Třetí dítě v 39/40 letech. Po jak dlouhé době se podařilo?

20. říj 2021

Ahoj vsem,

dotaz je smerovan maminkam, ktere mely miminko prirozene pocate v tomto vyssim veku.

Devcata, podarilo se vam otehotnet prirozene po jake dobe? Nebyl to pro vas velky risk stran moznych genetickych, vyvojovych vad miminka, atp?

Ja mam prvni decko pocate v 34 letech, prirozene, hned, porod s/c. Druhe decko pocate v 36 letech, prirozene, po 3 mesicich, porod s/c. O treti se snazime 10 mesicu a nic.

Ovulaci mam, v poradku jsem. Do IVF jit nechceme. Nicmene je tu jeste sance na prirozene poceti a do kdy je ta snaha jeste ok s ohledem na zvysujici se riziko vyvojovych vad miminka? Ano, uz jsem celkem stara, ale prosre tak to je, ted s tim nic neudelam. Touha je velika, ale rikam si, kdy je ten strop a cas to uzavrit jako uz velmi riskantni?

Predem velmi dekuji,

misaa56
20. říj 2021

Sice ne vlastní zkušenost, ale sousedka porodila ve 39 třetí (myslim ze ve 39). Prý se snažili 2 roky a pomohla ji čínská medicína

jako_mala_holka
20. říj 2021

Moje mamka měla ségru, třetí dítě, ve 39, jak dlouho to trvalo, nevím, nějakou dobu jo, ale nejdýl se prý čekalo na mě, když jim bylo cca 20-22, to trvalo dva roky, takže v těch 39 to bylo kratší

marge_s
20. říj 2021

39, omylem. Netrvalo to dlouho, asi 2x , aneb tak dlouho se chodi....
Stran tech vad bych to tak moc nezkoumala. To neni tak moc....a tech 10m je ok, hlavne se nestresuj. nekdy je to hned, nekdy ne .) U nas prvni 13m (ani jsem si nevsimla ze je to tak dlouho), druhe 6m...ale stejne je ti ta informace k prdu 🙂

europa00
Autor odpověď smazal
Zobraz
marge_s
20. říj 2021

@europa00 teda, neblazni, jaky brutal riziko... 🙈 je vyssi, ale ruska ruleta to neni. Ty ji normalne strasis. Btw, bez rizika to neni nikdy.

europa00
20. říj 2021

@marge_s no strasit jsem nechtěla, věřím že nadměrná vetšina žen, s tím vadným embyem vubec neotehotní, což je super zprava. jen prostě čekáni na to dobre embryo je ve vyssim veke mnohem delší než ve 20, ale to je i zakladatelce jasne.

marge_s
20. říj 2021

@europa00 To jo, to je fakt 🙂

janylu
20. říj 2021

První dítě ve 20 na první pokus, druhé dítě 25 také první měsíc snažení, třetí dítě 37 let a čekání 3 roky, riziko na downa 1:400, po odběrech krve Down vyloučen. A nyní čtvrté dítě neplánovaně ve 41 letech. Těhotenství zatím bezproblémové a na žádná další vyšetření jsem nemusela. Strach jsem měla, ale to už má člověk pořád o své děti, ať už jsou na světě a nebo v bříšku.

bervidova
20. říj 2021

První porozené ve 34, druhé těsně před čtyřicátými narozeninami, takže počaté 39. Otěhotněla jsem první měsíc, co jsme si řekli, že ano. Počítala jsem s tím, že mi vyskočí hodnoty vzhledem k věku, rozhodla jsem se pro plodovku po genetické konzultaci a vše bylo v pořádku.

kosi_cek
20. říj 2021

Má zkušenost je taková, že máme s partnerem 4 děti počaté v mých 22-34 letech okamžitě, max. to trvalo 3 měsíce během velmi častého kojení, vždy jsem měla cekem dlouhé, ne moc pravidelné cykly, přesto bez problémů, prostě paráda. Když mi bylo ještě 38, začali jsme se snažit o naše 5. Byli jsme si vědomi, že už je to tak na hraně, kdy se vědomě pro další dítě můžeme ještě rozhodnout s reálnou nadějí, že nám příroda bude ještě přát, i když šance, že už ne byla také cítit. Hrotit jsme to nechtěli. Skutečnost byla složitější, začalo mi na tom čím dál víc záležet, to je jedno z rizik v tomto věku, že ta naděje, že když ne teď, tak později už tu prostě jaksi rychke mizí... Cykly jsem měla prakticky ukázkové, ovulace pravidelně probíhala a přesto to nešlo jak jsem byka zvyklá, ale zadařilo se nám ani ne do roka, takže do normální doby bychom se i tak vešli, jenže ve 3. měsíci jsem potratila, pak zase půl roku nic, a když, tak zase potrat, úplně jsem cítila, jak mi čas utíká mezi prsty..Po 2. potratu jsem ale hned znovu otěhotněla a po 40.narozeninách porodila zdravé miminko, tentokrát jsem si ten zázrak opravdu vychutnala. Každopádně si neumím představit, že bych to onehdy vzdala, respektive do toho bodu jsem naštěstí nezašla, ale myslím, že toto můžeme najít jen každá v sobě, neexistuje univerzální hranice do kdy jo a od kdy ne, navíc to konečné rozhodnutí stejně není na nás, tedy pokud to necháme přírodě, to je taky docela zásadní rozhodnutí, ale dle mě ta sama ví nejlépe 😉

janedv
20. říj 2021

prvni 36, druhe 39. Obe pocate prirozend, lehce, vse v poradku. Mezi tim 2x zamlkle tehotenstvi v 6+1 v obou pripadech, tj v pocatku organogeneze, takze ocividne neco neuslucitelne se zivotem, 2x revize. Ale 1. a 4. tehotenstvi ok. obe deti extremne nadane, zdrave... Takze 39 je uplne v pohode. Drzim palce

marselina
20. říj 2021

Tak my se manželem snažili přes dva roky. Nedařilo se tak jsem v květnu podstoupila ivf. V únoru se nám narodi chlapecek. Za 14dni mi bude 41, manželovi je 43.

ilonne
20. říj 2021

38/39 omylem. Těhotenství v podstatě v pohodě až na cukrovku a záněty močových cest.

berta3
20. říj 2021

Ahoj, je mi čerstvě 39, miminko třetí a plánované. Otěhotněla jsem hned první měsíc, starší děti mají 17 a 12. Tatínek všech tří dětí je stejný 😉, rozestup byl kvůli studiu VŠ. Těhotenství a porod bez komplikací, jen jak ještě hodně kojim a více se za noc vstává, tak jsem někdy dost unavená. Miminko za odměnu, malý pohodář. Tak ať se zadaří 🍀

izz76
20. říj 2021

Myslím, že příroda ví co dělá, pokud otehotnis přirozeně v tomto veku, tak to asi tak má být, žádný strop bych si neurcovala, prostě buď to vyjde nebo ne.. Jinak mám kolem sebe několik, žen včetně sebe ktere otohotnely mezi 35-40 bez problémů po pár měsících snazeni.

marselina
20. říj 2021

Starší deti už 16 a 13.