Ahoj holky , minulý týden jsem byla na gyndě s úmyslem poradit se a naplnovat další postup toho co nás čeká,abychom se dočkali miminka. Protože jsem zrovna měla ms, tak se se mnou moc nebavil, doporučil kys. listovou pro mne (tu už dávno beru) a vit E pro manžela, s tím že mám přijít až ms skončí a začneme se tím aktivně zabývat. Včera jsem tam šla znovu, protože se to sešlo s preventivní prohlídkou, udělal vyšetření a utz, zkonstatoval, že je vše vpořádku, za 14 dní si mám zavolat na výsledky a že se uvidíme na další preventivce za rok! Zůstala jsem hledět a připomněla, že bych chtěla řešit situaci, že se mi nedaří otěhotnět. Opět zopakoval, že si máme koupit výše zmíněné vitamíny a přihodil vzorek nějakého gelu na podporu početí (gynella) a když viděl, že mě to moc nepřesvědčilo, tak řekl, že pokud vím, kdy mám ovulaci, tak že můžu ještě přijít a podívá se ještě i na to.
Můj dotaz : je takový postup standartní? Možná mám přemrštěné očekávání, ale vážně jsem čekala, že bude chtít apoň odběr krve třeba kvůli štítné žláze nebo zjistit hormonální profil nebo vystavit žádanku na spermiogram, případně pokud toto není v jeho kompetenci, že mě odkáže na specializované pracoviště...jsem z toho rozčarovaná. Jinak aktivně se snažíme rok o první dítě a je mi skoro 36 let. Kamarádka mi radí změnit lékaře. Omlouvám se za sloh a předem díky za vaše názory.
rok, je mi téměř 36 let
Mno, kamarádka má pravdu a vy též. Mě doktorka dala doporučení na genetiku, na nepravidelný cyklus duphaston. Na genetiku jsme nakonec jeli az na prvotrimestalni screening. Otehotnela jsem do dvou měsíců po 6letech snažení a změně 2gynekologu! Ani jeden nedělal hormonální profily a ten druhý mi předepsal utrogestan, který se spíš dává na udržení těhotenství, ale nikterak nepomáhá početí, prý naopak
@vojlena no moc standardni postup to neni. Ja to mela takto. Nejprve se udelal hormonalni profil, manzel spermio a ja jeste folikulometrii v dobe ovulace. Pri te se zjistilo, ze neovuluji (a zatoven priznaky PCO), tak jsme se s lekarem domluvili na laparoskopii, pri ktere se udelal drilling vajecniku. A hned po ms (prvni po laparce) se nasadil Clostilbegyt, kolem 13.dne folikulometrie a pichnuty Pregnyl. Tohle vse se odehralo behem trech mesicu. Byla to rychlovka. Nicmene predtim me dr. nechal rok se snazit jeste prirozene a az pak teprve, kdyz to neslo, tak byl postup takovy. Stitnou zlazu u me neresil, jelikoz s ni chodim na endokrinologii. Tento postup je schopen zvladnout klasicky gynekolog. Pokud bys neotehotnela do trech mesicu, pak uz by te mel poslat na specializovane pracovisite CAR.
Ahoj, změnila bych doktora. Mám sice placený u své gynekoložky nadstandard, ale co vím od známých, tak to vesměs funguje jinde stejně - hormonální profil je základ, spermiogram, následně folikulometrie a řízený styk za podpory Clostylbegytu a Utrogestanu/Duphastonu atd., pokud se stále nedařilo tak průchodnost vejcovodů, hysteroskopie, expertní ultrazvuk. Prý by bylo fajn mít vše hotové před nástupem do car, ať už se pak může jít rovnou na věc, pokud by se nedařilo déle. Někde si pak dělají vyšetření i své, ale je fajn tohle mít.
Díky holky, právě mi to přišlo, že to moc asi standartní není a že se takto nikam nepohneme....půjdu jinam
Tak mi můj Mudr žádné z těch vyšetření nedělal a rovnou mě poslal do car, ať si to ošéfují od A do Z sami. (U nás to pak mělo jiný průběh, ale to už je jiná pohádka).
Napisu jak to bylo u me. Sla jsem na preventivku a doktorka sama videla, ze uz rok nemam HA a nez jsem neco stihla rict tak se me zeptala sama, ze uz to je rok a urcite bych to chtela resit. Hned udelala utz a mela jsem pred ovulaci, pozvala si me znova a na utz videla, ze mam po ovulaci. Takze ovulace potvrzena. Dala mi zadanku pro chlapa na spermiogram s tim, ze pak bude resit dal me. Spermiogram v poradku a ja sla na hormonalni profil, potom zase na utz kvuli ovulaci. Na dalsi cyklus mi predepsala clostilbegyt na dva mesice a ze pak mam prijit a zkusime posledni mesic a pak bych sla do CAR. Nastesti jsem druhy cyklus s clostilbegytem otehotnela.
