Řešit neotěhotnění dříve než po roce?

biedronca
19. pro 2017

Je mi 27 let. Snažíme se od března/dubna letoška o 1 miminko. HA neberu 2 roky.
Dělala jsem OVU testy (probíhá), pila kontrhyhel, jedla listovku. Ted od října jsem se na "snažení" uplně vykašlala (testy nedělám, vitamíny nedlabu, nic). Styk máme kdykoliv chceme. Jsme mladí, zdraví, nekouříme. Podmínky zajištěny.
Mám po novém roce začít řešit, že se nám nedaří se svou gyn? Bude to pomalu rok, a všude se čeká, dlouhé obj. lhůty na odborné vyšetření, zdlouhavé čekání na výsledky atd.
Zadná vyšetření za sebou nemam, ani přítel. Doma to neřešíme, neprobíráme...vše necháváme volně, přírodě.... (ale myslím,že to bude v hlavě). V hlavě mi to začíná šrotovat, proč..?

78marcela
19. pro 2017

Je tezko radit. Ale asi bych tomu jeste chvilku nechala, jsi.mlada, půlrok ti nic neudela. Klidne pres to jaro, a kdyz nic, tak pak bych se v lete objednala.
Prece jen je hormonalni lecba zahul jak pro telo, tak pro psychiku.

vanea
19. pro 2017

Ovu test ti nepoví, jestli probíhá ovulace...jen ti poví, že hormon se zvýšil natolik, že by k ní mohlo dojít;) ale jestli už k ovu skutečně dojde ti potvrdí jen gynekolog, nebo měření bazální teploty..Já se dávala něco okolo roku a půl dohromady po vysazení HA, pak nám to trvalo dalšího půl roku s měřením BT a ovu testama. Jinak každý měsíc, i kdyby jste se přesně trefili do ovulace, je šance na otěhotnění jen 15-20% u zdravého páru. To není moc co?:D každopádně listovku bych brala dál, ta je pro případné miminko, pomáhá dělení buněk a může pomoci předcházení gen. nemocí. Osobně bych za doktorem zašla, aspoň budete vědět, že jste opravdu zdraví a nebudete na to muset myslet, jestli náhodou není někde potíž 🙂 neznamená to hned, že budete muset podstoupit nějakou horm. léčbu..prostě vás jen vyšetří🙂

lulu_2
19. pro 2017

Já bych nečekala. Za to nic nedáte a když vám po všech vyšetření řeknou, že je vše o.k., tak vám to půjde snadněji než kdybyste přemýšleli nad tím, jestli někde není problém.
My jsme čekali, čekali, nakonec 1.těhu nedopadlo dobře, pak zase čekání x let a na vyšetření mi zjistili, že nedozrávají vajíčka, neprůchodné vejcovody a ještě že moje tělo "zabíjí" manželovy spermie. Takže bez pomoci doktorů bychom neměli našeho synka, kterého máme teď když je manželovi 42 a mně 38. A jestli "stihneme" druhé miminko to je ve hvězdách. Tak určitě na nic nečekejte... držím palce.

biedronca
autor
19. pro 2017

No holky, moje gyn je taková že se jí do řešení cohokoliv moc nechce, teda když jsem ji říkala (kdyz jsem tam byla poprvé) o tom,že se snažíme, odpověděla že to nemáme hrotit, dělat OVU testy a vypnout to v hlavě. Vše volně, přírodně, že rok je krátká doba, a šancí máme jen 12 za rok a právě jeste "jen max 20%". Tak si myslím, že mě pošle do háje stím ,že chci něco řešit, vyšetřit.... A to je gyn ke které jsem na doporučení blízkých přešla (je pravda,že ale oni neřešili otěhotnění).

