Ahoj, od té doby, kdy mi vyšel negativní test jsme se s přítelem začali snažit. Už je to pár měsíců a pořád nic. Beru kyselinu listovou a piju kontryhel ale stále se stejným vysledkem :( mam par kamaradek ktere otehotnely "omylem" a pak mam takovou ktera se snazila 9 mesicu kazdy den a to trikrat denne. My na to teda nemame cas i kdyby chut takhle casto byla 🙂 nemyslim moc na to ale trochu me mrzi ze ty co nechteli maji a ty co by chtely ne. Mate rady na nejake vitaminy? A jak to mate vy?
Myslím, že problém je hned ve 2.větě - "začali snažit", nesnažte se, milujte se, jak chcete a třeba to vyjde 😎 A to zvířátko není špatný nápad
Neres to,psichyka je strasne mocna. Milujte se,uzivejte si sex bez ochrany a tes se, ze jednou z toho bude krasne miminko.
Jak to zacnes hrotit je konec.
Drzim palce 🙂
@andreaandrejka * psychika.
@nugetka20 Hezké rady... co poraídš mě po třech psech, domu, zahradě, cvičáku..... myslím, že jen o tom to není. U mě po dvou letech snažení a "neřešení" našly neprůchodné vejcovody... to bych mohla nemyslet jak chci, ale tělo to prostě nedá. Takže v létě laparo a pak už to snad půjde
@nita1984 Zdravotní problém je jedna věc, psychika druhá. Pokud je zdravotní problém, tak ten by primárně měl vidět doktor a podle toho léčit. Pokud je ale vše v pořádku a jediným problémem je "snažení", tak je řešením přestat se snažit (což se taky líp řekne než udělá). Proto dost pomůže zaměřit svůj mozek jinam.
My jsme se s přítelem prostě jeden den rozhodli, že na ochranu prdíme (3 dny před menses, takže dle doktorů absolutně neplodné dny), já se léčila s cystou na vaječníku .... no a výsledkem je aktuálně 36. týden 🙂 Dodneška si pamatuju, jak skvělý sex bez ochrany to byl a jak jsme si ho oba užili.
Držím palce, aby byla léčba úspěšná a taky ses dočkala.
@nugetka20 ja jen ze jsem přesně tohle dva roky poslouchala. Je to v hlavě,nesmíte to řešit, musíte se zaměstnat a podobně. Někomu kdo tohle nezažil se to těžko vysvětluje, ale někdo takový by v takovém případě radit neměl. Dva roky mi tvrdili, ze je to v hlavě, ze jsme v pořádku, ale až když jsem se na všechny vykaslala a zašla do CAR, podařilo se zjistit, kde je problém
@nugetka20 neprůchodné mohou být pouze vejcovody, ne vaječníky. A ne nemělo, cyklus vč. ovulace probíhá jak z učebnice. Po roce jsem poslala manžela na spermio, také bez poskvrnky. Takže opět jsem byla označena za bláznivou snaživku, která "to má jen v hlavě"..... kdybych do CAR nešla a věřila kecům o psychice, nemusela bych mít mimčo nikdy
@nita1984 Ja myslim ze tady byla rec o snazeni nekolika mesicu,ne let.
Ja mam treba mladsi sestru. Snazily se 3 roky a nic. Po 3 letech zmenila zamestnani,zaplatila dovolenou a najednou byla v 8tt 🙂 V nekterych pripadech,v hodne pripadech je to vazne o te psychice. Pokud je nejaky zdravotni problem,tak je to uplne neco jineho,mysleni nemysleni.
