Sledování ovulace na gynekologii. Jak to probíhá?

piggy123
13. pro 2019

Ahoj. V příštím cyklu mi chce má gynekoložka vzít krev a udělat rozbor hormonů a taky mi chce začít sledovat ovulaci. Co mám od toho očekávat? Jak to všechno probíhá? Jak často se musí na prohlídky? Děkuji za vaše zkušenosti

malenka3
13. pro 2019

Nic závratného, přijdeš tam cca 10. den cyklu (pokud máš pravidelný) a bude ultrazvukem koukat, jestli se ve vaječníku tvoří dominantní folikul. Pokud ano, pak se dá spočítat, kdy bude ovulace. Podle toho se pak třeba dá plánovat IVF nebo IUI v CAR. Návštěvy můžou být dvě, tři, podle tohi, jak bude vypadat ten dominantní folikul.

annanoskova
13. pro 2019

Ahoj, hormonální profil se dělá 3-5den cyklu a doporučuji aby ses zeptala a poprosila aby do toho rozboru zahrnula i vyšetření na štítnou žlázu a její protilátky. Ne všichni doktoři tam tu šťítku zahrnují, můj gyn naštěstí ano a díky tomu se u mě přišlo na autoimunitni zánět štítné žlázy a začala jsem se s tím léčit. Folikulometrie se dělá 9-12 den cyklu, dělá se utz, kde ti doktorka zjistí jestli se tvoří dominantní folikul a kdy by cca měla proběhnout ovulace;) někteří doktoři dělají utz i po ovulaci aby zjistili jestli folikul prasknul a uvolnil vajíčko;)

piggy123
autor
13. pro 2019

@annanoskova @malenka3 právě, že nemám pravidelné cykly 🙈 Bude to asi běh na delší trať... Děkuji za velice užitečné informace!!

malenka3
13. pro 2019

@piggy123 tak to bude na víc návštěv, protože neodhadne, kdy se tam ten dominantní folikul objeví. Ale až se objeví, tak už se dá počítat (roste cca 2 mm za den a ovulace je, když má cca 22 mm. Dominantní je, když se objeví kolem 6 až 8 mm, to už dr pozná.

hermij
13. pro 2019

@piggy123 K čemu chce sledovat ovulaci? Domlouvaly jste si nějaké stimulace? Doporučuji spíše si měřit bazální teplotu každé ráno po probuzení v posteli a pak to hodit třeba sem na koníka, holky rády poradí s vyhodnocením. Málokterý gynekolog je dostatečně trpělivý. PROSÍM, nenech sebou manipulovat, pokud bude dělat folikulometrii jenom pár dní v cyklu a vyhodnotí, že máš anovulační cyklus, ovulace neprobíhá a nedejbože bude chtít píchat stimalační injekci. NE. Odmítnout. Vůbec to nemusí být pravda, prostě je doktorka jenom líná, anebo neinformovaná, protože to neví. Naprosto zbytečná pálka hormonů do těla. Ovulace může dorazit i 25. den cyklu i později v cyklu, záleží, jak míváš dlouhé cykly. A neznamená to nutně patologii. Někdy ano, ale mnohdy vůbec žádnou, prostě zdravý, jenom dlouhý cyklus. Ovulace předchází cca. 10-14 dní před menstruací, tak si to vypočti. Spolehlivější a méně stresující je ta bazální teplota. Tam Tě nikdo aspoň nestresuje. Pokud je doktorka citlivá a bude trpělivě dělat ultrazvuky i dvacet dní po sobě, tak to klidně podstup. Kdyby nebyla, nenechej si nic píchat. Ovulace dorazí sama 😉 Další poznámka - folikul nemusí prasknout při 22mm, to je další mýtus. Klidně může ještě pár dní růst, anebo zastavit růst a prasknout v této velikosti až za 5 dní. Prostě medicína dnes bohužel není trpělivá, vše chceme rychle a hned a včera bylo pozdě ☹ Hodně zdaru a trpělivosti 🙏

piggy123
autor
13. pro 2019

@hermij právě v listopadu jsem volala ke své gynekoložce, protože jsem měla dost dlouhý cyklus a ke všemu jsem vůbec neměla ovulaci (dělám si digitální testy). Snažíme se o miminko asi rok - efektivně ale asi jen 6 měsíců. Pak jsem dostala menstruaci a musela jsem se přeobjednat a v den prohlídky mi sdělila, že mám zrovna folikul těsně před prasknutím, že děloha je připravená, a že se máme teď snažit. Přitom mi ale objevila i endometriózu na vaječníku 😕 A povídala, že když teď neotěhotním, tak mám zavolat 1.den nového cyklu (dnes) a domluvíme se na hormonální profil a bude sledovat ovulaci, zda-li je vše, jak má a nebo ta endometrióza či něco jiného něco negativně ovlivňuje. A mám přijít i s manželem. Prý nechce ztrácet zbytečně čas a proklepne nás oba 🙂

Díky měřením ovulačními testy vím alespoň, kdy mi přijde menstruace, při mých nepravidelných cyklech - 14.dní po ovulaci 🙂

Gynekoložce důvěřuji - je mladá a ochotná, dobře vysvětluje věci a myslím, že by mi zbytečně nedávala hormony či jiné látky, když by to nebylo třeba.

Děkuji za vaše vyčerpávající a super info!

hermij
13. pro 2019

@piggy123 Ovu testy moc spolehlivé nejsou, někdy můžeš ovulaci "minout", nezachytit tu správnou hladinu LH, anebo chytit falešně zvednutou hladinu, ale aspoň něco. To zní dobře a zodpovědně ;)