vanea
19. pro 2017

@biedronca za mně není lékař dobrý, pokud na žádost pacienta odmítne vyšetření...samozřejmě se jí může zdát, že je na to brzy po roce..ale myslím si, že naprosto není problém ti udělat základní kontrolu, nebo tě někam poslat....to ji nezabije a tebe to uklidní🙂 možná bych na ni šla přes to, že psychicky se ti nedaří se uklidnit, protože nemáš jistotu, že jste v pořádku..a že bys byla vděčná za nějakou kontrolu a ujištění, ať víte na čem jste a nemusíte na to případně vůbec myslet...takto tam furt hlodá nějaké "cokdyž a cokdyby" ... pokud je rozumná, tak ti vyjde vstříc..kdyby tě odmítla, přejít se dá vždycky🙂 je fakt, že rok není dlouhá doba, ale já bych to taky nevydržela;) v dnešní době má problémy tolik mladých lidí okolo, že se nějakým nervům a nejistotě vůbec nedivím

aklin
19. pro 2017

@biedronca muj doktor je stejny jako tvoje doktorka. S tim rozdilem, ze se mu nechce resit krvaceni mimo cyklus. Podle neho je to pouhe spineni, ale je to velky rozdil spineni a krvaceni. V breznu to bude rok se se snazime, vicemene nesnazime ani nemuze kvuli krvaceni. I kdyz se trefime do plodnych dnu, krvaceni neumozni vajicku se zahnizdit. Bud se doktor rozhoupe a zacne situaci resit nebo prejdu k jinemu.

kkacca
19. pro 2017

Ahoj holky,v květnu jsem vysadila antikoncepci a od ty doby jsem byla bez ms,doktor mi předepsal norithesteron a clostilbegyt a stejně nějak bez reakce těla.Poslal mě do endokrinologicky poradny,kam jdu v lednu,tak jsem se sama objednala do Pronatalu na vyšetření a super přístup,testy na všechno,s

kkacca
19. pro 2017

Takže jestli se vám něco nezdá,tak doporučuji zkusit nějaké centrum,na co zase čekat ;)

bassetlady
19. pro 2017

@aklin to zavání endometriozou :-/

bassetlady
19. pro 2017

@biedronca taky bych nečekala, ono ve finále ani to 1. IVF nemusí vyjít a až Ti bude 36 budeš zpětně litovat každého měsíce neřešení .

leymea
19. pro 2017

My to zacali resit po roce. Byla jsem na cytologii a sama doktorka se me zeptala jestli to chceme zacit resit. V pocitaci videla, ze uz rok neberu HA, zrovna to vychazelo, ze uz jsem ji nechtela predepsat, protoze jsme se zacali snazit. Driv jsem nesla, verila jsem, ze se prece jen zadari 😀

kockakacka
19. pro 2017

Js bych to řešila. Začala jsem to resit po pul roce, manzel spermiogram Ok, me udělali hormonální profil a zjistili spatnou haldinu hormonu, takže jsem dostala léky a dal se uvidí

jaja01k
19. pro 2017

Kdyz nemas zadne problemy, tak bych jeste pockala a zamerila se na neco jineho. Coz neni vubec jednoduche, ja vim, dobre to znam. Ale ta psychika je pekna mrcha a fakt ma velky vliv.
Nam to trvalo presne rok, povedlo se na 12. pokus. Cely rok jsem to resila, brala vitaminy, pila caje, delala ovu testy, merila teplotu... Porad jsem myslela na to, co kdyz to nepujde. Po tom roce jsem se nejak zklidnila, bylo pred letem, koupila jsem si nove kolo, planovali jsme dovolenou, vylety, chystali jsme svatbu. Doktorce jsem rekla, ze uz to bude rok, co se marne snazime, tak mi dala pro manzela zadost na spermiogram. Chtel se tam hned objednat, ale ja ho, ani nevim proc, poprosila, aby jeste mesic pockal. Taky jsem mu rekla, ze i kdyby vysledky dopadly spatne, jeste minimalne rok bych chtela pockat a zkouset to, nez bychom sli na nejake umele oplodneni. Najednou jsem byla presvedcena, ze to pujde, ze miminko budeme mit a to bez pomoci lekaru. A za mesic jsem mela pozitivni test.
Jsem presvedcena, ze problem byl v moji hlave. A podobnych pripadu znam ze sveho okoli vic.
Drzim palce, at vam to brzy vyjde 🙂

biedronca
autor
19. pro 2017

TAK PORADTE:
Ono to má u mě dvě strany - ta 1 je, že kdyz se to začně řešit, ujistím se, že bude vše v pořadku, budu vnitrně v klidu a prostě jen "čekat" až se stane ten zázrak, protože nic ničemu nebrání.
Druhá strana mince je taková, že kdyz se začně lítat po vyšetřeních, stresovat se s výsledky , vše si planovat, psát, mít ten styk v ten a ten den .... uz to nebude přirozené, už to bude strojené a ono to o to více nepůjde a hlavně začně o to více, šrotovat hlava. A tam je kamen urazu!

