maji jen tu jednu dceru.

junomcgaff
9. říj 2024

Můj táta měl sestru v 41 a bylo to znát no. Mnohem větší cholerik než dřív.

demetritis
9. říj 2024

@maja1385 hele chlapovi letos 50 mala se narodila v prosinci otěhotnění docela neplánovaně

tereza0111
9. říj 2024

Tata ma tesne pred duchodem a mam 10 letou segru, takze ji mel chvilku po 50.
A uprimne to neni dobre. Ma uz dost zdravotnich potizi, takze aktivni spolecny program moc neexistuje :( K tomu kazdou chvilku neschopenka (ted uz invalidni duchod) - pro rodinny rozpocet bezva.
Taky nejak, ja nevim jak to rict, ale - silene rozmazluje. Proste jako by to byl dedecek.
K tomu ale zaroven uz je znat, ze potrebuje "svuj" klid a (zvlast kdyz byla mensi) a zive dite kolem sebe uplne nedava a kdyz je na nem videt, ze je unaveny - to je ale casto - tak bezduvodne vyjizdi a trochu se kolem nej musi chodit "po spickach"
Nerikam, ze to tak musi byt, nikoho nechci od niceho odrazovat. Ale je dobre pocitat s tim, ze to nemusi byt uplne idylka

pavulka
9. říj 2024

Podle některých komentářů už jsem značně gerontická matka 😁. První dítě jsme měla v 34 a druhé v 38. Manžel je o čtyři roky starší než já. Jako jo, značka ideál by byla stihnout obě děti nebo alespoň to první, do mých 30, ale prostě to tak vyšlo. Oba jsme s manželem dlouho studovali, nějakou dobu žili v zahraničí, potom stavěli dům, pracovali, dvakrát jsme o miminko přišli. Ale narovinu, já si třeba neumím představit, že bychom měli mimino za dob studií, ani těsně po.
Jinak ano, síly ubývají, to každopádně, ale zase bych řekla, že povahově jsme s manželem oba daleko klidnější, než před deseti lety. Manžel má energie celkem dost, on je takový ten šlachovitý typ, který se rád hýbe, takže klukům v pohodě stačí. Samozřejmě za pár let to může být úplně jinak.
A mám třeba srovnání z blízkého okolí, kdy švagr a soused měli oba děti, když jim bylo 44. Švagr první dítě, z nejen našeho pohledu to bohužel dost nedává, soused druhé dítě z druhého manželství a stíhá takové věci, že s manželem absolutně nechápeme a on nás právě ještě hecuje k větším výkonům 😂. Já sama mám hodně mladé rodiče a moje máma s námi nedržela krok, co se týká nějakého sportu, nikdy. Prostě byla a je pohodlná. Ji baví nakupování oblečení a to zas nedávám fyzicky ani psychicky já. Lyže, kolo, brusle, tohle všechno jsem absolvovala s tátou nebo se strejdou, který je o zase o dost starší, než naši.

maja1385
autor
10. říj 2024

@demetritis a jak to zvládáte?

katule1990
10. říj 2024

@maja1385 Manzelovi bylo 48, kdyz se narodil syn (jeho prvni dite, jsem o hodne mladsi nez on). Je to skvely tata, synovi se opravdu hodne venuje, neztraci s nim nikdy trpelivost (na rozdil ode me), neprijde mi, ze by v necem bylo znat, ze je starsi tata. Neni unaveny, protivny a nechce svuj klid. Ale synovi jsou teprve 4, takze samozrejme to muze byt za 10 let jinak. Jako jasny, optimalni vek na porizeni ditete to neni, ale myslim, ze dulezitejsi je, jak je clovek aktivni a jaky je obecne rodic. Znam dost chlapu, kteri meli deti v mladsim veku a jako rodic nefunguji.