Urcite se jednou dockas. Drzim palce 🙂
O psychice to určitě je někde v hlavě to máme každá co kdyby zrovna teď☺️ My se snažíme 10měsíců a z toho 6měsíců zbytečně,po gyn.zákroku mi udělal hor.profil a tam mi zjistil vysoký prolaktin(hyperprolaktinémii) to znanemá že nemám ovulaci kdyby nikdo nevěděl😉Takže různá vyšetření a nasadil mi dostinex abych tu ovu měla,4.měsíc a pořád nic a do toho pejska mám ho jak miminko péči má prvotřídní,před pár měsíci sme kupovali byt takže pořád dáváme do kupy postupne a do toho práce samozřejmě takže na to pomalu není ani kdy myslet...tím chci říct že nějaké zvířatko ti k vytouženému miminku určitě nepomůže,vím že je to těžké jen se trochu od toho všeho odreagovat
Mám nejlepší kamarádku, které jsem byla na svatbě za svědka. Brali se před 3 lety, půl roku před svatbou chtěli mít dítě. Nedaří se pořád. Ona měla takovou doktorku, která říkala, jste mladí (jí je nyní 28 let, jemu 33 let), dejte tomu čas, kupte si psa, nemyslete na to. Hm, dobré. Nemysleli, nedařilo se dál. Až po téměř 4 letech "snažení" zjistila, že neovuluje. Menzes má, ale bez vajíčka. Takže celé ty roky "snažení" a těšení se vyšly vniveč. Ale nyní už má příčinu a já jí budu doprovázet na umělé oplodnění nyní /snad/ v létě 🙂 Takže někdy ta cesta za prckem by asi měla vést přes řádné vyšetření (ségra měla neprůchodné vaječníky, po "zprůchodnění" ihned otěhotněla) 🙂
@nita1984 Můžu se zeptat, jak přišli na neprůchodné vejcovody? Já jsem právě byla na HyCoSy a podle toho jsou asi neprůchodné, ale prý to nejde úplně moc dobře zjistit... Za měsíc mě čeká laparo...
Jinak k tématu, obecně vzato, je-li žena zdravá - tzn. má pravidelně a bez léků menzes, nemá bolesti během cyklu / styku nebo napohmat nebo velmi silné bolesti během ms, pak se opravdu může počkat rok na nějaká vyšetření, nemusíš plašit po pár měsících, protože opravdu u zdravých žen je často problém "jen" v hlavě. Vemte si, že většina čajů při neplodnosti obsahuje silně utlumující bylinky jako třeba třezalku. Ta tam není z důvodu plodnosti, ale spíš aby se žena "hodila do klidu" 🙂. Ty vyšetření mohou člověka dost rozhodit. Vím, jak jsem byla nervní jen z jednoduchého hormonálního profilu.
Podvědomí je potvůrka. Kolikrát je v podvědomí nějaký strach, který může bránit otěhotnět. Možná strach, jestli budu dobrá matka, jestli jsem dost zodpovědná, abych zvládla péči o dítě... Strach, že selžu jako žena pokud neotěhotním.... S tímhle jsem v podvědomí zápasila já. Mám sice prokázaný fyziologický problém - PCO, ale i tak s tou psychikou zápasím. No vlastně tím spíš, když při PCO je hodně testosteronu, tak tím víc o sobě jako o ženě pochybuji... Hodně mi pomohlo si uvědomit, čeho se vlastně bojím a poprosila jsem manžela, ať mi řekne, že fakt budu dobrá máma, potřebovala jsem to prostě slyšet 😀.
Nad radou "pořiďte si psa/zvířátko" dostávám záchvat smíchu, fakt. Co když oba chodí do práce? Pes potřebuje režim, vycházky, nemůže být celý den sám doma a zaměstnání kvůli němu (na rozdíl od dítěte) měnit fakt nebudu... Nehledě na to, že ne každý je stavěný na domácího mazlíčka.
Problémy s otěhotněním budou mít už asi navždy dva hlavní tábory rozdělené nepřekonatelnou bariérou rozdílných životních zkušeností.
Já jsem čerstvě těhotná po více jak pěti letech "snažení" a nastřádala jsem zhruba tyto poznatky:
1) Přestat na to myslet je validní podpora v takové situaci, nicméně jako rada je to fakt debilita - a jak to má asi žena udělat? K tomu si každá musíme dojít sama, pravděpodobně musí být nějaký podnět (a ne, kamarádka, co ti řekne "tak už na to nemysli", takovým podnětem není). Každá máme takový podnět v něčem jiném a dobu, po které jsme schopné se od toho odprostit, jinak dlouhou. Mě to trvalo 4-5 let. Nepomohla sebelepší dovolená, změna bydliště, koníčky ani žádné další skvělé rady. Možná pomohla změna zaměstání...
2) Pokud jsou nějaké opravdové fyziologické příčiny neplodnosti, je třeba to zjistit a řešit. Po jak dlouhé době se do toho pustit asi záleží na páru.
3) Existují podpůrné prostředky, které pavděpodobně ničemu neuškodí a mohou výrazně pomoci - symptotermální metoda, kapky, čaje a vitamíny,cvičení a jiné. Proč nezkusit to?
