Vyšetření - odhalení příčiny, proč nemůžu otěhotnět. Jaké vyšetření?

gladys123
15. dub 2024

Ahoj, chci se zeptat:
Už přes 4 roky nemůžu otěhotnět. Moje gynekoložka mě za celou dobu nijak nevyšetřila. Když jsem se ozvala, že bych ráda věděla příčinu, a chci vyšetřit i vyšetřit jestli jsem vůbec plodná, tak mě úplně odpálkovala.
To tu ale nechci rozebírat.
Od vás bych chtěla zjistit jaké vyšetření je možné k odhalení příčiny neúspěchu. Prosím dejte vědět. Hledám i novou doktorku. Tak abych věděla o jaké vyšetření ji mužů poprosit.

Dekuji za odpovědi 🫶

magdaveselkova
15. dub 2024

A proč jsi nešla už dřív jinam?? Můj Dr tehdy taky byl skoupý na slovo. Po roce snažení jsem ho změnila a šla jinam a najednou šlo všechno. Čím dřív tím lip

gladys123
autor
15. dub 2024

@magdaveselkova to úplně není odpověď na moji otázku, ale díky.....

beruska1889
15. dub 2024

@gladys123 tak základem je hormonální profil, folikulometrie, vyšetření průchodnosti vejcovodů, ultrazvukové vyšetření dělohy, ... Pak spermiogram partnera.... Tím se tak začíná...

berenika39
15. dub 2024

@gladys123 Každý jiný gynekolog by postupoval jinak. Vyšetření by ti měl nabídnout lékař, ne že ty budeš hlásit, co chceš.... záleží na vstupních vyšetřeních a výsledcích. Podle toho se pak postupuje dá. Zatím je to tak, že lékař ví víc, než pacient....Jen to musí být ten správný lékař. U tebe tomu tak asi zatím není. Snad najdeš lepšího. To je cesta.

gladys123
autor
15. dub 2024

@beruska1889 🌸 díky

nektarinka123
16. dub 2024

@gladys123 uplny zaklad, zjisti jestli mas ovulaci. U mne to nikoho nenapadlo 6 let! Pritom nejjednodussi vysetreni, misto toho mne hnali na laparoskopii, repro imuno a podobne. Mivala jsem pravidelnou menstruaci tak asi pocitali ze v tom problem nebude a nakonec byl.

levandule_k
16. dub 2024

Objednej se do nějakého CARu, ještě než změníš gynekoložku. Nevím z jakého jsi města a jaké máš možnosti, tak ať neztrácíš čas než najdeš novou gynekoložku. Do CARu nepotřebuješ doporučení od gynekologa. Na začátku je vstupní pohovor, kde se řeší tvůj problém, anamnéza, mně ještě udělali utz. Na první schůzku se jde i s partnerem, protože léčba neplodnosti je léčba páru. @bersuha1889 napsala základní vyšetření, co dělají každému. Nám rovnou navrhli i test na genetiku - odběr krve. Podle toho, co se najde, nebo nenajde se postupuje dál. O žádná vyšetření jsme prosit nemuseli.

reeeza
16. dub 2024

@levandule_k souhlas 🙂

rosalindamelinda
16. dub 2024

Ahojky, tohle docela chápu, někteří obvodní gynekologové jsou hodně laxní a nic moc nechtějí řešit. Odpověď na tvou otázku je jednoduchá:
1) Kolik je ti let? Do 35.let se to dá zkusit ještě řešit u OG, po 35.roce už bych šla do toho CARu. Protože se snažíte o těhotenství déle jak rok.
2) Základní vyšetření, které potřebuješ je HP-Hormonální profil + samostatně se k tomu vyšetřuje AMH (ovariální rezerva).
V CARu vyšetřují další základní věci jako jsou a) testy na pohlavně přenosné nemoci, b) imunologie a c) genetika.
3) Vyšetření průchodnosti vejcovodů tzv. HyCoSy (UZ vyšetření s kontr.látkou)
4) Vyšetření dělohy tzv. Hysteroskopie (pokud jsi někdy podstoupila potrat, revizi)
5) Partner/manžel - SPERMIOGRAM.
Doufám, že jsem ti odpověděla 🙂😉😇

gladys123
autor
16. dub 2024

@rosalindamelinda Dekuji, určitě pomohla. Snad najdu lepšího doktora.

gladys123
autor
16. dub 2024

@nektarinka123 to je taky podstatně. Mě proste strašně mrzí ze doktorka která by měla navrhnout vše co tu holky zminujete. Neudělala nic 😢 jen vyšetření štítné žlázy. To je vše a když jsem se ozvala ze chci vyšetření které odhalí příčinu proč se nám to nedaří. Tak mi řekne, vy by jste chtěla jen vyšetřovat. A v mě hlavě..to jako mysli vážně?,
A úplná tečka bylo když řekla ať změním partnera.

nektarinka123
16. dub 2024

@gladys123 ja te chapu. Muj gynekolog nedelal taky nic. Porad jsem slysela jak je to normalni do roka a pak do dvou a pak mi dosla trpelivost a sla jsem do car. Samozrejme to vedel (delal mi nejake vystreni ktere v car potrebovali) a nevim jestli se to dotklo jeho ega ale prestala jsem ho absolutne zajimat jako pacientka a kdyz jsem se ho ptala proc nic neresil (nekontroloval ani tu ovulaci) tak na mne vybehl co po nem chci kdyz to resim s car. Ten den jsem brala kartu.
Zmen lekare, takeho ktery te nebude soudit a budes mu verit. Po pripadnem ivf to bude dulezite.

levandule_k
17. dub 2024

@gladys123 Nevím, proč se takhle někteří lékaři chovají, ale není to úplně ojedinělé, už jsem slyšela pár příběhů, kdy dr. neřešil/a, že se nedaří, bagatelizoval to, radil čekat, víc souložit. A asi nemá smysl se tím zabývat, proč se takhle chovají a nejjednodušší, je to, co udělala @nektarinka123 , registrovat se jinam. Gynekolog se dá změnit každé tři měsíce, tedy když ti nesedne můžeš jít jinam.

Znám příběhy, kdy jim to spolu nešlo, ale s jinými partnery to bylo hned, ale pokud jsi s partnerem šťastná, tak ho neměň.