Snaha, psychika. Jak se přestat pořád zaměřovat na otěhotnění?

9. dub 2024

Ahoj,
je tady některá z vás, která tak moc chtěla otěhotnět, že na to furt myslela a nedařilo se?
My se snažíme skoro rok a já už jsem takový magor, že se jenom testuju, protože mám nepravidelný cyklus, kupuji si vitamíny na podporu otěhotnění a tak dále.
Máte nějakou radu, jak se na to přestat zaměřovat a mít v hlavě něco jiného a nemyslet na to vůbec? Jsem pak každý měsíc špatná z toho, že to nevyšlo a je to šílený na psychiku. Jsem jak zaseklá.

lencaa11
9. dub 2024

Hlava dělá největší blok vitamíny dej te i chlapovy a na vše ostatní se vykašlat

palja
9. dub 2024

Asi já. Strašně moc jsme mimino chtěli a 2 roky nic. Tak jsme si vzali hypotéku, řešili jsme věci dohledné stěhování, tahala jsem těžké věci a myslela jsem jen na ro bydlení, až si to zařídíme, vybavíme atd a najednou jsem byla těhotná.
Snaha o druhou dceru totéž. 2 roky a nic. Tak jsem se smířila s tím, že druhé dítě už nebude, už jsem si to i srovnala v hlavě. Řešila jsem návrat do práce, absolvovala školení, naplánovala služby a taky to, co bude s první dcerou a najednou jsem byla těhotná. Takže myslím, že u mě to tak bylo, hlavní problém psychika.
Vyšetření jsme měli oba jen základní a všechno bylo v pořádku, na kliniku jsme jít nechtěli.

levandule_k
9. dub 2024

Ono pokud to chceš a nejde to, tak pokud se skutečně nesmíříš, že to dítě mít nemusíš, tak prostě pod tlakem budeš. Když např. začneš studovat španělštinu, cvičit jógu, ale vnitřně je to jen výplň, abys nemyslela na dítě, jen tu touhu zasuneš někam víc hlouběji, ale pořád tam je.

Těhotná ještě nejsem, ale je to drsná životní lekce, že to nejde hladce, ale naučilo mě to větší pokoře. Musela jsem přijmout, že moje hodnota se neodvíjí od toho, jestli budu matkou nebo ne.

Pokud se ti to rozjíždí už do nějaké posedlosti, promluv si o tom s terapeutem, eventuálně koučem.

Můžete se nechat se vyšetřit s partnerem v CARu, buď budete oba zdraví a jen ještě nepřišel ten správný čas, anebo můžete být někde nějaký problém, pak už je na vás, jestli přijmete navrhovaný postup od lékařů, nebo to odmítnete, protože touto cestou jít nechcete.

evellin123
9. dub 2024

Ahojky ,já to měla úplně stejně ,počítala jsem si i dny kdy asi mám ovulaci a pak jsme jeli na dovolenou ( v době kdy jsem podle svých výpočtu rozhodně ovulaci mít neměla ) takže si říkám teď stejně těhotná nebudu a já se vrátila z dovolené a za 14 dní pozitivni test . Nevim přímo jestli se to povedlo na té dovolene,ale prostě byl to čas, kdy jsem to přestala řešit a řekla jsem si,že mám skvělého chlapa a když to nedopadne ,tak si pořídíme pejska .

rencinka87
9. dub 2024

Ja nebyla primo magor uplne na nejaky doplnky stravy a mereni teploty a podobne, ale dvakrat se nam zadarilo skoro hned a dvakrat to dopadlo spatne a pak jsem to uz zacala resit hodne, spis kazdy mesic to cekani, jestli to vyslo nebo ne, navic jsem se pak lecila na imunologii a museli jsme vse planovat, takze trochu utrpela i nejaka spontannost, pak uz jsem si myslela, ze proste mamou nebudu, a definitivni tafku jsem dostala, kdyz mi moje dve nejlepsi kamaradky oznamily v jeden den u jednoho kafe, ze obe cekaji (jedna cerstve, druha po 1.screeningu), to me tehdy sundalo strasne - jedna otehotnela vlastne presne v ten moment, kdy si s manzelem rekli, ze uz teda chteji, a druha jeste tri mesice pred tvrdila, ze deti ted rozhodne nechce. Obe samozrejme vedely, co mam za sebou ja a jak dlouho se snazime a jak moc po tom touzim.
Tehdy jsem to obrecela strasne, a jakoby se ve mne neco zlomilo, ze uz na to kaslu, ze proste holt budu teta, ne mama. Bylo to nekdy koncem prazdnin a ja otehotnela na konci zari 🙂 tentokrat uspesne - synovi bude letos osm let 🙂❤️

