Výsledky genetiky - Malá gonosomální mozaika. Vyšla někomu?

30. lis 2023

Ahoj maminky,
prosím, vyšla některé na genetice - Malá gonosomální mozaika? Včera jsem se dozvěděla, že mi vyšla 8%.

Povedlo se vám počít přirozeně zdravé dítě?

Včera mě to dost překvapilo a zapomněla jsem se zeptat na plno věcí. Ve zprávě mám napsáno, že to může souviset s opakovanými ztrátami v těhotenství, ale také to může být náhodný nesouvisející jev. Pak mě zarazilo, že v případě genetického testování vzhledem k malému množství odebraných buněk a možnému mosaicismu nelze chromosomální vady ani po PGT-A zcela vyloučit.

Máte některá zkušenost?

Děkuji za odpovědi.

denissima
30. lis 2023

Já mám mozaiku 13%. První dítě se podařilo přirozeně, to jsem ještě o mozaice ani nevěděla. Druhé se už 5 let nedaří ani s pomocí IVF asi právě kvůli mozaice (a endometrioze, ale tu jsem taky při početí prvního dítěte už mela). A genetiku nám u embryí dělali, ale samozřejmě není to na 100%.

autor
30. lis 2023

@denissima Moc děkuji za odpověď. Možná si tu mozaiku u prvního dítěte neměla. Pokud jsem to dobře pochopila, tak se to objevuje s věkem. Já jsem právě před 7 lety u syna také neměla žádné problémy....Právě mě to dost překvapilo....

denissima
30. lis 2023

Mozaika je vrozená, ta se nezíská věkem. Takže jsem ji i u prvního měla. A syn se povedl hned a je zdravý. Pravda, byla jsem mladší, teď je mu 7. Nevím, je to záhada, proč to nejde.

autor
30. lis 2023

@denissima Mně je to právě divný, ale dr. na genetice říkal, že před 8 lety jsem to zřejmě neměla. To by byla pro mě dobrá zpráva....

peclen
30. lis 2023

Mozaiku jsi měla, jen jsi měla asi kvalitnější vajíčka.

peclen
30. lis 2023

Jinak ano, starnutim muze muze dojit k ubytku chromozomů. Ale take se muze objevit diky kultivaci vzorku pseudomozaicismus. Nicmene prave ten gonozomalni mozaicismus je hodne casty duvod neuspesnych poceti.

autor
30. lis 2023

@peclen Děkuji za odpověď. Může se ta mozaika rozšiřovat? Teď ji mám v 8% buněk? Takž může to přejít třeba na 20%? Ale tím pádem mám 92% procent buněk normálních, takže je šance na zdravé dítě?