Riziko potratu při kojení v těhotenství. Je vyšší?

radkan91
23. lis 2019

Ahoj, je vyšší riziko, že dojde k potratu, pokud žena v těhotenství kojí? Kojim cca 2-3 denně, v noci jen občas.
Prosím o Vaše zkušenosti, názory, případně jiné postřehy o kojení v těhotenství. Děkuji...

tynka9
23. lis 2019

O žádném takovém riziku jsem neslysela. Sama jsem kojila do 5. měsíce (uspávání večer + v noci na požádání) a ani žádný se s tím neměl problém - gynekolog jen mávnul rukou a pediatrička se spíš bála o mě, abych měla dost živin já, s tím, že miminko je pro organismus priorita, takže výživná hodnota mléka klesá rapidně dolů a kojení moc význam ani nemá. Náš byl závisláček, tak chvilku trvalo, než jsem ho nenásilně odpojila. Vím o maminkách, které kojí celé těhotenství a pak i třeba tandem a jsou spokojené, já bych to nedala...

tynka9
23. lis 2019

Oprava - žádný Dr (autokorekce) s tím neměl potíž

madbetka
23. lis 2019

Když jsem své gynekoložce teď na začátku třetího těhotenství říkala, že kojím a kojím tandem, tak se usmála, že to je moc fajn a ať kojím dál, dokud obě budou chtít a dokud budu chtít i já 🙂
Kojila jsem celé druhé těhotenství (přičemž dceři bylo 5m, když jsem otěhotněla, takže jsem kojila opravdu hodně). Teď se mi obě odstavily, ale v těhotenství jsem kojila zhruba tři měsíce tandem.
Nemělo to vliv na nic, krom mé psychiky, ke konci už to bylo hodně náročné.

rebe
23. lis 2019

Je to dávno překonaný mýtus. Neboj 🙂

jane46
24. lis 2019

Nasemu Vasikovi bylo 10 mesicu, kojila jsem jeste dost. Dr. se spis bala o me, at nejsem pak jako zombie... Ale priroda to vyresila za me a ve 4. mesici tehotenstvi ho Barunka v brisku stopla 😀 a bylo... A ja uz se tesila jak budu kojit tandem. Hlavne pecuj o sebe, pestra strava, kyselina listova a tak.

vladienka
24. lis 2019

Urcite by som sa nebala rizika potratu. Ja som odstavila v 9tt, bolo mi silene spatne, brala som atb, nezvladla som sa 2 dni ani postavit na nohy, tak daval spat manzel. Mala (28 mes) ani raz nepytala prso, ja som tam od zaciatku tehu skoro nic nemala a aj psychicky mi to zacalo byt velmi neprijemne

chumlee71
24. lis 2019

Já kojim do teď a jsem ve 28 tt😄

radkan91
autor
24. lis 2019

Moc vsem děkuji za odpovědi 😊

codal
24. lis 2019

Kojila jsem do pátého měsíce a úplně bez problémů🙂

bonulinka
24. lis 2019

První dceru jsem kojila až do porodu ( pak tedy tandemově ) a rodila jsem týden po termínu, vše bez problémů. Syna jsem kojila do 4. měs. těh. a pak mi to začalo hodně vadit, takže jsem ho už odstavila ( v té době mu byly 2 roky a 3 měsíce ). Rodila jsem týden po termínu. Zajímavé, že oba porody, kdy jsem v těh. kojila, byly hodně rychlé, úplně za odměnu.

lazoplazo
24. lis 2019

Otěhotněla jsem v sedmi měsících první dcery a došlo ke spontánnímu potratu v 11tt. Spíš bych ale řekla, že to bylo špatně založené těhotenství (menší velikost, pomalejší srdeční akce) a kojení pomohlo k tomu, že to odešlo samo (při kojení jsem vždy cítila slabé bolesti dělohy). Pak jsem otěhotněla ve 13 měsících a protože jsem zase při kojení cítila stahy (plus fakt bolestivá prsa), dceru jsem rychle odstavila, naštěstí bez sebemenšího problému ať už u starší, tak u probíhajícího těhotenství..

monaluza
24. lis 2019

Kojila jsem cca do poloviny tehotenstvi, mozna dele. Mleka bylo min a prsa citlivejsi, ale jinak jsem zadne problemy nezaznamenala.

zuzkabrhelova
24. lis 2019

@radkan91 nevím jestli to bylo kojením ale me třetí těhotenství skončilo ZT. Po revizi jsem skončila s kojením a další pokus už jsme dotáhli do konce. 😉

krupka3
25. lis 2019

Nikdy jsem o nicem podobnem neslysela, a ani si nedokazu predstavit realny duvod, proc by tomu tak melo byt. Mlecne zlazy v tehotenstvi se zacinaji aktivovat uz snad kolem 10-11tt, tak uz je jedno, jestli clovek koji uz tech 10t pred tim, nebo by se aktivovaly az pak 🙂 Ja jsem zrovna 10tt a kojim 5-10x denne a myslim, ze mimco se ma v brise primo vyborne 😉

krupka3
25. lis 2019

A co teprve mamy, co otehotni hned v sestinedeli a maji deti rok po sobe? Myslim, ze telo by tehotenstvi nedovolilo, kdyby na nej nebylo pripravene.

eviicka
25. lis 2019

Myslím že v naprosté většině případů je to OK, těch těhotenství s kojením a zdárným koncem je hodně moc. U většiny žen dá tělo přednost plodu

Ale jestli to je ale mýtus nevím... Během kojení jsem prodělala dvě zamlklá těhotenství s nachlup stejným průběhem (navíc pokaždé se mi hned nalévala prsa a jsem hodně štíhlá, takže nebylo moc kde brát). Jestli nebyla příčina někde jinde se už nezjistí, jak to bude s dalším těhotenstvím (už po odstavu) se teprve uvidí.

radkan91
autor
25. lis 2019

Děkuji vám za vase názory, zkušenosti....🙂

lysecek
25. lis 2019

Bylo mi gynekoložkou řečeno, že může způsobit potrat, a PA zase, že to bych ale cítila během kojení nějakou bolest nebo křeče v břiše. Kojila jsem celé těhotenství, kdy od 4. do 7. měsíce jsem neměla skoro žádné mléko, pak se mi tvořilo mlezivo. Syn v tomto období chodil spíš tak dudlat, jelikož mě to nijak nebolelo (myslím prsa), nechala jsem to na něm, když měl zájem, tak proč ne. Těhotenství bylo v pořádku, ještě jsem přenášela.

lucka662006
25. lis 2019

@radkan91 Kojila jsem i v den porodu i při prvních porodnich bolestech a kojení mi ulevovalo🙂 Porod sel hladce🙂

luj89
26. lis 2019

Nesmyl, žádná současná studie tohle nepotvrdila. Ale k některým Dr. to evidentně ještě nedošlo.Pokud tělo nedává těhutenství a kojení zároveň, zastaví laktaci (a to se často děje).

patmouse
26. lis 2019

Normalne jsem kojila prvni dite behem druheho tehotenstvi.

normalnimatka
26. lis 2019

to sem teda nikdy neslyšela... v okolí pár žen kojilo i v těhotenství a normálně donosily.. 🙂

normalnimatka
26. lis 2019

jinak jestli něco takovýho říkal nějakej doktor....oni dělaj, jak kdyby kojení mohlo za všecko a bylo tvůrcem všeho zla ve světe pomalu:D nebo aspoň toho zdravotního.. by byla příroda blbá podle mě, kdyby to takle mělo fungovat;)

radkan91
autor
26. lis 2019

Moc děkuji za vaše další prispevky, vše procitam 🙂