Dobrý den,skoro měsíc se snažíme o miminko,ms zatím čekam cca za týden +- , a tak sem se rozhodla začít brat kyselinu listovou,ale není už pozdě? slyšela sem,že se ma brat už cca 3 měsíce před planovanym těhotenstvím ,děkuju
@no_title vždyť 30 tablet stojí cca 60 korun a stačí jedna denně. Na netu ještě méně
http://www.pilulka.cz/kyselina-listova?sort=pri...
@no_title Já jsem kupovala za 65kč v lékárně a bylo tam 60 tablet, takže na 2 měsíce 🙂
@lucijenkaa Určitě to není brzy, pokud se snažíte tak začni klidně brát 🙂
My se snažíme od listopadu a já se o ní dozvěděla až v lednu, tak sem ji začala brát až v průběhu snažení.. 🙂 A rozhodně to není finančně náročné.. 🙂 pár kaček.. 🙂
@bassetlady mám takovou tu mutaci, která neumí zpracovat listovku. Takže můžu jen Femibion a ten stojí cca 300,-
@no_title Jo tak, tak to je pak jiná 🙂
Dekuju a omlouvam se za hloupy dotaz preji hezky den
Dobry den,jeste bych se rada zeptala, mam po ovulaci ale mam stale bolesti v podbrisku,co by to mohlo byt,myslite ze se zadaril
@lucijenkaa bolesti jsou ještě k ovulaci
Ja si taky říkam,ale už je to několikatý den a ma i hustej výtok,na gyndě sem byla cca před týdnem to bylo vajíčko prý připravene k oplodnění....
Spousta maminek ani nevi, ze je tehotna a listovku zacne brat pozdeji. Nevadi. Hlavne nekdy zacit! 🙂
Ja brala az od tretiho tydne... A dobry. Pokud zijes zdrave a mas pestrej jidelnicek, jako zaklad to staci 🙂
Nikdy není pozdě 🙂. Taky je dobré pravidelně cvičit a to, že jsi dosud necvičila neznamená, že to nepomůže, když začneš třeba dneska.
Ja ji zacla brat v unoru a snazit jsme se zacali v pulce kvetna.. Planovane..
Ja prave resim jestli je to opravdu tak dulezite nebo jen nejaky celoplosny hit v cr?!
No asi to bude dobre kdyz to pomaha plodu k dobremu vyvoji 🙂 my se prave taky snazime o druhe
@kituska Je poměrně vysoké procento holek, které mají problém s tím, že když listovku nejí, tak poté mají děti vrozené srdeční vady a rozštěpy. A protože to procento je fakt veliké, tak je to určitě dobré pro všechny tak trošku preventivně (leda bys byla na genetice a měla zjištěno, že se tě to fakt netýká). Jinak teoreticky stačí dostatečně pestrá strava, která má listovky dost přirozeně. Ale riskuj, že zrovna tebe se to netýká a tvoje dítě bude ok.
@no_title @merope @kituska MTHFR (gen mutace) kterou resite. Pokud ji clovek ma, jeho telo nemetabolizuje vitaminy B, tj i kyselinu listovou (B9). Cca 40% populace ji ma, plno zen se zdravymi detmi a nevi o tom. Telo nestepi kyselinu na vysledne Folaty, komercni nazev Metafolin (reg.zn. Merck). V Evrope nelze koupit samostne Folaty (napr v USA ano), v CR pouze v ramci "balicku" vitaminu ala Femibion s Metafolinem, Chytre miminko s Metaf., aj.
MTHFR muze zpusobit ano, vyvojove vady (casto prave srdce), rustove retardace plodu apod. V ramci nevedomosti zda zena ma ci ne tuhle gen mutaci, je za me lepsi radsi pokryt necim s Metafolinem nez jen obyc. listovkou, ci vysokou davkou Acidum folicum, protoze neni jistota kolik %prijateho objemu listovky lekove ci prirodni formy telo zmetabolizuje ci vubec.
Myslím, že pozdě rozhodně není. 3 měsíce před snažením se doporučuje proto, aby byla v těle dostatečná hladina vit. B9. Nejvíc je totiž listovka potřebná na úplném začátku těhotenství (v prvních dnech). Nicméně určitě začni 🙂. Já sirup piju Ravit, což je přírodní forma listovky prospěšná i třeba na imunitu, únavu atd. Listovka je v něm rozštěpená. Není to sice úplně levný, ale neumim polykat prášky a navíc je to (jak jsem psala) přírodní ;).
@kituska nene 🙂 je to lekarenska forma kyseliny listove, resp. na predpis. http://www.lekarna.cz/acidum-folicum-leciva-drg... predepisuji i ve vysokych davkach nekdy.. Jinak homeo, my neprovozujeme cilene doma 🙂
Pivnimi kvasnicemi nicemu neublizis. V podstate pokud ma zena pestrou stravu tak to postaci. Jak to kulantne napsat.. dite si z matky vezme vse co potrebuje i na ukor matky, tak se nemusis bat. I v koncentrakach se rodili zdrave deti. 🙂
Strucne nemusis do sebe cpat hromadu vitaminu a pokud tomu tak nebude bat se, ze se neco mladeti stane 😉 ja treba pri prvni dceri mela nevolnosti do cca 24tt, v podstate poradne nic nejedla a nepila, taky nepribirala a hubla, aj. Mala naprosto v poradku 🙂
Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Neznáš termín porodu? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.
bude to stačit. Nervová soustava se vyvíjí o něco později. Já ji beru vždycky když vím, že byla ovulace pár dní před očekávanou MS. Což se ovšem stalo za tu dobu jen jednou. Snažíme se už 7. měsíc, kdybych ji měla brát 3 měsíce před snažením, tak se s takovou nedoplatím 🙂.