prosim o vas nazor. V unoru bychom se s manzelem chteli pokouset o 1 miminko. Zajima me,zda to mam nekde nahlasit (gynekologie,obvodni dr.) ci absolvovat nejake vysetreni?
Podstoupila nektera z vas nejakou specialni prohlidku? Mam o neco takoveho zadat nebo o vitaminy, mam strach abych neco nepromeskala.
😀
@betelgeuzz Na preventivni prohlidky chodim, jen uz nevim kdy jsem byla naposled. Je mi 26 pristi rok v dubnu 27. Jen si pamatuji ze na posledni prev.prohlidce jsem mela vysoky cholesterol,ale vzhledem k me vaze ho dr. zatim neresi. Take mam casto opakujici mykozy,nekdo rika ze to souvisi s cukrovkou (hodnoty nevim jake mam). K zubari chodim pravidelne, jen mam napsane vytrzeni vsech 4 moudraku a prestrizeni dvou uzdicek, ale do toho se mi nechce kdyz mam moudraky ok a i s uzdickama nepocituji problem. A co se tyce te listovky tu uz mam zacit brat ted? (beru jeste ha do konce unora), nebo staci zatim pouze vitaminy pro zeny napr. CENTRUM PRO ZENY?.
Vim mam hodne otazek, ale na vse chci byt dobre pripravena
Mě řekla doktorka ať si koupím femibion 1 a jinak celkem nic
@uzivatelkapetra Ja beru jeste ha. Neni teda zbytecne brat jeste femibion 1?
Centrumem pro ženy nezkazite nic.Ale co se týká otěhotnění,nemá to řekla bych význam.Az prestanete užívat antikoncepci,začnete užívat k.listovou.Pokud možno pravidelně jist zeleninu s obsahem k.listové,celkové pestrou stravu.A co je důležité,ale hodně složité.....extrémně na těhotenství nemyslet.Držím pesticky😊
Vitaminy a la Centrum bych nebrala, jsou to predrazene zbytecnosti, ktere tělo ani neumi poradne vstrebat. Femibion je na povazenou, zacala bych s nim treba v lednu. Mrkněte jeste na ruzne oleje - rybi, konopny - obsahuji nenasycene mastne kyseliny, ktere jsou důležité pro správný vyvoj mozku a vůbec.
@klara015
@andysebesta Tak jsem to mela v planu brat vitaminy centrum pro zeny a po vysazeni ha zacit brat listovku femibion.
Na tehotenstvi se tesim uz planuji dopredu. Vim zni to blbe, ale jsem proste hodne planovaci typ.
@pampeliska1 ja jsem si myslela ze vitaminama podporim nejak svou imunitu a ze by to bylo dobre. Pokud je to ale zbytecne,tak radsi do sebe cpat nic nebudu 😁
Já jsem jen doktorovi naposlední preventivce řekla, že bychom to chtěli zkusit (resp. on mně k tomu zároveň sám vybídl, kvůli jiné - negyn. - diagnóze a věku). Řekl mi jen, že z jeho strany problém nevidí (nikdy jsem se neléčila s nějakým závažnějším gyn. problémem) a ať jím i během snažení listovku. Tu jsem si sice koupila, ale nebrala, jednak jsem lempl a jednak nejsem úplně nakloněná vitaminovým preparátům.
Takže jsem si až po zjištění těhotenství koupila Femibion 1, ani ne proto, že bych si myslela, že je to nutné (pokud máte normální pestrou stravu, vše, co je potřeba, dostáváte v ní), ale proto, aby kdyby se něco po..., tak abych si nemusela říkat "ale třeba kdybych brala ty vitamíny, tak by se to nestalo...". Hlavně bych se to snažila nebrat jako start raketoplánu 😉, je zbytečné se už teď děsit, abyste něco nepodcenila, jste mladá a jestli jste jinak zdravá, hurá do toho bez nějakých obav 😉
@klara015 ja jsem nekde cetla, ze vstrebatelnost umělých vitamínů je snad 15%, uz nevim přesně. Mrknete fakt na ty oleje, jsou to prirozene zdroje a telo je umi lepe vyuzit. Jen u rybiho tuku je treba byt v opatrnosti stran rtuti, kterou mohou morske ryby (a potažmo jejich olej) obsahovat.
@pampeliska1 a vy tomu nejak rozumite?ja teda vubec ne :( To si tas koupim prvni olej co mi v lekarne doporuci.
@klara015 zkuste trochu googlit 😉 třeba tady jeden z odkazů http://www.folly.cz/blog-2/kouzelne-oleje/ Tady něco o konopném http://www.konopny-olej.eu/clanky/16-konopny-ol... Tady ještě něco k omega 3 kyselinám užívaným v těhotenství https://www.celostnimedicina.cz/omega-3-pro-zdr...
Rybí tuk jsem měla Moller s, teď to chci prostřídat s konopným a koupím asi tento: https://www.lekarna.cz/wolfberry-bio-konopny-ol...
