Po porodu se mi vse vratilo do normalu tzn menstruuji pravidelne, dle ovulacnich testu mam i ovulaci a tudiz i sex, a kojim. Psala jsem na svoji gynekologii muj problem, ze se mi nedari otehotnet a tam mi rekli prestante kojit, ale ja ted dceru odstřihla od dudliku zacala chodit na nocnik tak ji odstrihnout nemuzu/nechci.
Myslite ze to opravdu muze byt tim kojenim? ale to bych neovulovala ne?
Piju caj od mojzisove, jim kyselinu listovou i gynex
Pokud menstruuješ, tak v kojení problém nebude. Čistě od stolu, pokud jsi napoprvé otěhotněla bez problémů, tak bych hledala příčinu ve vyčerpání organismu - takže řešením by bylo víc spát, lépe jíst, odpočívat. Obecně je to nejpravděpodobnější příčina, ale možností je mnoho. Jak dlouho se snažíte (od doby, co máš pravidelnou MS)?
@majacep někdo tady píše že kojení není antikoncepce, to je sice pravda, ale jsou některé ženy, které přes kojení neotehotni a můžou se třeba stavět na hlavu. Třeba já. O dítě jsme se snažili od roku dcery a furt nic. Manžel spermio v pořádku, o mně ovulace probíhala, potvrzeno několikrát lékařem. Měřila jsem bazální teploty, sex pravidelně, i v plodnych dnech. Za celé dva roky jsem neotehotnela. Dceru jsem stále kojila. Pak jsem se rozhodla přestat kojit, bylo to taky chvíli po odstranění dudlíku, dcera zavislak, takže jsem si potrela prsa citronem a řekla jí, že se mliko zkazilo a že se kojit nebude. Když chtěla, tak jsem jí dala lahvičku s kakaem. No a ani ne do dvou měsíců jsem otěhotněla. Takže ano, u některých žen se při kojení nedá otěhotnet, ikdyz to není antikoncepce. Dle lékařů je vysvětlení prosté, mírně zvýšená hladina prolaktinu může bránit uhnízdění oplodneneho vajíčka. Já jsem měla několik biochemických těhotenství, takže u mě to rak bylo.
@majacep no a jak dlouho se snažíš otěhotnět?
@palja
@andycr No jo, jenže hladina prolaktinu se po 1 roce stabilizuje a je u kojících žen srovnatelná s nekojícími. Mimochodem, prolaktin blokuje ovulaci, takže pokud jsi měla biochemické těhotenství palja, tak v tom je prolaktin opravdu nevinně. Abych ale byla fér, zrovna u tebe je to celkem zajímavé... může se stát, že jistá skupina hormonů zvýšených při kojení (POMC a jeho odvozeniny) blokuje implantaci vajíčka. Je to obvykle dočasné, značí to návrat plné plodnosti. Takže to by sedělo. Jenže... pokud to tak bylo, tak bys otěhotněla tak jako tak, kojení nekojení. Existuje však i malé procento žen, které při kojení neotěhotní, ať se děje cokoliv, někdy i díky těmto hormonům, ovšem u nich trvá návrat do normálu po odstavení delší dobu, ty dva měsíce k téhle teorii vůbec nesedí. To jen tak na okraj, že mě to zaujalo, vím, že už to není podstatné.
@ruzova_pastelka pravidelnou MS mam hned od sestinedeli prvni dcery (ma 2 roky) snazime se pul roku? a Ovulaci si hlidam posledni 3-4mesice
@majacep pul roku? To nic není
Taky stále kojím, dcera má 1,5r, teď už jen dvakrát za den. Cyklus se po naskočení v jejích 7m chvíli rovnal, teď je pravidelný jako hodinky. 😂 Snažíme se cca rok, v lednu zt v 6tt bez revize, takže otěhotnět můžu i přirozeně(dcera je z IVF, zjištěná neprůchodnost vejcovodů). Myslíte, že kojení může mít vliv i na počátek těhotenství, větší vyčerpání těla atd?
@majacep To chce čas 😊 To nejlepší, co pro sebe (a otěhotnění) teď můžeš udělat, je opravdu hodně spát, dobře jíst, sportovat a odpočívat. Okolo dvou let dítěte přichází často nejprve období, kdy se dítě chce hodně intenzivně kojit, takový vrchol a pak už zájem o kojení dost opadá. A v té době taky velká část žen otěhotní. Držím palce! 😊
@garpova Spíš ne. Pokud jsi měla obtíže s prvním otěhotněním, zřejmě bude příčina i teď stejná. Jakmile se vajíčko uhnízdí, tak už kojení nic neovlivňuje. U rizikových těhotenství se souběh s kojením nedoporučuje, ale u rizikového těhotenství je bohužel rizikové všechno, od jídla přes libovolnou aktivitu.
@majacep uklidnit se, neupínat se na otěhotnění a udělej si každý den velký hrnek kontryhelového čaje (kup si celý pytel sypaného čaje, nevadí při kojení) 👍
Přečti si vše, co potřebuješ vědět pro zdárné otěhotnění.
Naše maminky sepsaly skvělé rady, jak otěhotnět.
Důležité je také znát příznaky těhotenství.
Zjisti, kdy má žena plodné dny zde.
Kdy a jak používat těhotenský test?
Neznáš termín porodu? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.
Modrý koník vám případně napoví i při neplodnosti.
@majacep Kojení není antikoncepce, myslím si, že problém bude jinde. Třeba že se na to moc upínáš 😉