biedronca
autor
19. pro 2017

@aklin No ja mam cyklus pravidelny, nemohu si extra stezovat. Nic me nebolí, nepoznam na sobe ani OVU, ani MS nic.
jediné co občas řeším je že asi po OVU - coz je zároven týden pres MS - spiním, docela dost a pak to spinení prejde do klasické MS. MS je pravda mi trvá klidne i 9 dní.
Nějaký měsíc se mi stane ze to spinení ani do MS neprejde a klidne takto lehce spinim i 14 dní (taková hodne slaba MS). Tak na toto se zamerim...

biedronca
autor
19. pro 2017

@jaja01k To je jasný ze to vse je v hlavě. Kdyby nebylo, uz jsem těhotná dávno...... Práve proto jsem se chtela ujistit, ze zdravotně je vše ok, a tak proste mít vnitřně klid ačekat na ten "zázrak".

biedronca
autor
19. pro 2017

@vanea Dekuji, děkuji za ty řádky!
Asi jsem toto potrebovala slyšet. Je pravda ze kdybych absolvovala nějaké vyšetření, a vše dopadlo ok, tak se vnitřní uklidním, už tam nebude "co kdyz, a co kdyby...." a tak budu jen čekat na ten "zázrak", až se stane.
Ono zase moje gyn je myslim taková,že pacient nemůže si určovat a požadovat léčbu, ona prece ví co dělá. A bojím se, ze mě odbyde.... at vypnu, hlavu at zaměstnám nečím jiným, souložíme přirozeně, bez toho "cíle"... a ono to vše příjde samo.
Kdyz to začnu řešit - vyšetření, čekání na výsledky atd... plánovaný styk, o to více začně hlava srotovat, o to více se do problému bude dlubat, a to je myslim spatne.
No a ted babo raď....

llenka1
19. pro 2017

@jaja01k u mna presne to iste .... vysiel presne 12ty pokus. Cely rok meranie BT, cakanie na ovu, potom cakanie/necakanie na MS a tak dokola... a prisiel srpen, 3 tyzdne dovolenky, zmena prostredi a hlavne sa mi akosi ulavilo, lebo som si povedala ze dalsi mesiac to zacneme riesit a dame sa vysetrit, proste sa hlava nejaako ukludnila a bolo 🙂 A tyzden po navrate z dovci MS pozitivny test 🙂

tetta
19. pro 2017

@biedronca Tak to je jasný nedostatek progesteronu. Řekni to doktorce, asi tě ani nebude vyšetřovat a dá léky.

klaraslavickova
19. pro 2017

No něco nakonec bude na tom nemyslet na to.. my se snažily od svatby pak se povedlo ale v 11ttrevize od té jsme cekaly dalších 13mesicu a nic pak jsme měly dvě náhlá úmrtí v rodině během 6tydnu a mě to tak zaměstnání ze mi nějaké tehotenstvi bylo fuk a další ms neprisla

leymea
19. pro 2017

@biedronca pokud takhle spinis tak je asi neco spatne. A pokud mas ovulaci tyden pred MS tak je to taky spatne. Minimalni doba na uhnizdeni oplodneneho vajicka je 10 dni, tzv.lutealni faze.

vanea
19. pro 2017

@biedronca to je jasné no, zkus se nejdřív zeptat, jaký by byl její postup, kdybyste ty vyšetření chtěli podstoupit, co by to zahrnovalo, jak dlouho by to trvalo a zda by z vaší strany byla nutná nějaká další asistence, kromě sledování cyklu - a jaká🙂 pak se teprve rozhodněte, jestli ještě počkat, nebo už to řešit..teď budete informovaní a když se rozhodnete počkat, příště budete vědět, co to obnáší..zase chápu, že to už pak není tak moc "necháme to na přírodě", když se vrhnete do zkoumání 🙂 moc držím palce, třeba bude stačit jen něčím upravit cyklus, aby byla ovu kdy má a abys nešpinila mimo dobu okolo MS a ovulace.🍀 a nebo se zjistí, že je vše ok a budete v klídku úplně;)🌹

