Luteální fáze. Poradíte?

janca2000
10. únor 2020

Chtěla bych poradit. Merim teplotu již skoro rok a cyklus mám jakž takž pravidelný. Ovulace bývá 17 DC. Minulý rok jaro/léto jsme měla cykly podivné, měla jsem ovulaci později (až 22 DC) a přitom cyklus dlouhý třeba 28 dní nebo ovulaci 19 DC a cyklus 25 dní. Takové divné cykly se odehrály třikrát. U tak krátké luteralni fáze asi není moc pravděpodobné otěhotnět. Vzasade jsem snad nikdy tu luteální fázi neměla nějak dlouhou, vždycky je to kolem 11 dní.
A tento měsíc mám podobný pripad, nevím důvod, ale ovulace proběhla až 26DC. Problémem je, že tam byl nárůst teploty už předtím, hlen byl taky plodný a vyhodnotila jsem to jako ovulaci, nicméně pak opravdu ovulace přišla s větším teplotním rozdílem a mým častým symptomem bolení a zvětšením prsou. A v té chvíli, jak jsem si myslela, že ovulace proběhla jsem měla dvakrát nechráněny sex. A to právě v den ovulace. Přítel ve mně byl jen chvilku (uspokojovala jsem ho i jinak) a neudělal se do mě. Tak doufám, že neotehotnim a pokud se stalo, tak doufám že se to vajíčko neuhnizdi, protože děti nechceme.

sudylichozrout
10. únor 2020

@janca2000 S nepravidelnym cyklem neni tohle zrovna moc dobra antikoncepce. Proc se nechranite jinak, kdyz nechcete deti?

janca2000
autor
10. únor 2020

@sudylichozrout já právě říkala jakž takž pravidelný. Naposledy takové pozdní ovulace byly v létě, od té doby 15-18 DC, menzes 28-29 dni. Jsem nabyla dojmu, že už je to OK.

sudylichozrout
10. únor 2020

@janca2000 Jenomze z mereni BT zjistis ovulaci az zpetne a na uplnou pravidelnost se zkratka nemuzes spolehnout stoprocentne. Ty se potrebujes chranit pred ni, abys neotehotnela. Proto doporucuji jinou formu antikoncepce, pokud nechcete dite.

hermij
10. únor 2020

@janca2000 Jani, jakou metodu používáte a kde ses ji naučila? To mi zní velmi podivně. Symptotermální metoda (existuje jich mnoho, takže píšu o té nejspolehlivější německé, tzv. bonnská nebo pod obchodní značkou Sensiplan) je velmi spolehlivá. Také pro nepravidelné či jinak kolísavé cykly. Pokud jsi absolvovala kurz STM, tak jistě víš, že folikulární fáze cyklu je různě dlouhá. Reaguje na stresy, nemoc, shony, stravování, emoční výkyvy atd. Tudíž nemohu nikdy říci, že ovuluji TEHDY. V každém cyklu musím počítat s variabilitou a tím, že je mé tělo individuální 🍀 Na předchozí cykly se ohlížíme kvůli pravidlům pro stanovení neplodného období na začátku cyklu, která dodržujeme a respektujeme. Tudíž pokud vím, že jsem v plodné fázi cyklu, tak buď abstinuji, anebo použiji bariérovou antikoncepční pomůcku. Luteální fáze mívá spíše stabilní délku. 11 dní je stále dost dlouhá délka na otěhotnění!!! Mnoha ženám stačí. Ne všem, jiné potřebují alespoň 13, ale nejsme roboti zapadající do tabulek.

