Špatný spermiogram, co dál?

lory303
4. únor 2017

Ahoj holky, včera jsem byla s přítelem na spermiogramu a nevyznám se v tom, jak moc špatně na tom jsme 😒 Prirozené otehotnení je snížené. Výsledky jsou: molidilita spermii : progresivní 15%, neprogresivní 0%, nepohyblivé 85%, Aglutinace - 1 stupeň, pH: 8,0, objem 5,5 ml, koncentrace spermii 15 mil/ml, celkový počet spermií : 82,5 mil., okrouhle formy : 2, Maskkrosp.vzhled: normální, zkaplnění: normální, viskozita:normální, Výsledek hodnocení: ASTENOZOOSPERMIE.

Pokud máte některá podobné výsledky nebo máte s ní zkušenost, prosím podělte se s ní. Doktorka nám k tomu nic moc neřekla, jen že to není dobré, ale zase není vyloučené normálně otěhotnět. Řekla nám at uziváme vitamíny. Jsou nějaké opravdu dobré? Předem děkuji za odpovědi.

fitzyk1987
4. únor 2017

Se spermiogramy zkušenost nemám. Každopádněůj bratr před pár lety zjistil, že je na tom asi hodně blbě, technicky vzato podle výsledků neplodný... No a dneska má dvě děti, z toho první s kočkou, která taky měla mít sníženou plodnost... A pokaždé to byla záležitost max čtvrt roku 😀 takže nic není ztraceno, držím vám palce

lory303
autor
4. únor 2017

@fitzyk1987 dekuji moc 🙂Trosku me to povzbudilo. My se snazime jiz 8.mesic. kez by to vyslo.

annasmyckova
4. únor 2017

švagrovi taky vyšel špatný spermiogram, a sestra taktéž sníženou plodnost -dle doktorů by přirozené početí byl zázrak, tak si adoptovali kloučka a k tomu úplně přirozeně počali další dvě děti, takže asi se ty výsledky musí brát s rezervou...Ale prý spermiogram může dost zkreslit stres, nějaká prodělaná viróza

absintka19
4. únor 2017

Vitaminy, sport, pohyb, zmena stravy, nekdy to zabere. Casto to skresluji leky, virozy, i psych.a fyz.stav. Tak vyskousejte a pak znovu otestujte. Neni to zadna tragedie.

lory303
autor
4. únor 2017

@absintka19 myslis tedy, ze je sance prirozene otehotnet? Vyznas se trosku v tech vysledcich?

raffaelo
4. únor 2017

Holky doma mi zbyl gel na podporu poceti,kotvičník od naděje a kotvičník s macou. Kdybyste některá chtěla 🙂

lory303
autor
4. únor 2017

@raffaelo ten gel jsem si včera koupila 😀 pomohl ti? Podstoupili jste taky spermiogram?

absintka19
4. únor 2017

@lory303 myslim ze to stoji za to.
Astenozoospermie je označení pro poruchu pohyblivosti spermií zjištěnou ze spermiogramu, kdy je méně než 40 % spermií s celkovou mobilitou nebo méně než 32 % spermií s progresivní mobilitou. Kromě jiného vzniká při narušení bariery mezi krví a spermiemi ve varlatech. Pokud k tomu při infekcích nebo traumatech dojde, bílé krvinky zareagují na spermie jako na parazity a začnou produkovat protilátky proti spermiím. Ty potom v ejakulátu zamezují spermatickému pohybu. Dále se na tomto problému podílí životospráva, nepříznivá je konzumace alkoholu a nadměrné kouření. Také některé léky omezují pohyb spermií. Astenozoospermie má většinou multifaktoriálních příčin.

lory303
autor
4. únor 2017

@absintka19 děkuji za vysvětlení. Tak snad tam nejaká šance je ☹ ... nevis zda ta porucha Astenozoospermie ma vliv na zdravi ditete? Myslim to tak, ze kdyby se nam podarilo otehotnet, tak jestli ma ta porucha vliv na vyvoj ditete?

absintka19
4. únor 2017

@lory303 nema vliv. Jen to muze jit pomaleji (poceti). Jde o to ze jsou, jak to rict slusne, line 🙂

lory303
autor
4. únor 2017

@absintka19 díky moc, trošku jsi me uklidnila. Dr.me uz tak trochu pripravovala na to, ze mi spermijky striknou v nejake hadicce do pochvy. Zatim bych tohle podstoupit nechtela. Ale zase nechci ztracet cas. Jeste tomu dam par mesicu a uvidim. 15% pohybilivych je asi fakt malo, ale treba se na me usmeje stesti.