rosalindamelinda
9. dub 2024

Nutně se zaměřit na něco jiného, buď na nějaký koníček nebo oblíbenou činnost. Někdy se taky doporučuje koupit si zvířátko a intenzivně se o něj starat. Určitě bych se vykašlala na to pravidelné testování. Poraď se s gynekologem jenom o tom, jak trochu zpravidelnit ten cyklus a při pravidelném cyklu, bys měla být schopná vypočítat ovulaci zhruba uprostřed, aby testování ovulace nebylo až tak třeba. Dále ji vypozorovat podle ostatních příznaků. No a čekání na ms si užívat, nestresovat se, přijmout to v sobě a být vděčná za ostatní věci, které máš. Věřící ženy ještě mohou přidat modlitbu🙏 a návštěvu kostela 😇

lamiaaa
Autor odpověď smazal
Zobraz
traveller007
9. dub 2024

Já budu asi výjimka. Otěhotněla jsem teď, kdy jsem na to myslela a hrotila to víc než kdy jindy, prakticky jsem na to myslela 24/7. Manželovi jsem nic neříkala, sex míváme obden a on má spermiogram perfektní, nebylo tedy třeba, aby věděl, co vše pro to dělám. Zašla jsem na mobilizaci kostrče a každý den cvičila podle Mojžíšové. Ráno jsem si změřila bazální teplotu, pak 2 tabletky drmku, sáček fertiprony. 2-3× denně jsem pila kontryhelový čaj až do ovulace, k obědu a večeři jsem si dala tabletu prolaktinminus (mám zvýšený prolaktin), večer zase jeden sáček fertiprony a až do ovulace denně 2 grepy. Od 8 DC jsem 2× denně dělala ovulační testy. Podle nich jsem ve 2 stycích kolem ovulace použila gel conceive plus a hodně holek na netu radilo zkusit zavést po sexu menstruační kalíšek. Měsíce předtím jsem to brala tak, že třeba to vyjde samo a moc pro to nedělala. Když se nedařilo, byla jsem vyloženě už zoufalá, brečela několikrát denně a řekla si, že pro to jednou udělám maximum. Vyšlo to první měsíc, kdy jsem dělala všechno výše uvedené. Já jsem tedy hodně analytický typ a strašně mě bavilo mít vyloženě až takovýhle svůj denní rituál a jít na to trochu vědecky, i když to okolí nevědělo (jinak by si mysleli, že jsem magor a moc to hrotím). 😇 Takže až mi někdo bude říkat, že na to nesmím myslet, aby se to povedlo, můžu ho s klidem poslat do patřičných míst. Nejhorší pak bylo to čekání od ovulace do testu. Na každý den jsem si musela vymyslet nějakou aktivitu, abych to vydržela. Pořád jsem na to myslela, ale aspoň ty dny byly snesitelnější.

reeeza
9. dub 2024

Nejhorší jdou rady ať na to nemyslíš. Často to říkají lidé kteří si tím neprošli, a nebo na to přestali myslet ne cíleně, ale protože prostě zrovna museli řešit něco jiného ( pohřeb, stěhování, hypotéka, podnikání).

Ale prostě ženská co touží být máma a nejde to, na to nemůže cíleně nemyslet 🤷‍♀️

Navíc jsem četla mnohé studie kde bylo vysloveně naosané že to na to nemá vliv!

Pokud máte všechny testy v pořádku a máš pohyb ( děloha potřebuje být dobře prokrvovaná a k tomu pomáhá pohym, alespoň chůze atp), oba dva doplňujete potřebné vitamíny, tak tomu prostě dej ještě čas.

Nevím kolik vám je let...ale třeba po roce a půl snažení to případně začít řešit s odborníky...Navíc máš nepravidelný cyklus, takže bych to klidně už řešila. Můžeš mít pcos nebo hormonální disbalanc a v tom případě je prostě lepší to vědět a nechat si pomoct

reeeza
9. dub 2024

@lamiaaa to musí být hrozně nepříjemný a stresující myslet si že můj muž mě chce jenom když budu plodná a dám mu dítě...To ti řekl nebo si to jen myslíš?? Ty jo to by mě stresovalo úplně brutálně, naštěstí to tak nemáme..