hermij
10. únor 2020

@sudylichozrout STM je velmi spolehlivá, ale musí se umět. Má pravidla i pro stanovení neplodného období před ovulací. Správně píšeš, že teplota potvrdí ovulaci až zpětně, ale k tomu máme hlenový příznak 😉 Je to metoda dvojí kontroly. Jen takovéto používání teda není úplně v souladu s pravidly... zní mi to, jako by se paní učila na internetu 😖🙄

janca2000
autor
10. únor 2020

@hermij nějakym školením nebo tak jsem neprošla, mám knížku cenap, kterou jsem si několikrát přečetla. 23 DC jsem myslela, že proběhla, hlen byl plodný, na děložní čípek si bohužel nedosáhnu nikdy, teplota vzrostla z 36,5 na 36,7 a následující den byla taky 36,7 a pak 36,6. Příznaky jako bolest prsou a v podbřišku jsem neměla, ale to mi tak divne nebylo, nebývá to vždy. Jenže 26 DC jsem ráno a odpoledne měla sex (nechráněny, přítel ve mne byl jen chvilku, tak 3 minuty dohromady baví nás i jiné uspokojování), neudělal se do mne, nevím o tom, že by měl nějakou preejakulacni tekutinu. A právě v ten den večer jsem si všimla, že mám větší prsa, bolavejsi, ale byla jsem bez hlenu (při ovulaci ale už není potřeba) a další den ráno (27DC) byla teplota značně vyšší, a to 36,86..., pak jsem ještě usnula a pro jistotu po hodině zmerila ještě jednou a bylo to přes 36,9. Takže jsem přesvědčena, že proběhla toho 26DC.
Samozřejmě merim na dvě desetinná místa pokaždé stejným teploměrem.

janca2000
autor
10. únor 2020

@hermij a samozřejmě vím, že se potvrdí až zpětně, proto zpětně potvrzuji.

hermij
10. únor 2020

@janca2000 Cenap je dobrý zdroj 😉 Asi bych potřebovala vidět ten záznam. Zní mi to, že nebyla dodržena pravidla, takže milování bylo riskantní. Asi z něj nic nebude podle toho, co popisuješ, ale pravidla jsou pravidla, pokud chci mít spolehlivou metodu ❤ Můžeš poslat do sz?

janca2000
autor
10. únor 2020

@hermij nemám problém ho uveřejnit i tady 😇
A ano, ta vysoká teplota je až dnešek, jenze mě fakt boji prsa, mám je natekla, což je příznak posledních asi třech mých cyklu. A ta pravděpodobně falešná ovulace předtím tyto příznaky neměla. A takto mi to vyhodnotila aplikace, presne tak, jak já předtím. Nejsme ve stresu, chodím spát plus minus ve stejnou dobu, merim se vždy kolem 6 až 6:30.

hermij
10. únor 2020

@janca2000 Dobré označení falešná ovulace 😂 Jako teplotně jsou podmínky skutečně splněny, ale jak je to metoda dvojí kontroly, tak musíme přihlížet i k hlenu. Konec plodného období bude tedy bohužel až zítra. Ty současné projevy, nemůže jít o PMS? Zkus sehnat pupalkový olej a denně užívat 1-2 lžičky (k jídlu nebo jen tak a zapít).

janca2000
autor
10. únor 2020

@hermij netuším. Minuly i předminulý cyklus jsem měla 3 dny bolesti prsou - v den nízké teploty a dva dny vyšších teplot. Minulý cyklus den před ovulaci bolest v podbřišku. Tento měsíc mě 17 DC bolelo v podbřišku tak jsem myslela, ze ovulace přichází, ale na teplotě to nebylo znát. A až včera byly ty příznaky ovulace. Taky mě napadá, že bych mohla mít dokonce dvě ovulace za měsíc, ale to je celkem nepravděpodobné 😅 ale nic to nemění na tom, že jsem jsem se nechranila v plodný den.
I když mě to mrzí, tak s touto metodou ochrany již končím, najedu na HA, která je teda o hodně spolehlivější. Už tento měsíc jsem ji měla brát, ale přítel právě v plodne období byl na služební cestě, a tak jsem si řekla, že až ten dalsi cyklus to budu brát. No, tak doufám, že mé oddálení užívání prášku nebude mít nějaké následky 🤦‍♀️ to bych fakt ráda nebyla 😂
Upřímně se těším, jak treba budeme plánovat miminko a HA už brát nebudu. Fakt to beru s nechutí, ale kondom prostě není dost pohodlný, pesar (caya) mi nesedí, na nitrodelozni tělísko slyším hodně negativních recenzi a navíc jsem úzká a nerodicka a my jsme teprve mladí a mimi bychom zatím fakt nechtěli (on by nebyl proti, ale já ještě studuji)