tulikiss
4. únor 2017

@lory303 hlavne klid ten vysledek neni nijak tragicky, navic kazdych 90 dnu dozravaji nove spermie takze jde hodne ovlivnit plodnost. Takze zdrava strava vitaminy, zadne tesne pradlo, zadna sauna.
nam vysle spermio opravdu tragicky, sance prirozene otehotnet pod 1% a to byl jeste problem u me. Takze prvni dite mam z IVF, asi v roce syna jsme si jednou rekli no co stejne nemuzu prirozene otehotnet tak se pro jednou nic nestane. A hele ono se stalo 😀 nasledujicich 6 mesicu jsme zvracela nekolikrat denne a dcera ma uz 3 roky. Takze spatny spermiogram a snizenou plodnost se da dost ovlivnit.
Jinak to ze mu vychazi spatne spermiogram to neznamena ze by mel nejake vetsi riziko toho ze dite nebude vporadku. Prave ze ty poskozene spermie se tam vubec nedokazou dostat.

lory303
autor
4. únor 2017

@tulikiss Děkuji moc za tvoji odpoved. Diky vam tady je mi cim dál lépe a konečne dokazu myslet i trosku pozitivne. Takze jste mela horsi vysledky a presto se podarilo otehotent, jo? Ja vubec nevim jak moc tragickych je tech 15%, ale co rikala dr.tak rikala ze normal je 32% a my mame o víc jak pulku méně spermii ☹

tulikiss
4. únor 2017

@lory303 ono kdyby testovali vetsinu populace tak zjistit ze vic jak pulka lidi neprojde, staci stres nachlazeni,ma na to vliv fakt hromana veci. hodne lidi nejde na testy a ceka a nakonec se povede tak ani nevi ze by neprosli normou.
U nas byl trochu jiny problem, progresivne pohyblivich bylo hodne, ale u nas byl problem s morfologii...jednoduse receno meli jsme jich dost a i to byli rychlici, ale byla to banda blbecku se spatnou hlavickou kteri nedokazali nic oplodnit 😀 a prave jsme meli mene nez 1% tech dobrych. Takze vasich 15% je vlastne brnkacka. Jen to u vas muze trvat dele, takze ted nasadte vitaminy a uvidite ze to bude brzo.

lory303
autor
4. únor 2017

@tulikiss Ted jsi me rozesmála že "banda blbečku" 😅 fakt díky za povzbuzení. No a už se ti podarilo otehotnet? 🙂

tulikiss
4. únor 2017

@lory303 to jsou slova meho manzela 😀

lory303
autor
4. únor 2017

@tulikiss jéé, tak vidim ze ty mas uz dve dítka 🙂 tak to je super 🙂

marion2017
4. únor 2017

@lory303 My jsme řešili, proč to nejde, stále jsme mysleli, ze je chyba na me straně: cysty, ztíženy průchod jednoho vejcovodu... Po 7 měsících jsme šli na IUI a já jsem požádala o spermiogram. Výsledek mi dali v momentě IUI a měli jsme také ASZSP. Ve zprávě bylo napsáno, ze IUI se v tomto případě nedoporučuje, úspěch pod 8%, doporučeno IVF, takže při aplikaci se mi chtělo brecet. Navíc vajíčko bylo v tom méně přechodném vejcovodu a můj gyn(ne ten v Genetu) mi tvrdil, ze je to cysta. Večer jsem se opila na mol.. Za 10 dni jsme je-li na dovcu a já byla přesvědčena, ze tentokrat to nevyšlo (předním jsem 2x byla přesvědčena, ze jsem tehu), ale před odjezdem jsem si udělala test. Nic. Po příletu test a uz tučná čárka, takže, vím, ze je to těžké, ale nevzdavat💕💕

lory303
autor
5. únor 2017

@marion2017 ahoj, takze ty jsi podstoupila inseminaci jeste pred vysledkem spermiogramu? Ja jsem porad tomu chtela dat sanci, pri sexu, ale pokud do 2.mesicu neotehotnim, taky podstoupim IUI. Pamatujes si jaky mel tvuj pritel/manzel vysledek spermiogramu?

lory303
autor
5. únor 2017

@marion2017 jeste jsem se chtela zeptat, zda sis pred IUI pichala injekce do bricha. Moje dr.mluvila neco o pichani injekci do bricha, ale ja to poradne nevnimala. Byla jsem mimo ze spermiogramu.

