Dobrý den, jako už mockrát, jsi jdu pro rady a zkušenosti jsem k vám. S manželem poslední době hodně přemýšlíme o druhém miminku, ale nevím, jestli nepočkat. Máme 11 měsíční holčičku, která je anděl. Opravdu extrémně hodné, klidné a bezproblémové dítě. Drive jsem chtěla děti od sebe tak 4 roky, abych měla “čas na těhotenství”, abych prvnímu dítěti dala maximum a taktéž tomu dalšímu. ALE! Zase teď to máme cele v oku, čerstve, nebyl by to potom zase takový skok. A taky se strašně těším na další těhotenství a porod. Taky si děti budou hrát spolu, zabavi se. Budeme moct drive plánovat cestování, spoustu věci. Jak se říká, děti blizsko u sebe jsou skvěle pro děti, náročnější pro rodice - děti daleko od sebe jsou horší pro děti, ale lepší pro rodice. Je to pravda? Co si myslite?
No pořad si říkám pro a proti a proste nemuzeme se rozhodnout. Proste buď teď, nebo za 2,5 roku nejdřív. Nechci nic mezi tím. Buď do dvou let od sebe, nebo 4.
Já nad tím taky dumala, nicméně jsme se rozhodli to nechat přírodě, na první dítě jsme čekali dva roky, takže jsem si říkala, kdo ví, jak to bude podruhé. Pořád hodně kojím, takže i v tom jsem viděla překážku. No a bum, kde se vzalo tu se vzalo, druhé dítě na cestě, budou od sebe přesně dva roky. Nejdřív to byl šok, ale už vidím, jen výhody 😊
Mám holky od sebe skoro 4 roky. Chtěla jsem 3, vyšlo to takhle. Holky se milují, mně pomáhá, že starší je dost samostatná a šikovná. Každý rozdíl má svoje, někdy to může být výhoda na začátku, ale horší v pubertě, často záleží též na povaze dětí. Já osobně mám ale teď víc klidu si vše užít, mít holky od sebe 2 roky, asi zcvoknu.
@lauranic ja vzdycky chtela deti max 2 roky od sebe..nakonec to dopadlo tak ze jsme se zacli smazit kdyz synovi byli dva roky ale bohuzel to nejde ..uz x mesicu..tqkze ted celkem lituju ,ze jsme do toho neslo driv☺️Takze ja bych necekala jeste kdyz prvni dite je hodne☺️Moje dite je dabel😂
Mam deti 3 roky od sebe a nemůžu si stěžovat. Osobně mám sestru a jsme od sebe rok a sedm měsíců a vztah nemáme nic moc manzel s bratrem taky ne .
Tak my po tomhle nespavem dítku končíme, druhé bych fakt asi nezvládla, u mě i to těhotenství bylo peklo teda. Držím palce at se zadaří :
@lauranic Mám děti 1 rok a 8m od sebe a dost podobnou situaci - starší “anděl”, bezproblémové dítě, dobře jedla, celkem dobře spala. S druhou jsme si to vyžrali 🙂 první měsíce prořvala bez nadsázky 90 procent času, bylo to brutální s oběma zaráz, já vyfluslá, malá nikdy nespala víc než půl hodiny v kuse přes den a i v noci se po těch půl hodinách až do 11m dennodenně budila, nulové hlídání a já hodně litovala.
Ale jak začala lézt, tak přišla větší pohoda, teď už jí bude rok a rozdíl si pochvaluji.
Hrozně to záleží, jakou máte podporu od rodiny (to je u nás špatné, babičky daleko) a jaké se vám narodí dítě - a to neovlivníš. Dej na svůj pocit a držím palce
A kde berete jistotu, ze opravdu otehotnite hned ted a nebo presne po 2,5 letech?
Mame deti od sebe 21 mesicu, cca od 6 do 18 mesicu mladsiho to byl masakr, ale ted je klukum 3 a 5 a nemuzu si to vynachvalit. Zalezi ale na spouste okolnosti - zdravotnim stavu deti, soulasu jejich povah a zajmu. Tohle si musi kazdy zvolit a prozit sam...
Ja mam sourozence dva, bracha je o 2,5 roku mladsi a segra o cca 16-17 let... blizky vztah nemam ani s jednim, ale kdyz uz, tak spis se segrou, ale vnimam to spis tak nejak ochranitelsky, neco mezi segrou a mamou... ja mela tehotenstvi hrozne, takze zavidim to nadseni (opravdu), my asi i diky tomu zustaneme u jednoho ditete, leda by mi nekdo slibil, ze podruhe to bude super 😅 ale beru to tak, jak to je, kdyby se nekdy nahodou podarilo, tak se podari, na potrat bych nesla
Ja sem ted podruhe tehotna,nikdy bych nerekla,ze do toho pujdeme znovu, s malou byl start docela narocny,spatne spala minimalne do dvou let,dusila se kvuli refluxu x krat za den ten prvni rok,tak uz pritel fakt nechtel po tomhle...ale rpzhodli jsme se hlavne kvuli dceri,aby nebyla v zivote sama,budou od sebe 3roky a pet mesicu a myslim,ze to neni ani malo,ani zase nejak moc..v praxi to vyzkousene nemam,tak uvidime🙂Ale jsem stastna,ze se to povedlo,tehotenstvi v dnesni dobe neberu automaticky..tak snad vse dobre dopadne,ale teda na porod,sestinedeli a prvni pul rok se moc netesim,je ve me spoustu obav,ale musime to zvladnout
@lauranic
a myslíš, že to za tebe vyřešíme?
