Ahoj, prosím, máte některá zkušenost s vyšetřením průchodnosti vejcovodů? Já absolvovala ambulantní vyšetření s použití kontrastní látky a ultrazvuku, kde by lékař řekl, že oba vejcovody jsou neprůchodné. Nicméně v minulosti jsem nikdy neměla potíže, které by mohly neprůchodnost způsobit. I moje gynekoložka mi řekla, že tomuto vyšetření nedůvěřuje a není stoprocentní. Prosím, máte někdo s tímto vyšetřením a jeho věrohodností zkušenost? Předem moc děkuji.
@nika110818 já měla vyšetření pomocí kontrastní látky a ultrazvuku (HyCoSy) s výsledkem neprůchodné oba vejcovody. Když to má gynekoložka viděla, zkusila je “profouknout”, protože prý někdy je to jen banální záležitost, co je ucpává, a tento “profuk” pomůže odstranit barikádu. V mém případě se kontrastní tekutina ani nehnula, tudíž neprůchodné vejcovody z jiného vážnějšího důvodu. Byla jsem bahna operaci, kde mi odstranili spoustu endometriózy a mimo jiné zprůchodnili i vejcovody.
@katkatomaskova proč by měli neprůchodné vejcovody hned odstraňovat? Prvně se hledá příčina a řešení - a odstranit celé vejcovody jen proto, že jsou ucpané, je blbost. Řešením je snažit se odstranit ucpání s zprůchodit je.
@piggy123 No když já šla na diagnostickou laparku, tak jsem v souhlasu s operací měla větičku, že pokud zjistí neprůchozí vejcovody, přistoupí k jejich odstranění. Ono k čemu je ucpaný vejcovod. Je to potenciální zdroj infekcí, který může vést k náhlé příhodě břišní. Pokud by se snažili o odstraňování srůstů, tím dojde akorát k dalšímu jizvení a je to k ničemu - to v případě, že "profouknutí" nestačí
@katkatomaskova diagnostická laparoskopie je něco jiného než ambulantní vyšetření průchodnosti vejcovodů kontrastní látkou - to provádí přímo gynekolog v ordinaci pomocí ultrazvuku. Žádné řezání, žádná operace, žádná anestézie...
@piggy123 Při laparce používají taky kontrast, navíc přímo vidí, co kde teče nebo neteče. Proto jsem se ptala, jestli to dělali v nějakém centru, asi mi úplně nedocvaklo, že jde o ambulantní výkon 🙂
@katkatomaskova @piggy123 Děkuji, byle jsem v Iscaru a lékař mi taky tvrdil, že tekutina se do vejcovodů ani nedostala. Moje lekarka mi nicmene tvrdila, ze se muze stat, kdyz see tam tekutina vstrikne pod vysokym tlakem, vejcovod se stahne a tekutinu neprepusi, pry se to stat muze a je to jen reakce svalu. Ale o tom prefouknuti jsem nevedela, dekuji za info, budu se informovat v gennetu.
@nika110818 o tom stažení svalů mi taky povídali. Ale to “profouknutí” dělala doktorka hned stejnou injekcí, kterou mi aplikovala tu tekutinu. Dvakrát po sobě ji naplnila vzduchem a prudce vstříkla a doufala, že se tekutina tím tlakem posune a eventuální malé ucpávky či stáhnutí svalů poleví 😳 Byl to strašný pocit 🙈 No, u mě byl problém endometrióza, takže potom následovala operace, kde objevili víc než původně mysleli...
@piggy123 děkuji,to jsou pro mne nove informace. a jestli se muzu zeptat, delali Vam to prefukovani v nekterem z prazskych CAR?
@nika110818 ne, nebylo to v ČR, žiju v zahraničí... Ale byla to spontánní okamžitá reakce mé gynekoložky na to, když uviděla, že jsou neprůchodné a tekutina se zasekla a nepostupuje. Doufala, že tím profukem to zprůchodní. V mém případě bohužel. Nevím, jestli je to běžné či nikoliv... Já osobně jsem byla z toho trochu paf 😂 Nevím, jestli jsem to napsala dost pochopitelně, ale nebyl to další zvláštní jinačí zákrok. Bylo to děláno naráz během té průchodnosti vejcovodů, když uviděla, že se tekutina zasekla a nejde dál - naplnila tu injekci, kde byla předtím ta kontrastní látka, vzduchem a naráz silou to do mě “napumpovala” 2x za sebou.
@piggy123 jasne, chapu, moc dekuji. 🙂
@nika110818 ahoj, už to tu asi není aktuální, ale řeším ted uplně stejnou situaci.. 2x provedené hycosy a nepovedlo se prokázat pruchodnost, takže asi oba nepruchodné. Nikdy jsem neměla žádný problém, který by to mohl nějak způsobit. Doporučené IVF. jak to dopadlo u tebe? podařilo se spontánně otěhotnět? Děkuju!😇
Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Neznáš termín porodu? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.
@nika110818 Pokud by byly neprůchodné, nejspíš by je rovnou i sebrali. Bylo to nějaké centrum asist. reprodukce, kde vyšetření dělali?