Chci se zeptat na nějaké rady co Vám pomohlo k otěhotnění při PCOS a užívaní duphastonu?
Já už si nevím rady po 6 letech snažení,
zkoušela jsem kyselinu listovou, femibion, pupalku.
Mám už 30, tak myslím, že šance jsou už asi někde k nule. ... i tak bych ráda kdybych se dozvěděla něco co by třeba mohlo pomoct.
Otehotnela jsem prirozene, ale nedopadlo to, zkusila jsem IUI a drilling vajecniku, nakonec IVF..femibion, ani kyselina nejsou na pcos, u toho muzes zkusit fertipronu nebo nosifol, které jsou na kvalitu vajicek..Ale pokud se nezadarilo za 6let, vyhledej odborníka..
U PCOS je asi hodně malá pravděpodobnost a když to trvá už 6let.. taky jsme to zkoušeli 4roky a cpala jsem do sebe vše možné a nic, pak jsme šli do Olomouce na IVF a zadařilo se hned na poprvé. Doteď si říkám, proč jsme se tím tak dlouho stresovali a nešli na IVF rovnou. Jaký rozdíl v tom, že máme holčičku po IVF nebo přirozeně? Na čele to napsáno nemá 🙂 Ano po IVF je malinko rizikovější těhotenství, ale já ho měla úplně úžasné, ani jsem nevěděla, že jsem těhotná a to jsem si pořád říkala, že určitě 9měsíců proležím a prozvracím a přiberu 30kg 😀 a vše bylo přesně naopak.
Opravdu už nečekejte, je to ztráta času, peněz i nervů. ono ani to IVF nemusí vyjít hned na poprvé a taky to pak může zabrat dost času. Přeci jen, nejde to zkoušet 4x do měsíce...
Teď jsem 4 roky po porodu a na PCOS nezabírá vůůůůůbec nic volně prodejné. Malinko bylinkový čaj - namíchaná směs bylinkářem. Ale jediné co zabírá, je antikoncepce...
@mmarch nesouhlasim, ze na PCOS nezabira nic krome HA. Moje gynekozka naopak podporuje lecbu PCOS pomoci zmeny zivotniho stylu, znamena to zmenu stravy - naproste omezeni cukru a sladidel, kavy, zarazeni zeleniny ke kazdemu jidlu, pokud mozno v bio kvalite, ovoce kvuli obsahu cukru jen omezene. Doporucuje se i vynechani lepku a mlecnych vyrobku (to jsem nedodrzovala). Pro me to znamenalo zacit si varit i obedy do prace z prvotnich surovin a neni-li to nezbytne, vyhnout se prumyslove zpracovanym potravinam. Zacala jsem nekolikrat v tydnu cvicit jogu a hormonalni jogu a prestala jsem s vytrvalostnimi sporty jako je beh nebo dlouhe streky na kole. K tomu jsem brala inositol (1 sacek Fertiprony + 2g cisteho inositolu denne) a kapsli s omega 3. Leky jsem nebrala zadne, cykly se mi behem roku, kdy jsem zkousela vyse uvedene, zkracovaly ze 120 na 45 dni a druhy cyklus kdy jsme se nechranili (nehlidala jsem ovulaci, sex asi jednou tydne) jsem otehotnela. Na FB je spoustu skupin, kde se holky s PCOS podporuji a ta zmena ziv. stylu u vetsiny z nich opravdu funguje. Dobre je taky zjistit si, jaky typ PCOS mate, viz https://www.larabriden.com/4-types-of-pcos-a-fl... a od toho se odpichnout. Drzim vsem s PCOS pesti, urcite se mrnouska dockate!
Dobre je taky, aby vam dr delala opakovane hormonalni profil, diky kteremu zjistite, ze hodnoty se diky te zmene stravy lepsi a to pak cloveku dava motivaci pokracovat, i kdyz se treba otehotnet stale nedari. Plus doporucuju jit na OGTT kvuli zjisteni mozne inzulinove rezistence.
Gynex a kontryhel, listovka, cvičení podle paní Mojžíšové
Pockat, vy po 6 letech snažení nejste v CARU
@tridvajedna Děkuji za reakci, mohla bys mi prosím, buď sem nebo do SZ, napsat víc o tvém stravování? Cukr se snažím omezovat i když někdy neodolám domácímu koláči 🙂 Bezlepkově vařím i peču, protože manžel je celiatik a mléčné výrobky taky omezuji i když ne úplně, protože ty zas nemůže dcera. Jen nějak neumím nahradit běžné pečivo a nestíhám dělat vše jen vařené a tak nevím, co na snídaně, večeře místo pečiva a ani co stále dávat na pečivo, když úplně vynechám mléčné výrobky.