hermij
10. únor 2020

@janca2000 Dvě ovulace jsou blbost, fyziologicky nemožné 👍. Prostě se Tvé tělo chystá k ovulaci a dává Ti signály. Ty signály ale neznamenají ovulaci, ovulaci prokáže až vrchol hlenu a potvrzená BTT. Kdybys byla na kurzu, možná Ti to přijde snazší ❤ 🙈

Tvé rozhodnutí je jen Tvé. Kondomů je tolik druhů, že se dají sehnat i supertenké, které skoro nejsou cítit. Chce to ale zkoušet. To díky muži můžeš otěhotnět, sama neotěhotníš, i on by se měl podílet... Taky pesary jsou i jiné druhy a mnoho velikostí. Pak jsou i spermicidy. Ano, tělísko je děs. Vedlejší účinky HA ale nejsou o nic lepší. Hodně zdaru se snažením, HA poškozuje štítnou žlázu, rozvrací hormonální systém, zvyšuje riziko rakoviny děložního čípku, jater a dělohy, poškozuje gastrointestinální trakt, snižuje imunitu, ... Pokud o tom všem víš a rozhoduješ se ve svobodě, pak to musím respektovat 🙏
HA má spolehlivost 99,7%, symptotermální metoda 99,6%. Spolehlivost téměř shodná. STM je ve skutečnosti i spolehlivější, protože po prokázané ovulaci jsme prostě 100% neplodné. Není to ale metoda pro každou ženu, chce to ochotu, motivaci a respekt k pravidlům. A spolupráci partnera. A hlavně se ji dobře naučit. Pak je velmi nápomocná. Informace jsou navíc na celý život 🙂 Pilulky budeš polykat pořád, to bude otročina 🤐, teploměrem se měříš jen do potvrzení ovulace. Jednou pilulku vynecháš a spolehlivost Ti padne na 92% (tj. riziko nechtěného početí pro 80 žen z 1000). A to používám stará data na starých typech hormonálky (Technologie kontracepce 21. století; Světová zdravotnická organizace). STM se nemění. Pravidla i spolehlivost stejné. Ta dnešní nízkohormonální progestinová hormonálka má dost možná nižší spolehlivost, nemusí dostatečně efektivně zabránit ovulaci... to se teprve ukáže. Stále jde o největší farmaceutický experiment na ženách 😢

Ať se rozhodneš jakkoli, tak hlavně, ať víš, že jsi zvážila dostatečně do hloubky všechny varianty a rozhodla ses ve svobodě. S výběrem antikoncepčních metod radí neziskovka www.nehormonalka.cz, mohu doporučit.

