Těhotenství po operacích břicha. Jak moc je těhotenství rizikové?

lenkaca
7. čer 2021

Ahoj všichni, ráda bych se Vás zeptala jestli máte někdo zkušenosti s těhotenstvím po operacích v oblasti břicha. Mám dvě velké jizvy po operaci jater a střev ( cca rok staré ) s přítelem plánujeme rodinu, ale já se absolutně necítím na to, aby se s mým břichem něco dělo.
Tak se ptám - jak moc je v tomto těhotenství rizikové ? A co jizvy? Nezačnou bolet ?

Jinak vážně uvažuji o náhradním mateřství. Má s tím někdo zkušenosti ? Pro moji psychiku a klid to je nejlepší řešení.

Moc děkuji za odpovědi 🙂
Hezký den

areh
7. čer 2021

@lenkaca zkušenosti s tím nemám. Ale probrala bych to na gynekologii, případně u praktika jestli už je vhodné břicho zatížit těhotenstvím. Jizva se dá například přeměřit

lachipie
7. čer 2021

Doporučili mi otěhotnět nejdříve dva roky po operaci střev kvůli jizvám. Jizvy mi během těhotenství hlídali, chodila jsem na ultrazvuky jestli jizvy uvnitř nepraskají, těhotenství bylo hodně rizikové kvůli anamnéze, byla jsem celé těhotenství na neschopence. Jizvy bolely, hodně se roztáhly, cítila jsem i uvnitř pod jizvami bolest a pálení, jízvy po těhotenství nevypadají pěkně... Ale taky se raději zeptej doktora než otěhotníš, jak on to vidí, protože pár let po porodu jsem byla na další těžké operaci břicha, mám další jizvu od kyčle ke kyčli a doktor už mi další zatěžování břicha a jizev dalším těhotenstvím už nedoporučil.

lenkaca
autor
7. čer 2021

@lachipie moc dekuji za odpoved❤️