Už jsem četla, že u PCOS může vadit lepek (nemusí to hned být celiakie)
@mmarch Tak to je super, to pro tebe nebude 'PCOS dieta' zadna velka zmena... ono je to hodne komplexni, zakladem je teda nejist sladky a davat si bacha i na cukry skryty v omackach, kecupech, apod. Pak se doporucuje jist bezlepkove, ale to jsem nezvladala, takze jsem to modifikovala a misto bile mouky pouzivam celozrnnou, chleba si pecu kvaskovy zitny a testoviny kupuju psenicne celozrnne. To same u bulguru nebo ryze, misto bile pouzivam neloupanou hnedou. Celozrnne potraviny maji nizsi glykemicky index a jsou vyzivove hodnotnejsi. Partner je vegetarian, takze jime spoustu zeleniny, maso mam cca 2x do tydne, ale co jsem cetla, pro PCOS se doporucuje ho neomezovat, jen by se melo vybirat to v bio kvalite z volneho chovu, ryby to samy. Oleje nerafinovane, maslo se muze. Nektery zdroje zakazujou i soju a mlecny vyrobky, pze pusobi zanetlive, ale ja syry, jogurty, tvaroh a z te soji napr. tofu nebo sojovy maso jim, neprijde mi, ze by to na me pusobilo spatne. Na chleba si muzes dat misto syru treba maslo s vajickem na tvrdo, avokadovou pomazanku, pomazanku z cerveny repy, hummus, mrkvovo-zelny salat, marinovany ryby, tunaka... Lusteniny se muzou, jen asi pokud chces i zhubnout, tak je treba hlidat mnozstvi sacharidu. Nejlepsi je nacist si info z ruznych zdroju, jsou i zahranicni vedecky studie, ktery stravu resi. Ja si z toho vzala to, ze nebudu jist vysoce prumyslove zpracovany potraviny obsahujici x ingredienci, omezim na max. cukr, nebudu pit kafe, navysim prijem zeleniny a uprednostnim bio potraviny. To jsou kroky, ktere ublizit nemuzou nikomu ;) Hodne holek ma dobrou zkusenost s hormonalni jogou (je treba absolvovat kurz), je to sestava, ktera by se mela pro spravny ucinek cvicit kazdy den 30-60min nejmene 3 mesice a to jsem nedokazala a vnitrne tomu uplne neverila. Ale zase je spousta holek, ktery po letech snazeni zacaly sestavu cvicit, nic jineho nemenily a najednou otehotnely. No a pak ty doplnky jako inositol, vit. D, omega 3 maji prokazatelne dobry vliv na kvalitu vajicek.
Bohuzel neexistuje univerzalni zpusob lecby PCOS, takze chce to zkouset, co pomuze.
K prostoduvani: https://www.smartfertilitychoices.com/foods-to-..., https://www.capatka.cz/blog/, https://www.blogopcos.cz/, https://pcos-ma-cesta-k-miminku-a-zdravi.webnod..., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC56...
@tridvajedna moc děkuji, mě už nejde o kvalitu vajíček, už neplánujeme druhé, ale o ty stavy a problémy co mi PCOS způsobuje. Je mi hůř než ženám v přechodu + další problémy. Můj dřívější gynekolog mi řekl jen - každý máme špatnou hladinu některých hormonů, s tím se nedá nic dělat... 😀
@mmarch Mozna zkus v tom pripade tu hormonalni jogu, byla prapuvodne urcena zenam v prechodu na zmirneni priznaku menopauzy (navaly, poceni, zmeny nalad...) a pak zjistili, ze zazracne pusobi i na podporu otehotneni. Je i specialni sestava pro cukrovkare, moje lektorka rikala, ze od chvile, co ji cvici, uz neni na inzulinu. Taky jsem zvedava, jak budu resit problem s PCOS po detech. Doufam, ze bude stacit dodrzovat ten stravovaci rezim. Ted v tehotenstvi obcas zhresim a dam si vic ovoce, kousek horky cokolady, kolac od mamky, ale pak chci zase najet na puvodni stravovani. Predstava, ze mi budou zase po kvantech vypadavat vlasy a vyrasi akne vsudemozne me desi. HA beru az jako posledni moznost.
@andyskarsgard Změna stravy, jak psala už @tridvajedna , plus doplňky stravy s inositolem (Fertiprona, Nosifol)
@andyskarsgard A zároveň klidně řešit v car
@tridvajedna No právě, v těhu mi bylo skvěle, neměla jsem ani žádné chutě na sladké, pleť jak miminko, ještě jsem i nějaké kilo shodila a cca rok po porodu mi začaly hrozně padat vlasy, návaly horka, přibírání na váze i když podle tabulek na STOBu jím málo, stále nafouklá, nohy si můžu holit 2x denně… a o změně nálad ani nemluvím
@tridvajedna z té jogy mám trochu strach, nemusí i tuho být dobrá kondička? ani nevím, kde na to najdu hodinu denně (já vím, blbá výmluva 🙂 ale musím denně vařit dceři do školky obědy + svačiny a ještě s ní rehabilitovat kvůli nemoci a když přijdu domů v 17-18h tak už toho času moc není)
Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Neznáš termín porodu? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.
Ahojky, je mi 28 let, od 25 zápasim s děložním čípkem, potom ve 26 endometrionalni cysta a operace LP, po půl roce opět narostla cysta. Nechala jsem ji tam a chodila k Apolinari do poradny. Ladovala do sebe injekce, zúčastnila se výzkumu neplodnosti. Pak jsem to vzdala úplně. Začala cvičit, užívala si života, plánovala kariéru a odloucila se od manžela. Z ničeho nic mi přišel email, ze výzkum možná potvrdil že ženy co se zúčastnily výzkumu jako ja nemají dostatečný vitamín D. Koupila jsem si ho v DM a zobala. Za 6 mesicu jsem otěhotněla (usmirovacky po odlouceni) a teď za 14 dni rodim 🖤 hodně štěstí ❤️