někdo má menší věkový rozdíl, někdo větší, každá z nás bude vypisovat jak "super" je nízký věkový rozdíl, já nemůžu jinak než vynachválit větší věkový rozdíl - necelé 4roky, starší dcera už byla samostatná, mladší syn by nespavec a ještě věčně uřvaný...první půlrok byl opravdu záhul, mít menší věkový rozdíl tak jsem asi zralá na PL...
a zase někdo má klidné děti věčně spící, budící se jen na kojení /popřípadě na UM někdo ne a tak třeba za trochu spánku miminka s ním prochodí v náručí dny i noci...
Taky budu řešit to samé, a jsem spíš pro větší rozdíl, aby to nebyl takový masakr. Takže až se budou blížit malému dva roky si myslím, tak začneme zkoušet. S ohledem na děti bych to neřešila, moji bratři jsou starší o 9 a 8 let a super 😊
Mám děti 2,5 od sebe a začátek byl drsný docela, naštěstí manžel je z těch co hoooodne pomáhají, ale druhé dítě bylo první 4 měsíce brutálně urvane. A vetsinou ty děti jsou opak. Za me ideál rozdíl cca ty 3 roky dříve určitě ne.
Za mě je ideální věkový rozdíl 2,5 až 3 roky. Já mám děti od sebe necelých 2 a půl roku a nemůžu si to vynachválit. Starší byl už bez plen, když se malá narodila, uměl se najíst sám, částečně obléknout, byla s ním už docela domluva, ale zároveň k sobě mají děti blízko. Teď chodi starší syn od září do školky a můžu si doma i něco udělat a mám čas i na mladší dceru. Já bych tedy nechtěla mezi dětmi víc jak 3 a půl roku. Pak už i ty zájmy obou děti jsou jinde a vymyslet zábavu pro např roční a 6 létě dítě je dost těžké.
Mám děti čtyři roky od sebe a dřív by to byl mazec. Starší syn je akční, do cca 3,5 roku mě vyžadoval u veškeré činnosti, sám si hrát kloudně neuměl. Teď po tom čtvrtém roce je to už mnohem lepší, sám si vyhraje, je rozumnější, ví, že když jdu koupat a uspávat ségru, musí si vystačit sám atd. Hlídání nemám a muž je pracovně vytížený, takže je toho většina na mě. Dceři jsou dva měsíce a je to uplakané miminko, problém s uspáváním atd., každý den bez ohledu na počasí musíme na procházky ven - no nevim, jak bych to dvouleťákovi vysvětlovala, syn byl ve dvou letech strašně uvztekaný a domluva s ním nebyla žádná. Všechno má svoje pro a proti a taky záleží, jak to máte doma - jak je muž schopný se zapojit a jestli je hlídání.
@lauranic Myslím, že sama cítíš nejlíp, jak to chceš a druhá věc je, že to nemusí jít na povel. Nám trvalo první rok, pak pokaždé rychleji, ale podruhé ani potřetí těhotenství nedopadlo a místo po 2 a čtvrt, 3 a čtvrt jsou sourozenci po 4,5 letech. Každý věkový rozdíl má výhody a nevýhody, každé dítě je jiné. Pokud vám vše hezky funguje, i s ohledem na věk bych do toho šla teď. Držím palce!
@lauranic No tak to nenaplanujes. My jsme chtěli, aby měli děti malý věkový rozdíl. Synovi jsou už 3, já stále těhotná nejsem. Spíš se to u mě celé komplikuje po zdravotní stránce. Pokud si myslíte, že byste to teď zvládli. Určitě! Tak tomu nechte volný průběh a uvidíte, kdy k vám miminko přijde.
Mam deti od sebe 2,5 roku. Prvni dcera byla do 2 let taky andel. Pak to rychle preslo do dabelskeho modu. Osobne bych pockala radeji ty 4 roky. Muze se ti jako mne narodit velmi narocne nemocne dite, a starat se do toho o druhe co ma jeste plinky a musim ho krmit a vozit v kocarku, to by me asi kleplo.
Budu mít rozdíl 15m a dobrovolně bych do toho nikdy nešla. Úplně se desim, jak budu od února 2x přebalovat, kojit, krmit prvního, oblíkat dvě děti....A to je syn sice náročný na čas skrz nemoc, ale jinak je to super hodný dítě: usíná sám, vydrží si hrát sám...
Z laického pohledu je ideal tak tři roky, kdy je to první už trochu soběstačné, jakžtakž se domluvíte a může chodit i do školky.