lamiaaa
Autor odpověď smazal
Zobraz
rosalindamelinda
10. dub 2024

@traveller007 Tyjo, nechci teda, aby to vyznělo hnusně, ale tohle je taky mazec. To už je překombinované. Takhle člověk vlastně normálně nežije, ale jenom se stará o "preparáty" vedoucí k otěhotnění. Všichni třeba netouží vykoupit celou lékárnu a valit do sebe od rána do večera zaručené tabletky a bylinky.
Četla jsem si příspěvky v Poradně o výživě před těhotenstvím a v těhotenství - Názor lékaře je zcela jednoznačný - pro snažilky i těhotné obecně platí "nebrat nic, co není nutné".
Takže to znamená, že každá žena by měla zvolit nějakou normální míru doplňování vitamínů a jinak normálně dál žít svůj život. Vybrat si třeba Fertipronu a k tomu něco, ale stačí. Každý den 2 grepy a ještě si dolů matlat ten gel, PaneBože, to už je moc 😅 nemluvě o nějakém blbém kalíšku ty kráso 😂 Doufám, že chlap taky něco musel brát, aby to taky neměl tak jednoduché...

rencinka87
10. dub 2024

@lamiaaa myslim, ze otehotneni vyjde presne v momente, kdy to proste “pustis” - pokud hypoteticke budouci dite a hypoteticke budouci tehotenstvi ovlivnuje cely tvuj zivot, tak je vetsi sance, ze to proste nepujde. Rada behas? Tak behej. Pokud mas fyziologicke tehotenstvi a jsi zvykla behat, muzes behat i s miminem v brise. Ze nepojedes na dovolenou? Proc? Muzes letet i tehotna. Pokud by ses bala, tak proste dovolenou zrusis nebo prebookujes na jiny termin, nebo jinou destinaci, ktera ti bude prijemnejsi.
A myslim, ze se strasne stresujes i tim, ze na tom diteti stoji vztah. Samozrejme to neni jednoduche, obzvlast pokud partner po diteti taky touzi, ale vztah se muze rozpadnout i z mnoha jinych duvodu - treba prave proto, ze se tvuj, potazmo vas spolecny zivot smrskl jen na plozeni a snahu o plozeni a prizpusobovani se. Co kdyz partner zacne premyslet i stylem, ze kdyz se takhle prizpusobujes jeste nenarozenymu, nepocatymu diteti, jak to bude vypadat, az tu realne bude? Budes to vubec jeste ty? Budes jeste i partnerka nebo uz jen matka?
Pokud se mate radi a mate pevny vztah, tak to zvladnete. Vis, jaka smrst nastane ve vztahu, kdyz se deti narodi? To je teprve zkouska.
Opravdu ti rozumim, jak se citis, mela jsem to podobne. Ale opravdu az kdyz jsem dokazala pripustit myslenku, ze proste nemuzu ovladnout a mit pod kontrolou vsechno a ze ted uz to musim nechat na prirodu/osudu/bohu, jak kdo chce, az kdyz jsem si dovolila se nadechnout a zit dal bez ohledu na pripadne dite, tak prislo. V tu nejmin ocekavanou a vhodnou dobu, presto vlastne uplne tak jak melo 🙂

evellin123
10. dub 2024

@rencinka87 to je tak krásně napsané 👏👍

traveller007
10. dub 2024

@rosalindamelinda Bohužel je mi 31 a mám za sebou 3x selhání vaječníků, kdy jsem i na několik let přestala menstruovat. Mamka, babička a i ostatní ženy v rodině u nás měly menopauzu kolem 35 let, takže tohle hrozí i mě. Celý minulý rok jsem si měřila bazální teplotu, dělala ovulační testy a pravidelně si mě zvala gynekoložka na UTZ a ovulaci jsem měla za rok 1x. Pokud jsem z výše uvedeného užívala jen něco nebo to brala laxně, tak prostě vajíčko nedozrálo. V 25 mi lékařka řekla, že šance na dítě je prakticky na nule, přestože hormonální profil je normální, ale prostě vaječníkům už se z neznámého důvodu nechce. Takže buď jsem to musela opravdu jednou zkusit na maximum, nebo by nám nezbylo, než jít do IVF. A dá se s tím normálně žít. Jak jsem napsala, vzala jsem to ten jeden měsíc jako jakýsi svůj projekt, který mě vlastně i bavil. Do toho jsem denně zvládla tréninky 75 km na kole a 2 km v bazénu, práci, jógu a večer čas na sebe s manželem u filmu. Manžel nebral vůbec nic, zato si celou zimu poctivě zatápěl v autě vyhřívanou sedačkou a chodil několikrát týdně do sauny, takže ten je nejspíš plodný až na půdu. Tohle se měsíc dalo zvládnout, respektive ten jeden měsíc mi stál za to, že jsem otěhotněla přirozeně, když mi všichni tvrdili, že u mě to už nepůjde.

