Dobrý den, je mně 35 let před 5ti lety jsem prodělala mimoděložní těhotenství a byl odebrán pravý vejcovod. Nyní se snažím otěhotnět a nedaří se. Cyklus se mně střída, dle utz u dr i ovulačních testů, ale bohužel ovulační testy pozitivní vychází jen z pravé strany, kde mně chybí vejcovod :( Dle dr je levý vejcovod i vaječník v pořádku. Moje otázka z ní pokud bych se chtěla objednat na detailnější vyšetření do nějaké reprodukční kliniky zda je potřeba doporučení gynekologa nebo se můžu objednat sama? Děkuji
Muzes i sama a vubec to nemusis resit s gynekologem. Je ale dobre kdyz ti nejakou spravu kde pro kliniku popise tvuj zdrsvotni stav.
@marketa1218
@nektarinka123
Děkuji za odpověď a vyšetření je v rámci zdravotního pojištění nebo se jedna o samoplátce?
Byla jsem v brne inv olomouci. Vsechny konzultace (v Olomouci i nekolik UZ) byli zdarma. Platili jsme az za IVF.
@nektarinka123 a prosím, kde jste byla v Brně a jestli jste byla spokojená? Děkuji
V reprofitu. Vsichni tam byli moc hodni a ochotni ale bylo to tam o hodne drazsi (v porovnani s olomoucem) a strasne dlouho se vse resilo. V olmiku jsem byla v lednu na prvni konzultaci a 1.3. Byl vklad (a to jsem musela mesic cekat protoze mne prestimulovali).
Soukromá centra nebo centra ve státních nemocnicich dělají vyšetření zdarma. Az by došlo na ivf,tak se plati nebo některá chtějí třeba 2tis. pri inseminaci. Ta je 6krat zdarma,ale centra chtějí za strikacku/material, prostě něco z toho chtějí vytriskat. Doporucuju,vyber si soukromé centrum,je to úplně jiný pristup. A ceny podle me dost podobný, záleží na lokalitě v CR.
Mrkni se na webovky CARů, tam máš ceník. Některé věci jsou hrazeny z veřejného pojištění, konzultace, běžný utz, a i 3 cykly IVF. Něco se platí, např. utz vyšetření průchodnosti vejcovodů.
@levandule_k Dobrý den, děkuji za informaci. Zajímalo by mě jestli budete tedy vědět může i můj gynekolog udělat hormonální vyšetření z krve? informace o stavu vaječníků, jejich schopnosti tvořit zralá vajíčka.
Hormonální profil je základní vyšetření, který by gynekolog dělat měl + folikumetrii, kontrola ovulace a dozrávání vajíček. Také by mohl partnera odeslat na spermiogram. Podrobnosti jako je třeba zásoba vajíček řeší už Car. Snad se tedy nepletu,soudím dle sebe. Toto je všechno na pojišťovnu.
Hormonální profil dělá běžný gynekolog, to jestli do toho zahrne i AMH hodnotu - to je hodnota, která ukazuje na zásobu vajíček, to nevím. Mě odeslal gynekolog do CARu, protože on ordinuje jednou týdně, jinak dělá v nemocnici, sice říkal, že by mi mohl udělat hormonální profil a hlídat ovulaci, ale že v CARu mají víc možností a že nemusím jít hned do IVF. Za mě dozrávání vajíčka by měl poznat i běžný gynekolog, ale někdo nemusí být tak pečlivý při vyhodnocování stavu utz.
Já chápu, že se ti asi úplně nechce do CARu, protože to zní depresivně a člověk jde trochu z komfortní zóny, protože je zvyklý na svého dr., ale už jsi tady psala nedávno jeden dotaz s tím, že máš jen jeden vejcovod a podezření, že on neovuluje jeden vaječník. Jestli ti gynekoložka tvrdí, že vaječník je ok, ale ovulační testy i její potvrzení ovulace jsou jen z vaječníku, kde není vejcovod, tak nevím, jestli otěhotníš přirozeně. Možná to má nějaké řešení, aby začal ovulovat i ten druhý vaječník. Pokud ti nedělala gynekoložka vyšetření vejcovodů, kdy se do děložní dutiny vstříkne nějaká kontrastní látka (např. gel), tak nemůže vědět, jestli jsou vejcovody průchozí.
(Jako jsou i případy, kdy lékaři řekli ženě, že je neplodná a ona otěhotněla, ale asi bych se v tvém případě na to nespoléhala. Za mě je dobré vědět na čem jsi a pak je na tobě, jestli se rozhodneš využít služeb CARu, nikdo tě nemůže nutit podstupovat IVF. Sama se pak rozhodneš, co je pro tebe komfortní a co nechceš podstupovat. Klidně si můžeš se svým vaječníkem povídat a věnovat mu pozornost, když ti to bude příjemné.)
@levandule_k Dobrý den, moc děkuji za informaci. Můžu se Vás zeptat, kdyby se přeci jen zjistilo, že vaječník neovuluje, může tenhle problém řešit i můj gynekolog? Nebo rovnou navštívit oborníky? Děkuji
Přiznám se, že nevím, jak se řeší, že vaječník neovuluje. Tipuji, že bude záviset na příčině a o tom vím také velké kulové. Vzhledem k tomu, co jsi psala v úvodním příspěvku, že ovulační testy testy vychází jen na straně bez vejcovodu, ale dr. ti tvrdí, že vaječník i vejcovod na druhé straně je ok, bych šla na konzultaci jinam určitě, abych znala druhý názor.
Tam, kde jsem byla v CARu já, tak dělají i běžnou gynekologii a pak někdo z mého města v jedné skupině na fb hledal gynekoložku. Pár holek doporučovalo ten CAR, že tam začali chodit kvůli problémům s otěhotněním a už tam zůstaly, že tam jsou spokojené.
Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Neznáš termín porodu? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.
Můžeš se objednat sama. Já jsem tedy měla doporučení, protože jsme byli domluvení, mám dobrého doktora, ale je to jedno. Můžeš i sama.