Svatba a plánování miminka

17mia17
27. pro 2020

Ahoj, už som sem písala, že sa s priatelom snažíme o miminko no ide o to, že keď sme spolu začali chodiť, tvrdil, že svadbu raz určite chce, no deťmi si nebol tak istý. Ja som zas vravela, že svadba je pre mňa doležitá hlavne kvoli deťom a že si niesom istá, že či sa chcem niekedy vydávať keď deti neplánujeme. Sme spolu 2,5 roka a za tú dobu už niekoľkokrát robil také tie narážky, okolo toho. Už sme sa o tom aj teoreticky bavili, že koho by sme pozvali, kde by to bolo, v ktorom ročnom období a tak. No keď za mnou teda prišiel s tým žeby už chcel deti, tak som nejak tak čakala, že bude aj tá svadba.
Takže keď sme sa pred tromi mesiacmi rozhodli, že sa ideme snažiť o miminko som nejak tak čakala, že ma požiada, alebo, že aspoň príde z nejakým termínom. Aj som mu naznačila, že keď už chceme dieťa tak by som chcela aby sme boli zobratí a on na to, že to mám nechať na ňom, no stále nič, a asi som divná, ale nechce sa mi vydávať z tehotenským bruchom a už vobec sa mi nechce riešiť po kom sa bude dieťa volať a podobne. Bola by som o dosť šťastnejšia keby sme mali všetci rovnaké priezvisko a boli proste rodina. Vlastne som mu už toto všetko vravela, ale nevypadá, žeby sa mu teraz nejak chcelo hrnúť do ženenia a viem, že je tá corona situácia, ale aj tak, nechápem kde je problém. Dieťa je predsa vačšie rozhodnutie ako svadba, tak som myslela, že to nebude taký problém, obzvlášť keď s tým on začal vo vzťahu ako prvý.
Asi som sa teda chcela len tak posťažovať a spýtať sa ako ste to mali vy.

themuffin
27. pro 2020

@17mia17 zkus ještě chvilku počkat, třeba už něco plánuje

17mia17
autor
27. pro 2020

@themuffin Neviem on je taký flegmatik, nič príliš nerieši, ale chcel by aby sa dieťa volalo po ňom. Mám pocit, že to berie tak, že jemu je jedno či to bude za rok, alebo za desať, ale že proste niekedy keď si na to zrovna sám spomenie.

piggy123
27. pro 2020

@17mia17 já jsem v tomhle staromódní - prvně svatba, potom dítě...

ferda90
27. pro 2020

Ahojky, My budeme s přítelem teď na Silvestra 13 let (je nám 30 let). Svatbu jsem kdysi fakt chtěla asi jako každá holka, ale postupem času zjišťuji, že ta svatba není všechno. Miminko jsme plánovali, že by jsme chtěli do 30, což se podařilo, za 26 dní máme termín ❤️ Vdávat bych se jednou chtěla, ale priorita je pro mě nás malý prďolka, rodinu z nás stejne příjmení neudělá, říkám si, že ta svatba je pak už jen takova,, třešnička na dortu,, jak se říká. Důležité je, že se milujeme a jsme spolu šťastní.❤️Je to jen můj názor a tak to máme prostě my😉

levandule_k
27. pro 2020

Je možné, že je tvůj přítel skrytej romantik a požádá tě o ruku na Valentýna nebo jen hledá správnou příležitost. Kupodivu to někteří chlapi hodně řeší, aby to bylo výjimečný a hledají správnou příležitost, i když na to nevypadají.

Já bych mu asi na rovinu řekla, že když jsme se na začátku bavili, tak to vypadlo, že svatba pro mě není důležitá, ale nyní jsem změnila názor, že je to pro mě důležité a nehodlám se vdávat ve třetím měsíci, kdy můžu předvádět šavlový tanec jak na Silvestra nebo s velkým pupíkem a jestli svatbu nechce dám příjmení dětem po sobě.

17mia17
autor
27. pro 2020

@piggy123 Práveže aj ja som si to tak predstavovala.

cilkat
27. pro 2020

Jedna kolegyně, která tohle řešila, řekla prostě "pokud chceš, aby děti měly tvé jméno, tak nejdřív svatba" a zafungovalo to.

pavlinar
28. pro 2020

Jako je to takove vyderacske.. ale jo, deti jmeno po matce, a chlap at zaridi, jak se bude matka jmenovat.. jen aby te pak nemrzelo, ze si te vzal jen kvuli tomu.

levandule_k
28. pro 2020

@pavlinar Mně by prostě vadilo, že se nejmenuji stejně jako moje děti. Já to jako vydírání neberu. Jen ho vystavím situaci, které vystavuje on mě.

