Stále stejná bazální teplota. Někdo stejná zkušenost?

jacinda
19. lis 2022

Ahoj,

chtěla bych se zeptat, zda má někdo zkušenost s tím, že mu během jednoho cyklu zůstala téměř stejná bazální teplota. Nemluvím tady o výkyvech v 0,01 ale o takovém tom klíči - před menstruací lehký pád, po ovulaci lehké navýšení atd.

Ted poslední cyklus jsem měla od ovulace 36,7,36,8. Když se blížil čas MS, pořád stejné. Tak si říkám, dobré znamení, že to neklesá. Jenže pak přišla ms a pořád 36,7 nebo dokonce 36,8. Ted mám pátý den a stále 36,7.

Neměřila jsem v minulosti vždy pečlivě, v tomto "oboru" jsem amatérem. Ale v předchozích cyklech jsem před ovulací měla většinou 36,3 nebo 36,4. Respektive jsem tam toto číslo zahlédla, protože jsem nikdy neměřila pravidelně (ovšem odpovídalo to rozmezí "fáze" cyklu).

Mám jinak PCOS a jsem sledovaná na ultrazvuku. Víte někdo, čím by to mohlo být? Nemoc, špatný spánek nebo prostě jen špatná technika měření? Nebo blbej teploměr :D mám pocit, že všechny digitály kromě toho snímacího jsou na nic. V puse naměřím třeba 36,1 nebo 36,3, tak si říkám, že to snad budu průměrovat :(
Dá se bazální teplota měřit i digitálním snímacím, nebo to vždycky musím vrazit dovnitř?

díky

gbp
19. lis 2022

@jacinda mam digi teplomer na mereni bazalni teploty s ohebnou spickou a presnosti mereni na 2 desetinna mista. a jak rikas, nejlepsi je "vrazit dovnitr" 😅🤭 vzdy ve stejny cas, vzdy hned po probuzeni, vzdy na stejnem miste. delas to tak?
muzes mit napr. anovulacni cyklus, s PCOS nemam zkusenost, tak to ti nepovim. uvidis jestli dojde ke zvyseni po ovulaci. taky pozor, ze byla zmena casu, takze ty vlastne treba meris ve stejny cas, ale pro telo je to o hodinu jinak.

jacinda
autor
19. lis 2022

@gbp casy jsou ruzne, to je pravda. Nekdy vstavam v 8, nekdy se probudim driv zmerim a pak jeste spim a tedka treba i v 10. Anovulacni cyklus snad ne, ms prislo normalne a beru ted clostyl. To by byl dobrej haluz od tela

gbp
19. lis 2022

@jacinda tak to meris zbytecne...musi se merit opravu ve stejny cas a hned po probuzeni. nejit treba ani na zachod a nejprve zmerit. musis mit leda nastaveny budik, jinak to nenameris, nebo to bude k nicemu 🤷🏼‍♀️ a pokazde na stejnem miste, ne jednou v puse, jednou dole...

jacinda
autor
19. lis 2022

@gbp misto mam stejne (pusu jsem davala jen na porovnani) a take nevstavam z postlee, ale je pravda, ze casy jsou jine... tak ja zkusim budik i mimo pracovni dny, co to ukaze. Teoreticky mi staci jeden normalni nalez, ze jsem zas na 36.3 nebo 36.4. Uvidim, co rekne doktor v utery na ultrazvuku 😐

lenatko91
19. lis 2022

Mám pcos. To, že máš ms ještě neznamená ovulaci. Respektive můžeš v anovulačním cyklu krvácet, ale to se nepovažuje za ms a tím pádem za začátek nového cyklu. Musíš měřit ve stejnou dobu, hned po probuzení. Pokud vstáváš různě, zapisuj si časy. Měřit stále ve stejné dutině (já měřím v puse třeba) a furt stejným teploměrem. Nejlépe bazálním (2 desetinná místa)

jacinda
autor
19. lis 2022

@lenatko91 podle ultrazvuku ovulace byla, víc se asi dozvím v úterý na kontrole. Pusa mi ukazuje bohužel úplně jiné hodnoty. Dole mám 36,8, v puse 36,3. Dole 36,7, v puse 36,1. To pak netuším, co odpovídá těm limitům. Zkusím dva teploměry a budík na stejný čas.

gbp
19. lis 2022

@jacinda ta hodnota jako takova sama o sobe nic nevypovida a vlastne ani neni dulezita. dukezita je za krivka, ktera vznikne zapisivanim tech teplot. takze je uplne zbytecne hodnotu v puse a hodnotu dole srovnavat, protoze vubec nejde o to, jaka ma ta teplota hodnotu. hlavne to nestridej a mer na jednom miste, jednim teplomerem, ve stejny cas.

lenatko91
20. lis 2022

@jacinda to je naprosto v pořádku, že v puse máš nižší teplotu než dole. Proto si musíš vybrat jen 1 místo, je jedno jestli pusu, pochvu nebo konečník a tam měřit celý cyklus. 2 teploměry jsou zbytečné, to už má větší smysl ten budík.