Hubnutí, PCO a těhotenství. Máte zkušenost, co by pomohlo?

12. kvě 2023

Ahoj mám takový problém jsem rok po porodu, s přítelem se snažíme o třetí miminko ano já vím možná brzy ale chceme mít menší věkový rozestup mezi dětmi. Ale problém je že se mi po porodu nedaří zhubnout podotýkám že nejsem typ na cvičení ale snažím se zdravé stravovat snažím se jist teda všechno ale normálně. Problém je že jsem změnila gynekoložku z důvodu přestěhování a ta má modernější vybavení v ordinaci než moje předešlá gynekoložka a ta mi právě zjistila že mám z jejich slov scvrklé vajíčka a velký vaječníky a potvrdila mi i z krve PCO. Mám problémy s pletí s hubnutím hodně se mi mastí vlasy a doteď jsem vlastně neměla menstruaci. Paní doktorkou jsme to řešili jednou injekcí a teď vlastně podruhé mi napsala gynprodyl ale já jsem ten den co jsem přišla od doktorky tak jsem Úlehla bylo mi neskutečně zle takže jsem ty prášky brát nezačala protože jsem nechtěla mít do toho ještě měsíčky protože jsem nevěděla jestli přijdou hned nebo za týden ale oni přišli sami 4. Den co jsem byla nemocná takže gynprodyl nebyl potřeba trvali normálně 7 dní a teď bych měla být v období plodných dnů, ale doted sem neměla ovulaci. Chtěla jsem se zeptat mám začít brát ten gynprodyl od 19:00 dne cyklu na 10 dní jak mi napsala a řekla doktorka a nebo mám počkat jestli měsíčky nepřijdou sami když teď vlastně přišly i když se zpožděním asi 10 dní ale přišli nevím teda jestli to nebylo tou nemocí, chci volat doktorce ale ještě jsem se k tomu nedostala. A moje druhá otázka je jak můžu zhubnout s touhle diagnózou? Jen říkám že cvičit nechci protože se k tomu prostě nedonutím ale potřebovala bych nejspíš poradit kdo by mi pomohl s jídelníčkem, existuje vůbec někdo třeba diabetologie kde by mi vzali krev nebo kdyby mě někdo pořádně změřil zvážil udělal prostě analýzu těla nejlépe teda když byste o někom věděli tak budu ráda Plzeň a okolí, ale zase nechci aby mě to stálo hromadu peněz, stačila by mi třeba návštěva jednou za dva měsíce kde by jsme na to koukli jak pokračuji s váhou atd, ale vím že u mě to je hlavně tou stravou a zkoušela jsem už toho hodně zapisování do tabulek ale to mi nešlo zkoušela jsem i lowcarb Ale u toho jsem vydržela asi 10 měsíců a poté jsem prostě přestala protože je to životní styl na který já jsem si nezvykla takže bych to chtěla zkombinovat nízkosacharidovém stravováním ale zároveň prostě jíst dostupné potraviny, minimálně 2× denně chodím procházkou do školky i rychlejší chůzí, za den nachodí minimálně 5-6 km.
Budu ráda za nějaké doporučení nebo co pomohlo vám a hlavně taky co vám pomohlo na diagnózu polycystických vaječníků, ještě dodám že paní doktorka mi doporučila fertiprona A kyselinu listovou na ovulaci a říkala že když už mám dvě děti takže to třetí určitě půjde taky ale bude to trvat, souhlasím ale ráda bych to nějak podpořila A hlavně si myslím že je to i tím že jsem byndnprostě tlustá, mám 170 cm a minimálně 104 kg.
Děkuji moc za pomoc a za rady normálního typu.

cilkat
13. kvě 2023

Ahoj. U obvodního lékaře máte tuším minimálně jednou za dva roky v rámci preventivní prohlídky nárok na vyšetření krve, kde se zjišťuje mimo jiné hladina cholesterolu, hladina "dlouhodobého cukru" (glykovaný hemoglobin), kyselina močová , aktuální cukr v krvi a podobně. Mě posledně vyskočil tzv "metabolický syndrom" - tj zvýšené valstěn všechny tyto ukazatela. Následně jsme dostala žádanku na diabetologii. Tam jsme probraly nějaká výživová doporučení a objednala mě znova za čtvrt roku na stejné krevní testy. Za těch čtvrt roku jsme shodila nějakých 5 kg (při 170 cm z 93 kg na +-86-7 kg), a srovnal se mi cukr (oba ukazatele). Dohodli jsme si tím pádem další kontrolu až za rok, na kterou jsme se ještě nedokopala, neb mi lékařka odešla na rodičovskou (mám zhruba 10 měsíců zpoždění) ... za tu dobu jsem opět o nějakých 5 kg níž. Každopádně ale tohel všechno bylo na pojišťovnu v rámci prevence. ... Je trochu otázka, co čekáš - na diabetologii dostaneš obecné rady (byla to asi hodinová konzultace a mě vlastěn dost pomohly), ale nebude zkoušet ti sestavovat jídelníček, nebude zkoušet ti sestavovat cvičební plán, nebude ti každý týden volat, aby probrala "tak, co, jak ti to jde". Prostě po čvrt roce zkontroluje tu krev (v té se to stejně o moc dřív neprojeví), poptá se, jestli ti to funguje, nebo chceš s něčím poradit a nechá tě zas pracovat samospádem. Častější konzultace by určitě šly zařídit v nějakých soukromých skupinách, ale je otázka, nakolik snášíš takové to "tak a teď budeme nejlepší kamarádi a budeme si říkat věci, které se stydíte říct i manželovi,"
Každopádně držím palce. A každopádně začít kontrolou krve přes obvoďáka je podle mě fajn a na pojišťovnu.