Ahoj, je vyšší riziko, že dojde k potratu, pokud žena v těhotenství kojí? Kojim cca 2-3 denně, v noci jen občas.
Prosím o Vaše zkušenosti, názory, případně jiné postřehy o kojení v těhotenství. Děkuji...
Oprava - žádný Dr (autokorekce) s tím neměl potíž
Když jsem své gynekoložce teď na začátku třetího těhotenství říkala, že kojím a kojím tandem, tak se usmála, že to je moc fajn a ať kojím dál, dokud obě budou chtít a dokud budu chtít i já 🙂
Kojila jsem celé druhé těhotenství (přičemž dceři bylo 5m, když jsem otěhotněla, takže jsem kojila opravdu hodně). Teď se mi obě odstavily, ale v těhotenství jsem kojila zhruba tři měsíce tandem.
Nemělo to vliv na nic, krom mé psychiky, ke konci už to bylo hodně náročné.
Je to dávno překonaný mýtus. Neboj 🙂
Nasemu Vasikovi bylo 10 mesicu, kojila jsem jeste dost. Dr. se spis bala o me, at nejsem pak jako zombie... Ale priroda to vyresila za me a ve 4. mesici tehotenstvi ho Barunka v brisku stopla 😀 a bylo... A ja uz se tesila jak budu kojit tandem. Hlavne pecuj o sebe, pestra strava, kyselina listova a tak.
Urcite by som sa nebala rizika potratu. Ja som odstavila v 9tt, bolo mi silene spatne, brala som atb, nezvladla som sa 2 dni ani postavit na nohy, tak daval spat manzel. Mala (28 mes) ani raz nepytala prso, ja som tam od zaciatku tehu skoro nic nemala a aj psychicky mi to zacalo byt velmi neprijemne
Já kojim do teď a jsem ve 28 tt😄
Moc vsem děkuji za odpovědi 😊
Kojila jsem do pátého měsíce a úplně bez problémů🙂
První dceru jsem kojila až do porodu ( pak tedy tandemově ) a rodila jsem týden po termínu, vše bez problémů. Syna jsem kojila do 4. měs. těh. a pak mi to začalo hodně vadit, takže jsem ho už odstavila ( v té době mu byly 2 roky a 3 měsíce ). Rodila jsem týden po termínu. Zajímavé, že oba porody, kdy jsem v těh. kojila, byly hodně rychlé, úplně za odměnu.
Otěhotněla jsem v sedmi měsících první dcery a došlo ke spontánnímu potratu v 11tt. Spíš bych ale řekla, že to bylo špatně založené těhotenství (menší velikost, pomalejší srdeční akce) a kojení pomohlo k tomu, že to odešlo samo (při kojení jsem vždy cítila slabé bolesti dělohy). Pak jsem otěhotněla ve 13 měsících a protože jsem zase při kojení cítila stahy (plus fakt bolestivá prsa), dceru jsem rychle odstavila, naštěstí bez sebemenšího problému ať už u starší, tak u probíhajícího těhotenství..
Kojila jsem cca do poloviny tehotenstvi, mozna dele. Mleka bylo min a prsa citlivejsi, ale jinak jsem zadne problemy nezaznamenala.
@radkan91 nevím jestli to bylo kojením ale me třetí těhotenství skončilo ZT. Po revizi jsem skončila s kojením a další pokus už jsme dotáhli do konce. 😉
Nikdy jsem o nicem podobnem neslysela, a ani si nedokazu predstavit realny duvod, proc by tomu tak melo byt. Mlecne zlazy v tehotenstvi se zacinaji aktivovat uz snad kolem 10-11tt, tak uz je jedno, jestli clovek koji uz tech 10t pred tim, nebo by se aktivovaly az pak 🙂 Ja jsem zrovna 10tt a kojim 5-10x denne a myslim, ze mimco se ma v brise primo vyborne 😉
A co teprve mamy, co otehotni hned v sestinedeli a maji deti rok po sobe? Myslim, ze telo by tehotenstvi nedovolilo, kdyby na nej nebylo pripravene.
Myslím že v naprosté většině případů je to OK, těch těhotenství s kojením a zdárným koncem je hodně moc. U většiny žen dá tělo přednost plodu
Ale jestli to je ale mýtus nevím... Během kojení jsem prodělala dvě zamlklá těhotenství s nachlup stejným průběhem (navíc pokaždé se mi hned nalévala prsa a jsem hodně štíhlá, takže nebylo moc kde brát). Jestli nebyla příčina někde jinde se už nezjistí, jak to bude s dalším těhotenstvím (už po odstavu) se teprve uvidí.
Děkuji vám za vase názory, zkušenosti....🙂
Bylo mi gynekoložkou řečeno, že může způsobit potrat, a PA zase, že to bych ale cítila během kojení nějakou bolest nebo křeče v břiše. Kojila jsem celé těhotenství, kdy od 4. do 7. měsíce jsem neměla skoro žádné mléko, pak se mi tvořilo mlezivo. Syn v tomto období chodil spíš tak dudlat, jelikož mě to nijak nebolelo (myslím prsa), nechala jsem to na něm, když měl zájem, tak proč ne. Těhotenství bylo v pořádku, ještě jsem přenášela.
@radkan91 Kojila jsem i v den porodu i při prvních porodnich bolestech a kojení mi ulevovalo🙂 Porod sel hladce🙂
Nesmyl, žádná současná studie tohle nepotvrdila. Ale k některým Dr. to evidentně ještě nedošlo.Pokud tělo nedává těhutenství a kojení zároveň, zastaví laktaci (a to se často děje).
Normalne jsem kojila prvni dite behem druheho tehotenstvi.
to sem teda nikdy neslyšela... v okolí pár žen kojilo i v těhotenství a normálně donosily.. 🙂
jinak jestli něco takovýho říkal nějakej doktor....oni dělaj, jak kdyby kojení mohlo za všecko a bylo tvůrcem všeho zla ve světe pomalu:D nebo aspoň toho zdravotního.. by byla příroda blbá podle mě, kdyby to takle mělo fungovat;)
Moc děkuji za vaše další prispevky, vše procitam 🙂
Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Neznáš termín porodu? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.
O žádném takovém riziku jsem neslysela. Sama jsem kojila do 5. měsíce (uspávání večer + v noci na požádání) a ani žádný se s tím neměl problém - gynekolog jen mávnul rukou a pediatrička se spíš bála o mě, abych měla dost živin já, s tím, že miminko je pro organismus priorita, takže výživná hodnota mléka klesá rapidně dolů a kojení moc význam ani nemá. Náš byl závisláček, tak chvilku trvalo, než jsem ho nenásilně odpojila. Vím o maminkách, které kojí celé těhotenství a pak i třeba tandem a jsou spokojené, já bych to nedala...