Pristup tvyho doktora vubec nechapu, asi bych sla jinam. Ten Vam nepomuze :-/
Ve 36 bych to rovnou řešila v CARu, žádanku nepotřebují, většinu vyšetření si stejně budou dělat znovu. Ale doktora bych změnila. Já šla do CARu po roce snažení v 31 letech, moje gynekoložka jen zkontrolovala ovulaci, dle UTZ bylo vše v pořádku, vystavila rovnou žádanku, že to nebudeme zbytečně zdržovat. Prvního dítěte jsem se dočkala v 35 letech, teď je mi 39 a čekám druhé, obě po IVF. Na příčinu neplodnosti se nepřišlo, ale nakonec pomohlo před embryo transferem nasadit kortikoidy a potlačit imunitní systém. Ať to brzy klapne.
Tak na mě doktorka právě někdy kolem těch 36 let rovnou začala, že jako jak se teda snažíme a do kdy se chceme snažit "jen tak" a rovnou mi vypsala žádanky na sexuologii (spermiogram) a doporučila tuším i CAR (nepamatuji si přesně). Rozhodně ona sama byla v danou chvíli mnohem aktivnější než já.
Takže ve tvém případě bych normálně natvrdo vyrazila do CAR - koneckonců moc času na to, abys měla pokusy na pojišťovnu, už nemáš.
Jo a nezapomeň, že za neplodnost se to označuje, když se snažíte rok a více a nedaří se. Takže všude tvrdit, že se snažíte víc jak rok 🙂.
U nas to bylo tak, ze po roce snahy mi gynekolog dal pro manzela zadanku na spermiogram, abychom nejdrive zjistili/vyloucili problem na jeho strane, protoze dle jeho slov, je to nejjednodussi a kdyz bude problem tam, ja zadna dalsi vysetreni podstupovat nemusim a pomazeme do caru. A presne tak to i bylo, takze jsme si usetrili spoustu zbytecnych procedur a vysetreni u me, protoze manzel mel jasne spatne vysledky a hned jsme to resili v car. Za me tedy doporucuji nejdriv zjistit, jak je na tom manzel, at se nehonis po vysetrenich, pokud je problem u nej.
Takhle - standardní to je u určitého druhu lékařů - při čtení jsem si říkala, jestli nechodíte k mému..my se snažili rok a půl, pak následovala kontrola podobná této, ještě k tomu jsem si měla měřit bazální teplotu, tak jsme si zašla za obvoďačkou, tak udělala krevní testy, zjistila se špatná štítka, na endokrinologii skvělá lékařka po stabilizaci hodnot napsala doporučení do CAR ( měla jsem i zprávu od obvoďačky ) gynekologa jsme obešli a díky Pronatalu máme prcka ( už 7 let ) ale zabralo to cca 3 roky...
@vojlena Když jsem chtěla řešit se svým gynekologem stejnou situaci, s tím, že jsem měla za sebou potrat v 15tt, tak si mě ani na folikulometrii, kterou jsem chtěla, nepozval, jen na odběr krve po ovulaci, pak mi napsal, že ovulace proběhla a máme se snažit dál. Bylo mi tehdy 34. Hormonální profil mi nedělal, vyšetření žádný. Šla jsem rovnou do CAR a nedávno jsem změnila i gynekologa. Tobě doporučuji totéž, v 36ti s prvním těhotenstvím není na co čekat. Takže asi to normální je, ale u doktorů, kterým se nechce věnovat čas. Myslela jsem tehdy, že mi udělá folikulometrii a zkusíme časovaný styk, no měla jsem smůlu. A pokud nechceš do CAR, protože tam ti kvůli věku pravděpodobně doporučí pár cyklů IUI a pak rovnou IVF, tak si najdi gynekologa, který ti pomůže...
@aselluska mi právě první gynekolog nasadil hned Clostilbegyt aniž by udělal nějaké jiné vyšetření (hormonální profil, spermiogram, ani kontrolní folikulomerii). Když jsem se ho ptala na kontrolu ovulace, tak mi řekl, že ovulace je v půlce cyklu a 28:2=14. Já na to, že jsem ale jeden cyklus měla 26 a druhý 32 dní. On se dlouze zamyslel a zopakoval, že 28:2=14 😂. Tak jsem šla raději jinam. Lepší když mě rovnou poslal jinam, než aby ne učil malou násobilku. 😅
Do vetsiny caru zadnou zadanku nepotrebujes. Neztracej cas a nervy u nejakeho obvodniho gynekologa.