lucy131311
5. únor 2017

Ahoj, přidám naši zkušenost. O mimčo jsme se snažili přes rok a půl, věděli jsme, že u mě nějaký problém bude, ale i tak jako první vyšetřovali spermiogram manželovi. Výsledky nám vyšli o něco horší než vám(bylo jich málo a ještě velmi málo pohyblivé), přesně už si to nepamatuji, ale závěr zněl závažně snížená plodnost. Doporučili mu užívání vitamínů energymax, ale doktorka mu řekla, že rozhodne to neznamená, že by se s tímto výsledkem otěhotnět nedalo. Jelikož jsem k tomu já neměla ovulaci a ještě problémy se štítnou žlázou a vysoké mužské hormony, rozhodli jsme se zkusit IUI.

V prvním cyklu jsem brala clostilbegyt, ten je v tabletách, píchat se nemusí. Vajíčka ale nijak nedozrála, tak se v dalším cyklu upravilo dávkování a už se něco dělo. Takže jsme podstoupili IUI, pár hodin pred zákrokem mi píchli injekci Pregnylu, aby se vajíčka uvolnila. Samozřejmě v ten samý den dělali i spermiogram nanovo, aby věděli, s jakým výsledkem, protože ty výsledky se můžou měnit, jak psaly holky výše. Tento pokus nebyl úspěšný. Doktoři nám řekli, že další IUI by byla ztráta času a doporučují nám IVF. Přesto jsme trvali ještě aspoň na jednom IUI. Doktor se s námi loučil, že když věříme na zázrak, tak klidně.

Další IUI- vaječníky na clostilbegyt zareagovaly ukázkově, manželův spermiogram vyšel ukázkově, synovi teď bude 20 měsíců 🙂

Po porodu jsme si řekli, že tělo bude hormonálně rozhozené a mohlo by se zadařit líp, takže jsme se snažili od konce šestinedělí, resp. nechávali jsme tomu volný průběh. Stejně se nezadařilo, takže opět rovnou na IUI. Spermiogram dopředu ani nedělali, že ho udělají těsně před, že ty problémy u nás prostě přetrvávají stále stejné, tak to na věci nic nezměni. Tentokrát byl počet v pořádku, ale pohyblivost stále nic moc. Přesto se zadařilo na první šup a čekáme druhého prcka.

Shrnutí- určitě neztrácet naději, tento výsledek určitě neznamená nic, na zdraví miminka to nemá vliv, syn je naprosto zdráv, druhé mimčo zatím taky. IUI je velice jednoduchý zákrok-jako vyšetření na gyndě, ty spermie jen zavedou trochu blíž, aby ta jejich cesta nebyla tak náročná a měli větší šanci na úspěch. Finančně je to taky celkem nenáročné, my platili 500 Kč, vím, že někde se neplatí vůbec. Nárok na tento zákrok je 6x do roka od pojišťovny, zatímco IVF se proplácí jen 3-4 za celý život. U toho se pak již píchají hormony a taky se hodně doplácí. Tak snad jsem ti to nějak shrnula a držím palce 🙂

marion2017
5. únor 2017

@lory303 oni mi ten spermio pravé nenabídli, řešila jsem se já. Naplánovali IUI a já se jen tak zeptala, jestli by se neměl udělat i spermio, tak ho udělali, výsledek v den IUI. vyhledala jsem tu zprávu, máme tam trochu jiné položky: objem 1,5(1,5), celkový počet 39(40), koncentraci 15(20), progresivní 32(50), abnormální. Spermie 96(70), kulaté buňky 3(3), koncentraci se neuvádí, v závorce doporučené hodnoty pro IVF, IUI.vysledek OLIGOASTHENOZOOSPERMIE.Nedoporucujeme IUI..