Starší dcerka bude za pár dní slavit dva roky a je také hodně klidná. Sice má mírně opožděný psychomotorický vývoj, ale už se v pohodě dorozumíme a umí sama chodit. Druhý porod mě čeká během měsíce. Děti blízko sebe jsme chtěli, ačkoliv to druhé těhotenství mě vlastně trochu zaskočilo jak přišlo brzy. Ano, budou dvoje pleny, budu řešit které dítě půjde zrovna do kočárku a další radosti okolo. Ale budou mít k sobě blízko a ta starší by se mohla díky mladší lépe posouvat ve vývoji.
Můj prvorozený byl do 2 let taky anděl, pak přišel vzdor jak 🐷🐷🐷 a jsme z něj úplně vyřízení. Když přišel vzdor, tak už bylo druhé dítě na cestě 😁, ale kdybychom věděli co nás se starším čeká, tak možná těhotenství ještě o chvíli odložíme. Ale je u nás veselo, to jo 😂😂.
Ja chtela decka vzdy blizko sebe, jsme s mym brachou 2,5 roku, mamka rikala, ze to bylo hrozne, ale mame skvely vztah, nase prvni je hrozny akcnak, neposedi, zacala spat az po roce a pul, kojena byla do 2 let, i presto vsechno jsme se zacali snazit na jeji prvni narozeniny, otehotnela jsem po 3/4 roce, jelikoz jsem musela hodne omezit kojeni, aby vubec prisla ms, kdyz to vyjde budou od sebe tech 2,5 roku, cekam, ze to bude mazec, radsi cekam to nejhorsi, ale tisse doufam, ze druhe bude klidnejsi a spavejsi,dcera uz ted spi jen 10 hod denne, pres den vubec, do skolky ji nevezmou, je listopadova, ale nemenila bych, chci, aby k sobe mely blizko 🙂
Vše má svoje pro a proti. Máme děti tři roky od sebe i proto, že malá byla dost náročná a uplakaná. Teď mladšího miluje, ale dovede i žárlit. Ještě si nevyhraji, ale zase starší už nepotřebuje tolik péče. Oblékne se, dojde si na wc sama, nají se sama, což je obrovská úleva, protože i mladší je náročný. 🙈😀
Když bylo starší 11m,tak jsem akorát otěhotněla s druhým dítětem.. A klidně jsme do toho mohli jít i dřív, za mě je výhoda když jsou děti blízko u sebe 🙂
Já mám tři děti rychle po sobě (první dvě ani ne rok a půl) a přesně takto jsem to chtěla a vyhovuje nám to. Teď jim je skoro 3, 5 a 7 a jsou dobrá partička, pohrají si spolu, baví je podobné pohádky, volnočasový program apod., je veselo 🙂 A já jsem si piplání odbyla v kratším čase.
Já chtěla malý věkový rozdíl (pár měsíců a hned pak se klidně snažit), ale MS nikde. Ale malý nám dává docela zabrat, takže jsem nakonec ráda 🙂 po roce se začneme snažit víc (ve smyslu, že syna když tak odstavim, ať cyklus naskočí a pod).
Taky jsem toho hodně řešila a analyzovala a chtěla jsem nakonec rozdíl tak 2,5-3 roky (plus se mi líbilo mít dítě v první polovině roku). Budou od sebe 2 roky a 7 měsíců, otěhotnět šlo kupodivu rychle. Znám plno rodin, kde první dítě vyšlo na první dobrou a na druhé se čekalo x let a pak šlo třeba jen umělým oplodněním. Já vše chtěla stihnout "dokud ještě funguji", plus nevracet se do práce. Dcera patří k těm klidnějším a rozumnějším dětem, i když taky má své nálady, ale nemusím jí stát pořád za zadkem. Zvládla bych s ní i rozdíl jen 2 let. Chtěla jsem, aby si děti věkově rozuměly.
Pokud je první dítko klidnější, dá se zvládnout i menší věkový rozdíl (samozřejmě může být pak zrovna období vzdoru, ale to dítě už má "klidný" základ, takže se to pak spraví). Hodně rodin okolo chtělo mít děti velmi brzo po sobě (třeba kvůli práci), ale nakonec si nechávají mnohem delší rozptyl - dítě je moc akční a náročné.
Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Neznáš termín porodu? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.
@lauranic Mam deti od sebe 23 mesicu. Prvni rok byl vcelku dobry, protoze druhe ditko bylo hodne a klidne. Horsi to bylo, kdyz zacalo chodit. Jeden cas meli kazdy jiny rezim, takze jeden prcek spal a druhy byl vzhuru a naopak. Nemela jsem ani chvilku na odpocinek. Kolem dvou let mladsiho se to zacalo lamat, protoze uz si zacinal hrat se strasim. Druhy byl s nami doma, nechodil do skolky. Ted je jim 3 a 5 a je to perfektni. Jsou partaci a maji se ohromne radi. Bylo to chvilema na hlavu, ale ted jsem za to rada, kdyz vidim, jaky maji krasny vztah. Treti jsme meli mit o tri roky, bohuzel to nedopadlo. Ctvrte, kdyz vse pujde dobre, bude uz o ctyri s mladsim a prijde mi to moc. To bude pro potechu rodicu 🙂