Vyprdla bych se na gyn. a šla rovnou do reprodukčního centra. Tam se dočkáš přístupu, kterej čekáš ;) A hlavně se začne něco dít, nebude to jenom o tom jíst listovku a čekat. Držím palce!
@nina004 s Clostilem by se ti melo vytvorit vice folikulu, tudiz vetsi sance na otehotneni. Nicmene lecba by mela zahrnovat take folikulometrii a idealne i injekcni hormon typu Pregnyl (nebo nevim, co se ted dava) k vyvolani ovulace. Folikulometrie je dulezita nejen kvuli urceni dne ovulace a presnemu pichnuti hormonu, ale take kvuli kontrole pripadneho OHSS, ktery muze vzniknout i po Clostilu. Mne osobne se teda moc nelibi, kdyz ho lekari nasazuji jen tak, bez jakekoliv dalsi kontroly toho, jak funguje.
Je to dr.od dr. , v dnesni dobe bohuzel, standartni vec. Ale kazdopadne , moje gyn to rrsila se mnou po 8mes snazeni, pote jsem po mesici resime s gyn. otehotnela a nedopadlo, za dalsi pul rok zase ale zase to nedopadlo, pak jsme romu dali zase rok, a kdyz jsem zas chtela resit dr. skoncila , takze ro byl impuls a kontaktovala reprodukcni kliniku, ja sla do reprofitu jelikoz maji moznost i bezne vyn. takze jsem vyresila dve veci najednou. Prvni byla konzultace , pak byly odbery na vsechno mozne vcetne spermiogramu, dva mesice cekani na vysledky a nic zavazneho se nenaslo. Tak dr. udelal ultr a nael se polyp v deloze, cyklus se pockalo jestli neodejde s ms, neodesel , tak planovani odstraneni v nem. Jelkkoz mi de. rekla ze to je nejlepsi hne dpo ms, tak jsem
volala ze je treba posunout termin , prptoze se ms posunula a nejaka chytra de. to je dobry to se muze i v pulce cyklu. sla jse
tedy v den operace na prijem kde byl jiny dr. ten rekl ze doporucuje odlozit, ze je lepsi hned po ms. No co uz nasrana jsem sla domu, ze se furt neco odklada. No vyuzila jsem domluvene volno v praci a s pritelem uzili posledni prazdninovy letni tyden. No a otehotnela jsem, protoze jsem absolutne s tim nepocitala , nemyslela nic, protoze polyp ze... tim chci rict, ze zmena je nekdy dobra. Nasla bych si rovnou nejakou repr.kliniku kde maji moznost i bezne gyn. a snazit se na to tolik nemyslet, a urcitw se brzy podari.
Ja jsem se neco nabehala k lekarum a z osobni zkusenosti - hledej sama, doktora se primo ptej nebo obj sama, jak bylo receno, tvuj vek uz neni na cekani "co bude za rok", to uz klidne muzes byt pred porodem,kdyz se to zacne hned resit.
@kafr přesně ... Připadala jsem si jako blbec. Mívám zřejmě ovulační bolesti, protože vždycky protáčela oči, že bolest v půlce cyklu je ovulace, aniž by se podívala. Pak jsem tu samou bolest měla 14 dní po sobě, no podle doktorky ovulace, každých 14 asi, protože jsem úplně blbá
Znám doktora u nás na poliklinice, který by ti řekl: "no jooooo, nejdřív se čeká do pětatřiceti a pak se z toho zblázníte, že to nejde hned..." 🙂 Není to jeden a ten samý? 🙂 Něco na tom bude, mám kolem sebe spoustu kamarádek a známých, kterým je přes 30, mají super chlapy, prachy, bydlení, svět projetej a když se jich člověk zeptá na děti, tak jooo, určitě, za pár let....... Tak si vždycky v duchu říkám, jestli budou stejně v klidu až to nepůjde hned tak, jak si to naplánovali....
@pink_unicorn Nesuď nikoho, dokud nechodíš v jeho botách. Nikdy nevíš, co je za jejich příběhem a obávám se, že tazatelka se ptala na něco jinýho než jí soudit, že se rozhodla pozdě...
Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Neznáš termín porodu? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.