4) Rozmyslet se, jak moc a zajakou cenu dítě chceme. Patří-li pár do kategorie těch, které prostě neotěhoní jen tak, je myslím vhodné popřemýšlet, co všechno jsme ochotí pro to udělat a kdy - někomu se nelíbí IVF, někomu adopce, někdo nechce srážet partnera zjištěním, že má slabé sperma, někdo rozhodně čekat nechce, někdo si může dovolit čekat - protože vyjít to samo může i těm nejzoufalejším případům.
5) Ano, opakuji, snažit se to hodit za hlavu a soustředit se ve svém žvotě na něco jiného, je fakt skvělé (už kvůli psychice a domácí pohodě), ale proboha, to člověk neudělá lusknutím prstů a tak nějak to asi tuší každá z nás...
@90janka Po devíti měsících mi přijde validní se začít zajímat, co dál. I když problém být fakt nemusí, ještě nejsi v žádném případě v rizikové skupině. Držím palce.
Mě přijde skvělé cvičení mojžíšové (pro fyzickou pohodu), obecně na srovnání cyklu hokly chválí kapky gynex (nebo jiné podobné) a na zjištění svého cyklu mi přijde skvělá symptotermální metoda... A jestli chceš, klidně si pořiď psa, to ničemu neuškodí a budete doma mít veselo 🙂
Kazdopadne vam dekuju za rady. Trosku jste me ted vydesili ale to k tomu asi patri. Mit info. Vsem preju at se to vyvede 🙂 s pritelem to nehrotime nebo spis on ne. Ja to mam v hlave, ze. Mame psa, chodime do stejne prace ale na jine oddeleni a chodime spolu bruslit. Na probirani a reseni je toho spoustu ale ta myslenka na mimi se vzdycky nejak vetre do podvedomi ;)
@vggzg
@nugetka20 Určitě vyšetření ano. A chápu @nita1984 s Tvojí citlivostí na věty o "je to v hlavě". Když se ale podíváte na různé věci, které "na hlavě" závisí -placebo, blížící se statisticky účinnosti léků, chůze po žhavém uhlí (Guiness, 60m Amanda Dennison), stigmata... vliv stresu na většinu ochoření (už i obecně se přijímají desítky procent podílu, až 80 - 90% i v lékařských výzkumech). Otázka je, proč organizmus "dělá", když půjdu třeba po jedné "linii", jednom hormonu, proč třeba vysoká hladina prolaktinu. Najde se adenom hypofýzy - máme důvod, ale proč adenom hypofýzy? Důvod? Prostě osud? Nebo co? Tak můžu jít i po jakkoliv dlouhých !řetězcích fyziologických příčin a nakonec nenajdu začátek.
Hlava - otázka je, co pracuje ve vědomí a podvědomí. Čemu se (a s jakou silou) upíná vědomá i nevědomá "pozornost". Určitě, hledat a odstraňovat emoční, názorové příčiny může být složité, ano, je-li jednoznačná fyziologická příčina, je dobré ji zjistit, sledovat a případně i korigovat medicínskými postupy. Když ale i fyziologický problém "odolává", zase bych se k té "hlavě" vrátil, jen možná šel na jiný "level".
A pomohli treba nejake vitaminy? Hodne si chvali kontryhelovy caj ale me se po nem rozhodila ms. A snazilkam drzim palecky at je vse ok
Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Neznáš termín porodu? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.
@90janka Dám jednu radu - pořiďte si zvířátko, nebo rybičky, nebo zahrádku, něco, co vás oba dost zajímá a co budete moct dělat spolu, o čem budete moct mluvit a řešit kolem toho problémy. A dejte si předsevzetí, že se na rok na mimčo vykašlete, dokud nebude zvířátko větší (případně dokud se vám nenamnoží rybičky, nenaroubují stromky...). Dál se spolu milujte, jak vám to vyhovuje, neplánovaně, aby vás to těšilo, když budete mít chuť. Vyhoď všechny tabulky a gravitesty, vyprdni se na počítání plodných a neplodných dnů.
Pokud oba v hlavě vymažete DÍTĚ a dáte tam ZVÍŘÁTKO, tak ti garantuju, že do roka jsi těhotná. Ideální je vzít si štěně - a věř tomu, že do roka budeš mít minimálně výborně natrénováno, co je to péče o prcka, noční vstávání atd 🙂