Ahojky holky, chci se Vás zeptat na Váš názor, zda mám ideálni věk na miminko..🙂 a zda nespěchám moc...🙂 Mě bude 25 a příteli je 26, jsme spolu už 7 let a teď v létě se budeme brát. Jediný problém je, že jsem studovala do teď a teprve v květnu začnu pracovat, ale přítel si po svatbě už moc přeje malé...Já si ho přeju moc taky, ale nevím ohledně práce, jestli to není blbé, když nastoupím a za půl roku bych řekla, že jsem těhotná...a do toho bydlíme v 1+1, dá se to nějak ze začátku zvládnout v tak malém bytě? Moc díky za názory...🙂
na dítě neeexistuje ideální věk,ideální je to když je touha čas a elán,důležité je moc nepátrat co je dobré a splečensky přijatelné,ale ŽÍT!!!! teď a tady než zjistíte že vám všechno uteklo.......
Jo já bych chtěla moc malé....ale teď nastupuju do nové práce a do toho bydlíme v málem bytě....to je jasný, že se to nemusí povést, proto to nechci ani moc posouvat kvůli práci.....přece jen je mi 25...nechci si pak vyčítat za pár let, že jsem si říkala ještě ne protože.......
Jsem na tom podobne jako ty, co se tyka skoly a prace, tak trosicku lepe, ale srovnatelne. Jsem cerstve vdana, zijeme ve 2plus1 a prvne se chceme stehovat do vetsiho bytu do mesta. Chci si odpracovat, nasetrit a dite vidim tak za dva roky. Ale ja po nem ted aktualne tolik netouzim. Vekove ksem na tom stejne. Ale vim, ze nechci skoncit v minibyte na gauci.
@verca05 Zachovej klid! 🙂 a mysli. Ono to není zas až tak o věku, ale důležitá je i praxe, zkušenosti, finanční zázemí. Na tvém místě bych si odpracovala 1-2 roky, něco procestovala, vydělala, byteček vyměnila za větší a pak šla do miminka. Věř mi, že pokud nemáš zásadní zdravotní komplikace, tak 25 nebo 27 let je fakt jedno. I 27 je v pohodě. Sama jsem měla první dítko po vysoké škole a několika letech praxe na part time (při škole), pak jsem nastoupila na full time, vyřešili jsme první bydlení a bylo mimi. Fak aspoň na ten rok jdi někam do práce, nebo budeš mít problémy po rodičáku. O matku bez praxe se fakt nikde neporvou.
To je o prioritách 🙂 Věk na to určitě máte, ale asi se tolik nestane, když ještě rok počkáte. Je lepší mít aspoň nějakou praxi a taky nárok na mateřskou. Já jsem otěhotněla ještě ve zkušební době a děsím se, jak potom budu hledat práci po 6,5 letech bez praxe. Co se týče bytu, bydlíme v 1+1 se dvěma dětmi ( skoro 4 a 1 rok) a ideální to není, ale zvládnout se to dá...
@mariaisabella Gratuluju, myslím, že to je tam..🙂
@filipatereza Děkuju, to by bylo neskutečný 🙂 🙂 Moc se bojím, aby to nebyl duch
@mariaisabella dva takoví duši mi tady běhají po bytě 😀
@mariaisabella to určitě nebude duch, gratulace 🙂
Moc Vám všem děkuju, i tak jsem nervozní 🙂
@mariaisabella gratuluji to je jasné
@verca05 kvůli mateřské (ať nemusíš rovnou na rodičák) bych být tebou odpracovala aspoň ten rok, věnovala se manželovi a budování hnízda a za rok bych začala zkoušet. Budete se v létě brát a to je hodně velký krok, který některý páry ani neustojí. Neříkám, že je to vás případ, to určitě né, ale může se něco změnit. Navíc jsi byla na škole v určitým skleníku a teď můžeš vstoupit do "opravdového" světa a trochu se rozkoukat naž zalezeš zpět do skleníku jménem rodičovská dovolená...
