Ahoj, potřebuji řadu ať čtu na netu co koliv nějak se v tom neviznam. Jsem po rodicaku již rok, až před měsícem jsem nastoupila do práce se smlouvou na dobu neurčitou a zkušební dobou 3 měsíce. Po rodicaku jsem byla na UP a pak nezamestana (z up mě vyřadily) ale dlouho chceme miminko ale zatím se nedaří, ale kdyby se postestilo chtěla bych být tentokrát připravena. Nastoupila do práce abych nebyla zadarmo a zbytečně doma,jenze tedka je to co nevím jak to bude když otehotnim ve zkusebni době? Můžu jít marodit? Budu brát nějakou marodku? A co pak Mateřská a rodicak!?, musím mít opracované určitě dny nebo jak to je? Nevím to protože před 5 lety než jsem otěhotněla s prvním tak sem pracovala dlouho u jednoho zaměstnavatele bohužel jsem byla blbá a nic si ne zjišťovala a dělala jsem jen na dpp nebo dpc tedka nevím a marodit sem jít v těhotenství nemohla a neměla jsem nárok ani na mateřskou, pouze rodicak s ne volitelnou výší, pracovala jsem skoro do konce těhotenství, tedka bych si to pro změnu ráda užila a byla v klidu, zašla si na nějaký kurzy a tak 😀❤️ přece jenom další už v plánu pak nebude tak bych si to chtěla užít, byla doma, snad mě tu nikdo neodsoudi ale četla jsem že to tak dělá hodně maminek že je v těhotenství na neschopence, já na ní ani nikdy nebyla tak že děkuji za rady a hezký den 🍀🍀🍀🍀🍀❤️
Ahoj, nárok na mateřskou bys měla jen tehdy pokud jsi plátcem nemocenského pojištění (tedy zaměstnanec) alespoň 270 dní za poslední 2 roky. Jinak nárok nevzniká. Jestli mluvíš o neschopence až při termínu nástupu na mateřkou, tedy 6týdnů před porodem, to asi problém nebude, ale dřívější neschopenku Ti může dát lékař na základě zdravotního stavu, tedy jestli bude všechno v pohodě, není důvod k neschopence. Bez mateřské bys teď měla mít rodičovskou po narození dítěte ve výši max 10 000 měsíčně. Nejsem si jistá jestli dávají i víc v případě, že doložíš příjmy otce dítěte, pak je o to kratší. Jinak zaměstnavatel s Tebou může rozvázat pracovní poměr ve zkušení době pokud zjistí, že jsi těhotná, potom už ne.
Pokud pujdes marodit ve zkusebni dobe, doba zkusebni doby se posune o tu dobu co budes na neschopence. Pokud jim tedy oznamis, ze si tehotna ve zkusebni dobe, muzou te propustit.
Jinak sem toho nazoru, ze tehotenstvi neni nemoc 🙂 To ze to dela hodne maminek, mi hlava nebere.. Pokud nemas zadne rizikove tehotenstvi, neni k neschopence duvod a obdivuju lekare, kterej ji bezduvodne vypise 🙂
Mně se teda gynekolog po otěhotnění hned ptal, zda chci neschopenku, jako kdyby to bylo něco automatického. A to nejsem na rizikovém a vše je v pohodě. Tenhle přístup nechápu. Pochopitelně kdo chce mít volno, ať ho má, ale ne na základě bezdůvodné nemocenské 😨
Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Neznáš termín porodu? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.
Proc bys mela jit marodit? Normalne budes pracovat dal, pokud mas praci, ktera je dle zakona nevhodna pro tehotne, musi te zamestnavatel preradit na jinou pozici.
Pokud nechces pracovat, jdi na neplacene volno.