Kontryhel. Jak užívat, když nemám ms?

junykessy
22. srp 2021

Ahojky holky.. Urco mate nektera zkusenost. Dnes 5tyden po ZT v 17tt po revizi. Brala jsem 3tydny gynex a dnes mi skoncila 7denni pauza. Ms doposud nemam, je mozne ze ovulka byla, ale sex byl pred 14dny jen jednou. Test negativni. Takze zkusim levnejsi variantu sypany kontryhelovy caj. Jak ho prosim mam pit, kdyz nemam menstruaci? Chci se opet snazit o miminko. Zadne gynekologicke problemy nemam, byla jsem na kontrole a vse v poradku, jen sliznice byla 5cm.Kdyz ho zacnu pit dnes, treba tyden tysen pauza a tak dal dokola? Nebo 14dni a 14dni pauza?

gbp
22. srp 2021

@junykessy mel by se pit od prvniho dne cyklu do ovulace. tedy od prvniho dne ms do ovulace, pokud nevis kdy je ovulace, tak bud vypocitat, zmerit, nebo tech 14 dni. pak pauza a zase od prvniho dne ms. a kdyz sem ho pila, protoze sem nemela ms vubec (po vysazeni antikoncepce) pila sem 3 tydny a tyden ne a tak porad dokola.

junykessy
autor
22. srp 2021

@gbp super, protože menstruaci zatim zadnou nemam a kdyz ano, tak nepravidelnou. Takze kdyz ho zacnu pit ted i kdyz nemam menstruaci tak 3tydny a tyden ne. V podstate jako u kapek gynex

gbp
22. srp 2021

@junykessy nevim, jestli je to tak spravne. ja to tak delala 🤷🏼‍♀️

junykessy
autor
22. srp 2021

@gbp ja to zkusim a uvidime. I tak moc dekuji

cilkat
23. srp 2021

Já když ho pila na srovnání cyklu, tak jsem pila asi 3 měsíce v kuse bez přestávek. Ale nesnažili jsme se u toho, respektive nepočítala jsem s tím, že by to mohlo vyjít.

junykessy
autor
23. srp 2021

@cilkat aha a vyslo? No my se zacneme snazit. Budu ho pit 14dni pak pauza... Zkusim to takhle a uvidime

levandule_k
23. srp 2021

Při nepřetržitém pití ti kontryhel může posunout ovulaci, eventuálně ji vymazat.

Já bych si od gynexu dala 14 pauzu a pak začala pít kontryhelová čaj. Já jsem ho kdysi pila, akorát teda nepravidelně, dle chuti, protože jsem o tom nic nevěděla a v té době jsem brala antikoncepci, takže žádná ovulace nebyla. Nyní si občas hrnek čaje dám, ale protože to nepiju na podporu otěhotnění ani pravidelně, tak neřeším fázi cyklu.

Já si čaj luhuji 15-20 minut, řídím radou jednoho bylinkáře, který říkal, že 5-10 minut je málo na to, aby se vyluhovaly účinné látky.

U tebe bych se asi řídila takto, 2-3 týdny čaj a 2 týdny pauza, ať má tělo čas. Ideál je samozřejmě od prvního dne menstruace do ovulace. Nicméně, když to máš takto rozházené, tak nastavit to správně je složitější.

Pak se ještě můžeš spolehnout na svou intuici, pokud budeš mít chuť čaj pít měsíc v kuse, tak ho pij měsíc v kuse, ale pauzu si od něj určitě potom dopřej.

junykessy
autor
23. srp 2021

@levandule_k super, moc moc dekuji

cilkat
23. srp 2021

@junykessy já ho pila hlavně na potlačení příšerných výkyvů nálad... Zároveň jsem krvácela i v půlce cyklu... A je fakt, že zmizelo obojí na několik měsíců. Pak jsem čaj vysadila a nějakou dobu na to naskočil cyklus už víceméně normální. (A druhé těhotenství se zadařilo asi třičtvrtě roku po tom... )