marion2017
5. únor 2017

@lory303 ano, píchala jsem si do břicha 😘

lory303
autor
5. únor 2017

@lucy131311 ty jo,moc ti gratuluji k dalsimu prckovi. Moc dekuji za tvoji zkusenost. Nakoplo me to. Ja jen nevim, zda mam jeste nejaky cas vydrzet a zkouset to sexem, snazime se o mimi 8.mesicu. Tento mesic beru clostik a v pondeli nebo utery se chystam k dr.pichnout pregnyl. V patek po smermiogramu jsme meli jeste konzultaci s dr.a rekla mi, ze mam 3 folikulky a uz maji 14mm, ale ze kvuli clostiku mam hodne nizko delozni sliznici, coz neni vubec dobre ☹ koupila jsem si kontryhelova caj, tak uvidim, zda to pomuze.
Takze ty jsi brala pred IUI jen ten clostik jo? Me prave rikala, ze pred tim zakrokem mi da injekce na doma, a pak podstoupim IUI,ale spis bych radeji jen ten clostik. Nechci do sebe cpat moc hormonu. Mame v rodine dvojcatka a celkem mam z toho obavy,ze i me to diky tomu clostiku ceka. Ne ze bych je nechtela, ale vim ze by to bylo financne narocnejsi, ale i tak bychom to zvladli.

marion2017
5. únor 2017

@lory303 lorda, já na to pak uz nebrala zřetel, diky hormonů jsem těhotná a zbytečně se trápit třeba dva roky bez nich, a pak stejně na ne přistoupit. Mne tentokrat Clostil pět cyklu nezabral, v kombinaci s Utrogestanem. Koupila jsem si Bachovy kapky a gynex (2 měsíce brání. Pak Inosifol, ale to uz jsem byla nemocná. Na to pichani si myslím ti dá Pregnyl, aby došlo k prasknutí vajíčka a lépe se naplánovalo oplodnění.

lucy131311
5. únor 2017

@lory303 Pokud reaguješ na clostil, tak jsou podle mě jiné hormonální injekce zbytečné, samozřejmě kromě toho pregnylu. POkud tedy neměla na mysli něco na dorůstání té sliznice, vím, že mi to jednou zmiňovali, že se na to něco dává, ale já měla sliznici vždy vysokou dost. Jinak já tedy dlouhodobě už předtím užívala duphaston na úpravu cyklu a pak vždy po tom IUI, je to utrogestan a dává se na udržení těhotenství, takže ten ti pak nejspíš taky dají.

Rozhodnutí, zda jít do IUI nebo pokračovat doma je jen na vás. Pokud ti doktorka je ochotna dávat clostil a sledovat tu folikulometrii, tak bych klidně ještě počkala a využila toho a snažila se doma, třeba ještě 1-2 měsíce. Pak bych zkusila IUI. My se k prvnímu dostali asi po roce a půl snažení. Protože evidentně je taky problém s ovulací u tebe, což jsme měli taky a já to viděla jako větší problém než ten špatný spermiogram. Resp. je to asi srovnatelný, ale když se nastartuje ovulace, pak ta šance tam je i přirozeně. Mě moje doktorka řekla, že to nechá na odborníky z centra, aby si nás stimulovali a hlídali oni jak jim vyhovuje. Takže mě clostil dali až tam.

lory303
autor
5. únor 2017

@marion2017 asi mas pravdu. Pockam max. 2 mesice a kdyz neotehotnim, pujdu do IUI. Moc ti dekuji za rady. Ja jsem po patecnim spermiogramu byla zoufala, ale psani s Vami me nakoplo. Mela jsi po tech injekci nejake negativni priznaky?

lory303
autor
5. únor 2017

@marion2017 jinak vas spermiogram byl dobry, ne? 32%progresivnich spermiek. My mame jen 15%.

lory303
autor
5. únor 2017

@lucy131311 no ja mam prave ovulaci pravidelnou i bez clostiku. Ten clostik jsem dostala, abych to jeste vic podporila, ale i bez clostiku ovulku mam. Nyni jsem 11DC a na 16DC mi jeste dr.predepsala Duphaston, takze ho vyzkousim. Na tu nizkou sliznici fakt nevim co pomuze. Jeste se na to zeptam v utery.

Jsem objednana na utery k moji dr.ale bojim se, aby uz folikul nebyl praskly. V patek mel 14mm, tak nevim zda nemam zavolat zitra dr.a jit tam zitra pichnout ten pregnyl. Asi nevis jak ty folikuly rychle rostou,ze? To uz bych chtela asi moc informaci. Jinak moc ti dekuji za rady 🙂

lucy131311
5. únor 2017

@lory303 Mě teda ten pregnyl píchali až když byly folikuly kolem 19-20 mm, takže pokud byl 14 mm v pátek, tak úterý se jeví asi jako optimální. Ale jelikož u chlapů se i před IUI doporučuje 2-3 denní abstinence, tak když byste to zkusili dnes a pak zase v úterý, nic nepokazíte a budeš mít vykrytou i tu možnost, kdyby folikuly praskly.