xeniaborok
16. dub 2024

Podařilo se nám to během dovolené, odpočinek je důležitý 😊🙏

veronicka89
17. dub 2024

@levandule_k

,, Musela jsem přijmout, že moje hodnota se neodvíjí od toho, jestli budu matkou nebo ne. ,, pro me to byla i myslenka , ze proste i zivot bez deti muze vyt bohaty a krasny ... 🙂

Tohle je perfektni a citila jsem to co autorka , kazdy mesic kazda ms znamenala PROHRU ...

Dale je treba si uvedomit ze telo neni stroj ... a pustit si dokument co se presne v urcity moment musi stat aby zena otehotnela ...je mi jasne ze to kazdy vi , ale ty dokumenty jsou podrobne a clicek si taky rekne ty jooo...

Jinak autorce , me treba tim ze mam silnou ms chybelo zelezo... ;)

Dr mi dal zelezo ptz jsem k nemu nahodne sla po ms s tim ze nemuzu dychat... a zjustilo se toto...;) a pak jsem otehotnela

Otehotnela jsem ale taky vzdy kdyz se neco delo , nezamestnana , stehovani , zmrna prace...

brabechanule
17. dub 2024

Já bych řekla že na to recept není já ze začátku dělala meditace různé tyhle věci chodila na různé terapie brala různé tabletky a 2,5 roku nic. Pak manžel odjel pracovně do zahraničí přijel na týden. Já se mezitím učila jednu techniku komunikace s miminkem...a domluvila se s ním že až táta přijede tak se pak brzy uvidíme...on prý jedl hodně lososa v zahraničí a cvičil a tvrdí že je to tím, já myslím že tou komunikaci s miminkem...ale prostě to fakt vyšlo...onk když se jednou pro něco člověk rozhodně tak za mě na to prostě nejde prostě přestat myslet

jahodi
17. dub 2024

@levandule_k krásně napsané. 🌷

Já jsem po devítileté snaze s bývalým mužem adoptovala dítko. A né, neotěhotněla jsem hned potom, jak se všude píše... Zatím jsem neotěhotněla ani s novým mužem. Půlroku jsme to nechali volné. Teď si 4. měsíc měřím teplotu, abych viděla, jestli od ovulace do příští MS mám aspoň 13 dní, a beru doplněk Sarapis. Asi to chci ještě pár měsíců takto dělat, ale víc ne. Už během té devítileté snahy mi začalo hrabat a nechci to znova. Vím že leckdo řekne "Ty už ale dítě máš.." Jasně, mám. Ale na druhou stranu, s tím že možná nebudu vůbec nikdy těhotná, nebudu mít dítko biologické, se musím smiřovat úplně stejně jako někdo, kdo tu situaci neřeší adopcí... Přesně jak píše @levandule_k - docházím k tomu, že moje hodnota se tím nesnižuje. Docházím k tomu, že to bolí, a učím se tu bolest nějak přijmout, protože to nedokážu změnit. A nechci, aby mi znova hrabalo. Mezitím vím, že život je obrovsky pestrý a nechci si tenhle pohled zastřít tím, že se budu silně zaměřovat jen na to, co se mi nedaří naplnit. Myslím že nakonec každý člověk má v životě něco, co se mu naplnit nepodařilo. 🌷

levandule_k
20. dub 2024

@jahodi Díky. 🌹

vendulis
14. kvě 2024

No je mi 36, snažila jsem se s manželem dva roky, pak jsem to vzdala, umělé oplodnění jsem nechtěla. No po 3,5 letech jdu do čtvrtého měsíce🙂. Ale zpočátku těhotenství jsem brečela, vlastně jsem to už nechtěla😁

vendulis
12. srp 2024

@traveller007 ahoj jaký vliv ma sauna a zatapeni v aute?😁😁😁😁😁🍾

traveller007
12. srp 2024

@vendulis No spermie potřebují na tvorbu a vývoj nižší teplotu, než je teplota těla - proto jsou varlata uložená v šourku mimo dutinu břišní a jsou chladnější. Takže vyhřívaná sedačka a sauna jde u muže přesně proti tomu, co je vhodné při snaze o početí dělat, teplo spermiím nedělá dobře. Očividně mám muže, který je na tom dobře, protože ten je pravidelně doslova griloval 😅

vendulis
13. srp 2024

@traveller007 aha tyjo