Nedostatek progesteronu. Jak řešíte?

medamina
17. únor 2021

Ahoj, zatím jsem nebyla na žádném vyšetření, jelikož můj lékař chce počkat ještě do léta. Ale několik indicí mě vede k tomu, že se mě bude týkat špatná funkce žlutého tělíska a nedostatek progesteronu.

Špiním vždy asi týden před ms, prodělala jsem jeden potrat s revizí a jedno biochemické těhotenství. Mám akné na čelistech a bradě a slinné ovulační testy mi vychází pořád pozitivní (+ takové příznaky co můžou být důsledkem čehokoliv - výkyvy nálad, málo energie, nesoustředěnost...)

Chtěla jsem se zeptat, zda má někdo zkušenost s hormonální jógou či s drmkem, že by to opravdu hladinu progesteronu zlepšilo 🙂 Nebo jestli jste měly také podobné příznaky a progesteronová nedostatečnost se prokázala.

Jsem už dlouho moc smutná, že se nedaří. Ale lékař mi tvrdí, že jsem mladá (30, haha) a že by ještě počkal, než do mě začne prát léky.

levandulka_fialova
17. únor 2021

@medamina Začala bych měřit teplotu. Pokud by LF byla krátká, řešila bych to hned s dr. a ne až v létě (upřímně nechápu o co těm dr. jde, jejich život a tělo to není). A nebo se můžeš s dr. domluvit, ať ti vezme krev po ovulaci, výsledek budeš vědět hned, jestli je progesteron nízký.
Drmek beru, ale na podporu ovulace od 1.DC 3 týdny, pak týden pauza. Na tohle funguje.

medamina
autor
17. únor 2021

@levandulka_fialova Dekuji, na mereni teploty se chystam. Byla jsem blahova, kdyz jsem myslela, ze vse pujde hned a snadno. A ze se radsi nebudu stresovat sledovanim cyklu apod. Ted mi ty znalosti chybi.

levandulka_fialova
17. únor 2021

@medamina Zkusila bych měřit opravdu aspoň 3 cykly, z toho se už pak dá něco vyvodit.

levandule_k
17. únor 2021

@medamina Je otázka, jak dlouho se snažíte, zvážila bych objednání do CARu.

Drmek obsahuje látky podobné progestronu, takže se používá při léčbě neplodnosti, takže bych ho vyzkoušela, i když jsem ho nikdy nepila.

katule1990
17. únor 2021

@medamina Ahoj, měla jsem podobný problém. Zkoušela jsem na to Sarapis, pak pupalkový olej, nepomohlo to. Pak jsem si koupila Drmek forte a ten mi docela pomohl. Spolehlivě pak pomohl Utrogestan/Gynprodyl, no.

priefi
Autor odpověď smazal
Zobraz
priefi
17. únor 2021

@medamina jedině požádej dr.o gynprodyl nebo jiné vaginální tablety s tímto hormonem

misicka03
18. únor 2021

@medamina měla jsem stejný problém a Dr to neřešil tak jsem se sama objednala do CARU nemusíš čekat na doktora až ti dá žádanku. No a nakonec mám hormonální profil v pořádku, přišlo se na PCO v lehké podobě. Takže to špinění bylo způsobeno tím. A to měření má určitě něco do sebe jsem se konečně díky tomu zorientovala ve svém cyklu.

marketanova
25. bře 2021

Řešíte jen přírodní cestou nebo jste se vydali tou hormonální a užíváním prášků? Poraďte co více přírodního doporučit?

loylii
25. bře 2021

@medamina ten samy problém, mě to vyšlo z krevních testu, to žluté telisko moc nefungovalo. Tak jsem dostala Duphaston a zabralo to během 4 měsíců. Bere se 16.-25 den cyklu. Vedlejší účinky žádné.