@klara015 a jeste přímo tady ve Wiki https://www.modrykonik.cz/omega-3-mastne-kyseliny/ a tady
https://www.modrykonik.cz/tuky-a-oleje/
@pampeliska1 dekuji 😃
@klara015 som za listovku rastlinného původu a s pampeliskou1 ohľadne olejov súhlasím 🙂 , mne sa páči zložením rakytníkový, takže beriem. (https://www.zena.cz/zdravi/blahodarne-ucinky-ra... )
@klara015 mám od Terezia company: Hílva + rakytnikový olej ( a kupila som si od nich teraz v tehotenstve aj Hemo +kyselina listova+ vitamin C), btw. majú spoluprácu aj so ZP (ministerstva vnitra a všeobecná) a pri nákupe cez eshop je zľava niekoľko % od pojištovní... toto nie je reklama, je to malá rodinná firma a verím im 🙂, Samozrejme můžeš skúsiť aj rakytníkový olej od iných spoločností, len treba dávať pozor, aby bol 100%, lebo občas ho riedia inými olejmi, ktoré sú lacnejšie a nemajú také účinky
Já mám Superfolin 1,mateří kašičku a pyl Perga.Tak uvidíme 😉
@klara015 Ahoj, já jsem se připravovala asi takto: 3/4 roku před plánovaným otěhotněním jsem vysadila HA (nikdy nevíš co to s tebou udělá, nemusí ti najet cyklus, což bohužel není neobvyklé, stačí si projet diskuse tady). Dál se doporučuje aspoň 3 měsíce před snažením brát listovku, ideálně naštěpenou (Nosifol, Femibion 1 a nevím kde je ještě) a v tom pokračovat po dobu prvního trimestru. Myslím, že žádné speciální vyšetření není potřeba - teda pokud nemáte s partnerem nějaké problémy jako např. genetické poruchy.
@klara015 Klido se objednej normalne na prevenci, jestli uz nevis, kdy jsi byla naposled, je klidne mozne, ze uz je to vic nez rok 😉 Doktor te normalne vysetri a muzes se ho zeptat, na vsechno, co te napadne. Mne treba na ultrazvuku zjistil obracenou delohu, ktera sice poceti nijak nebrani, ale pry je to snazsi pri poloze "ze zadu" 🙂 Coz je treba informace, kterou bych bez prohlidky, na ktere jsem se zminila, ze chci otehotnet, nemela. Taky mi doporucil Nosifol, o kterem bych jinak nevedela. Neni to neco, co bys musela hlasit, ale urcite diky tomu ziskas uzitecny informace a hlavne klid, ze jsi v poradku 🙂
@klara015 Preji, at se zadari. Mne po vysazeni antikoncepce trvalo rok a pul nez mi nabehnul cyklus a to jsem vyzkousela od gynexu, po ruzne caje, bylinky, clostylbegit, duphaston ja nevim co vsechno. Ale to ma kazdy jinak. Osobne, pokud se chcete snazit od dubna, klidne bych vysadila uz nyni. Ano, mozna otehotnite hned, ale tak to by se asi nic nestalo, ne? Nikde nic hlasit nemusite. POkud mate pred sebou pravidenou preventivni kontrolu, tak se muzete u lekare zminit a on se treba dukladneji podiva, zda je vse v poradku z hlediska planovaneho poceti. Pokud prijdete v dobe tesne pred ovulaci, tak treba uvidi, jak mate velke folikuly atd. Vitaminy se ani moc nedoporucuji - myslim ty komplexni pro tehotne. Dostacujici je kyselina listova.
v tom únoru po vysazení HA se objednej cca 11.-13. den cyklu na kontrolu, aby bylo vidět, jestli tam máš dominantní folikul (hlavně se zeptej, jestli tam je, oni ti to doktoři sami od sebe neřeknou). Taky se zeptej, jak vysokou máš sliznici, okolo toho 12. dne cyklu by měla mít okolo 7 mm. Pokud je pod 6 mm, je to nízká sliznice a pravděpodobnost otěhotnění není moc velká.
Podle těchto výsledků bych se orientovala. Já jsem taky plánovací typ, tak ti poradím, co vím 😉
Na nízkou sliznici pomáhá kontryhelový čaj 2 čaje denně prvních 14 dní cyklu. Můžeš ho pít preventivně i tak.
Na růst folikulů pomáho Nosifol, je to vlastně Inositol + kyselina listová. Čili je to prevence výv. vad + to pomáhá na růst dominantního folikulu. Pokud budeš brát Nosifol (mají se brát 2 sáčky denně), už další listovka se brát nemá (je to denní dávka), čili bys nemusela ani ten Femibion, který je teda dost drahý a samotnému otěhotnění nepomáhá.
@no_title jee dekuji,moc hodna. Jestli jsem se spravne podivala jsme i skoro stejne stare vid? Dobiram posledni baleni a pak mam jeste na 3 mesice a potom uz tomu nechame volny prubeh. Zjistovat u gynekologa radeji zatim nic nebudu. Jedine ze by nam to nejak dlouho neslo,ale pevne verim ze to proste pujde. Ikdyz ms pri brani ha vubec nemam a driv jsem ji mela hodne nepravidelnou, ale tak snad se zadari. Ted jsem si objednala rakytnikove tobolky (vitaminy) budu brat tri mesice a pak zkusim nejakou tu listovku bud nosifol nebo femibion, ale to budu resit az v tom unoru. A ty uz miminko cekas?
Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Neznáš termín porodu? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.
@klara015 nebyla jsem na žádném vyšetření, jen jsem začala brát kyselinu listovou. Pokud chodíš na preventivní prohlídky, tak není potřeba nic navíc. pokud nechodíš, zašla bych si k zubaři, kazy a záněty z nich můžou udělat problém. proto i pojišťovny proplácí dvě preventivky u zubaře během těhotenství.