@mariaisabella ano vypadá to na těhu 🙂
Já bych řekla že to je akorát 🙂
sice jsem vystudovala ve 23 letech, ale pro mě bylo prioritou odpracovat nějaký ten rok, najít si bydlení a postupem mít dítě. Dítě nepřicházelo tak jak jsem si přála, tak aspoň jsme se vzali, koupili byt a teď je dítě na cestě. A zaměstnavatel se na to dívá jinak, když se jde na mateřskou po roce než po půl roce. 🙂
@verca05 Ahojky 🙂 Já jsem na tom docela podobně jako ty...V červnu 2014 jsem ukončila 5leté studium VŠ, v srpnu 2014 byla svatba a tehdy jsem také nastoupila do svého prvního zaměstnání. S již manželem jsme si řekli, že když miminko přijde, tak přijde 🙂 narovinu jsme teda nečekali, že přijde hned, protože v okolí máme spoustu známých, kteří se o miminko snažili dlouho, takže jsme tomu nechali volný průběh...No a ještě v tom srpnu 2014 jsem už byla těhotná, do toho přišly zdravotní komplikace, takže jsem v práci vydržela 3 měsíce a šla na rizikové...za čtrnáct dní mám termín porodu...🙂A řeknu ti, že i když člověka občas přepadají chmurné myšlenky typu jak budu shánět práci po rodičáku atd, tak jsme rádi, že naši holčičku čekáme, prostě to tak je 🙂 No a říkám si, že stejně ten rok praxe by mě až tak nevytrhul (krom teda nároku na mateřskou), oni se zaměstnavatelé na ženu po rodičáku s malými dětmi dívají blbě tak i tak, tedy i v případě, že má třeba rok předtím odpracováno. A taky je fakt, že horší shánění práce než po VŠ (to jsem si taky právě docela dost "užila" na mnoha pohovorech) to pak stejně nebude 🙂
@verca05 Ahojky, co se týče věku a bytu, tam bych problém neviděla, já vysadila prášky týden po svatbě(bylo mi čerstvých 25,manželovi 30), podařilo se nám asi po roce a čtvrt, jenže já už měla pět let odmakáno na začátku snažení. Být tebou počkám minimálně do jara příštího roku, mysli na to, že na mateřskou máš nárok po 270 dnech a když ti to o pár dní uteče tak nedostaneš ani mateřskou, ani porodné(leda by jste měli příjmy 00 nic). Jestli se začnete snažit o mimčo v 25 nebo 27 je celkem buřt, horší by byla situace, kdyby jste byli o 10 let starší, tam není na co čekat 😉
@kata1988 No počítala jsem si to a 270 dní budu mít odpracovaných v lednu....v podstatě bych si celý ten rok odpracovala.....ale tím, že je tam smlouva na určito, tak pochybuju, že když bych byla ve 4. měcíci, kdy mi bude končit smlouva, tak že mi to prodlouží....četla jsem o nějaké ochranné lhůtě 180 dní, kdy pokud se vejdeš do této doby, když jdeš na mateřskou, tak máš na ni nárok.....moc tomu, ale nerozumím...🙂
@verca05 asi bych se poptala jak to s tou ochrannou lhůtou je na sociálce. Já to chápu tak, že pokud by ti neprodloužili pracovní poměr a nástup na mateřskou by se ti vlezl do těch 180 dní, tak máš na mateřskou nárok. Ale upřímně, nejlepší by bylo si počkat hezky do Vánoc a nadělit si pozitivní těhotenský test jako takový opožděný vánoční dáreček v lednu nebo únoru. Nebo pokud má tvůj nastávající slušný příjem aby tě zajistil v případě otěhotnění hned po svatbě, a nemusíte řešit finance, tak to zkoušejte hned, jak psaly holky nademnou, nikde není řečeno, že otěhotníš na první pokus.
Já bych alespoň rok odpracovala, to už budeš v zaměstnání schopná něco ukázat. Půl roku je hrozně málo. Z vlastní zkušenosti jako zaměstnavatele se v těchto případech po uplynutí MD a RD ukončuje smlouva. A není to ani moc fér vůči zaměstnavateli, za tu dobu se akorát tak stihneš vyškolit. A nelze spoléhat, že nebudeš těhotná hned 🙂 Ale to záleží na Tvých prioritách, každý to má jinak. Já chtěla nejdřív něco dokázat a užít si cestování 🙂
@verca05 No, záleží i na tom, co máš za vzdělání, po něčem je poptávka, i bez praxe je šance, a taky pokud máte okolo sebe příbuzné a známé, tak doporučení má taky velkou cenu.
Jinak souhlasím s @orchidis, že většina zaměstnavatelů se stejně na matky malých dětí dívá dost divně, i kdyby měli 2 super čilé babičky na hlídání non-stop, pořád si budou myslet, že když dítě onemocní, doma s ním bude matka, že bude mít další dítě, že nevím co. Může nakonec být problém se školkou, dítě může mít specifický problém, pro který nepůjde jen tak někam umístit, záleží na pracovní době, dojíždění a tak.
Znám dost holek, co plánovaně otěhotněly na VŠ a vzdor více dětem práci mají bez problémů, anebo pokud manžel má dobře placenou práci, tak by ses třeba stejně starala víc o děti a domácnost Ty.
Na druhou stranu je určitě dobré mít těch 270 dnů odpracováno a mít nárok na MD atp., ale stejně s tou smlouvou na určito... ale nevím taky přesně, jak je to s tou ochrannou lhůtou. A pokud manžel vydělá dost, může to být jedno. Spíš hodně holek si chce zkusit žít na vlastní pěst, živit se sama a tak možná z tohoto důvodu pár měsíců chození do práce může být plus. Ta prae aspoň rok je taky k něčemu.
Jinak z hlediska smluv je při návratu celkem jedno, jakou máš, dost zaměstnavatelů nevyjde vstříc z prac. dobou, nastaví jiné podmínky tak, že se to prostě nedá, nebo vyjde vstříc s pol. úvazkem, a pak dá výpověď -za pol. odstupné... Jistota tam není nikdy. I když ano, je lepší mít prac. smlouvu na dobu neurč. a nějakou praxi.
@zo_ja díky za názor..🙂 Ohledně peněz a zázemí není právě vůbec problém, přítel by chtěl malé hned po svatbě, ví, že nás v pohodě užíví, ale já pro svůj pocit, když už jsem tak dlouho studovala, chci aspoň na ten rok do práce, když mám smlouvu na rok aspoň nějaká praxe bude aspoň....
Ahoj, za mě by to bylo: neni na co čekat, my taky věčně čekali, až bude bydlení, až bude jiná práce..až až až mi je, kolik mi je. ALE na druhou stranu, praxe aspoň na nárok na příspěvky neni k zahození, takže bych si snaženíčko (být tebou) naplánovala tak, at (pokud by to klaplo hhned) máš v 6.měsíci těhotenství odpracovanou nějakou praxi a tich 270 dní a můžeš hodit kopítka nahoru 🙂
Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Neznáš termín porodu? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.
@verca05 to jestli je brzo nebo ne, to musis v sobe citit sama...ale nikde neni receno, ze do toho hned vlitnes jak se zacnete snazit, muze to klidne trvat roky..