duckie
19. pro 2017

Mně by zajímalo, jak se to "nemysli na to" má jako dělat 😲
To je jako když druhýmu řeknete, aby nemyslel dvě minuty na ledního mědvěda. I když si na ledního medvěda nevzpomenete i celý týdny, tak každá myšlenka pak jak z udělání o medvědovi, že jo. 😀
Taky jsem si myslela, že mi to "otěhotnět" nijak na mozek neleze, však se "snažíme" chvíli, ale to se najednou člověk přistihne, že kouká, kolik měří matrace do postýlky v Ikee a ani neví jak 😅

jaja01k
19. pro 2017

@duckie U me to “nemysli na to” po roce snazeni prislo nejak samo. kdyz jsem se zamerne snazila na to nemyslet a neresit, tak to samozrejme neslo. Musela jsem k tomu tak nejak dospet. Jinak za tu radu nemyslet na to jsem vzdycky mela chut vrazdit. Kdyz jsem se zeptala, jak to mam udelat, na to mi nikdy nikdo neodpovedel.

barchen
19. pro 2017

@biedronca
A jste si jista, kdyz Vam reknou, ze je vsechno ok, tak budete v klidu? U nas to bylo tak, ze na vysetreni jsme sli po 3/4 roku snazeni protoze manzel desne nalehal, jinak bych nesla, ja proste vedela, ze rok nic neni, ze zdravotne jsem ok a to jsem starsi nez Vy. Vsechny vysetreni ukazkove a to mu zacalo vrtat hlavou, proc to neni, kdyz je to ok a zacal se tim trapit vic. Nakonec jsme se domluvili nechat to plavat i kdyz mi nabizeli stimulaci - ja nechtela, koupili drahou dovolenou na Vanoce, na kterou jsme uz neodleteli, jelikoz ja otehotnela. Ja bych to jeste neresila na Vasem miste. Moje doktorka rikala, ze zeny to hrozne hroti a z klinik a vysetreni se vraceji pak vystresovane. Samozrejme je to Vas 😉

biedronca
autor
20. pro 2017

@leymea jo? myslíš? .....

biedronca
autor
20. pro 2017

@barchen No taky na tom něco pravdy bude. Kdyz člověk se vnitřně uklidní, protože testy a vyšetření přece dopadly nakonec dobře, o to více se bude stresovat a ptát se " tak proč to teda nejde??" .
Ja si právě "naivně" říkala,že kdyz vyšetření dopadnou ok ,tak se vnitřně uklidním,a buduvědět že jsem vlastně zdravotně určitě v pohodě..... tak že budu jen pak čekat na "zázrak".

biedronca
autor
20. pro 2017

@jaja01k to je pravda! K tomu "nemyslet na to" musí člověk vnitně dospět sám, a tak i to citit. Ono to moooc pomůže. Mě se toto poštěstilo v říjnu. Rekla jsem si že na to kašlu, a fatk opravdu jse ze dne na den všeho nechala. Zadné sledování,zadné testy a bylo mi to uplně putna, kdy sex atd....
No jo, jenže já si o těchto prázdninách řekla, že to Vánoc se přece už musí zaručeně zadařit. A ono ejhle! Je prosinec, a tak jak jsem to přestala řešit, snažit se.... začína mi to dost šrotovat v hlavou, že ono opravdu to bude co nevidět rok snažení a nic.

bledulka84
20. pro 2017

Ja bych to treba resila a pripadne zmenila gynekologa. ja otehotnela v dobe, kdy jsme meli styk 2x v mesici a jeste mimo ocekavanou ovulaci a resili barak, na dite se vyprdli, takze nam pomohlo se tehotenstvin vubec nezabyvat. A s dcerkou jsem otehotnela v mesici, kdy jsem chtela jeste pockat, kvuli tomu, aby se mi nenarodila v konkretnim znameni zverokruhu.

biedronca
autor
20. pro 2017

@bledulka84 Takže taky všechno v hlavě, psychika a vnitřní nezabývání se tim.