mimi1004
28. pro 2020

@pavlinar Co je na tom vyděračské? Chlap si užije 5 minut a šmitec. 9 měsíců pak vše visí na ženské. Chápu, že to takhle zařídila příroda, ale po porodu se stará hlavně ženská. Doktory, domácnost,... a hlavně u těch doktorů je pak nepříjemné představovat se jako paní Nováková, ale jdu s dítětem Černým. Mně tohle štvalo 5 měsíců, kdy nebyl týden, abychom nejely na nějakou kontrolu. Pak jsem to chlapovi řekla a do tří týdnů jsme byli svoji. Nehledě na další nesporné zákonné výhody manželství, kdyby (nedej Bůh) jeden z partnerů zemřel.

pasiba
28. pro 2020

Já bych počkala se snažením. To ho popostrčí pokud chce dítě. A nebo kdyby se podařilo dřív, tak příjmení rozhodně po tobě. To bude pak ostuda pro něj. Taky jsem staromódní a toto by mi vadilo

rejalin
28. pro 2020

Máma řešila kdysi něco podobného s otčímem. Pořád se k ničemu neměl a když pak zjistila, že je těhotná, tak mu řekla, že je to na něm, ale že dítě bude mít stejné příjmení jako ona. Ať už tak nebo tak. Vzhledem k jeho ješitnosti to pak šlo rychle.. na druhou stranu pak člověk přijde o takové to, že to ten chlap udělá spontalne sám od sebe.. 🤷

pavlinar
28. pro 2020

@levandule_k
@mimi1004
Ja to vidim stejne. Co porodim se jmenuje po mne. Bylo by mi neprijemne vsude rikam, ze jsem pani Benesova, matka od Dvoraka a podobne..
I v pripade, ze je svatba v planu "nekdy po porodu", neni nic jednodussiho, nez zmenit jmeno pak I diteti.
Jen jestli uz mu kyvla na jeho prijmeni, tak ted to bude pusobit vyderacsky..

veruuu_kubesovic
28. pro 2020

@17mia17
u nás bylo první dítě a pak až svatba 🙂
když jsem totiž otěhotněla po 3měsících od vysazení HA, nechtěla jsem se vdávat těhotná a taky předem jsem říkala, že nechci za porod zásnubní prstýnek atd...a můj muž to tehdy věděl a respektoval...pro něj totiž byla svatba prioritou, když pocházel z rozvedené rodiny 😉
a mě teda nikdy nedělalo problém, že jsem se první 2 roky života naší dcerky jmenovala jinak...

bombat
28. pro 2020

@17mia17 Chápu Tě. Nebojí se třeba velké svatby? Chlapi to většinou nemají moc rádi, třeba by pomohly nějaké ústupky ohledně toho. (Jenom takový nápad.) Asi bych o tom s ním znovu mluvila, znovu vysvětlila, jak moc Ti na tom záleží, abyste se stali manželů, měla jsi jeho jméno, měla postavení manželky... a do toho se teprve narodily děti. Chlapi jsou někdy dost nedůvtipný.

janedv
28. pro 2020

@17mia17 ja uz to nekde tady psala. Cekat na zadost o ruku mi prijde ponizujici, trapne a kdyz dva chteji spolecnou budoucnost, maji ji planovat spolu. Spolu! Ne ze jeden si neco naplanuje a druhy trpne a trapne ceka... Takze jestli ty chces nejdriv svatbu, tak bych se o dite nesnazila - proste se chran. Promluv si s nim na rovinu, ze takhle to nechces, ze se necitis komfortne v situaci, kdy nevis, co se deje a nemluvite o tak zasadnich vecech, jako svatba.
Pro me cekat, ze mozna prisfi ctvrtek? Nebo za mesic? Nebo nikdy? Ubohe a trapne, ponizujici.

17mia17
autor
29. pro 2020

@bombat práve že on s tým prišiel prvý že by chcel svadbu aj z fotografom a kameramanom čo mna úprimne desi tá kamera, no ale pri tom že by chcel to aj zostalo a keď sa moja rodina pytala či neplánujeme svadbu tak povedal ze áno ale nevie kedy, že niekedy v lete keď bude teplo. A teda ne vravel o konkrétnom lete. Len tak všeobecne.

bombat
29. pro 2020

@17mia17 Hm hmm... Tak asi fakt velký flegmatik.

levandule_k
30. pro 2020

@17mia17 Tak mu řekni, že netoužíš po svatebním videu, že nemáš ráda natáčení a dovedeš si představit lépe investovaných 20 tisíc než je svatební video.