janca2000
autor
10. únor 2020

@hermij samozřejmě o všech z rizikach vím. Partner je velmi ohleduplny, samozřejmě mě do prášku nenutí, dokonce je až tak opatrný, že i kdybych HA brala, raději ho vytáhne dřív. Jediný, kdo mě k HA přemlouva, je má matka, která babičkou být ještě nechce. 😅 A STM nevěří, říká, že to dělají jen křesťani a že zmínky o této metodě nachází v muzeích a dnes to už nikdo nepoužívá, kromě mě. Kondomy jsme zkoušeli všelijaké, dívali jsme se na recenze, ruzne diskuze, některé byly pohodlnější, některé méně, ale nic není takové jak bez kondomu, na to prostě nic nemá. Vím, že pesaru je více druhů, ale právě já si nedosáhnou na děložní čípek a caya je podle toho, co jsem četla nejlepší, ale jak říkám, nevyhovuje mi, zkousela jsem nespočetnekrat zavést, furt jsem to cítila a prostě mi to bohužel nevyhovovalo.
Co se samotných spermicidu týče, tak to opravdu ne. Četla jsem plno diskuzi a vidím, že to spolehlive teda příliš není. Používala jsem spermicidni gel do takového 13DC (kdy u mne není moc velká pravděpodobnost otěhotnět, když mám ovulaci 17DC, ale pro jistotu...) a bylo to hrozne, ačkoliv nejsem obyčejne příliš vlhká, tak to strašne klouzalo a vytekalo, nebylo to vůbec nic pohodlného, a jak jsem četla, tak ani moc spolehlivého.
K STM metodě bych se ráda někdy vrátila, ale tohle pololetí maturuji, dělám přijímačky na VŠ, zatím si říkám, že vše je OK, na vše je čas, ale čím blíž k maturitě budu, tím budu víc stresovat, spánek nebude příliš kvalitní a měření nebude příliš přesné. Nemyslím si, že je až tak spolehlivá, jak říkáte, ale samozřejmě to vyvracet nebudu. Pro mne je momentálně důležitá hlavně ta spolehlivost a taky komfort. Co se týče zapomínáni, tak já ani nezapomínám měřit, v tomto cyklu jsem neměřila jednou z důvodu, že zazvonil domovní zvonek a já rychle utíkala otevřít a to pak už nemělo cenu měřit... Takže myslím, že prášky nebudou velký problém, co se zapomnetlivosti týče 😇
Ale děkuji, že se mne snažíte podpořit a tak trochu mi tu antikoncepci vymluvit, ale já to zase beru tak, ze radši budu brát HA než jít na potrat, protože jsem špatně spala, špatně vyhodnotila hlen a nebo tak.
Jen teda ještě dodám, že mám teploměr pearly (naturcomp) a za mne teda nespolehlivy, samozřejmě mi v tento cyklus vyhodnotil neplodný den právě v den, který je podle mne ovulace a myslím, že to samé udělal už někdy v červnu (kdy jsem však hleděla pouze na teplotu, ne další symptomy, v té době jsem sex na štěstí neměla). Takže tady dávám takovou menší recenzicku, že takové "počítače" v žádném případě spolehlivé nejsou.

hermij
11. únor 2020

@janca2000 Jak jsem psala výše, respektuji informované rozhodnutí 😉 A Pearly, Daysy apod. jsou velmi nespolehlivé přístroje. To nemá s STM nic společného, to je jen teplotní metoda, která je méně spolehlivá. Za 6 let, co metodu praktikuji a učím, tak neznám nikoho, komu by selhala. Co selhalo, byly kondomy, hormonálka, přerušování atd. Ale to je řeč o dobře vyhodnocených záznamech cyklů. Zní to složitě, ale po kurzech mi ženy říkají, že to tak složité není. Chce to zažít, zkusit si vyhodnotit s někým, kdo tomu rozumí, a pak je hned lepší důvěra v metodu. Ale o STM víte, to jsem si nespojila, že jsi tak mladá, tak to je krásné, žes STM dala šanci a dáš třeba i v budoucnu 💃
Jinak ta nespolehlivá metoda křesťanů je kalendářní metoda, kde se plodné dny jen odhadují... vznikla v době, kdy se začaly vyrábět první drátové telefony... asi tak ke spolehlivosti. STM Sensiplan má za sebou obří studie, je to metoda vytvořená týmem vědců, lékařů, pedagogů a psychologů v Německu v roce 1991. To je prostě něco jiného 😉

janca2000
autor
19. únor 2020

@hermij moje mamka moc neví, o čem mluví a hlavně se bojí, že bude babičkou 😁 každopádně jsem to dneska dostala, takže to nehrozí a najizdim na prášky 😇 Snad třeba jednou se vrátím k stm nebo mi sedne pesar 😇